Gå til innhold

Slakter påstand om at Norge kan tape 5 milliarder på å droppe opprinnelsesgarantier


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Rent miljømessig, så burde penger som går til opprinnelsesgarantier utelukkende gå til investering i utbygging av NY fornybar energi.

 

Dersom et kraftverk oppe i for eksempel Troms selger sin strøm til f.eks. Tyskland, så bidrar det bare til å fylle lommene til kommunen. (Og så gjør de det mer attraktivt for investorer å konkurrere med kraftverket i Troms ved investere i annen fornybar energi, selvsagt)

 

Det er ikke umulig at prisen på fornybar strøm tidobles, etterhvert som prisen på klimakvoter går opp - og opp skal de definitivt, iht vedtaket på klimatoppmøtet i Paris.

Lenke til kommentar

"Den høyere prisen illustrerer at nederlendere mener det er mer verdifullt med et bevis som er fysisk knyttet til ny fornybar kraft i deres eget land, enn en norsk opprinnelsesgaranti som på ingen måte sikrer ny fornybar kraftproduksjon, sier Yttredal."

 

Ja, det er dette som er kjernen i debatten om "Opprinnelsesgarantibevisene".

I Norge kan ordningen sees på som ren svindel, da de 500 mil. ikke brukes til mer fornybar energi.

Ordningen gjør at mange tror strømmen i Norge er en miks av kullkraft og vannkraft, mens sannheten er at 98% av strømmen er fornybar.

Samme hvor gjerne oppfinnsomme økonomer ønsker at papirene skal bestemme, er det i virkeligheten ohm`s lov som bestemme hvor strømmen havner.

Da Tyskland har kjøpt mange av disse dokumentene kan de med et papir i hånden si at deres strøm er ren, mens den samme strømmen brukes i Norge.

Selvsagt er det vi som egentlig bruker fornybar strøm.

Håper alle svindelordningen forsvinner(også CO2 kvotene og Regnskogfondet), da de i virkeligheten er laget for å holde fossil-hjulene i gang så lenge som mulig.

Det som virker er ordninger av typen "Feed-in" og "El-sertifikater".

Tord Lien vil ha bort El-sertifikatene i 2020, så det er tydelig hva regjeringen prioriterer.

Lenke til kommentar

Sal av norske fornybargarantiar til utlandet for meir enn det som faktisk vert eksportert til utlandet er rein svindel. Det mest ekstreme er kanskje når ein frå Malta, som ikkje kan importere kraft, kjøper garantiar av eit kraftverk på Island, som ikkje kan eksportere kraft. Denne handelen er ekvivalent med sal av avlatsbrev. Ingen nordmenn (eller islendingar) kjøper sertifikata, fordi dei veit at krafta dei får er fornybar uansett, og dei som kjøper fornybar straum på Malta veit kanskje ikkje at dei vert lurt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Denne saken avslører knivskarpt at ordninger som opprinnelsesgarantier (og kvoter) er fantastisk velegnet for svindel og svindel er den dominerende siden. Her skal altså finansmannen kjøpe en garanti for kr 10 og påstår å kunne selge den for minst kr 100. De ti kronene til norske produsenter blir ikke brukt til fornybar utbygging og finansmannen ler hele veien til banken (og mange lar seg lure og andre kjøper garantier hvor de vet de blir lurt, men lurer igjen andre - vår produksjon er ren).

 

Det må bli en slutt på slike ordninger. De er kontraproduktive.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Opprinnelsesgarantien skal gi produsenter av fornybar energi høyere inntekter enn hva de ville oppnå uten denne garantien. Det skal altså øke inntektene ved produksjon av fornybar energi og således også viljen til å heller produsere energi fra fornybare kilder fremfor andre metoder. Det kan ikke gis slike garantier utover hva som faktisk blir produsert.

Forbruker som kjøper en slik garanti får en bekreftelse på at det er blitt produsert fornybar energi tilsvarende sitt eget forbruk.

(Hvilket ikke er det samme som at den energien de faktisk har brukt er fornybar, det er ikke mulig å flytte energi på den måten i europa. Da måtte en ha hatt separate nett.)

 

Det er relativt likt konkurranse prinsippet angående energi her til lands. Jeg kan bo i Oslo og kjøpe fra en produsent i Finnmark. Jeg får allikevel IKKE energi derfra, men jeg får prisene de gir meg.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Kanskje man skulle begynne å selge opprinnelsesgaranti på drikkevann? Selge "rent norsk fjellvann" til europeiske forbrukere, da har de iallefall et papir på at det er rent....

 

Føler jeg gir fra meg en glimrende foretningside her ;)

 

...nyhetssaken i TU skriver jo seg selv ;)

"Vannet i springen din som ser rent ut og smaker godt er langt fra så rent som du tror. Opprinnelsen til vannet ditt er i virkeligheten solgt til Tyskland og det du drikker en skitten "europeisk vannmix"."

 

Eneste utgiften er vel at man må legge en 6" vannledning over Skagerak så man har dekning for opprinnelsesgarantiene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...