Gå til innhold

Er det farlig å spise for lite kcal?


Anbefalte innlegg

Holder på å slanke meg, har gått ned en god del, men nå har vekta stagnert og har stått stille i snart 2 måneder, har ikke endret på noe siden jeg begynte å slanke meg så jeg skjønner ikke hvorfor. Har ligget på mellom 1100 og 1500 kcal daglig, men vurderer nå å legge meg på 500-800 kcal daglig en periode (eventuelt bare noen uker) for å se om jeg får gang på vektnedgangen igjen, er det farlig å spise så lite kalorier bare for en periode? Hva er eventuelt farlig med det?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så lenge du får i deg vitaminer Omega 3 så kan det gå.

 

Men for all del, ikke vær så nazi på det. dette skal man gjøre hele livet, ikke ødelegg livsstilen for det.

 

Kos deg , visst man jogger hver 2 dag så er man et frisk menneske.

 

Og Poteter er bra for kroppen, ikke la disse helse freakene bestemme for mye.

Sier det for mange mener poteter inneholder mye Kcal, men de nevner ikke hvor bra poteter er for kroppen.

Lenke til kommentar

Her kommer en vegg av tekst som er verdt å lese. Jeg kopierer tre innlegg jeg har skrevet i tilsvarende tilfeller til andre.

 

Neineineineineineinei! Ikke anbefal en 16 år gammel jente som ikke er overvektig i det hele tatt å prøve PSFM. Det er IKKE nødvendig.

Veldig kort, jente på 16 år: jeg tror at det du egentlig vil er å stramme opp her og der. Da hjelper styrketrening, gjerne tung styrketrening som Stronglifts 5x5 (www.stronglifts.com). Det er et supert nybegynnerprogram, og kan brukes i mange mange år. Før du begynner å stusse på meg, så kommer du IKKE til å ende opp som bodybuilder-kvinnene, men du vil få en mye mer oppstrammet kropp, bedre holdning, strammere rumpe og lår og alt det der som du antageligvis har lyst på.

Så er det maten. Kort sagt er det kcal inn vs kcal ut som gjelder for Ola og Kari Nordmann. Dersom du likevel vil ned i vekt, er et høyt proteininntak (gjerne 2.5-3g pr fettfri kroppsvekt i kg). Høyt proteininntak metter lenge.

Om du har lyst til å lese litt om kosthold kan du ta en titt her (link). En del å lese, men verdt kunnskapen.

En like viktig link, som kanskje passer ekstra godt i ditt tilfelle: Hva du må gjøre når du ikke går ned i vekt på lite mat og mye trening

Her (link) kan du regne ut til BMR (Basal Metabolic Rate - hvor mye energi kroppen din bruker på å holde deg i gang på en dag). Hvis du ikke vil gjøre det selv, kan du bruke kalkulatoren her: link.

Legg deg ca 500kcal under dette, som er lik 3500kcal i uken - dette tilsvarer ca 0.5kg fett fjernet i uken. Høres lite ut, men det er 2kg fett i mnd, og 12kg fett på et halvt år.

Nå har ikke jeg tid til å kommentere kostholdet ditt direkte, men nei, du spiser ikke sunt. Du spiser det folk kaller et "vanlig sunt norsk kosthold", og det kommer du ingen vei med.

Tips til proteinrik mat er egg, melk, kylling og andre fjærkre, fisk (tunfisk er billig) osv.

Dersom du vil drikke brus og sånn til helgen er det helt ok, men light-bruser er ikke så farlig som folk skal ha det til. Som artikkelen så fint sier; vann er den beste tørstedrikken, men om du absolutt vil drikke brus så er det ingen problem å bytte ut vanlig brus med en light-variant. (link)

Grønnsaker er bra. For å sette det på spissen - du blir MYE mettere av å få i deg 900 kalorier av brokkoli enn av 900kcal fra olivenolje. Olivenoljen trenger du bare en dl av, så har du nesten 1000kcal. Skal du ha 900kcal av brokkoli blir du sittende en stund for å proppe det i deg.

Kort oppsummert: det du vil er å stramme opp og kanskje fjerne bittelitt av fettet. Det oppnår du gjennom å trene tung styrke, og spise NOK mat. For fettnedgang ville jeg hatt et relativt høyt proteininntak, og så kan du legge deg ca 500kcal under din BMR.

