Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hva sier AML om prøvetid etter fast ansettelse når arbeidstaker har vært ansatt som vikar i flere år?


Thor.

Anbefalte innlegg

Jobber i en større privat bedrift (300+ ansatte)

 

Jeg startet min karriere her som lærling i 2011

Tok fagbrev i 2013

Fortsatte som vikar frem til dags dato

Fikk tilbud om fast ansettelse, men med 6 nye måneder prøvetid.

Har takket ja til jobb og skrevet under arbeidskontrakt, taushetserklæring etc...

 

Kan en bedrift kreve ny prøvetid etter overgang til fast stilling men med samme arbeidsoppgaver?

 

Når det gjelder sykefravær, da jeg tenker dette kan ha relevans i saken så har jeg vært borte 4+2+2+2 uker med 0,5-1 års mellomrom på helseforebyggende aktiviteter og 2 uker på grunn av helseplager.

 

Et annet spørsmål er hvordan ansiennitet regnes. Er det fra lærlingtid, da jeg startet som vikar eller fra den dagen jeg er fast ansatt at denne teller?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Loven forbyr ikke arbeidsgiver å kreve ny prøvetid når det inngås ny arbeidsavtale, men oppsigelsesadgangen blir noe snevrere, se kriteriene for å si opp i prøvetiden i aml § 15-6 første ledd:

 

 

 

Blir arbeidstaker som skriftlig er ansatt på en bestemt prøvetid, sagt opp, må oppsigelsen være begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet.

 

Det sier seg selv at disse kriteriene blir mindre tungtveiende når arbeidsgiver har hatt muligheten til å evaluere arbeidstaker i mange år. Selv om du er ansatt på prøvetid er det altså ikke dermed sagt at det er enklere å si deg opp.

Lenke til kommentar

Jeg opplevde det samme, men jeg krevde at de skrev ny kontrakt hvor prøvetiden var satt til 0mnd, da jeg allerede hadde jobbet i bedriften i flere år, og det fikk jeg.

 

Jeg er også ganske sikker på at de fleste fagforeninger vil si at prøvetid er bortkastet når du allerede har jobbet der lenger enn vanlig prøvetid.

Det er ingen regler om hvordan ansiennitet SKAL regnes, i noen sammenhenger kan bedriften velge å se på når du ble fast ansatt (typisk for jubileumsansiennitet), mens i andre sammenhenger kan det være relevant å se på din totale ansiennitet. Her vil nok også fagforeningene holde fast på total ansiennitet i saker hvor det kan være utslagsgivende (oppsigelser o.l.).

Lenke til kommentar

Jeg er organisert, og fikk nylig være med i valgkomiteen så jeg har ganske så god kontakt på den fronten. Måten prøvetid var formulert på var igrunn ganske så fornuftig, og betryggende.

 

Ang. ansiennitet så får jeg høre med klubben i morgen hvordan de regner ut dette på min arbeidsplass.

Lenke til kommentar

Et annet spørsmål er hvordan ansiennitet regnes. Er det fra lærlingtid, da jeg startet som vikar eller fra den dagen jeg er fast ansatt at denne teller?

Det vanlige i de bedriftene jeg kjenner best(mekanisk industri), er at lønnsansiennitet starter den dagen du blir fast ansatt. I andre ansiennitetsstyrte "goder"(type gullklokke etc.) regnes vanligvis læretid også med.

Lenke til kommentar

Her så har vi både gullklokke (eller gavekort, fritt valg) etter x antall år og lønnsansiennitet etter 5, 10 og 15 år om jeg husker rett. Så her kan jeg forvente to forskjellige år jeg må forholde meg til?

Ja, vanligvis. Når du har fått fagbrev og fast ansettelse begynner du vanligvis på laveste lønnstrinn for fagarbeidere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...