Gå til innhold

"Trenger" man å kunne Linux?


Anbefalte innlegg

En del oem produsenter mener at windows + pc'en selges som ett produkt, og er ikke villig til å refundere windows lisensen. Etter hva jeg husker å ha sett andre har nevnt i her på forumet når dette temaet har kommet opp, så får man tilbake kun noen få hundre lapper og ikke full oem pris (hvis du hadde kjøpt fra f.eks. komplett.no). Så hvis man kun får tilbake 200-300 kr, så spørs det om det er verdt tiden du må bruke på det. Kanskje det er noe oem produsentene spekulerer i.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan returnere en ubrukt Windows lisens og få pengene tilbake. Det kan ta tid og være vanskelig, men du har rett til det etter EULAen til Windows (pdf). Med andre ord, ta kontakt med produsenten av maskinen.

Det står at jeg har rett til å kontakte produsenten for å finne ut OM jeg har rett til å få lisensen refundert, sånn jeg tolker det ihvertfall. Kan sikkert bli morosamt å prøve en dag jeg ikke har *noe* annet å foreta meg :o)

Lenke til kommentar

Det stemmer nok at det neppe lønner seg mtp. tiden det tar, og at det er mulig det ikke går igjennom, men jeg mener at det er viktig å prøve da jeg syns det er en overtredelse av forbrukerrettighetene våres samt en negativ effekt på markedet.

 

Jeg fyrer av en e-post til Forbrukerrådet for å høre om vi faktisk har noen rettigheter etter at Microsoft endret lisensavtalen til å være mer unnvikende, og om de har vært borti noen slike saker.

Lenke til kommentar

På en annen side har man ikke mulighet til å lese lisensavtalen før man har begynt å bruke PCen.

Tja, det kommer an på hva man regner som bruk. Man må igjennom en første gangs oppsett når man skrur på maskinen for første gang, og windows er ikke ferdig installert førte denne er fullført. Det er i denne prosessen hvor man har mulighet til å lese lisensavtalen og blir spurt om man aksepterer den eller ikke. Har man brukt maskinen hvis man skrur den på, ikke aksepterer avtalen og slå slår den av igjen? Jeg vil påstå nei, men blir ikke overrasket hvis selger/produsent mener ja.

Lenke til kommentar

Installerte Windows 8 på tom harddisk. Klar til bruk rett etter installasjon. Bruker Windows update ja, men dette gjør den i bakgrunnen uten at du merker det

Ikke tilfeldigvis en Acer? Dell? Toshiba? Som kommer med et image lagt inn med alt av drivere, hvor du bare fyller ut brukernavn og passord, dato, språk og tidsformat?

Endret av Caddy
Lenke til kommentar

Windows har blitt mye bedre når det kommer til driver støtte (muligens f.o.m. Vista, i alle fall Win 7), men kommer an på hvor nye hardware du har og hvor tett opp i utgivelse man er. Har hatt flere windows installasjoner hvor jeg ikke trenger å legge til drivere i etterkant. Dette er selvbygger pc'er med en vanlig dødelig oem lisens.

 

Om man må installere noen drivere i etterkant så er ikke det noen stor greie, det som er kjedelig er oppdateringer, spesielt når windows utgaven har en del tid på baken. Det holder ikke med å kjøre en oppdatering, man må igjennom mange, gjerne med en reboot i mellom hver. F.eks. Win 7 sp 1 skal jo installere/inkludere alle oppdateringer som var gitt ut før sp 1, hvorfor er ikke det første oppdatering som blir tilgjengelig første gang man kjører windows update? Der har MS en del å lære av linux, jeg liker nettverks/internett installasjons muligheten, os'et ferdig oppdatert med en gang, og tar ikke noe lengre tid enn en installasjon + oppdatering i etterkant (men kommer jo an på hvor raske linje man har).

Mener windows kan laste ned noe oppdatert installasjons greier hvis man starter installeren fra windows, men stort sett de maskinene jeg installere windows på har ikke det fra før av. Og jeg er usikker på hva som blir oppdatert.

