Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Kjøpe eiendom som ikke er til salgs


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg lurer på om det er noen som har kjøpt eiendom som ikke er til salgs/ ikke lagt ut for salg? At dere har funnet eier, ringt på døra eller hva som helst, og spurt/ gitt bud.

 

I mitt tilfelle så gjelder det en bitteliten hytte som ligger en god bit ute i skogen et sted der ingen ferdes. Ikke noen fasiliteter annet enn en utedo :p Den er plassert på Sarpsborg's side av Rokke. Den er ikke mer enn ca en kilometer fra veien, veien er en grusvei som går langt inn i skogen og går til et par gårder. Veldig rolig strøk for å si det slik, med fiskevann i nærheten og blåbær rett utenfor døra. :love:

 

Jeg tenker på å ringe fyren som eier den. Tenker også litt på pris. Hvor mye kan en hytte på et sted der ingen ferdes være verdt? Det er ikke innlagt strøm der og ingen muligheter for å gjøre det. Tomta er ikke mye verdt, etter hva jeg fant av generelle priser på skogseiendom, da skogen den står i ikke er et sted der det er fornuftig å hogge trær. Tomta er på 45 dekar i følge informasjon fra kartverket/ seeiendom.

 

Hadde du blitt sur hvis noen ringte og spurte om du ville selge hus/ hytte?

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Akkurat det jeg tenkte også :) Har ikke hørt om noen som har gjort det før bare. Hadde vært artig å høre fra noen som faktisk har solgt/ kjøpt/ lagt inn bud på en eiendom som ikke ligger for salg så de kunne fortalt om erfaringer. Spesiell "problemstilling" så jeg bare måtte lage en tråd :)

Lenke til kommentar

Ikke helt det samme, men vi er i ferd med å kjøpe deler av naboen eiendom nå. Vi ønsker å få litt større areal på vår tomt, og ringte naboen (som ikke bor på denne tomten) med et tilbud.

 

Ettersom det kun er én mulig kjøper av dette arealet la vi prisen på 134kr/kvm som er 20-30x verdien på hans tomt (det er utmark). For vår del er arealet mer verdt enn det. Venter nå på svar fra kommunen ettersom dette må søkes om.

 

Kjøpte også huset før visning, selv om det lå ute på finn. Ringte selger en uke før oppsatt visning, og spurte om å få se huset. Kjøpte det samme kveld til 200'000 over takst. Vi mener fortsatt vi gjorde et godt kjøp da ingenting på den tiden gikk til takst i området hvor vi nå bor

Lenke til kommentar

Hvordan fant dere ut kvm prisen? Det som blir litt vanskelig når jeg skal ringe er at jeg ikke har noen som helst peiling på hva som er ok å tilby. Jeg så at pris på skog er fra 330-3000,-/ dekar på denne siden http://www.skogsnorge.no/artikkel.cfm?Id_art=13447&Tema_id=14&Id_kanal=6 noe jeg synes høres relativt riktig ut. Blir da 135.000,- som høyeste pris på bare tomta. Veldig urealistisk siden den prisen er inkludert inntekter som er umulig på hyttetomta.

 

Sitter her og grubler fælt nå :hmm:

Lenke til kommentar

TS. Bare å kontakte grunneier, på en høffelig måte det. Men hva skal du med 45 mål (dekar), det er jo middels størrelse på et småbruk?

 

Tidligere var jo slikt konsesjonpliktig og odelsretten gjaldt. Vet ikke hvordan det er i dag.

 

Pris er jo avhengig av teknisk verdi på hytta, pris på skogseiendom (med trær), beliggenhet og etterspørsel. Har du kompetanse til å vurdere om en skogeiendom egner seg for hogst? De aller fleste steder kan hogges. Vær også obs på vei som brukes til hytta, er det skriftelig bruksrett, eller gjelder hevd ennå? Ellers må du ha avtale, med eier av veien.

 

Det er alltid noen som går i skogen og på de utroligste steder. :) Du nevner fiskevann. Der har du ikke lov til å fiske, uten grunneiers tillatelse.

 

Hvis du ikke kan mye om bygg (spessielt gamle) og skog, bør du få taksert begge, forutsatt at eier er villig til å selge. Kanskje bedre å vurdere å kjøpe i hyttetomt (0,5 - 1,0 daa) i området (eller annet sted) og bygge nytt. Eller finne ei annen hytte, men mindre eiendom rundt.

