Jump to content

Vardark

Medlemmer
 • Content Count

  246
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

140 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. For min del handler jubelen om at et underprioritert kulturuttrykk får mer fokus. Om dekningen hadde vært bedre hadde det ikke betydd noe, men når tilbudet er så marginalt som i dag er dette en gladnyhet for meg. Når det er sagt har jeg full forståelse for synspunktet ditt. Hvilken rolle statsfinansierte NRK skal ta i et kommersielt marked er ikke et enkelt spørsmål.
 2. Her har NRK gjort et sjakktrekk. Det er få i norsk spillbransje som er så kunnskapsrike som Rune.
 3. 600 000 i studielån er ikke så ille. Det vil påvirke hvor stort boliglån du får, men studielånet i seg selv er helt uproblematisk å betjene med en anstendig norsk lønn. Som andre sier bør du søke jobber (med litt flaks havner du et sted med videreutdanningsmuligheter), men tre år til med studielån er ikke verdens undergang det heller.
 4. Det er ingen av regjeringspartiene som har gått til valg på noe slikt, så velgerne ville nok fått bakoversveis dersom matrasjonering plutselig ble innført. Generelt er nok dette tiltaket litt for drastisk til at det kommer til å få et politisk flertall bak seg med det første.
 5. Jeg hadde en lignende disputt med Komplett for et år siden. Jeg hadde kjøpt en vare på tilbud som røk etter kort tid. De ville tilbakebetale kjøpssummen, men på grunn av tilbudet var ikke det nok penger til at jeg kunne kjøpe et tilsvarende produkt. Komplett sendte meg pengene og nektet plent å diskutere saken videre. Jeg koblet inn Forbrukerrådet, og så fort de kom på banen fikk pipen en annen lyd. «Her har det skjedd en stor feil,» mente plutselig Komplett og betalte meg pengene jeg trengte til å kjøpe et fullgodt alternativ.
 6. Jeg har hatt denne runden med Komplett før. De står på sitt og nekter å høre på deg helt til Forbrukerrådet tar kontakt, da gir de seg med en gang. Det tar dog et halvt års tid før Forbrukerrådet tar tak i saken din.
 7. Jeg har studert datateknologi ved NTNU og jobber nå som utvikler i et ganske stort konsulentselskap. Om det blir kjedelig kommer veldig an på om du har programmerer-genet. Synes du det er gøy å utvikle, kommer du neppe til å kjede deg. Det er alltid nye problemer å løse og nye teknologier å prøve. Jeg er usikker på hva du legger i utmattende. Om du skal bli «vanlig» utvikler er det ikke noe problem å ha gått kyb. Jeg har møtt mange kybere i rene utviklerstillinger oppgjennom årene. Kybernetikk og datateknologi har derimot vidt forskjellige spesialiseringer, så om du vil jobbe med noe veldig spisset har retningsvalget mer å si. Nå snakker jeg om felter som kunstig intelligens, robotikk og embeded-systemer. IT-markedet er svært godt for tiden (og det er noe av grunnen til at også kybere og folk fra andre teknologilinjer uten problemer kan få seg jobb som utvikler). Jeg har inntrykk av at det er færre jobber innen kybernetikk og robotikk her i Norge, men jeg vet for lite om saken til å uttale meg sikkert.
 8. Jeg har tatt TDT4165 Programmeringsspråk. Jeg har sansen for emnet, men det er virkelig ikke for alle. Det dreier seg for det meste om vitenskapen bak programmeringsspråk. Man programmerer en god del, men det man jobber med er ganske fjernt fra det du eventuelt kommer til å jobbe med i en «vanlig» utviklerstilling. Likevel mener jeg bestemt at en viss forståelse av disse underliggende konseptene er hva som skiller de virkelig flinke programmererne fra røkla. Webutvikling har jeg ikke tatt selv, men jeg ser av pensumet at dette er matnyttig i yrkeslivet, og da sikkert spesielt om du ikke har satt deg inn i lignende teknologi selv tidligere.
 9. Her er en NRK-artikkel fra i fjor som lister opp studieområdene på datidens restetorg.
 10. Om det stemmer, så er det en ny ting. Jeg kontet et emne jeg allerede hadde bestått så sent som i 2016. Jeg fikk adgang til konten fordi den ordinære eksamensdatoen kolliderte med datoen til et annet emne jeg var oppmeldt i.
 11. Nei, man kan ikke tvinges inn i et styre. Dersom ingen av dere ønsker vervet, må dere som du skriver ansette en tredjepart. Det er mange advokatkontorer som tilbyr slike tjenester.