Lenke til kommentar

Det første som møtte meg når jeg bootet opp Windows i dag var at java krevde oppdatering, med sitt eget oppdateringsprogram; adobe reader krevde oppdatering, med sitt egen oppdateringsprogram; samt at Windows sitt oppdateringsprogram hadde oppdateringer for å fjerne spyware og ny virus-liste. Alt dette slipper man i Linux.

Endret av Orwandel
Lenke til kommentar

Det er nok både en fordel og en ulempe, mtp å bli møtt av oppdaterings bokser. For de som er data kyndige nok og klarer å holde ting oppdatert selv, er det nok mer irriterende. Men så er det alle de mindre kyndige, som må ha påminnelser for å få ting oppdatert (og det er ikke sikkert at det er bra nok heller).

 

Men det hadde vært kjekt om det var en felles funksjon i windows som tok seg av alle oppdateringene, i stedet for at mange programmer har sin egen.

 

Hvor stort problem dette er, er nok veldig subjektivt. Jeg bryr meg ikke spesielt mye, det er ikke så ofte de boksene dukker opp.

Lenke til kommentar

Det er nok både en fordel og en ulempe, mtp å bli møtt av oppdaterings bokser. For de som er data kyndige nok og klarer å holde ting oppdatert selv, er det nok mer irriterende. Men så er det alle de mindre kyndige, som må ha påminnelser for å få ting oppdatert (og det er ikke sikkert at det er bra nok heller).

 

Men det hadde vært kjekt om det var en felles funksjon i windows som tok seg av alle oppdateringene, i stedet for at mange programmer har sin egen.

 

Hvor stort problem dette er, er nok veldig subjektivt. Jeg bryr meg ikke spesielt mye, det er ikke så ofte de boksene dukker opp.

 

Poenget var at en pakkebehandler burde ta seg av alle oppdateringer, som i f.eks. Ubuntu og de fleste smarttelefoner.

Lenke til kommentar

Det stemmer nok at det neppe lønner seg mtp. tiden det tar, og at det er mulig det ikke går igjennom,

Skal innrømme jeg er for slapp her, jo flere som maser om dette jo lettere blir det ... over tid. Det beste hadde jo vært å få kjøpt pc uten win installert og inkludert i prisen og at det var tilleggsopsjon som alt mulig annet er, f.eks. office.

 

Som en digresjon: Tok jobben på alvor en gang for lenge siden, bestilte pc hos rec, komplett eller hvor det var, og ba om å slippe windows, noe jeg synes burde gå når det var en pc som skulle settes sammen fra bunnen av. Men nei, de blånekta, med begrunnelse i at de hadde avtale med Microsoft som hindra dem å gjøre det. Tok dermed telefon til MS Norge som avkrefta at det fantes noen slik avtale, noe de også var så vennlige å ringe til pcleverandøren og forklarte for dem, og voila, pc uten win i posten uka etter :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg vil si å kunne bruke Linux er, om ikke annet, veldig morsomt og spennende. Nå er programvaren så bra at du behøver ikke kjøre dual boot eller forlate windows på noen måte. Last ned Virtualbox eller VMWare og du kan boote en Linux installasjon oppå Windows akkurat når du vil. Det koster ingenting og kan ikke ødelegge Windowsinstallasjonen.

 

Det er også gøy å kjøre en egen VPS / server, installere webserver, sqldatabase, og sette opp egen webside. Du kan også laste opp og hoste bilder, videoer, etc, for under en hundrelapp per måned. Du kan også kjøre forskjellige gameservere, epostserver, VPN og hva enn du vil, og lærer mye om sysadminoppgaver i prosessen. Jeg har hatt egen server i mange år og den er uvurdelig og jeg har lært utrolig mye. Jeg kan bruke den til arbeid og på hobbybasis... Hoste andres websider også... Det er en 'golden age' nå som alt er så veldig billig, og også kjapp maskinvare som gjør at man kan kjøre mye mer samtidig.

