Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Denne kommentaren ble først postet her.
For to dager siden publiserte journalist Kjetil Grude Flekkøy i NRK en negativt vinklet nyhetssak mot kunstnere som han mener er respektløs bruk av det norske flagget.
Det er kunstnerne Felipe Ridao og Tuva Langfeldt som får gjennomgå.
flaggsak.jpg
Overskriften lyder som følger:
– Perverst! Sånn gjør man ikke, sier Geir Aarøe til NRK. De kunstneriske flaggrekkene over Torggata skaper reaksjoner.
Der har Kjetil Grude Flekkøy i NRK intervjuet tilfeldige forbipasserende for å høre deres meninger om flaggkunsten.
Dette er noen av reaksjonene han påstår å ha fått:
- Perverst, respektløst, dissekerte og vandaliserte flagg, ikke pent, flagg skal ikke brukes på denne måten, passer ikke inn før 17 Mai.
Ikke mye positivitet å hente blant forbipasserende nordmenn med andre ord.
president.jpg
Videre har han intervjuet presidenten for Norges Gardistforbund, Anders Bredesen, som følgelig er en ihuga nasjonalist. Det er heller ikke mye positivt å høre fra den kanten.
– Dette er brudd på all skikk og bruk for flagget, sier han. – Å tukle med proporsjonene er mer enn ugreit, fortsetter han og begynner å legge ut om at Norges Fotballforbund måtte kaste eller brenne 50 000 flagg i anledning en landskamp mellom Norge og Frankrike i 2010, etter at "vi" (Anders Bredesen & co) påpekte at proporsjonene var helt feil.
Synes nordmenn det er greit å kaste 50 000 flagg på grunn av at presidenten i Norges Gardistforbund mener at det var feil med proporsjonene? Neppe, tenkte jeg. Dessverre tok jeg feil.
Da jeg først leste gjennom denne artikkelen tenkte jeg ikke så mye mer over den, men etter en stund la jeg merke til at diskusjonen angående flaggtemaet spredte seg som pest i sosiale medier, i alle fall i mine vennekretser.
Der ble det tydeliggjort at det store flertall av mine "venner" støtter denne giftige holdningen. Det ble skrevet negativt om innvandrere mens flagget, landet og "stoltheten" vår ble hyllet som noe religiøst. Jeg har en del høner å plukke med dere som har slike holdninger.
En journalist, spesielt en som jobber i rikskanalen, har et stort ansvar når han skriver slike saker. Det er også hans ansvar at det han skriver om ikke blir vinklet på feil måte, som det ble denne gang. Mange journalister har en unik evne til å formulere artiklene sine slik at de går i favør deres egne meninger og holdninger, og flaggsaken er intet unntak.
Konsekvensene etter denne saken, spesielt med tanke på at den ble publisert like før grunnlovsdagen, gjør at hatpropoganda mot innvandrere og andre land, ideen om at "vårt land er bedre enn ditt" og ytringer som "liker du ikke landet vårt så kom deg ut herfra" sprer seg som ild i tørt gress på sosiale medier.
bonde.jpg
FrP blir nevnt. Det blir også bønder, som får overraskende mye sympati hver gang de er sinte for noe. Kanskje er det fordi bønder og landbruk i Norge er dypt romantisert gjennom TV-reklamer og reality-serier her i landet?
Kanskje er det på tide at nordmenn nedtoner stoltheten over sitt eget land? Å være litt mer åpen for endringer? Litt mer ydmyk.
Dersom du er tilhenger av fred er ikke nasjonalisme veien å gå.
Adolf Hitler var nasjonalist, det endte ikke godt for hverken han, hans nasjon eller nasjonene han foraktet.
De fleste kriger og borgerkriger som har vært de siste århundrer bygger på nasjonalisme og patriotisme. Det er derfor jeg mener slike holdninger er giftige.
Selv om denne flaggsaken kan ses på som en fillesak blant mange av de større utfordringene vi står ovenfor er det likevel en sak som ikke går ubemerket.
Anti-nazi.gif
Det er ikke noe galt med å være stolt av å være norsk, for all del, JEG er stolt av å være norsk.
Problemer oppstår dersom man drar det lengre enn dette, hetser andre nasjoner og utvikler en fremmedfrykt for det som er nytt og ukjent. Vi nordmenn utmerker oss dessverre veldig ofte på dette punktet. Vi er vanedyr og liker ikke forandringer. Liker ikke å måtte tilpasse oss.
Jeg oppfordrer alle som har lest denne kommentaren til å prøve likevel, å komme dere ut av komfort-sonen og oppleve nye ting med en positiv holdning. Utvid horisonten deres.
Vær stolt av å være norsk, men ikke på bekostning av andre!
Utdrag fra en artikkel om "banal" nasjonalisme på Wikipedia:
« Banal nasjonalisme refererer til de hverdagslige fremstillinger av den nasjonen som bygger en innbilt følelse av nasjonal solidaritet og tilhørighet blant mennesker. Begrepet er avledet fra Michael Billig sin bok med samme navn. I dag brukes begrepet primært i faglig diskusjon om identitetsdannelse og geopolitikk.
Eksempler på banal nasjonalisme inkluderer bruk av flagg i dagligdagse sammenhenger, sportsbegivenheter, nasjonale sanger, symboler på penger, populære uttrykk og vendinger, patriotiske klubber, bruk av underforstått samhørighet i den nasjonale pressen, for eksempel bruk av begreper slik som statsministeren, været, vårt team, og divisjoner i "hjemlige" og "internasjonale" nyheter. Mange av disse symbolene er mest effektive på grunn av deres konstante repetisjon, og nesten subliminale natur. »

