Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

 

 

En kan sjekke om lokket er tett ved å legge et trykk på lokket med gjærlås og se om væskeivået i gjærlåsen går tilbake til normalposisjon eller ikke (altså - - eller - _ )

 

-Deluze

Ja, men dette vil ikke avsløre små lekasjer som slipper ut lavt overtrykk.

 

 

Sant nok, men med tanke på det tidvis kraftige trykket som stormgjæring medbringer vil vel ikke små lekasjer forhindre plopping i gjærlåsen?

 

-Deluze

 

Aldri godt å si. En slik liten lekasje kan fort fungere som trykkavlastning opp til et gitt trykk og den kan ha en treghet som gjør at den ikke klarer å "blø ut" overtrykket en skaper ved å trykke ned lokket.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det ser ut for at mitt første brygg ble en suksess. Min Mexican cerveza har fått en riktig så fin aroma og har klarnet en hel del på flaske allerede. Det dufter også lovende av karet med IPA hvor jeg hadde i Cascade og kandissukker som står til gjæring i kjeller'n.

 

På cerveza'n brukte jeg strøsukker i hver flaske, men jeg har bestemt meg for å prøve sukkerlake på IPA'n nå som jeg har et kar til.

Det er selvsagt viktig å blande sukkerlaken godt. En variant er å ha den i karet en bruker til å tappe fra før en har ølet over i dette.

En annen metode er å bruke en (ren og desinfisert) sprøyte for å dosere rett mengde i hver flaske.

 

Tapping direke fra gjæringskar til flaske er ikke å anbefale om en blander laken i ølet. Dette vil føre til oppvirvling av bunnfall og en får med mer gjærrester og humlerester enn ønskelig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Aldri godt å si. En slik liten lekasje kan fort fungere som trykkavlastning opp til et gitt trykk og den kan ha en treghet som gjør at den ikke klarer å "blø ut" overtrykket en skaper ved å trykke ned lokket.

 

 

 

Interessant! Da har jeg lært noe i dag også.

 

-Deluze

Lenke til kommentar

 

Aldri godt å si. En slik liten lekasje kan fort fungere som trykkavlastning opp til et gitt trykk og den kan ha en treghet som gjør at den ikke klarer å "blø ut" overtrykket en skaper ved å trykke ned lokket.

 

 

 

Interessant! Da har jeg lært noe i dag også.

 

-Deluze

 

Understreker at dette er utfra egne erfaringer, observasjoner og diskusjoner og ikke noe lærebokinformasjon.

Lenke til kommentar

 

Det ser ut for at mitt første brygg ble en suksess. Min Mexican cerveza har fått en riktig så fin aroma og har klarnet en hel del på flaske allerede. Det dufter også lovende av karet med IPA hvor jeg hadde i Cascade og kandissukker som står til gjæring i kjeller'n.

 

På cerveza'n brukte jeg strøsukker i hver flaske, men jeg har bestemt meg for å prøve sukkerlake på IPA'n nå som jeg har et kar til.

Det er selvsagt viktig å blande sukkerlaken godt. En variant er å ha den i karet en bruker til å tappe fra før en har ølet over i dette.

En annen metode er å bruke en (ren og desinfisert) sprøyte for å dosere rett mengde i hver flaske.

 

Tapping direke fra gjæringskar til flaske er ikke å anbefale om en blander laken i ølet. Dette vil føre til oppvirvling av bunnfall og en får med mer gjærrester og humlerester enn ønskelig.

 

 

Ja, jeg har tenkt å dekantere over i et nytt gjæringskar med laken i bunnen først og så røre forsiktig litt underveis. Har en 60ml sprøyte også som jeg har brukt til å ta prøver av vørteren med, bare for å finne ut at oechslevekta mi er way off, så jeg har bestilt en ny og større vekt, samt 250ml målekolbe.

Lenke til kommentar

Var i bryllup nå i helgen og tok med meg 4 flasker IPA som jeg delte med folk som var interessert.

Den ble særdeles godt tatt imot av de som fikk smake, og det var til og med en fyr som gav meg visittkortet sitt og ba meg sende ham epost om jeg kom til å brygge IPA igjen, og hvor mye han han kunne kjøpe og til hvilken pris :D

 

Ble ganske positivt overrasket av det. Fortalte ham at gjæringsbøtten for øyeblikket er okkupert av Weissbier i halvannen uke, og om jeg brygger med en gang jeg har mulighet er det fremdeles 5-6 uker fra i dag til jeg har klar ny IPA.

