Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg skal bygge en server som skal kjøre ubuntu, og fungere hovedsaklig som webserver. Den skal tåle litt belastning men være langt i fra noe monster... Det jeg ønsker er en kombinasjon av noe som gjerne ikke bråker så mye og ikke trekker spesielt mye strøm.

 

Er det noen som har forslag eller tips på hva jeg bør bruke? (eks. kraftig prosessor, ram, harddisk etc.)

 

Takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du bør si litt om hvor mye penger du har lyst på å bruke, og om driftsikkerhet er et stort poeng eller ikke.

 

Det som koster penger i servere er som regen redundant hardware og sikkert lagringssystem (RAID).

 

Ellers kan du jo finne en vifteløs PSU på 400w og kjøpe et enkelt i7 oppsett, plus et billigt skjermkort med passiv kjøling.

Lenke til kommentar

Ser for meg et budsjett på rundt 5k, men det er ikke veldig strict. Vil nok ikke sette opp RAID med det første, men et hovedkort som har mulighet for det ville ikke være så dumt...

 

Kan ikke noe særlig omdant redundant hardware annet enn RAID - er det stort poeng? Og hva må jeg ha om jeg ønsker å eventuelt utvide senere uten å bytte ut alt?

 

Takk!

Lenke til kommentar

Hvis du kommer til å tape penger for hver time serveren ikke er operativ så er redundant hardware et poeng. Men hvis budsjettet er 5k så er det vel ikke så store kommersielle krefter ute å går her ;-) .

 

Et kabinett med litt størrelse kan jo være greit hvis man ønsker å oppgradere hardwaren senere.

Lenke til kommentar

Du bør si litt om hvor mye penger du har lyst på å bruke, og om driftsikkerhet er et stort poeng eller ikke.

 

Det som koster penger i servere er som regen redundant hardware og sikkert lagringssystem (RAID).

 

Ellers kan du jo finne en vifteløs PSU på 400w og kjøpe et enkelt i7 oppsett, plus et billigt skjermkort med passiv kjøling.

i7 høres for meg ut som overkill om det er snakk om en enkel webserver. Skjermkort kan man også spare seg for, innebygd i hovedkortet fungerer bra nok
Lenke til kommentar

Nå kommer jo i5/i7 med innebygd skjermkort hvis man velger riktig hovedkort, så du har helt rett i at man kan skippe et eget skjermkort.

 

Jeg anbefalte i7 bare fordi den har hyperthreading men både i3 og i5 og lignende CPU'er ifra AMD vil gjøre jobben utmerket.

Lenke til kommentar

Hvorfor trenger en server-PC GPU? Den skal vel ikke ha noe skjerm eller VNCes til. Jeg antar at han bare vil SSHe. Om det er en enkel hjemmeserver for å hoste porteføljen din f.eks kreves det veldig lite. 5k er mer enn nok. Anbefaler et fulltower dog. Men om ikke fleksibilitet er det viktigste er Amazon sin hosting et lurere alternativ om du ikke ønsker nedetid eller å gå tom for plass, uten å betale mye.

Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Stemmer at jeg ikke trenger GPU, skal kun SSH'e :)

 

Da har jeg fått naboen sin gamle PC med 2gb ram og en ok AMD dual core prosessor. Det eneste den mangler er harddisk... Har kikket på denne og denne. Merker man forskjell på cache-minne på harddiskene?

 

Som dere skjønner er det ikke store greia jeg skal ha, men vil ha stabilitet og en ok web- og homeserver :)

 

Takk!

Lenke til kommentar

Det høres flott ut, begge diskene du linker er gode, men WD er dobbelt så stor og har dobbelt så mye cache. Mer er bedre, men operativsystemet ditt vil også cache ting til RAM så du vil ikke lide mye med Seagate disken, vil alikevel anbefale WD.

 

Du kan vurdere å kjøpe litt mer RAM, men dette avhenger jo av minnebruken din, sett det opp og se :)

 

GPU er alltid praktisk, selv på en server. Først og fremst for installasjonen, men det er tilfeller du vil kunne trenge konsolltilgang hvor maskinen ikke er tilgjengelig via nettet. Dette kan løses med en seriellkonsoll dersom du har en annen maskin i nærheten, men det er like greit å kjøpe et hovedkort med integrert GPU. Det er også tilfeller hvor en softwarebasert seriellkonsoll ikke vil være tilstrekkelig.

 

RAID kontrollere integrert på hovedkortet er som regel en billigløsning og ikke 'ordentlig' RAID (såkalt fakeraid), dette er i min mening ikke noe å satse på når du skal vurdere å kjøpe hovedkort. Software RAID vil være helt flott for dette :)

Endret av process
Lenke til kommentar

Software RAID..? Høres interessant ut, men det har jeg aldri hørt om! Passer det til oppsettet mitt?

 

Har forresten en OK GPU som jeg vil bruke under installasjonen, så det er ikke noe problem :) Nå vil jeg bare få tak i en HDD slik at jeg kan få testet det litt og finne ut hva som er neste ting som må oppgraderes.

 

Men tilbake til spørsmålet mitt i forrige post: Hva brukes cache-minne til på en HDD? Når merker jeg forskjell på 16mb og 32mb?

Lenke til kommentar

Software raid er tilgjengelig via mdadm i GNU/linux.

 

Cacheminnet på HDD brukes til å mellomlagre informasjon som skal skrives til disk og informasjon i nærheten av de sektorene som har blitt lest nylig. Hvis en liten fil (&--#60;cache size) skal flyttes til en disk kan den legges i cache og disken kan signalisere at den er klar, selv før informasjonen faktisk er skrevet til disken.

 

Det vil i enkelte tilfeller gjøre at disken virker raskere, jeg kan tenke meg at dette kan hjelpe ved skriving av mange små filer og når du aksesserer informasjon i nærheten av den du tidligere har lest.

 

Jeg har ikke så god oversikt over disk cache og i hvilke scenarier cachen benyttes optimalt, men såvidt jeg forstår er det relativt marginalt hva man kan tjene på en økning i cache size. En dobling i cache size gir ikke en dobling i hastighet, men kan i situasjoner med skriving av mange små filer gi en økt ytelse.

 

I tillegg har du page cache, som lagrer hyppig brukt informasjon i RAM, som håndteres av OS'et. Her vil også filer kunne mellomlagres før de skrives til disk og hyppig brukt data vil være raskere tilgjengelig. Hvis det står mellom RAM og disk cache ville jeg gått for førstnevnte, men det er mulig noen har mer innsikt om disk cache her :)

Endret av process
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...