Albert-Einstein.jpg
Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind.
- Albert Einstein

 

 

Noen innvendinger?

Endret av Pinng
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Bruker-95147

 

 

Noen innvendinger?

 

 

Nope

 

Jeg er forøvrig glad for å bo akkurat her for tiden, men å dra det så langt som å si at jeg er "stolt", blir i overkant for det jeg føler. Landet er greit nok, og folka er stort sett greie folk, det være seg sort eller hvit, og selv om det støyer av og til her i steinrøysa vår neri bakken, så er jeg rimelig trygg på at vi kommer til å klare å leve sammen videre, uten for mye kjas og mas

 

det går seg til ..

 

:)

Endret av Bruker-95147
Lenke til kommentar

Jeg kan ikke si at jeg føler meg noe provosert selv om jeg heller ikke synes at det er god kunst. Og jeg ser at enkelte andre kan provoseres, kanskje spesielt siden flaggene i midten likner på et kors som er oppned. Dog mener jeg ikke at noen har en rett til ikke å bli provosert. Folk flest har faktisk godt av å bli provosert av og til, så for min del kan flaggkunsten få henge.

 

Du kan nok ikke klandre Flekkøy eller noen andre journalister for holdningene til facebookvennene dine. De er nok verken mer eller mindre nasjonalistiske nå enn de var før artikkelen ble skrevet. De har bare fått en sak å være opptatt av. Og senere vil de få andre saker, uavhengig av hvilke standpunkt journalistene tar.

Endret av Zarac
Lenke til kommentar

Jeg klandrer ikke Flekkøy for holdningene til vennegjengen min, men måten han fremstiller artikkelen på.

Journalister skriver selvfølgelig for å få lesere, men jeg mener det er uheldig når en nærmest oppfordrer til nasjonalisme i en slags subliminal melding og heller bensin under bålet på de som allerede har slike holdninger. De lett påvirkelige.

 

Jeg leser ofte artikler med lignende skjult propoganda og ser at folk reagerer nøyaktig slik artikkelforfatteren vil at de skal reagere. De fleste lar seg rive med og følger strømmen.

Denne gangen følte jeg for å prøve å sette ord på mine følelser rundt slike omstendigheter.

 

Mest av alt er jeg skuffet over vennene mine, og det er jo ikke første gang det skjer.

 

Er forøvrig helt enig i at folk trenger å bli provosert i ny og ne.

Lenke til kommentar

Fin tråd! Du tar opp et interessant syn på saken, men jeg er nødt til å kommentere denne:

 

Adolf Hitler var nasjonalist, det endte ikke godt for hverken han, hans nasjon eller nasjonene han foraktet. De fleste kriger og borgerkriger som har vært de siste århundrer bygger på nasjonalisme og patriotisme. Det er derfor jeg mener slike holdninger er giftige.