Lenke til kommentar

Der er nok en veldig stor bonus å ha litt kunnskaper om linux om du planlegger å bli noe innen IT eller programmering. Selv lekte jeg mye med Linux uten noe særlig mål eller mening før jeg gikk ut i arbeid, og som webdesigner/-utvikler har linuxkunnskapen hjulet meg på utrolig mange områder. Ved å sette opp din egen server med versjonshåndtering(git, subversion), SSH, FTP, Apache, PHP, MySQL, iptables o.l. så lærer du godt hvordan ting fungerer sammen og det gjør det mye enklere å debuge og løse problemer på andre servere og evt. fremtidig IT- eller programmeringsjobber.

Endret av simenschi
Lenke til kommentar

Ved å sette opp din egen server med versjonshåndtering(git, subversion), SSH, FTP, Apache, PHP, MySQL,

Som utvikler er noen av disse tingene, spesielt versjonshåndtering, noe man _må_ kjenne til, og selv om det meget godt kan læres på Windows er det Linux som er "hjemmebane".

Lenke til kommentar

Det jeg vurderer å "bli" er noe innen IT/kanskje programmering. Ikke helt sikkert enda, vet ikke hvor stor bonus det er å være god i Linux i slike sammenhenger.

 

Det kommer helt an på hva du holder på med. Linux er som sko med skolisser, Windows er som sko med borrelås. Begge deler er behagelige å gå med, men bare Linux brukeren vet å knytte skolissene sine sjøl.

 

Jobber man med utvikling varierer det i alle fall veldig på hvor mye kunnskap som kreves om operativsystemet. Jobber du med .NET er det egentlig Visual Studio som er "operativsystemet" for en utvikler. Det virker i alle fall slik for meg. Men jobber du med en plattform som typisk bruker Linux på serverne, da er kjennskap til driftmiljøet gull verdt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Linuxkompetanse er grunnleggende hvis du jobber med IT- litt avhengig av hva du driver med.

 

Tror ikke topicstarter ville ha en editor/IDE-krig. Vedkommende finner sikkert et verktøy hvis han vil bruke Linux.

 

Kunnskap om terminal/bruk av shell kan man eventuelt ta litt etterhvert. Det er i mange jobber påkrevd kunnskap om shellscripting. Jeg kan anbefale zsh og .zshrc fra grml.org for et behagelig shell å jobbe med.

 

Windows er fint hvis du har mange brukere som må bruke windows(AD, WSUS etc). Noen virtuelle miljøer(les:VMWare) krever til dels at du har windows-servere til forskjellige kjernetjenester.

 

 

Hvis du vil "lære Linux" så fyr opp en virtuell maskin med en simpel distro som ubuntu eller linux mint. Får du problemer, bruker du google :).

 

Lykke til!

 

EDIT: Etterhvert vil du helt sikkert sette pris på mengdene med open source programvare du selv kan modifisere eller kompilere spesielt for ditt eget bruk. Hvis du skal jobbe med utvikling vil jeg anbefale å se på forskjellige prosjekter som interesserer deg.

Endret av Dagger907
Lenke til kommentar

Jeg fyrer av en e-post til Forbrukerrådet for å høre om vi faktisk har noen rettigheter etter at Microsoft endret lisensavtalen til å være mer unnvikende, og om de har vært borti noen slike saker.

Denne gikk litt i glemmeboken, beklager dette. Jeg skrev en rimelig omfattende (og SERIOUS) e-post til Forbrukerrådet for de som ønsker å lese denne. Kan virke som om de ikke er riktig institusjon å spørre om slikt, men at det heller skal benyttes Forbrukerombudet om det er snakk om juridisk hjelp. Skal se om jeg gidder å følge det opp mer, evt. om jeg får noe svar på min siste (veldig forsinkede) e-post.

 

Forbrukerretigheter tilknyttet refusjon av medfølgende Microsoft Windows-lisens for ny maskin

Hei,

 

Jeg har noen spørsmål ang. refundering av Microsoft Windows-lisens for forhåndsinstallert versjon ved kjøp av ny maskin.

