Gå til innhold

Morn


Enrich77

Anbefalte innlegg

Hva kommer egentlig dette uttrykket fra? Som bergenser bosatt på østlandet har jeg slitt litt med hilsenen. Kan man svare med hei tilbake når noen sier morn først? Det sies vi skarrer på r'ene. Joda, men jeg har funnet uit at man ikke kan det her borte. I hvert fall ikke når man sier morn. Nå sier jeg det på samme måte som østlendingene og resten av språket snakker jeg omtrent på samme måte som man skriver det. I Oslo kan man vel snakke akkurat som man vil. Ute på bygda der jeg bor blir det litt mer frowned upon. I tillegg flommer det over av utenlandske erbeidere som ikke skjønner dialekt.

 

Et annet ord er morna som betyr farvel. Enkle og greie ord dette, men det er ikke enkelt å skjønne logikken i hvor det kommer fra. Jeg trodde en stund det kunne ha sammenheng med morgen/god morgen, men det er nok neppe det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En liten spekulasjon :

At god morgen har blitt til morn kan også ha sammenheng med at man i det platt-tyske området og på sør-jylland kan hilse med moin (oppr. god ) eller moin moin (oppr. god morgen), i Finnland kan man si moi (hei). Sjøfartsnasjonen Norges språk er kanskje påvirket av sjømennenes hilsetrang i havnene i Hamburg, og resten av det gamle Hansa-området.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...