Nasjonalisme er en politisk doktrine om uavhengighet og selvhevdelse for et nasjonalt fellesskap – en nasjon. Nasjonalismens mål for nasjonen kan være at den skal etablere seg som selvstendig stat eller at den skal hevde sin suverenitet og sine interesser i konkurranse med andre stater og nasjoner. Politisk-ideologisk kan nasjonalismen være liberal eller illiberal, demokratisk eller autoritær, frigjørende eller undertrykkende

(Statsvitenskapelig leksikon, usikker på sidetall)

 

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Nasjonalisme er en svøpe på lik linje med religion. Overtro, følerier og en blind lydighet mot det man idoliserer særtegner begge.

 

Intet feil med å være stolt av hva Norge står for, siden vi tross alt står for veldig liberale ideer, demokrati og ytringsfrihet. Men det er altså ikke det samme som nasjonalisme.

Lenke til kommentar

 

 

 

Noen innvendinger?

 

 

Nope

 

Jeg er forøvrig glad for å bo akkurat her for tiden, men å dra det så langt som å si at jeg er "stolt", blir i overkant for det jeg føler. Landet er greit nok, og folka er stort sett greie folk, det være seg sort eller hvit, og selv om det støyer av og til her i steinrøysa vår neri bakken, så er jeg rimelig trygg på at vi kommer til å klare å leve sammen videre, uten for mye kjas og mas

 

det går seg til ..

 

:)

 

Stort sett enig med deg. Selv om jeg ønsker en del endringer her på berget. Vi lever litt for mye under pisken og stoler litt i overkant på autoriteter som gjerne vil forføre folket. Og Ola og Kari er ikke seine og be, små naive som vi også er.

Lenke til kommentar

Intet feil med å være stolt av hva Norge står for, siden vi tross alt står for veldig liberale ideer, demokrati og ytringsfrihet. Men det er altså ikke det samme som nasjonalisme.

Er vi veldig liberale? Ja mulig i vår fantasi. Men i forhold til våre naboland og flere land i Europa, da er vi på middelalder nivå. Ola og Kari skal helst synes det meste er synd og vi skal ikke høre, lese, se eller utføre noe staten ikke liker. Da kan statens menn og kvinner i uniform fort komme på din dør. Takke meg til med liberale holdninger. Vi vet ikke hva frihet er.

Lenke til kommentar

Kanskje er det på tide at nordmenn nedtoner stoltheten over sitt eget land? Å være litt mer åpen for endringer? Litt mer ydmyk. Dersom du er tilhenger av fred er ikke nasjonalisme veien å gå. Adolf Hitler var nasjonalist, det endte ikke godt for hverken han, hans nasjon eller nasjonene han foraktet. De fleste kriger og borgerkriger som har vært de siste århundrer bygger på nasjonalisme og patriotisme. Det er derfor jeg mener slike holdninger er giftige. Selv om denne flaggsaken kan ses på som en fillesak blant mange av de større utfordringene vi står ovenfor er det likevel en sak som ikke går ubemerket.

Jeg ser av profilbildet(?) ditt at du har tjenestegjort i forsvaret, all heder til deg for dette. Det er en svært viktig erfaring å ta med seg senere i livet. Det er således ikke bare en erfaring, men en opplevelse for livet.

 

Med all respekt, når det er sagt så er dette innlegget et sammensurium av rariteter. Innlegget ditt er rotete og du sammenblander en rekke viktig tematikk og etter mitt forstående forsøker du å gi det norske folk dårlig samvittighet. Det trenger vi ikke!

 

Jeg er nasjonalist og har et stort kontaktnettverk av likesinnede i hele Skandinavia og jeg kjenner meg ikke igjen i din beskrivelse av nasjonalister. Faktisk er nasjonalister de mer tolerante menneskene jeg kjenner. Sier mer om dette senere.