200-Calories.jpg

 

 

 

Hvis du vil ned i vekt/ fettprosent er det første du gjør å finne din Basal Metabolic Rate, eller BMR. Google it, og vær ærlig. Dersom du vil ned i fett øker du proteininntaket ditt vesentlig. Om du skal ned i vekt kan det gjerne være opp mot 2.5g/kg fettfri kroppsmasse.

La oss si at din BMR er 2500kcal ved vedlikehold. Da kutter du ned 500kcal på maten. Ikke absolutt i mengde, det er ikke vanskelig å bli mett på 500kcal mindre. For eksempel blir du veldig mye fortere mett av 500kcal fra brokkoli enn 500kcal fra en burger, for å sette det på spissen.

Bra du fokuserer på kosthold. Sixpack lager du på kjøkkenet, ikke på treningssenteret. Trening er gram, kosthold er kilo!

Vil ikke anbefale å kutte mer enn 500kcal per dag fra mat, mest fordi at dersom du kutter mer enn det, vil du sannsynligvis oppleve jojo-effekten, du går fort ned i vekt og har ikke sjans om å holde på vekta, på samme måte som 98% av de som prøver. Ha heller en jevn nedgang i vekt, så er det lettere å holde vekta.

Dersom du kutter 500kcal fra mat, og "trener bort" 500kcal på jogging/ styrketrening, så vil du miste 7000kcal i uka, som tilsvarer 1 kg fett i uka. Dersom du får i deg en del protein er dette relativt sannsynlig fremgang. Om du så bare skulle miste 0,5kg fett i uka, er det likevel 12 kg fettnedgang på et år.

Det som er viktig å huske på er at det er ikke kiloene på badevekta som teller, men fettprosenten. Derfor vil jeg ikke at du skal fokusere på badevekta, men på fettprosenten. En fettklype (fettkalipper) koster deg en liten blå på MyRevolution (trykk her).

Relatert bilde:

539624_477948472265672_54868797_n.jpg

 

Om du vil ned i vekt kan jeg i høyeste grad anbefale styrketrening. Lite forbrenner like mye fett som et tungt sett med knebøy eller markløft. RYP, som han over meg anbefaler, er et helt greit treningsprogram. Likevel består det både av baseøvelser og isoøvelser. Med mindre du allerede benker 2xKV (kroppsvekt), tar 2xKV i knebøy og 2,5xKV i markløft har du ingen behov for isoøvelser. Det er enkelt og greit ikke nødvendig. Isoøvelser er for å finpusse på fysikken, det trenger mest sannsynlig ikke du. No offence, men dersom du hadde vært så viderekommen i trening at du hadde hatt behov for isoøvelser, så hadde du kunnet så mye at du ikke hadde hatt behov for å spørre etter tips her.

Jeg kan anbefale Mehdi's StrongLifts 5x5 som baserer seg på bøy, mark, stangroing, benk og skulderpress - alle fullkroppsøvelser. Eventuelt kan du bruke Rippetoe sitt Starting Strength. Ikke lag ditt eget treningsprogram, det finnes mer enn nok av fullgode treningsprogram for nybegynnere.

SL5x5 kan du bruke hele livet og likevel ha god fremgang.

Beklager at dette ble en vegg av tekst. Jeg har kuttet ned litt, kan utdype om noe er uklart.

Edit: viktig ekstra: dersom du vil "stramme opp", så er det styrketrening som gjelder, ikke absolutt å gå ned i fettprosent. Gjerne begge deler, men fokuser på styrketreningen. Deffe kan du gjøre senere.

 

Om spising ofte og lite

 

Det med å spise lite og ofte har ingenting å si for noe som helst. Det endrer ikke forbrenningen, og å spise en enorm porsjon to eller tre ganger på en dag gjør deg like mett som 7 mindre måltider. Blodsukkeret er ikke som en jojo selv om du spiser store måltider - og dette legger PF stor vekt på.

 

 

Den beste måten å gå ned i vekt på er ikke å la være å spise...

Forresten, begynn og trene styrke, og få målt fettprosenten. Vekten i seg selv er misvisende om du trener styrke og øker i muskelmasse i tillegg. Så fokuserer du på å få i deg en del protein (fordi det metter og er nødvendig dersom du skal trene styrke). Som sagt vil beg anbefale deg å finne din bmr (google it) - vær ærlig. Det et vesentlig for å finne korrekt bmr. Så legger du deg ca 500 kcal i underskudd for dagen, det gir deg et underskudd på 3500kcal i uka, som tilsvarer omtrentlig vektnedgang på 0,5 kg i uka.

