Gå til innhold

Student - Godt med egenkapital - Frister å kjøpe ny bil - Er det lurt/dumt?


henrikrox

Anbefalte innlegg

Hei

Jeg og samboeren min har oppspart ca 400 000 i egenkapital. Disse er øremerket bolig/leilighet etter vi er ferdig med utdanning.

 

Jeg utdanner meg som petroleums-ingeniør (master) i Stavanger, hun som sosionom.

Jeg er ferdig om 2 år, hun er ferdig om 1 år.

Til sammen nå har vi en fellesinntekt på rundt 28 000 kr. Ikke mye kanskje, men vi har bare utgift på 9500 på bolig hver måned (leier). Vi har ikke noe lån fra før.

 

Jeg har ikke lyst å bruke noe av pengene som er øremerket bolig, men heller ta opp et billån. Er dette ekstremt dumt, og burde jeg heller vente til jeg er ferdig med utdanningen, siden jeg hvis jeg får jobb vil jeg ha ok betalt.

http://www.finn.no/finn/car/used/object?finnkode=44594595

 

Drømmer om bilen over. En annen greie, er jo at jeg bruker en del penger på snus i måneden, slutter jeg der, sparer jeg jo fort 2000 lapper i måneden, og mange billån (på 10 år) har jo nesten den mnd prisen.

Eksempel over

Lån: 250 000

Egenkapital: 20 000

10 år

 

2920 kr per mnd

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bare en liten ting. Jeg studerer selv ved UiS, du er klar over hvor fullt det er på parkeringsplassen?

Spesielt ved eksamenstider og mellom 09.30 og 12.30 i semesteret.

 

Nevner også at det har vært snakk om å kreve penger for å parkere, men dette trenger ikke komme før om et år, to år eller aldri...

Lenke til kommentar

Bilkjøp er aldri lønnsomt, men av og til er det både nødvendig og fristende å kjøpe bil.

 

Det umiddelbare problemet som eg ser er at trådstarter planlegge å betale ned bilen på 10 år, kor realistisk er det at trådstarter fortsatt har denne bilen om 10 år? I 2023 så vil bilen tross alt være 15 år gammal.

 

I utganspunktet så bør nedbetalingstida på billån være lik den antatte brukstida. Skal du ha bilen i berre 5 år, så bør den også være nedbetalt på dei 5 åra. Dersom du ikkje passer på slike ting så risikerer du å måtte betale på ein bil som du ikkje ein gong lenger har.

 

 

Ellers så vil eg også fråråde å bruke eigenkaptalen. Sjølv om det kanskje er politisk vilje for å gjere det lettare for fyrstegongskjøpere å komme seg inn på markedet, så må ein rekne med at kravet til eigenkapital fortsatt blir ståande.

Denne oppsparte eigenkapitalen vil med andre ord kunne utgjere forskjellen på å kjøpe seg eigen bolig når du/dere får jobb, og det å måtte fortsette å leige i fleire år for å få råd til eigen bolig.

400 000 ekstra vil sjølvsagt også kunne utgjere forskjellen på om dere får råd til drømmeboligen eller ikkje.

Lenke til kommentar

Enig med alle over.

 

 

Å ha bil er så dyrt at man lar være hvis man kan, evt unner seg en doning med 4 hjul og ratt som luksus i hverdagen. Bil til 250k eller mer er jo helt fullstendig galskap. Med mindre man er mangemillionær da, og 250k er en dråpe i vannet. Da kanskje. Inntil da er det bare ufornuftig. Og i allefall om den kjøpes med lån!Om 5 år er bilen ikke verdt halvparten en gang, men lånet er bare halvvert. Du vil antagelig ha mer i lån enn bilen er verdt! Fryktelig dårlig ide på så mange plan at jeg er så glad jeg så du la ideen død :):)

 

Klokt valg!

Lenke til kommentar

Bare en liten ting. Jeg studerer selv ved UiS, du er klar over hvor fullt det er på parkeringsplassen?

Spesielt ved eksamenstider og mellom 09.30 og 12.30 i semesteret.

 

Nevner også at det har vært snakk om å kreve penger for å parkere, men dette trenger ikke komme før om et år, to år eller aldri...

Jeg har gått der i 3 år, har aldri vært et problem. Finnes en parkeringsplass folk sjelden bruker. Og jeg er omtrent alltid på skolen 0800 hver dag, men har ikke hatt problem å parkere 0900 eller 1000 heller

har heller ikke noe problem å betale for parkering, isteden for å ta 2 busser og stå opp 1 time tidligere for å komme meg på skolen

Endret av henrikrox
Lenke til kommentar

Og ja, ser jo hvor dumt det var i ettertid. Det er heller smart at jeg sparer mer inn boligsparekonto, med den gode renten. Så jeg kan få realisert hus etter studier.

 

Forøvrig så er jeg ganske fornøyd med at jeg og dama har spart opp 400 000 til sammen i disse siste årene, isteden for å bruke de opp. Føler mange i 20+ alderen hadde kastet bort pengene, og jeg tenker at det lover godt senere i livet. Selvom jeg hadde et sekund med svakhet her en kveld, men godt dere var her for å banke litt vett i meg

Lenke til kommentar

Ja var det jeg trodde folk skulle si. Bleh.

 

Tenkte at hvis jeg slutte å snuse, så var det liksom greit, men forstår jo hva dere mener.

Har forvørig 4,6% rente der pengene mine sitter å godgjør seg. Det blir jo en del renteinntekter på 400 000 med 4,6& rente

Hvor i alle dager får du 4,6% rente på 400k? 4,6% er vel BSU-rente og BSU har vel et tak på 150k (300k med BSU2 hos DNB)?

Lenke til kommentar

Han skriver at de har 400k tilsammen. Fordelt på to personer som har spart 20.000 i året i lang tid er det ikke noe problem å ha over 400k på BSU. 150k er taket på hvor mye kan sette inn uavhengig av hvor mye man har tjent opp i renter. Si man har satt inn 20k i året siden man var 16 så når man 150k det året man blir 24. Med renter og rentes rente når man ca 200k innen man er 25. Hvor reelt det er å få satt inn 20k siden man er 16 er dog en helt annen diskusjon ;-)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...