 

Det er ikke noe galt med å være stolt av å være norsk, for all del, JEG er stolt av å være norsk. Problemer oppstår dersom man drar det lengre enn dette, hetser andre nasjoner og utvikler en fremmedfrykt for det som er nytt og ukjent.

Du erkjenner at du er norsk, du er sågar stolt av å være norsk, men så skammer du deg over dine venner som har en annen oppfatning en deg selv? Du erkjenner at vi som nordmenn er et folk og har rett til et eget land, hva? Dette er forvirrende.

 

Og her begynner problemene.

 

Vil fortrinnsvis presisere at vi antagelig har en ganske forskjellige oppfatning av det å være nordmann. Når jeg sier nordmann, mener jeg ikke den liberale versjonen oppdiktet de av den politisk korrekte makteliten de siste tredve årene, men etnisk, hvite nordmenn med røtter til Skandinavia og Europa.

 

Nasjonalismen har mange forskjellige grener, alt fra den etniske, nasjonalismen, til den mer konservative nasjonalismen - den ser en mye i Amerika - og den mer beryktede nasjonalsosialismen og fascismen fra første- og andre verdenskrig. Felles for samtlige er at de har et grunnsyn om en nasjonalstat med eget folk og egen grunnlov.

 

I nyere tid har fremmedfrykt egentlig hatt lite med nasjonalismen å gjøre, derfor sier jeg at du er feilinformert. Mange - mediene inkludert - liker ofte å plassere nasjonalister i samme bås som de såkalte konservative skeptikerne. Ja, det finnes absolutt likheter, men nasjonalismen har mange mange flere aspekter enn bare innvandring- og innvandringspolitikk.

 

Nasjonalisme er enkelt. Den grunner i nasjonens rett til selvbestemmelse. Du har rett i at nasjonalsosialismen under andre verdenskrig tildels forfektet fremmedfrykt, men dette var den tids nasjonalisme. Det var således ikke den bærende faktoren i det nasjonalsosialistiske tyskland.

 

Troen på nasjonalstaten er også en av hovedgrunnene til at nasjonalister - inkludert undertegnede - ofte er høylytte motstandere av den europeiske union og hvordan den fungerer per i dag.

 

Den nasjonalismen som er mest markant i Skandinavia per dags dato er etnonasjonalismen, altså det etniske aspektet av mer konservativ nasjonalisme. Det er den undertegnede også følger.

 

Men du tar feil i at den er forankret i rasisme og fremmedfrykt, den er forankret i en overbevisning om at Skandinavia skal bestå av etnisk, hvite mennesker med lik kultur- og kulturtradisjon. Ikke nødvendigvis fordi vi anser oss som den overlegende rase eller overmennesker. Men fordi vi ser hvordan Skandinavia og Europa i dag ligger med brukket rygg som en følge av etnisk ødeleggelse.

 

Uttalte tidligere at nasjonalister er de mest tolerante menneskene jeg kjenner, presiserer derfor at vi også anser annet folks rett til å eksistere. Vi ønsker _ikke_ å invadere fremmede land og påtvinge disse vårt levesett. Tvert i mot. Vi anerkjenner et hvert land og dets rett til eksistens. I motsetning til ytterste venstre mener vi at samtlige mennesker - også i Norge - skal få ytre seg fritt.

 

Det er her du viser mangefull kunnskap om nasjonalismen. Av ditt innlegg er nasjonalist ensbetydende med en rasist som sitter på nett å hater mennesker med andre hudfarger. Ja, de finnes, men de er ikke i flertall.

 

----

 

Ønsker også å kommentere dine feilaktige påstander om Adolf Hitler, andre verdenskrig og andre spørsmål i innlegget ditt. Men de må bli på et senere tidspunkt.

 

I mellomtiden anbefaler jeg deg å studere terminologien white guilt, som jeg er redd jeg ser et snev av i innlegget ditt.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg er stolt av å være norsk, fordi jeg står for de verdiene som folk flest anerkjenner som viktige her i landet. Derfor setter jeg pris på det norske flagget som symbol. Det betyr ikke at jeg vil forby noen å kødde med flagget, men det betyr at jeg forbeholder meg retten til å si akkurat hva jeg mener om «kunsten». Samtidig har jeg nesten flere innvandrervenner enn norske, så å kalle meg fremmedfiendtlig fordi jeg er glad i det norske flagget skyter langt over mål. Jeg vil anbefale trådstarter å ta tak i en reell problematikk rundt fremmedfiendtlighet - noe som ikke akkurat er mangelvare - heller enn å dikte opp sin egen.