Skal snakke med romkameraten min når han kommer fra ferie å høre om han kunne vært interessert i å selge til fremmede, og hvilke priser vi skal tilby :new_woot:

Lenke til kommentar

Merket i dag at det kanskje har vært en liten glipp i lokket på gjæringskaret som har stått i en uke nå. Dette er sannsynligvis årsaken til liten plopping i gjærlåsen slik som noen sikkert husker fra forrige side i tråden.

Hva er sannsynligheten for at det fremdeles er drikkenes? Hvor mye/lite er det som skal til for å ødelegge en gjæringsprosess?

Lenke til kommentar

Merket i dag at det kanskje har vært en liten glipp i lokket på gjæringskaret som har stått i en uke nå. Dette er sannsynligvis årsaken til liten plopping i gjærlåsen slik som noen sikkert husker fra forrige side i tråden.

Hva er sannsynligheten for at det fremdeles er drikkenes? Hvor mye/lite er det som skal til for å ødelegge en gjæringsprosess?

 

Er det fremdeles litt skum på toppen oppi der? Eller ser den mer ut som bildet jeg postet på forrige side? En blir jo litt engasjert som "fellow novice" her, og jeg har akkurat samme opplevelsen med IPA'en som sluttet å boble etter 3 dager. Jeg kommer til å la den stå en stund da jeg har lest at gjæren fortsatt kan holde på å jobbe selv om det ikke er masse skum på toppen og gjærlåsen står.

Lenke til kommentar

Gjær arbeider forskjellig. En type gjær kan dundre på med bråk og plupping i gjærlåsen de første dagene og deretter roe helt ned, mens en annen jobber pent og rolig over lengre tid.

 

Jeg benytter som oftest tørrgjær, og opplever ofte at SafAle US-05 kan være en bråkebøtte de første 3-4 dagene. Safale S-04 er derimot veldig stille av seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Gjær arbeider forskjellig. En type gjær kan dundre på med bråk og plupping i gjærlåsen de første dagene og deretter roe helt ned, mens en annen jobber pent og rolig over lengre tid.

 

Jeg benytter som oftest tørrgjær, og opplever ofte at SafAle US-05 kan være en bråkebøtte de første 3-4 dagene. Safale S-04 er derimot veldig stille av seg.

 

Rehydrerer du den først, og pitcher den, eller strør du på toppen av vørteren?

Lenke til kommentar

Merket i dag at det kanskje har vært en liten glipp i lokket på gjæringskaret som har stått i en uke nå. Dette er sannsynligvis årsaken til liten plopping i gjærlåsen slik som noen sikkert husker fra forrige side i tråden.

Hva er sannsynligheten for at det fremdeles er drikkenes? Hvor mye/lite er det som skal til for å ødelegge en gjæringsprosess?

Det er fermenteringsdunker der ute som benytter seg av løst lokk som blir løftet av CO2'en som produseres fremfor en gjærlås, så jeg ville ikke vært veldig redd. Du kan jo hente opp en smaksprøve (husk renslighet og desifisering) for å bedømme for deg selv.

 

 

 

Er det fremdeles litt skum på toppen oppi der? Eller ser den mer ut som bildet jeg postet på forrige side? En blir jo litt engasjert som "fellow novice" her, og jeg har akkurat samme opplevelsen med IPA'en som sluttet å boble etter 3 dager. Jeg kommer til å la den stå en stund da jeg har lest at gjæren fortsatt kan holde på å jobbe selv om det ikke er masse skum på toppen og gjærlåsen står.

 

 

Som det blir påpekt arbeider forskjellig gjær i forskjellig tempo. Det er under primærgjæringen at gjærlåsen plopper ivrig, mens etter at denne perioden er over "rydder" gjæren opp etter seg. I den første perioden danner gjæren en del biprodukter som den i neste periode bryter ned. I denne perioden vil det (slik jeg har forstått det) bli produsert lite CO2 og dermed lite plopping.

 

Per i dag pleier jeg å ha ølet stående i cirka 14 dager før flasking, men i fremtiden kommer jeg til å kjøre en batch i 3-4 dunker og flaske etter 1, 2, 3, og 4 uker for å se om jeg smaker noen forskjell.

 

-Deluze

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Merket i dag at det kanskje har vært en liten glipp i lokket på gjæringskaret som har stått i en uke nå. Dette er sannsynligvis årsaken til liten plopping i gjærlåsen slik som noen sikkert husker fra forrige side i tråden.

Hva er sannsynligheten for at det fremdeles er drikkenes? Hvor mye/lite er det som skal til for å ødelegge en gjæringsprosess?

