Gå til innhold

Lære hund og gjøre fra seg på riktig sted?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har nylig skaffet meg en søt liten pelsdott som nå er 10 uker. Jeg har hatt han i 5 dager. Da jeg først fikk han, tisset og bæsjet han over alt, han hørte ikke på meg, og beit mye. Nå når han biter, så stopper han når jeg sier nei, og hører litt mer på meg. Jeg la fram en avis på gulvet, samme sted som der hans to skåler med mat og vann ligger. Jeg klarte å få han til å bæsje og tisse der i 2 dager (ikke 100% var der, men ganske mye ble gjort der). Men avisen ble jo med et selvfølge oppbrukt, og jeg har lagt et nytt der. Nå er det litt vanskeligere å se hvor han gjør fra seg, men han bæsjer og tisser andre steder i boligen nå mer enn avisen. Har dere noen tips? Jeg har ikke alltid mulighet til å se over han.
 

Jeg tørker opp steder han har gjort fra seg før med grønnsåpe blandet med vann. Jeg gir han godsaker når han har gjort fra seg på riktig sted, og skjeller han ikke ut og sier ikke noe når jeg merker han har gjort fra seg et annet sted. Men hvordan kan jeg få han til å forstå at det er avisen han må gjøre fra seg "hele" tiden? Jeg tar han med på lufting, men hender at han gjør fra seg før eller etter luftingen. Jeg klarer ikke å få han til å gjøre fra seg på kommando, han kan så vidt navnet sitt (noen tips til å lære han til å forstå navnet sitt, og å komme på kommando "uansett"?).

 

 

Håper på hjelp!

 

Edit: Det er en hund, hehe, valp med rasen pomeranian.

Endret av Elvis Plesly
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Denne karen er jo rimelig ung enda, så er kanskje litt tidlig og lære slike ting med kommandoer. 

 

Det vi alltid har gjort, er å ta opp etter tassen, og legge avis akuratt der, selvfølgelig etter at det er vasket. De vi har hatt har tatt hintet etter få dager

Endret av Hèxacôres
Lenke til kommentar

Hva som er riktig og hva som er galt kan ikke jeg uttale meg om, for det har jeg ikke kompentanse til, men jeg vet hva vi har gjort hjemme hos mine foreldre tidligere, og det har fungert. Vi har ikke satt hunden på avisen.

 

- Hunden driter

-Vask 

-Legg avis på stedet (det blir jo flere steder og flere aviser etterhvert)

 

Min tanke er at til slutt vil hunden velge avisen. Når den gjør det, vil den leite etter avis neste gang. Tar litt tid å få det inn, men det har fungert for de vi har hatt hjemme. 

Lenke til kommentar

Dropp avisen og ta heller hunden oftere med ut! Valpen må ut etter den har spist, drukket, lekt, sovet eller det er lenge siden sist. Ros masse når hunden gjør fra seg og gå inn igjen. Tisser valpen inne, ta den med ut med en gang (før du vasker). Vær ute et minutt eller to før dere går inn igjen. 

 

Du har skaffet deg en liten rase og disse bruker lengre tid på å bli husrene. Valpen din vil ikke få noe særlig kontroll over blæra før den er fire-fem måneder og er sikkert ikke helt husrein før en stund etter det. Når valpen nå tisser inne blir det litt som en baby som går i bleia. Må den så må den, det er ditt ansvar å passe på at det skjer ute :p

 

For å lære valpen navnet roper du må han når han følger med eller allerede er på vei mot deg. Bruk lys stemme og ros masse og gjør det gøy å komme! Gjør du dette ofte vil han komme fordi du er morsom :) Du kan godt gjøre det vanskeligere etterhvert som å rope når valpen ser en annen retning eller snuser på noe etc. Kommer den ikke er det fordi du har gått for fort frem. Bruk gjerne godbiter også hvis valpen liker det. 

Endret av mushi
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det med avisen og å flytte avisen kan jeg prøve :)
Jeg lufter hunden ofte! Så det er ikke et "problem", men er viktig at han gjør fra seg på riktig sted bare :) Takk for tipsene!

 

Men ettersom det blir så mange aviser etterhvert, hvor lenge skal jeg la aviser ligge der? Og gjelder det både tiss og bæsj eller bare bæsj?

Lenke til kommentar

Støtter mushi 100%. Du må bare avfinne deg med at en valp MÅ faktisk ut veldig ofte hvis du skal ha sjans til å få den husrein. Det kommer til å ta årevis hvis den skal gjøre fra seg inne 9/10 ganger og tilfeldigvis tisse ute den siste gangen. Hvorfor kan du ikke gå mer ut?  