Dette kan være ønskelig hvis man kjøper en maskin hvor Windows er inkludert, men du ønsker å installere et annet operativsystem som f. eks GNU/Linux (norsk Wikipedia).

Merk at dette ikke er en henvendelse av en spesifikk refusjonssak, men en forespørsel ang. hvilke rettigheter norske forbrukere rundt dette temaet.

 

Ved kjøp av bærbare maskiner (eksempelmaskin på Komplett.no) følger det vanligvis med en gyldig Windows-lisens beregnet på OEM-maskiner (norsk Wikipedia).

Ved første oppstart kreves det at du aksepterer en lisensavtale, en form for End-user License Agreement (engelsk Wikipedia)

kalt "Lisensavtale for Microsoft-programvare med datamaskinprodusent eller programvareleverandør".

Jeg har også lagt denne ved som vedlegg. Innledningsvis sier den følgende (fet tekst som brukt i lisensavtalen):

Ved å akseptere denne avtalen eller ved å bruke programvaren aksepterer du alle disse vilkårene og gir samtykke til overføring av visse typer informasjon ved aktivering og i forbindelse med Internett-baserte funksjoner i programvaren. Hvis du ikke aksepterer og overholder disse vilkårene, kan du ikke bruke programvaren eller funksjonene. I stedet kan du kontakte produsenten eller leverandøren for få opplysninger om retningslinjene for retur og returnere programvaren eller datamaskinen for å få refusjon eller kreditt i henhold til disse retningslinjene. Du må overholde de vilkårene, som kan kreve at du returnerer programvaren sammen med hele datamaskinen der programvaren er installert, for å få refusjon.

 

Merk siste setning hvor det sies at en må potensielt returnere hele maskinen for eventuell refusjon.

Er dette i samsvar med norsk lov, mtp. det kreves at man må akseptere en lisensavtale etter kjøpet er gjennomført?

 

Et argument som ofte brukes for programvaren som er pakket med maskinen er at forbrukeren allerede er opplyst om at dette følger med gjennom salgskanalene brukt, men påvirker dette egentlig saken mtp. det er en separat lisensavtale?

Jeg regner dette som et definisjonsspørsmål, hvorvidt du kjøper maskinen og programvaren som ett samlet produkt, eller om programvaren påtvinges forbrukeren (reflektert i form av lisensavtalen).

Dette fenomenet er kjent som "The Windows Tax" (engelsk Wikipedia) da det oppleves som en påtvungen utgift en forbruker ikke nødvendigvis nyter noen nytte av.

 

Det er klart spesifisert at alt eventuelt ansvar av refusjon, returnering og behandling av programvaren går på produsenten (av en maskin).

Dette gjentas flere steder i lisensavtalen, herunder punkt 15. Prosedyrer for støtte og refusjon:

Hvis du ønsker refusjon, kan du kontakte produsenten eller leverandøren for å få vite mer om deres returretningslinjer når det gjelder refusjon eller kreditering. Du må overholde de vilkårene, som kan kreve at du returnerer programvaren sammen med hele datamaskinen der programvaren er installert, for å få refusjon.

 

Samt under Begrensede rettigheter:

Hva om produsenten, leverandøren eller Microsoft krenker de begrensede rettighetene? Hvis produsenten eller leverandøren krenker de begrensede rettighetene, velger produsenten eller leverandøren etter eget skjønn enten å (i) reparere eller bytte ut programvaren kostnadsfritt, eller (ii) akseptere retur av produktet/produktene for refusjon av det du eventuelt betalte. Produsenten eller leverandøren (eller Microsoft hvis du anskaffet dem direkte fra Microsoft) kan også reparere eller bytte ut tillegg, oppdateringer og erstatningsprogramvare eller refundere beløpet du eventuelt betalte for dem. Dette er dine eneste beføyelser ved krenkelse av disse begrensede rettighetene. Kontakt produsenten eller leverandøren for å undersøke hvordan du kan få service på programvaren i forbindelse med begrensede rettigheter. Du må levere kopi av kjøpsbevis og over holde alle reglene produsenten eller leverandøren har for retur, for å få refusjon. Hvis den fulgte med datamaskinen, må den opprinnelige etiketten med ekthetsgaranti inkludert produktnøkkelen fortsatt være festet til datamaskinen.