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

Det er et sted der det er mer eller mindre umulig å komme til med maskiner. De må eventuellt hogge ned mange tusen dekar fra andre siden eller gå med motorsag og dra trærne med hest frem til veien :p Så er det massevis av andre hoggstfeit i området med fornuftig tilgang. Altså et område som havner på den lave siden i forhold til inntjening når man ser på regnestykket jeg linket til, eksakt tall på verdien klarer jeg ikke svare på selvfølgelig og det handler også om hva eieren tenker det er verdt utenom verdien på tømmeret. Jeg tviler også på at området er satt av til hoggstvirksomhet.

 

45 mål er det tomta er på i følge opplysningene som er registrert, ikke noen annen grunn enn det for at jeg "vil ha" så mye. Det er ikke noe som skal brukes til noen form for gårdsbruk eller husdyr, blir som en hyttetomt på fjellet sånn sett (som kanskje var det du mente når jeg tenker etter). Det er nok ikke odelsrett da det er en egen liten flekk med skog, hører ikke til noen gård, det er hvertfall ikke samme eier. Det vet jo eieren og kommunen uanset så det tenker jeg ikke på nå.

 

I forhold til hva jeg vet om dagens marked (og har sett av hytter som detter sammen) så er etterspørselen lik 0.

 

Det er lov å fiske der, går under fri ferdsel og er et offentlig fiskevann (i mangel på bedre ord). Angående bruksrett på veien så er hovedveien inn dit en kommunal vei eller fylkesvei, bare noen få meter med privat vei. Det er også en "parkeringsplass" som gjør at eventuellt bil ikke er i veien. Jeg tviler sterkt på at eier av veien har noen innvendinger. Jeg kommer uansett ikke til å parkere bil der særlig ofte, bli kjørt og hentet igjen etter noen dager er det jeg ser på som mest praktisk (kanskje litt rart).

 

Jeg har brukt stedet i mange år og vært der fler ganger enn jeg kan telle. Til sammen så har jeg sett folk der 3 ganger, noe jeg regner som at ingen drar dit :p

 

Det er ingen tomter i området, da blir det å kjøpe en skogsflekk alikevel.

 

Jeg har sett hytta og den ser veldig bra ut, virker som om den har blitt tatt vare på hvertfall. Bygget er nok relativt nytt basert på byggemåte, men det blir litt spekulasjon. Jeg har ikke sett inni hytta eller gått rundt hytta og sett etter råte for eksempel. Jeg kommer selvfølgelig ikke til å kjøpe usett, må jo ta en liten titt hvertfall :)

 

Jeg har nok peiling til å vite hva jeg driver med (det er ikke impuls og lykke og fromme) og det er ikke noe problem å få med noen som har mer peiling for å gå over hytta for å sjekke tilstanden nøye.

 

Eneste jeg kan tenke meg som må avtales er at tomta er skillt med en bekk og det er en liten bru over som det er en annen person som eier halvparten. Det blir nok bittelitt kostnader for felles vedlikehold der, veien ned blir klippet et par ganger i løpet av sommeren. Gammal traktorvei som er litt grodd igjen.

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar

Det er vel bare å ringe... Markedsverdi, vanlig pris på skog, kvadratmeterpris ol er fint det, men det er ikke sikkert han har lyst til å selge, og da må du nok ut med mye mer enn markedsverdi. Om noen kom på døra her og ville kjøpe huset vårt så måtte de virkelig ha gått høyt for at vi skulle gidde å styre med å finne noe nytt og flytte osv. Men alt er til salgs, det er bare snakk om pris.

 

H

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jepp, det er jo problemet HSP :) Kan jo hende at fyren har unger som vil ta det i bruk også. Det er en gammel fyr da, 65 år, og hvis ingen arvinger vil bruke den så har jeg for meg at litt eldre folk heller vil selge (billig forhåpentligvis) til en som vil bruke hytta enn at den står og forfaller etter at de dør.

 

Markedsverdi tror jeg blir gjetting hvis en megler skulle sett på den. "Educated guess".

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar

TS. Ser du anntar mye. :) Mye her jeg kunne kommentert, men svarer kun på noen punkter. Skogsdrift foregår på de utroligste steder og er det en gammel traktorvei dit, er nok ikke hogst noe problem. Og marskiner finnes i alle størrelser. En annen ting er at barskog, trenger fra 30 - 50 år på å bli hogstmoden i lavlandet, avhening av bonitet. Og det kan jo godt tenkes at denne skogteiegen vil bli hugget sammen med en naboeiendom, eller deler av en naboeiendom.

 

At det ikke finnes hyttetomter i området til salgs, forhindrer ikke at du kan kontakte en grunneier (og kommunen) om kjøp av en tomt. Ganske vanlig i skog/utmark. Kommer litt ann på kommunen, reguleringsplanen, o.l. 