 12. Jeg hadde en lignende sak med Komplett i høst. Jeg hadde kjøpt en vare på tilbud som var defekt. Da de ikke hadde tilsvarende modell inne lenger, hevet de kjøpet og ga meg pengene tilbake uten mitt samtykke. Det var selvfølgelig en dårlig deal for meg, for ettersom varen var kjøpt på tilbud ville ikke pengene dekke et produkt av tilsvarende kvalitet. Jeg klaget til Komplett, men de nektet å høre. Til slutt tok jeg saken til Forbrukerrådet, som etter noen måneders ventetid ba Komplett om en uttalelse. Da gikk det en snau time, så ringte Komplett meg og beklaget seg og forsikret meg om at her hadde det skjedd en stor feil. Jeg hadde i mellomtiden gjort et dekningskjøp, og Komplett sa seg umiddelbart villige til å dekke mellomlegget. Du må sannsynligvis gjennom samme prosess.
 13. La meg åpne med å nevne at det er lite system i navngivingen av norske datastudier. Informatikk, informasjonsteknologi, datateknikk, datateknologi og lignende begreper brukes om hverandre uten at navnet sier noe konkret om innholdet. Når det kommer til Anvendt datateknologi og Informasjonsteknologi ved OsloMet, deler de mange valgemner, slik at studiene i praksis kan bli ganske like hverandre. De obligatoriske emnene staker likevel ut en viss distinkt retning for studiene. Anvendt datateknologi har et tydelig fokus på brukernær utvikling. På studieplanen ser jeg prototyping, design, IoT og universell utforming. Jeg vet ikke hvor god kjennskap du har til systemutvikling generelt, men jeg vil si at dette er et studium som passer godt for en vordende frontend-utvikler. Du utvikler den delen av systemet som brukerne ser og interagerer med, og har ansvar for å gjøre løsningen enkel og brukervennlig. Informasjonsteknologistudiets obligatoriske emner gjør deg derimot mer skikket til å jobbe som backend-utvikler, det vil si at du utvikler den delen av systemet hvor logikken og beregningene finner sted. Du lærer om algoritmer, databaser og operativsystemer. Dersom du ønsker å skrive koden som driver hele systemet, er dette studiet for deg. Når alt dette er sagt, så er det ikke slik at du låser karrieren din på noen som helst måte ved å velge det ene studiet over det andre. Arbeidsmarkedet for utviklere er godt, og kan du programmere er det stort sett mer enn bra nok. En bachelorgrad er bare noen få byggesteiner i det som skal bli et digert hus, og mye lærer du ikke før du kommer ut i jobb. Likevel har du sikkert allerede nå en viss formening om du vil være den som designer stilige apper som selv bestemor klarer å bruke, eller den som skriver koden som beregner nordmenns skattegrunnlag dobbelt så fort som tidligere.
 14. Ikke tro et sekund at programmeringen på dataingeniørstudiet er noe mer avansert enn den på webutvikling. Dataingeniørstudiet har fokus på objektorientert programmering for backend (C++ og Java), utviklingsmetodikk og matematikk. For webutvikling er det frontendspråk og design som gjelder, samtidig som man lærer PHP og databaser for backend. Det er få prosjekter i dag som ikke er webprosjekter i front, så webkompetansen er utrolig verdifull. Den får ikke ingeniørstudentene. Skal man jobbe backend på større prosjekter holder det neppe med PHP, men det er heller ikke backendutvikler du utdanner deg som. Søker du etter «frontend» på Finn, ser du fort hvor ekstremt godt markedet er for tiden. Alt dette er jobber du kvalifiserer deg for med webutviklingsgraden. Får du gode karakterer i løpet av studiet og er flink til å bygge CV, er det null problem å gå rett ut i jobb etter tre år. I verste fall bygger du på med en master. Konklusjon: Du trenger ikke å bekymre deg for jobbmulighetene.
 15. Arbeidsmarkedet for utviklere er svært godt, og som en konsekvens er det også behov for interaksjonsdesignere. Hovedspørsmålet er egentlig hva du vil drive med: Vil du jobbe tett på brukerne med å kartlegge behov og designe hvordan nettsider skal se ut og fungere, eller vil du være den som bringer konseptene til liv? På mindre prosjekter er det også svært attraktivt med folk som kan gjøre begge deler. Markedet er som sagt godt, så du har en del frihet til å velge den veien som passer deg best.
×
×
 • Create New...