Å fylle gulvet med aviser for at hunden tilfeldigvis skal tisse der hørtes veldig rart ut. Har selv valp på snart 3,5 mnd og hun har ikke så mange uhell inne lengre, vi går veldig ofte ut eller slipper henne ut.

Lenke til kommentar

Når jeg sover, så våkner jeg av at valpen er urolig (enten den er i senga eller buret). Noen sover med valpen løs på gulvet, det har jeg personlig aldri gjort. Jeg syns at så lenge man tar den ut når den skal på do og ikke må tisse på soveplassen sin, så er det helt greit å avgrense om natta. Hun våkner, er urolig, og da går jeg ut med henne så hun får tisset og så går vi rett inn igjen. Unngår å snakke eller sette på lys sånn at hun ikke blir helt våken. 

Med en gang hun kom og ikke klarte å sove så lenge i strekk (og ville stå opp klokka fem, snork!) så tok vi med en tyggepinne i senga som hun fikk holde på med et kvarters tid etter at hun hadde tisset, da klarte hun å roe seg ned igjen/bli trøtt nok til å sove videre. Var heldigvis ikke hver dag vi trengte det. 

Lenke til kommentar

Det med avisen og å flytte avisen kan jeg prøve :)

Jeg lufter hunden ofte! Så det er ikke et "problem", men er viktig at han gjør fra seg på riktig sted bare :) Takk for tipsene!

 

Men ettersom det blir så mange aviser etterhvert, hvor lenge skal jeg la aviser ligge der? Og gjelder det både tiss og bæsj eller bare bæsj?

Er ikke det ute (min utheving)?

Lære hunden til å gjøre fra seg inne på bestemte plasser vil vel bare gjøre det vanskeligere å få den 100% husren? 

Lenke til kommentar

Er du ikke redd for at hunden kan bli påvirket av bur? Hva er målene til buret? Som f.eks at hunden blir passivisert?

Påvirket av bur på hvilken måte, at hun blir passiv? Det er jo ikke snakk om å være der inne timesvis hver dag da? :) Valpen jeg har nå er der inne kanskje en time-halvannen hver gang mens hun sover (dagtid), hun sover ikke der hele natta. Jeg har brukt mye mer bur til de andre jeg har hatt, men heldigvis har jeg jo lært og erfart, og prøver å begrense så mye som mulig. Samtidig syns jeg det er greit at hun lærer at det ikke er ekkelt å være der inne, og at vi har muligheten til at hunden er i bur. Tenker hvis noen skal passe henne og er avhengig av at hun kan sove der, hvis hun må være hos veterinær, hun er i bur i bilen osv osv. 

Jeg syns ikke at hund skal leke høne og være i bur halve dagen. Hvilken størrelse vi har husker jeg ikke, men hun kan stå oppreist med hodet hevet og ligge med beina rett ut hvertfall. 

Lenke til kommentar

Man lærer rett og slett ikke hunden å gjøre fra seg inne i det hele tatt.

 

De gangene jeg har hatt valp har jeg vært ute ca hver time hele dagen, i tillegg til at jeg har vært ute et par ganger på natta helt i begynnelsen.

 

Mine valper har ikke gjort fra seg inne etter at de var 3 mnd gamle (sykdomstilfeller er da ikke medregnet selvsagt)

Hannhunden jeg har nå var faktisk husrein i en alder av 9 uker, da hadde jeg hatt han en uke..

Tispa var ca 12 uker før hun var husrein, men hun fikk jeg ikke ta med på flyet hjem før hun var 10 uker gammel heller..

 

Valper har en del ting de er redd for, en av disse er å påkalle oppmerksomhet fra andre dyr.

For å unngå oppmerksomhet fra andre dyr vil de gjerne gjøre fra seg på samme sted om og om igjen mens de er unge valper..

Altså, etabler et sted ute der hunden kan gjøre fra seg, sørg for å gå til dette stedet hver gang du er ute og hunden vil trolig lære seg å gjøre fra seg der.

 

For å etablere stedet kan du bruke avispapiret du nå har forsøkt å lære hunden å gjøre fra seg på inne.

 

 

Ang. å lære inn det å gjøre fra seg på kommando er det faktisk ganske lett, begge mine kan gjøre fra seg (både nr 1 og nr 2) på kommando, alt dreier seg om å gi positiv belønning på riktig tidspunkt.

Lenke til kommentar

Men hvordan lærer du da at de skal gjøre fra seg bare av å f.eks si "tiss" eller "bæsj"?

 

Men til dere hundeeiere, har dere jobb? Og når dere sover (la oss si ca 6 timer), holder deg alt inne i 6 timer? Og hvordan gjør dere det hvis dere er på jobb? Heldigvis er det 2 (meg og en annen) hos meg, så vi ordner ting, men jeg lurer likevel på hvordan dere bruker tiden.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...