Gå til innhold

Pant for plast, papir, brannfarlig avfall og elektronisk avfall?


Anbefalte innlegg

Noe jeg har tenkt på litt i de siste dagene er hvorfor vi ikke har samme panteløsning for plast, papir, brannfarlig avfall og elektronisk avfall som vi har når det kommer til tomme brusflasker?

 

Ville ikke dette kunne få folk til å kaste langt mye mer søppel på rett måte, og i riktig sorteringsboks som enn det som gjøres idag?

 

Og hvorfor må man dra helt til den lokale søppelplassen for å kaste elektronikk og brannfarlig avfall? Hvorfor er det ikke egne søppelspann for dette også?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Elektronikk kan du også kaste på forretninger som selger dette, dvs Elkjøp med flere. Du betaler faktisk en liten avgift ved kjøp av en del typer elektronikk som finansierer returordningen her. For plast gjennomføres det prøveordninger mange steder for å samle dette inn sammen med vanlig avfall (kildesortering).

 

Dog er realiteten at med mer moderne sorteringsanlegg på søppelmottak har kildesortering mindre og mindre for seg. F.eks sorteres alt restavfallet - etterhvert i stor grad automatisk. Her skilles ut ulike komponenter raskt og effektivt. Faktisk er det slik at framtida kan være at man ikke sorterer selv, all sortering skjer på søppelmottak.

 

Når det gjelder maling, brannfarlig avfall osv er volumet så lite fra husholdninger at det ikke er sett som fornuftig å ha egne søppelspann for dette. Samme gjelder elektronisk avfall. Det er heller ikke ønskelig å oppbevare slikt avfall lokalt (dvs i beholdere i boligområder).

 

At det kunne vært flere mottakssteder for spesialavfall er nok noe som er ønskelig.

Lenke til kommentar

Jeg har en egen boks for farlig avfall som batterier osv. Denne hentes en gang i året.

 

farlig_avfallsboks_utklipp.jpg

 

Ellers er elektronikk noe som gjerne ikke får plass i vanlige søpplespann, og det som får plass er gjerne såpass lite kvanta pr år at det er bedre at man leverer inn.

 

plast, papp, matavfall og restavfall er det en hel del mer av.

 

 

Ellers er panten der for at man skal levere flaskene tilbake til fabrikken, så de kan vaske de og bruke de på nytt. Med f.eks plast og elektronikk er det ikke mulig å gjennbruke på samme måte, så da funker det litt dårligere med pant. Men, plastavfall sorteres jo mange steder og hentes av søplebiler, så det blir jo resirkulert uten pant.

 

Hvordan skal panten på plast fungere egentlig?

En strekkode til pant pr forpakkning, som man må scanne manuellt?

Kilospris, men dette krever jo manuell håntering, så det blir forholdsvis dyrt.

Flasker er enkelt da de har ca lik form og vekt, så det er ikke så lett å lure maskinen.

Det er også forholdsvis lite antall i forhold til plast-embalasje, så det er håndterbart for alle.

Lenke til kommentar

I Trondheim er det tre søppelkasser, for plast, for papir/papp og for restavfall, i tillegg er det en liten rød boks (se akllas innlegg over) for "farlig avfall" som elektronikk, lyspærer, batterier, sprayflasker og lignende. Denne rødboksen settes ut et par ganger i året for tømming. Glass og metall (og plast) kan kastes utenfor ulike butikker/kjøpesentre. Restavfallet brennes og gir fjernvarme til boliger og bedrifter i store deler av byen.

 

Alle som selger elektrisk utstyr og elektronikk-produkter er pålagt å ta i mot tilsvarende produkter (også andre merker enn de selv selger), og det behøver ikke å være i forbindelse med innbytte/kjøp. I tillegg er det gratis for husholdninger å levere sortert avfall på kommunens avfallsplass. Usortert restavfall betales det kg-pris for ved levering (bilen blir veid før og etter levering).

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Glass og metall (og plast) kan kastes utenfor ulike butikker/kjøpesentre.

Men nå har det jo det også seg slik at mange ikke gidder å dra helt til butikken for å finne en slik container, bare for å kaste noe glass og metall (meg selv inkludert), og velger da sikkert ofte å heller bare kaste det i vanlig søppel.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Flaskepantordningen er ganske ressurskrevende. Mange bryggerier har faktisk gått bort fra gjenbruk av flasker fordi det er mer miljøvennlig å kverne flaskene i pantemaskinen og produsere nye basert på gjenvninning av returplasten.

 

Kildesortering har også vært kritisert for å være gjort ineffektivt og lite miljøvennlig. F.eks eksporteres restsøppel fra Tromsø med lastebiler ca 5 timers kjøring til et forbrenningsanlegg i Sverige i stedet for å brennes lokalt og skape mindre utslipp. I Oslo har de noe tilsvarende med eksport av Oslo-søppel til Sverige for brenning, samtidig som man importerer søppel fra Italia for å brenne i forbrenningsanleggene i Oslo. Både i Oslo og Tromsø sorteres det nå via fargede plastposer som deles ut. Bare fargeposene genererer et vanvittig plastforbruk, samtidig som plastposer fra butikker blir overtallig og må kastes uten å brukes som søppelpose. Langt i fra mange nok løser det ved å bruke tøyposer i butikken.

 

Forstå meg rett, gjenbruk og gjenvinning er prinsippielt veldig bra, men i praksis er det fortsatt en lang vei å gå.

 

I stedet for å ha ørten sorteringsposer hjemme og bruke tid, energi og plass på sorteringen, tror jeg det faktisk er bedre å begynne litt i to andre ender:

- Redusere emballasjebruken og lage incentiver for å produsere emballasje som er lett å sortere maskinelt og lett å gjenvinne. F.eks unngå laminert papp, papiretiketter som er vanskelig å løsne fra plastemballasje osv.

- Redusere hjemmesorteringen og satse på ennå mer avansert automatisk sotering i sorteringsanleggene. Noen fraksjoner som blant annet matavfall bør nok sorteres fortsatt for å unngå tilgrising av de andre sorteringsfraksjonene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Flasker kommer i praktiske enheter. Det gjør ikke plast, papp og embalasje.

 

Du kan ikke pante en halv flaske. Hvordan har du tenkt å pante en halv avis?

 

Dessuten er flasker ganske stive og kan enkelt scannes på et rullebånd. Hvordan har du tenkt å scanne en plastsekk? Oppgaven blir jo umulig å gjennomføre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...