 

Jeg ønsker derfor svar på følgende, hvor det ønskede utfallet er å enten slippe å betale "Windows-tax" i utgangspunktet, eller få dette refundert:

  • Kort sagt; har man rettighet på refusjon, og i så fall etter hvilket scenario? Er det riktig at produsentene og Microsoft kan sette "spillereglene" for hvordan dette skal eventuelt gjennomføres (eller ikke gjennomføres)?
  • Er norske forbrukere ekstra beskyttet mot denne formen for salg/markedsføring, hvilke eventuelle rettigheter har man som forbruker utover det lisensavtalen spesifiserer? Er det lovlig å nekte refusjon?
  • Kan en produsent si at deres maskin og den medfølgende programvaren selges som ett samlet produkt, og du som forbruker derfor ikke har rettigheter til å returnere en separat del av det fulle produktet?
  • Kan en produsent si at siden det allerede er opplyst om at det er medfølgende programvare, har allerede forbrukeren akseptert dette ved gjennomført kjøp?
  • Kan en produsent kreve at du må sende inn hele maskinen for at de skal fjerne programvaren ved en godkjent refusjonssøknad, for å deretter sende den tilbake til kunden?
    Dette er tungvint for forbrukeren, og ingen grunn til utover å være "vanskelig" da det er mulig å avvise lisensavtalen og Microsoft kan deretter deaktivere lisensen uten fysisk inngrep.

Jeg mener at medfølgende programvare som koster penger (innbakt i pris og at det ville kostet penger separat) er en uting som tvinger markedet til å spille etter reglene til programvareprodusenten.

 

Jeg kan skjønne at det er ønskelig for folk flest at det allerede er et ferdiginstallert operativsystem, men som alternativ for de av oss som ikke ønsker denne ekstra utgiften bør det være mulig å slippe. I tillegg lurte jeg på om Forbrukerrådet har vært involvert i lignende saker før, og eventuelt resultat av disse. Det er mange saker om dette internasjonalt (engelsk Wikipedia), men jeg er spesifikt interessert i situasjonen for norske forbrukere.

 

Blir dette utforsket om det ikke allerede er det foreslår jeg at det legges ut en artikkel om emnet på deres nettsider slik at norske forbrukere kjenner deres rettigheter, eventuelt om vi ikke har noen ekstraordinære rettigheter.

 

Jeg håper denne saken blir fulgt opp da dette er noe som gavner den jevne forbrukers markedsfrihet og er høyst aktuelt med den stadig økende bruken av GNU/Linux (som vanligvis er gratis).

Hvis noe skulle være uklart eller gi rom for misforståelse bør dette spesifiseres. Jeg har forståelse for at dette kan være en sak som litt kinkig.

 

Takk!

 

Ja, dette er nok en problemstilling som kan være noe omfattende. Ut i fra at vår e-posttjeneste er ment å være en enkel veiledningstjeneste og ikke en omfattende juridisk tjeneste, så må jeg forsøke å fatte meg i korthet når jeg svarer.

 

Generelt vil du som forbruker ha rettigheter etter norsk lov (ved kjøp i Norge), garanti (frivillig gitt av selger) og eventuelt andre avtaler som er inngått i forbindelse med kjøpet.

 

Når du spør om returrett så antar jeg du mener retur av Windows-software. Dette kan være problematisk siden du ikke har noen avbestillingsrett etter loven når du først har mottatt pc-en. Du har angreretten hvis du har handlet utenfor fast utsalgssted eller ved fjernsalg (ikke i butikk)). Trolig må man se kjøpet av pc + software som et totalkjøp, noe som betyr at ved vesentlig mangel så kan du kreve å få tilbake hele kjøpesummen. Man skiller ikke softwaren fra maskinen når disse er levert sammen som en pakke.

