Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Oppsigelse og tidligere fraflytting


E.C.

Anbefalte innlegg

Har noen i familien som har kommet i en litt spesiell situasjon når det gjelder oppsigelse av bolig og etter å ha søkt litt rundt har ikke jeg blitt så mye klokere.

 

Saken er den at i september så kom utleieren og informerte om at boligen skal pusses opp innvendig og utvendig og videre overtas av vedkommendes foreldre (kan altså anses som gyldig grunn for oppsigelse fra utleier sin side). Videre beskjed var at utflyttingen var ønsket så snart som mulig (gitt muntlig). På den skriftlige beskjeden som fulgte et par dager senere var det oppgitt at fraflytting skulle skje innen 01.01.14, begrunnelse og opplysning om retten til å klage.

 

Leietaker har i lys av den muntlige beskjeden funnet seg en bolig som kunne overtas allerede fra november og skrevet under på leiekontrakt for den nye boligen. Det ble straks gitt muntlig beskjed til utleier i nåværende bolig at fraflyttingen ville skje fra november.

 

Her kommer problemet. Utleieren som ville ha boenheten sin ledig "helst igår" vil nå ha husleie for både november og desember. Er det et rimelig krav og har han egentlig lov til dette?

 

Om utleier har gitt beskjed om 3 måneders oppsigelse og leietaker flytter før, er leietakeren da pliktig til å betale husleie for hele oppsigelsesperioden?

 

På forhånd takk for hjelpen!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mottrekk fra leietaker: Informer om at leietaker da selvsagt vil beholde alle nøkler til leiligheten frem til 31. desember. Leien er en ytelse man yter mot adgang til husrommet, slik at utleier kan ikke både få leie og få overta husrommet for å pusse opp.

 

Det er i utgangspunktet et rimelig krav å kreve betaling for leie ut den gjenværende delen av oppsigelsestiden - det at leietaker ikke lenger ønsker sin ytelse (husrom) får i utgangspunktet ikke noe å si for leietakers plikt til å betale motytelsen (leie).

 

Utleier har en ulovfestet plikt til å begrense leietakers tap med de rimelige tiltak som finnes. I boenheter som skal leies ut videre vil det innebære plikt til å forsøke å skaffe ny leietaker. I boenheter som skal pusses opp vil det imidlertid være færre rimelige tiltak. Det er ikke rimelig å søke boligen utleid for et så kort tidsrom som to måneder (i praksis halvannen, siden vi er ganske nær november allerede), og det kan være forbundet med en del kostnader å begynne å flytte avtaler med håndverkere (og å flytte avtaler inn i desember...).

Lenke til kommentar
Dersom man har ytret et ønske om "tidligst mulig fraflytting" stiller det seg vel noe annerledes?

 

Utleieren forutså neppe at leietager skulle løpe avgårde og makte få tak i ny leilighet såpass brått. Vanligvis trenger man vel noe rimelig tid til denslags.

 

Men, klart at leietager alltids kan forsvare seg med "jeg tok deg på ordet" men da risikerer han vel etterspill i form av mulig husleie-krav (og på bakgrunn av hva som opplyses her (mottatt skriftlig oppsigelse, tror jeg ikke han unnslipper)

 

Uansett, synes krikkert har et godt poeng, dvs. minne utleieren på, at hvis han insisterer på å få husleie for november og desember, så vil han verken få nøkkler eller tilgang til leiligheten for å starte den varslede planlagte oppussingen, før tidligst 1.1. 2014

 

Dog er vel det beste å forsøke finne kompromiss hvis mulig, f.eks. betale leie for èn mnd. oppsigelse (november)

 

Alternativt, prøve å få anulert kontrakten på det nye leieobjektet. Det burde vel la seg gjøre, siden det generelt ikke er problem for utleiere å raskt finne nye interessenter og ergo ikke noe økonomisk tap.

Endret av Mr.M
Lenke til kommentar

Annulere kontrakten er lite gunstig da den nye eindommen passer særdeles godt for leietakerens kriterier, samt at markedet i området er heller labert og anskaffelse av et nytt bosted kan ta lengre tid.

 

Har fått inn litt flere opplysninger i saken. Skriftlig melding om oppsigelse fra utleier kom 24.09.13. Første muntlige beskjed om oppsigelse var kommet i starten av september.

 

Utleier startet sitt oppussingsprosjekt ca. samtidig som den muntlige meldingen om oppsigelse hadde kommet. Utleid eindom ligger i 2. etasje av en tomannsbolig. Det ble i løpet av ca. 3 uker i september lagt nytt tak på boligen, følgelig med bråk fra 6:30-19:30 i hverdagene, samt arbeidere gående på stillas utenfor vinduene. Lite gunstig, spesielt om du jobber skift (dag og kveld) som leitaker gjør, noe utleier har vært klar over. Det var da denne oppussingen hadde startet at den muntlige beskjeden om oppsigelse kom sammen med en kommentar a.la: "du bør jo prøve å flytte snarest mulig, for det blir jo ikke mulig å bo her når jeg skal skifte vinduer". Så kan det virke som at utleier har tatt seg inn tur innom utleieobjektet for å "se på ting" mens leietaker har vært på ferie i august.

 

Siste ting er selve kontrakten. I leietakerens eksemplar har det blitt skrevet 3 måneder på oppsigelse, men selve ruten har det ikke blitt haket av foran, er det noe å hente der? (Bilde i spoiler).

 

 

 

 

crop.jpg

 

Lenke til kommentar

Er det forsøkt å ta opp dette med utleier?

Om utleier står på sitt og krever leie ut desember, ville jeg fulgt Krikkerts forslag om å gjøre det klart for utleier at leietaker da vil disponere leiligheten ut leietida. Jeg ville også presisert for utleier at det ikke er fritt fram å gjøre oppgraderinger/endringer i leieperioden.

Samtidig ville jeg da latt det stå igjen noen møbler (hvis mulig) og oppholde seg i leiligheten i perioder så utleier ikke tar seg til rette. Om man allikevel må betale får man bruke det som en hytte? ;)

Jeg ville også ha ordnet det slik at jeg kunne sett om noen hadde vært inne i leiligheten - det kan være med alt fra en PC med webkamera til et klistremerke på ytterdøra eller sette noe i gangen de må flytte på for å komme inn (og sikkert ikke klarer å sette helt nøyaktig tilbake på plass). Det er verdt å merke seg at utleier skal gi beskjed til leietaker i "rimelig tid" innen tilsyn og vedlikeholdsarbeider.

Det er heller ikke fritt fram for utleier å utføre hvilket som helst vedlikehold, slik jeg leser det har utleier kun adgang til å utføre "pliktig vedlikehold, lovlige forandringer eller andre arbeider som må utføres for å hindre skade på husrommet eller eiendommen for øvrig". For eksempel tror jeg ikke at bytte av vinduer går under "pliktig vedlikehold", med mindre de er i en sånn forfatning at bygningen blir skadet. Andre lovlige forandringer kan bare utføres "dersom arbeidet kan utføres uten nevneverdig ulempe for leieren".

 

Men forhåpentligvis trenger man ikke å bli vanskelig, det kan jo være utleier ser fordelen ved å kunne starte vedlikeholdet tidligere :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...