Gå til innhold

Hvordan går jeg frem?


HitchSlap

Anbefalte innlegg

Heisan,

Jeg graduerer fra videregående skole til våren, og er veldig nervøs. Jeg har et ønske om å studere cellebiologi, noe jeg ikke ønsket å studere når jeg begynte, og dermed har jeg tatt mange feil valg. Jeg valgte programområde «Samfunnsfag, og språk», istedenfor realfag, noe jeg angrer på.

Kravene for studier ved cellebiologi er Matte R1 eller (S1+S2) og et realfag over to år. Heldigvis, har jeg tatt kjemi 1+2 over to år, og oppfyller dermed realfag kravet, men jeg har dessverre kun Matte T + Matte P2, noe som ikke tilfredsstiller kravene.

Jeg har tenkt å ta opp S1 og S2 samtidig til våren, og leser nå. Jeg er veldig nervøs, og har et par spørsmål i forbindelsen.

  1. Jeg har ikke mye penger, og tenker jeg skal kjøpe R1 boken. Dekker R1 boken både S1 og S2? Er veldig keen på å spare penger, siden jeg slipper å kjøpe 2 bøker.
  2. Kan jeg ta opp S1 og S2 samtidig? Eller er det et krav, der jeg må ta opp S1 først og deretter S2?
  3. Jeg snakket med en venn i klassen, og han hevdet at siden jeg fjernet Matte P2 fra vitnemålet mitt, og erstattet det med Matte S1, så må jeg ta opp et annet fag for å dekke ekstra tiden? Jeg forsto han ikke helt rett, og fant en vag referanse til det på denne siden http://www.vilbli.no/?Program=V.ST&Kurs=V.STFOR1----_V.STFOR2----_V.STFOR3----&Side=1.2
  4. Rekker resultatene å komme tidlig til våren, slik at jeg kan endre vitnemålet + levere inn til universitetet? Eller må jeg vente et semester?
  5. Jeg er ikke på særlig god tale med damen som styrer med vitnemål, er det mulig å fikse vitnemålet online, uten å gå til henne, når jeg har tatt opp fagene?

Takk på forhånd for svarene, vennligst svar kun hvis du vet svaret, og ikke kom med vage meninger. Takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvordan kan det være stress? Send en mail til rådgiveren da, med de spørsmålene du stilte her. 

Å Gud. Hvis du kan svare på spørsmålene mine, svar, hvis ikke, vennligst unngå å post på denne tråden. Jeg spurte DERE om hjelp, ikke rådgiveren (som er sløv, gammel, og vanskelig å få kommunikasjon med).

Lenke til kommentar

Du må nesten sjekke med rådgivaren på skulen, då det er skulen som setter sammen vitnemålet og vurderer om du har oppnådd dei formelle krava for å få vitnemål.

 

Når det gjeld dei meir konkrete spørsmåla dine så vil du ikkje finne heile pensumet frå S1 og S2 i R1-boka.

Ein del ting er likt, men det er også nokre forskjeller. Det er mulig du kan klare deg ved å låne mattebok frå bibiloteket eller finne på internett når du har dei emna som ikkje er å finne i R1-boka, men skal du gå for ein slik plan så må du samanlikne R1 pensumet nøye mot S1+S2.

 

Det er mulig å ta S1 og S2 parallellet, men kun dersom det er satt opp forskjellige eksamnesdatoar. Ofte vil skulen legge alle matteeksamenane til samme dato fordi dette er lettare reint administrativt i forhold til eksamensvakter og ting som dei må være oppmerksome på i forhold til jukseforsøk og liknande. Så her må også snakke med rådgivaren eller nokre andre på skulen som har oversikt over dei planlagte eksamensdatoane.

 

For å få vitnemålet så må du ha oppnådd nok undervisningstimar i dei forskjellige faga. Så om du dropper eit mattefag med mange undervisningstimar til fordel for eit mattefag med færre timar så må du ta meir matte for å fullføre krava for å få vitnemålet.