 

Hvis du ønsker å ikke ha Windows software og heller bruke Linux eller andre gratisprogrammer, så kanskje det enkleste er å bestille pc-en ”naken” fra forhandler (uten Windows). Så vidt jeg vet skal dette være mulig, men man må da trolig selv installere det programmet man selv ønsker.

 

Å fjerne Windows etter kjøp av maskin gir altså etter loven ikke en rett til å returnere og få tilbake pengene, men vilkårene i avtalen kan jo gi en slik rett. Ut i fra det du skriver så kan det se ut til at det kan by på visse problemer å gjøre dette. Å returnere hele maskinen høres veldig tungvint ut når man kun ønsker å fjerne programvaren. Jeg er ikke sikker på et slikt vilkår vil være ”rimelig” og således gyldig i Norge. Dette kan jeg ikke vurdere her og nå (egentlig er det kun Forbrukerombudet som kan vurdere rimeligheten av avtalevilkår).

 

Håper dette var til hjelp. Jeg sender også din e-post over til rette person i Forbrukerrådet som et tips til noe han kan jobbe med

 

Hei,

 

Beklager sen oppfølging, denne saken har gått litt i glemmeboken.

Takker for at du tok deg tiden til å svare på en såpass tung e-post.

 

Du gjør rett i å anta at når jeg snakker om retur menes det retur av kun Windows, men beholde resten av produktet (en maskin og evt. tilbehør).

For å fatte det i korthet er det snakk om hvorvidt det er mulig å kjøpe eksempelvis en bærbar PC hvor produktet er en maskin med inkludert operativsystem, men slippe å indirekte betale Microsoft for Windows(-"tax").

 

Den originale e-posten var såpass detaljert for å få frem at det ligger mer bak denne saken enn kun spørsmålet om å returnere et (enkelt) produkt, men er forståelig at dette kanskje er mer passende sett fra et juridisk ståsted enn for denne e-posttjenesten.

 

Du nevner også at denne er sendt videre, vet du om denne er fulgt opp?

Hvis den gjør det hadde jeg satt pris på hva enn som kommer frem av dette, takk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Du skriver at du muligens vil jobbe innen IT og da nevner du programmering.

 

Siterer Simen1 her

Til IT/programmering kan det derimot være verdifult med kompetanse på Linux. Da mener jeg ikke bare intuitive grafiske ting som nettleserbruk, men mer om oppbygning, virkemåte og hvordan man styrer og konfigurerer ting. Dette er fordi man mange IT-relaterte jobber (og studier) kommer borti Linux på mange måter. Jeg tror også de fleste arbeidsgivere innen IT-jobber ser det som et betydelig kompetansehull om man ikke har kunnskap og erfaring med Linux.

 

Selv er jeg Infrastruktur konsulent og jobber da mest med Windows Servere, men en gang i mellom dukker det opp et behov for Linux kompetanse og da er jeg gulle glad for det jeg lærte meg på skolen av Linux. Kan anbefale dual boot til deg, å da med 3 partisjoner. 1 til windows, 1 til Linux, og 1 til å ha filene dine på.

 

Har drevet litt med programmering, så jeg klarer å lese kode. produsere den er derimot litt værre.

Data Ingeniørene, jeg gikk på skole sammen med hadde stort sett en Linux / Mac maskin tilgjengelig da de kodet. Vil anbefale deg å lære et plattform uavhengig språk som kan brukes på alle maskiner, da jeg personlig mener dette er fremtiden. Java er en av disse, men er feks. ikke like lett å lese som vb.net

 

Ser det er flere som snakker varmt om både det ene og det andre. Stort sett brukes Windows ute i bedrifter til å administrere maskiner, brukere, mail og mye annet. I tillegg er det ikke alt som kjører like godt på Windows, og da er det Linux som gjelder, eventuelt OS X hvis det er video/bildebehandling det er snakk om.

 

Personlig mener jeg Linux er best på nettverkrelaterte oppgaver og hosting av små tjenester.

Endret av Sprokket
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...