 

Dette er ingenting å bekymre seg for, det er fullt mulig å gjære helt uten lokk (under stormgjæringen de første 2-3 dagene). Lokket er kun der for å beskytte mot støv og andre partikler som kan forurense øl'et. Oksygenopptaket gjennom overflaten i gjæringsdunken er så lite at det har ingenting å si.

 

Så, dersom det ikke har kommet til rusk og rask i brygget ditt er du helt safe.

 

/Espen

Lenke til kommentar

 

Gjær arbeider forskjellig. En type gjær kan dundre på med bråk og plupping i gjærlåsen de første dagene og deretter roe helt ned, mens en annen jobber pent og rolig over lengre tid.

 

Jeg benytter som oftest tørrgjær, og opplever ofte at SafAle US-05 kan være en bråkebøtte de første 3-4 dagene. Safale S-04 er derimot veldig stille av seg.

 

Rehydrerer du den først, og pitcher den, eller strør du på toppen av vørteren?

 

 

 

Jeg rehydrer den først, og blander den godt inn i vørteren.

Endret av Andreasfe
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Gjær arbeider forskjellig. En type gjær kan dundre på med bråk og plupping i gjærlåsen de første dagene og deretter roe helt ned, mens en annen jobber pent og rolig over lengre tid.

 

Jeg benytter som oftest tørrgjær, og opplever ofte at SafAle US-05 kan være en bråkebøtte de første 3-4 dagene. Safale S-04 er derimot veldig stille av seg.

 

Rehydrerer du den først, og pitcher den, eller strør du på toppen av vørteren?

 

 

 

Jeg rehydrer den først, og blander den godt inn i vørteren.

 

 

Ok. Har bestilt meg noen pakker med Nottingham tørrgjær som jeg skal prøve på neste batch som blir en eller annen ale.

Lenke til kommentar

Er det noen her som har brukt Biofine Clear A3? Har bestilt denne og lurer på om den bare skal sprøytes rett i gjæringskaret før jeg stikker om til tappekar.

Burde være det logiske tidspunktet for all klaring.

Greit å kjøre cold crash* i tillegg om en har muligheten.

 

*rask senking av temperaturen for at partikler skall bunnfelle

Lenke til kommentar

Merket i dag at det kanskje har vært en liten glipp i lokket på gjæringskaret som har stått i en uke nå. Dette er sannsynligvis årsaken til liten plopping i gjærlåsen slik som noen sikkert husker fra forrige side i tråden.

Hva er sannsynligheten for at det fremdeles er drikkenes? Hvor mye/lite er det som skal til for å ødelegge en gjæringsprosess?

 

99,999999999999999987654321% utfra den glipen alene.

Lenke til kommentar

Som StoreMyen sier har du ingen ting og engste deg over! Det er nok MYE mer sannsynlig å få infeksjon under helt normal tapping til gjæringskar, flasker, etc en pga en glipp i lokket Tror det faktisk er vanlig under ekstremgjæring av noen øltyper å ha lokket liggene løst oppå bøtta pga høyt trykk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Ok. Har bestilt meg noen pakker med Nottingham tørrgjær som jeg skal prøve på neste batch som blir en eller annen ale.

 

Nottingham er en ganske nøytral og allsidig ale-gjær. Bruker den når jeg ikke ønsker den store dosen fruktighet som SafAle US-05 typisk gir, eller sødmen og fylden som gjerne S-04 gir.

 

Den tåler faktisk temperaturer ned mot 13 grader og gir ganske begrenset fruktighet hvis du gjærer i nedre del av temperaturskalaen den tåler.

 

Personlig syns jeg den derfor passer ypperlig til Blonde Ales hvor man ikke ønsker belgisk preg (Da kan man heller bruke Safbrew S-33). Faktisk Blonde Ales som grenser mot pils.

 

Jeg har et cheapo Temptech-vinskap som kan justeres mellom 12 og 18 grader, for å å ha muligheten til å gjære øl på sommeren. Det begrenser seg dog til 12-13 grader under romtemperatur. Når sommeren er på sitt verste sliter jeg med å få noe under 27-28 grader i leiligheten, så da når det kun ca. 15 grader.

 

Jeg gjæret nylig et herlig sommerøl med Nottingham. En blonde ale. Malt og humlemessig brygget som en Bohem-pilsner, humlet med Northern Brewer og Saaz, Gjæret på 15 grader i to og en halv uke.

 

Det ble veldig pils-aktig, men med litt ekstra (velkommen) fruktighet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...