 

Innlandsfiske har ikke noe med Allemannsretten og loven om fri ferdsel, i utmark å gjøre. Loven regulerer at en har lov til å gå hvor en vill, regler for telting, bærplukking, soppsanking, o.l. Sjekk selv:  https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1957-06-28-16

For Innlandsfiske kan du se her:  http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema/Jakt-og-fiske/Fritidsfiske/Fiskeregler-i-ferskvann/

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

Joa, er en del antagelser, men jeg kan nok til at jeg synes det er helt greit. Så er en del av antagelsene noe man kan sjekke og få vite av kommune og eier så det er helt greit å anta foreløpig. Prisen må uansett diskuteres med eier.

 

Angående hoggst så vet jeg med sikkerhet at dette ikke er noe sted som er interresant å hogge. Har vokst opp på gård og kan litt om slike ting ;)

 

Fri ferdsel blir jeg noe usikker på når du nevner det, har lest loven og kan reglene, men jeg har aldri tenkt over det på det stedet da de plassene jeg ferdes og fisker ikke er på hytteområdet og jeg har brukt området i så mange år. Ser ikke hytta engang. Er hvertfall ikke til sjenanse eller bry for eieren. Edit; Jeg står og fisker på tomteområdet, men det går under definisjonen utmark etter hvordan det blir beskrevet i loven, eventuellt så må det defineres av kommunen slik det står i loven

 

Men men, det finner jeg ut av. Jeg bare syntes at dette var en sak som var spesiellt nok til at det var verdt å lage en tråd, kjøpe eiendom som ikke er til salgs. Å fortsette denne diskusjonen er ikke vits egentlig da dette ordner seg hvis det i det hele tatt blir noe kjøp/ salg.

 

Hvis du har lyst til å fortsette å snakke om min sak eller har noen spørsmål så svarer jeg selvfølgelig :)

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar

Det kan være fornuftig å ta kontakt med kommuna for å sjekke opp om det foreligger restriksjonar på eigendommen. Dette kan ha stor betydning for prisen. For eksempel om det foreligger usleppsavtale frå utedoen, eventuelt om det foreligger restriksjoner som gjer at du ikkje kan gjere endringar på eigendommen utan at dette utløyser andre krav også.

Med dårlig vegforbindelse så er det kjedelig å måtte etablere avløpssystem med lukka tank som du på ein eller anna måte må få tømt.

Andre forhold som kommunen kan gi svar på er om det er rette personen som faktisk eig eigendommen, eller om det er andre partar som du må forholde deg til.

 

Ellers så er det jo berre å ta kontakt med eigaren for å finne ut om det er interessant å selge eller ikkje. Dersom eigaren vil vurdere å selge, så kan du jo tilby å få taksert eigendommen for å finne ut kva den er verdt.

 

Deretter så blir resten av prosessen rein forhandlingsteknikk. Dum må anskje du by overpris for at eigaren skal bli frista til å selge, men det finner du ut. I vanlige kjøpsprosesser så er begge partar drevet av eigarens ønske om å selge og kjøparens ønske om å kjøpe, men her må du nok være forberedt på å yte litt ekstra for at eigarens skal finne det hensiktsmessig å selge.

 

Ein ting du kan sjekke opp er kva arbeid og heftelser som ligg på eigendommen. Dersom eigaren ikkje brukar området sjølv, men f.eks. betalar i dyre dommar kvart år for vegvedlikehold, eller liknande. Så kan du nok bruke dette som eit intensiv for at eigaren skal selge.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvordan går man frem i forhold til kommunen egentlig? Det er et helsike å få et skikkelig svar på telefon etter min erfaring. Hva har de lov å opplyse om, på hvilket grunnlag og eventuellt på hvilken måte (post/ telefon/ personlig oppmøte), de kan jo ikke gi ut all informasjon ukritisk heller.

 

Vet du noe om hvordan reglene er rundt toalett? Hytta har faktisk egen adresse og slik så det burde jo være lovlig slik det er nå. Tank er nok uaktuellt og delvis praktisk umulig, blir for stort inngrep. Hytta til en venns familie hadde en liten hyttedo man kastet flis i for å dekke lukt , de bare gravde ned bæsj/ tiss bak det ene bygget, men slike ting er da ikke lov regner jeg med?

 

Si at jeg betaler for takst er nok lurt, men hvis han vil selge så foreslår han sikkert det selv :)

 

Overpris er jeg lite interresert i hvis ikke taksten blir lav. Jeg tenker at under 200.000,- blir bra. Slik jeg ser det så må man f.eks. dele prisen på X dager pr år så man får en tanke om hvor mye "leieprisen" blir. Er ikke interresert i å leie ut til andre så det er litt viktig at "leieprisen" blir lav nok. Har man mulighet for å leie ut på fjellet for eksempel så kan en hytte til 10M bli billigere enn en til 1M, hvis man tenker på den måten.