Endret av Aiven
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Når jeg sier nordmann, mener jeg ikke den liberale versjonen oppdiktet de av den politisk korrekte makteliten de siste tredve årene, men etnisk, hvite nordmenn med røtter til Skandinavia og Europa.

Så det er altså hudfargen, ifølge deg som er avgjørende hva som avgjør nasjonaliteten til et menneske. Jeg spurte deg i en annen tråd, når du skrev: "Etnisk nasjonalisme betyr et etnisk homogent, trygt samfunn basert på respekt og ærlighet. Altså det motsatte av dagens flerkulturelle helvete." ... hvordan skal du klare å gjøre Norge til et "etnisk homogent" samfunn hvis du hadde makten?

 

Det er uansett to ting vi kan konkludere ut ifra dine egne ord:

 

1. Alle som ikke har riktig hudfarge tilhører ikke Norge

og

2. Disse skal bortvises fra Norge.

 

Jeg vet ikke hvordan dette i praksis skal gjøres og det er derfor jeg spør. Du må jo ha tenkt deg ut en eller annen praktisk løsning på dette siden du først argumenterer i dette sporet.

 

 

I nyere tid har fremmedfrykt egentlig hatt lite med nasjonalismen å gjøre

Hvis fremmedfrykt er så fjernt ifra din "visjon" av nasjonalisme. Hvorfor vil du da frata alle mennesker som ikke har en riktig hudfarge sitt Norske statsborgerskap? Kan du forklare litt rundt dette?

 

derfor sier jeg at du er feilinformert.

Han virker da å ha en oppfatning ganske godt synkronisert med virkeligheten ut ifra hva du selv har sagt og forklart om din visjon av "nasjonalisme".

 

 

Du har rett i at nasjonalsosialismen under andre verdenskrig tildels forfektet fremmedfrykt

Tildels? Ja det må en si. Denne delvise fremmedfrykten krevde jo bare livet av en del av befolkningen på kloden vår. Det var kanskje dette du siktet til?

Endret av Gjest slettet-ld9eg7s96q
Lenke til kommentar

Vonfaff.

Det meste av det du spør om er faktisk besvart. Bortsett fra hvordan de har tenkt seg og kaste ut alle som de ikke regner som Norske. Men det er nok strengt talt ikke noe problem om et slikt parti ville fått makt. Du må lese hans innlegg så gjør han fint rede for hva de regner som Norsk og ikke. Dette kan nok PK folk oppfatte som rasisme og jeg regner med at du med vil det. Men da tror jeg du misforstår grovt. Jeg vil bare si at jeg tar sterk avstand til denne politikken, men jeg forstår den. Men som liberalist er slik tanke fjernt.

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

*sukk*

 

Nei det er etter hva jeg kan se ikke besvart. Da må du i så tilfelle vise meg rent konkret hvor det er besvart og utdype dette for meg. Du må slutte med å komme med påstander uten å begrunne eller dokumentere de når du lett kan gjøre dette. Det begynner å bli en stygg vane hos deg.

Lenke til kommentar

*sukk*

 

Nei det er etter hva jeg kan se ikke besvart. Da må du i så tilfelle vise meg rent konkret hvor det er besvart og utdype dette for meg. Du må slutte med å komme med påstander uten å begrunne eller dokumentere de når du lett kan gjøre dette. Det begynner å bli en stygg vane hos deg.

Les hva han skriver. Det er jo merkelig at jeg forstår det han skriver, mens du ikke forstår. Les så vil du se hva han definerer som Norsk. Det står klart i teksten. Selv om det egentlig ikke er riktig det han skriver. Nå må jeg som sagt på jobb.

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Han skriver et lengre innlegg om hva han legger i nasjonalisme og det bringer opp en del spørsmål som jeg stiller. Ingen av de er besvart i innlegget hans

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...