Hva tror du metter mest? 1000kcal fra brokkoli eller 1000kcal fra poteter og stekt laks? Å spise seg veldig mett på salat istedenfor mer mat utover det du strengt talt trenger er ikke så dumt.

Om jeg var deg hadde jeg heller satt som mål å gå jevnt ned over tid, istedenfor å være ekstrem (type kutte ut alt sukker og trene seg gal) i 8 uker for så å gi opp og gå opp igjen til startvekt og kandkje litt mer. 2kg i måneden er nesten 25 kg på et år = 75 kg. Ikke er det vandkelig hwller, og sannsynligvis klarer du lettere holde vekta.

Det som er viktig om du også trener styrke er å ikke bare se på vekta, men på fettklypa og fettprosenten. Det er det som betyr. Det er godt mulig å gå ned en kilo fett på en mnd men øke en kilo muskler på en liten stund, og tro at du ikke går fort nok ned, og miste motivasjonen. Ikke gjør det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

TL;DR:

 

Du trenger ikke ligge på 500-800kcal daglig. Det vil ikke gjøre at du fortere ned i vekt, og det er direkte farlig - derfor helt unødvendig.

 

Kroppen din trenger energi for å leve, det er derfor vi spiser mat. Ta deg tid til å lese innlegget over om du virkelig vil få til en trygg og varig vektnedgang.

Lenke til kommentar

Vil du fram til noe her eller spør du?

Ingen av delene, bare tenker.

 

Leser som regel ikke om helsekost. beste er bare og trene så kan man spise så mye man vil.

 

Og være obsessive med hva som står på pakken kan noen ganger skade kostholdet mer en det fikser det.

 

Men for all den informasjon er viktig, var ikke noe mot hva du skrev.

Lenke til kommentar

Er ikke det en forskjell på Frukt sukker og vanlig pose sukker ?

Bordsukker (sakkarose) er et disakkerid bestående av glukose + fruktose. Altså to monosakkarider koblet sammen. Om spørsmålet er om det er forskjell på hvordan disse to monosakkaridene metaboliseres i kroppen så er skjebnen med enkelte forbehold forskjellig mellom disse.

 

Edit: Med andre ord består vanlig sukker 50% av glukose og 50% fruktose. :)

Endret av Dukien
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ingen av delene, bare tenker.

 

Leser som regel ikke om helsekost. beste er bare og trene så kan man spise så mye man vil.

 

Og være obsessive med hva som står på pakken kan noen ganger skade kostholdet mer en det fikser det.

 

Men for all den informasjon er viktig, var ikke noe mot hva du skrev.

 

Trenger ikke spise så mye du vil bare fordi du skal bli større og sterkere, er lov å tenke seg om. Men når folk bulker er det ofte slik at du vil ha et greit kcal-overskudd med 1,5-2g protein/kg BW. Så ja, litt sant er det at du spiser som du vil, men det finnes grenser...

Lenke til kommentar

Bordsukker (sakkarose) er et disakkerid bestående av glukose + fruktose. Altså to monosakkarider koblet sammen. Om spørsmålet er om det er forskjell på hvordan disse to sakkaridene metaboliseres i kroppen så er skjebnen med enkelte forbehold forskjellig mellom disse.

 

Edit: Med andre ord består vanlig sukker 50% av glukose og 50% fruktose. :)

Takk. har fagbrevet innen diett mat, men har aldri hatt det spørsmålet før.

Holder mer på med allergier.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Er du helt sikker på at du har fått i deg så lite? Altså, har du veid all mat og registrert det på diett.no eller tilsvarende? Å oppleve stans er ikke uvanlig. Du kan likevel muligens gå ned mer med samme inntak etter en stund. Ikke bare antall kalorier betyr noe for vekttap. Å holde blodsukkeret jevnt og ikke for høyt er også en faktor. En annen er aktivitetsnivå og muskelmasse. Visse kosttilskudd og matvarer har også betydning. F.eks anbefales det tilskudd av omega 3, inntak av kjøtt og særlig fisk og mer grønnsaker og mindre av brød, ris etc. Ta heller tiden til hjelp og i denne tiden spis fornuftig istedenfor å sulte deg.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...