 

Tråden ble brått mye mer sentrert runt drømmen min enn jeg trodde den skulle bli. Får håpe det er artig lesing for noen :)

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar

Jeg ser ikke helt vitsen med å taksere eiendommen. Den såkalte markedsverdien på en hytte som kun én person, deg, utgjør hele markedet, vet du nok bedre selv enn en utenforstående som skal gjette. Du kan alltids få teknisk takst på selve hytta eller næringstakst på skogen, men jeg ser ikke poenget når du hverken har planer om å flytte hytta eller hugge skogen.

 

Det enkleste er nok å ta en prat med eieren om det er interessant å selge i det hele tatt uten å nevne pris i første omgang. Så kan du sanke inn info om utgifter, plikter, restriksjoner osv mens han tenker over saken og deretter begynne forsiktig å forhandle pris med denne infoen. For alt du vet kan det hende han har idéer som er helt ukjente for deg. Oppdeling til hyttefelt, nærliggende hogst eller om familien har innvendinger for eksempel. Eller at du kun får kjøpe deler av tomta.

Lenke til kommentar

Jeg ser ikke helt vitsen med å taksere eiendommen. Den såkalte markedsverdien på en hytte som kun én person, deg, utgjør hele markedet, vet du nok bedre selv enn en utenforstående som skal gjette.

 

Men, så kan du vel lite om dette også da. :) Og det virker ikke som TS har så mye peilig heller, på hva som er reelt og mulige problemområder. Det viser jo tråden.

 

Hvis ikke folk forstår, at et område (med skog) har en verdi FØR salget, da er en på villspor. Og at TS er den eneste intresserte, vet værken du eller han noe om. Hytta er jo ikke lagt ut for salg! Da vet en ikke markedsverdi!

 

Skogen kan være værdt 400 tusen, eller vesentlig mindre, det vil en takst vise! Hytta er tydeligvis vedlikeholdt og kan være værdt 1 mil. på det åpne markedet, eller kun 3 - 4 hundre tusen. Men, så var det feil og manger da, som ikke sees utenifra.

 

Dette er nok bare en fantasi, eller drøm. Men det er selvfølglig opp til TS, å følge dette opp.  

Lenke til kommentar

Jeg ser ikke helt vitsen med å taksere eiendommen. Den såkalte markedsverdien på en hytte som kun én person, deg, utgjør hele markedet, vet du nok bedre selv enn en utenforstående som skal gjette.

Men, så kan du vel lite om dette også da. :) Og det virker ikke som TS har så mye peilig heller, på hva som er reelt og mulige problemområder. Det viser jo tråden.

 

Hvis ikke folk forstår, at et område (med skog) har en verdi FØR salget, da er en på villspor. Og at TS er den eneste intresserte, vet værken du eller han noe om. Hytta er jo ikke lagt ut for salg! Da vet en ikke markedsverdi!

 

Skogen kan være værdt 400 tusen, eller vesentlig mindre, det vil en takst vise! Hytta er tydeligvis vedlikeholdt og kan være værdt 1 mil. på det åpne markedet, eller kun 3 - 4 hundre tusen. Men, så var det feil og manger da, som ikke sees utenifra.

 

Hva som er reèlt har jeg peiling på, men du forstår visst ikke at det faktisk er mulig at jeg har peiling. Jeg vet hvordan hele tomta ser ut og hvor mye skog som er der, vet også hvordan området rundt ser ut. Når jeg snakker om hoggst så mener jeg selvfølgelig kun hyttetomta.

 

Du er klar over hvor lite 45 dekar er? Det er heller ikke 45 dekar med hoggstklar skog. Hvis jeg tar det fra hodet så er det maks 10-15 dekar som i det hele tatt kan hogges, antagelig mye mindre.

 

At du presterer å si at jeg ikke har peiling viser hvor lite peiling du har. Du vet ingenting om denne tomta (kanskje du gjør men jeg har ikke sagt hvem tomt det gjelder så det er irrelevant) så du har ikke noe grunnlag for å si at jeg ikke har peiling.

 

Edit; Takk for svar Simen1. Selv om det er bare meg som er markedet så er det vanskelig å anslå en takst. Jeg har sett på alternativer, men det er umulig å finne noe som kan sammenliknes direkte, mye pga at tomta er stor og fordi den ikke er festet + beliggenhet, fasiliteter og nærhet til butikker. Uansett så kan jeg ikke kjøpe noe som er for dyrt, som sagt så regner jeg "leiepris". Hvis det blir brått 1.000,-/ døgn så er det like greit å bevege seg rundt i landet og leie rom dit man drar.

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...