 

Du kan søke på høgskule og universiteter sjølv om du ikkje formelt har bestått alle faga (eller fått eksamensresultata), det einaste er at du då må ettersende dokumentasjon på karakterane. Dei som stryker på vår-eksamenen vil få tilbud om å ta ein konte-eksamen i løpet av sommaren utan at dette gjer at dei mister eit år med utdanning.

 

Det er skulen som skal godkjenne og kontrollere vitnemålet. Du kan gjere ein del av dette sjølv slik at du viser til at alle krava er oppfylt og det berre er for skulen å godkjenne at alt er i orden, men du må innom ein vidaregåande skule.

Dersom den skulen du går på er heilt håplaus så kan det være ein tanke å bytte til ein anna vidaregåande skule.

Lenke til kommentar

Dropp S1+S2 og ta R1 isteden. Det er lettere å bestå ett fag enn to, og jeg mistenker at R-matematikken vil forberede deg bedre på studiene enn S.

Grunnen til at jeg tar S1+S2 er for å oppfylle progoramfag kravet :( - Men jeg tror det vill gå greit, siden matte er matte, og ikke norsk :). Det er kun et riktig svar, ikke et fag der du må skrive mye :)

 

Jeg har tenkt til å jobbe videre med r2 matte etter at jeg har fått vitnemålet, siden matematikk vill komme til nytte senere i livet også.

 

 

Lenke til kommentar

Det letteste vil være å melde seg opp som privatist i januar (på privatistweb.no), og ta eksamen i R1 til våren. Du bør også spørre rådgiver på skolen din om du kan få lov til å følge undervisning fra nyåret (gitt at dette ikke krasjer med noe annen undervisning).

 

Kjøp bøkene nå, og ta en titt på sider som UDL.no og Campus.Inkrement (begge legger ut sine videoer på Youtube). Videre så kan du bruke diskusjon.no' "Den enorme matteassistansetråden" hver gang du lurer på noe, og trenger noe spesifikt forklart. Om du er komfortabel med engelsk, så kan også Kahn Academy være verdt å ta en titt på. Generelt så vil jeg si at desto flere kilder til læring du blir utsatt for, desto bedre vil du forstå det.

 

Av bøker så kan du velge mellom Gyldendals læreverk Sigma R1 og Cappelen Damms læreverk Sinus R1. Personlig så brukte jeg sistnevnte, og var fornøyd med det. Men har hørt endel som har vært fornøyd med førstnevnte også (mener å huske at den hadde litt mer fokus på bevisføring/forklaring?). Jeg var spesielt fornøyd med mengdetreningen en får av å løse oppgaver i CoSinus (en egen oppgavebok de har i tillegg til Sinus R1). 

 

Av tidsforbruk så bør du kanskje beregne noen timer om dagen, kommer litt an på hvor raskt du tar ting (og mindre om du starter med en gang). Også vil jeg anbefale deg å gå tilbake til videoer om 1T osv, hver gang du innser at du har huller. Det være seg hvordan funksjoner fungerer, potensregler med og uten parenteser, osv. Så lenge alt det du gjør bygger på noe du tidligere har lært, så er ikke pensum i R1 så veldig vanskelig. Når man begynner på universitet så tilbyr det vanligvis et introkurs som går igjennom R1 pensum på en uke (hvilket forteller at det her ikke er SÅ vanskelig).

 

Edit: Anbefaler forresten å kjøpe brukt, utsalgspris for Sinus og Cosinus i butikken er 1100 (800+300), men på finn.no så ser jeg at folk selger de for så lite som 200 [link]. Om du er skikkelig gjerrig, så låner du R1 boka på skolebiblioteket, og scanner hele uten at noen legger merke til det... Du burde også ta en titt på tidligere eksamener som er lagt ut på matematikk.net sine hjemmesider. (Vår/Høst fra 2007 til 2015).

Edit2: Å melde seg opp til privatisteksamen koster forresten 1000 kroner per fag. Så dette er en kostnad du må klare å dekke.

Endret av blured
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...