Gå til innhold

Jødehat – et ekte problem vi feier under teppet?


Anbefalte innlegg

God dag. Jeg heter Daniel, og jeg er en Ateist. Familien min på morssiden er Jødisk.

Nå var det nylig en debatt på NRK P2 / Aftenposten om Jødehat som traff meg ganske sterkt. Jeg har alltid opplevd Jødehat som et problem medier ikke har brydd seg om. Er det fordi det er politisk ukorrekt? Fordi mediene risikerer å miste mottakere? Eller er det rett og slett fordi Jøder i Norge er en så liten minoritet at de ikke bryr seg?

Jeg har litt vanskeligheter for å tro den siste muligheten. Det er kanskje bare ca. 1000 Jøder i Norge, men av de sier 1 av 3 at de blir trakassert ofte som resultat av at de er Jødiske. Av den Muslimske minoritet er det tallet 1 av 20. Det er fortsatt 1 av 20 for mye, men 1 av 3 er forferdelig.

Vel, man må spørre; hva er egentlig trakassering? Svaret varierer fra person til person. Jeg har blitt selv trakassert. Trakassering for meg er ikke kritikk til Israel eller Jøder, eller generell religionsskepsis. Slikt må man da tåle. For meg er det fysisk vold, trusler eller lignende. Går jeg med en Davidsstjerne rundt halsen i Oslo er jeg heldig om jeg bare blir spyttet på. I ungdomsskolen ble jeg banket opp av folk jeg ikke kjente. Folk jeg aldri hadde møtt som fant ut at jeg var Jøde og banket meg opp. De sa jeg ”burde blitt gasset”.

Det eneste de visste om meg var at jeg var halvt Jødisk.

For meg virker det som mange er i fornektelse at dette kan skje i Norge. At mange blir regelmessig trakassert, og at synagogen i Oslo har blitt skutt på og mot i flere anledninger de siste årene. Det er jo fullt forståelig at de ikke tror det. Med en så liten minoritet er det få som kjenner Jøder, og med så lite mediedekning naturlig å være skeptisk til slike anklagelser.

Andre fornekter å snakke om det fordi det er et sensitivt problem. Israel trekkes ofte opp, som om Norske statsborgere – alle Jøder – skal stå ansvarlig for aksjoner gjort av en regjering i en helt annen verdensdel. Hvorfor?

I debatten kom det opp at man ikke kan snakke om Jødehat uten at Israel kommer opp. Det er helt sant. Innleggene under denne posten kommer nok til å være fylt til randen med sure Palestina eller Israel sympatisører. Folk er frie til å kritisere Israel eller Palestina uten at de er Antisemitter, men det burde være irrelevant til temaet.

Nei, Israel og Jøder er to helt forskjellige ting. Jeg vil heller ikke snakke om holocaust. Det skjedde flere generasjoner siden, og jeg er ikke et offer. Jeg vil snakke om det direkte hatet jeg og flere andre opplever. Det blir feid under teppet.

Jeg vil ikke underspille Islamofobi, eller den generelle xenofobien som fins i landet, men det betyr ikke av vi regelrett skal ignorere Jødehat-problemet. Et problem som har tvunget meg til å holde mine Jødiske røtter hemmelige fra så å si alle.

 

Hva synes du om temaet?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Syntes det er et vanskelig tema; på den ene siden ønsker jeg friheten til å kunne si hva jeg vil (så lenge det ikke går på en direkte person), men på den andre siden er det jo dumt at folk skal komme til å bli offer for hat.

 

Selv faller jeg på det at jødene i tilfellet burde bite i det sure eplet; det samme går for muslimer og alle andre grupper som er utsatt for hat.

Lenke til kommentar

Syntes det er et vanskelig tema; på den ene siden ønsker jeg friheten til å kunne si hva jeg vil (så lenge det ikke går på en direkte person), men på den andre siden er det jo dumt at folk skal komme til å bli offer for hat.

 

Selv faller jeg på det at jødene i tilfellet burde bite i det sure eplet; det samme går for muslimer og alle andre grupper som er utsatt for hat.

 

Fair point, og jeg vil ikke at noen ofrer ytringsfrihet.

Jeg vil bare at Jøder menneskelighetgjøres for de som begår hat, gjerne med mer utdanning eller et ”te med Muslimer”-type opplegg. I et land basert på idealer som likestilling er ikke dette akseptabelt. Folk ser ikke forskjell mellom Israel og Jøder, og stereotyper er predominante. Det er synd, og ignorant.

Lenke til kommentar

Jødehat er da et like stort problem som mulsimhat, eneste forskjellen er at Norge har tatt inn såpass mange muslimer, og integrert disse; at vi har begynt å ta enkelte verdier fra dem. (av dem, jødehat).

 

Ingenting forhindrer deg i å starte din egen "te med muslimer" kampanje for jøder, men jeg tror vi skal se langt etter at SOS rasisme skal betale for noe slikt; da disse folkene i dag har mer enn nok med å betale tilbake pengene de svindlet til seg.

 

Forøvrig vil jeg påstå at likestilling aldri har eksistert eller vil eksistere i Norge. I dag begynner vi å nå et punkt hvor nordmenn faktisk har mindre rettigheter enn enkelte integrerte innvandrere. Tenker bl.a. på kvotering av arbeidsplasser til innvandrere og kvinner. - Hvor er vår kvote?

Lenke til kommentar

Jødehat er et mindre problem enn muslimhat i antall saker rapportert, men påvirker en mye større brøkdel av Jøder (33%) enn Muslimer (5%) i følge statistikken linket i OP’en min. Det er umulig å måle ting helt nøyaktig, med så mange faktorer, men i min personlige opplevelse er de tallene her ganske riktige.

Jeg vil også si at å poste om det er mitt bidrag til å kjempe mot Jødehat og ”debunk” myter.

Jeg sier ikke at vi skal ha flere rettigheter enn andre. Jeg sier ikke at vi skal ha flere rettigheter enn det vi har nå, og jeg sier ikke at det er riktig at innvandrere skal få slike ”entitlement programs”

Det er sier er at jeg vil kunne si jeg er halvt Jøde uten risikoen å bli banket opp eller truet med livet. Det er likestilling. Beklager hvis jeg formulerte det på en dårlig måte i OP’en.

Lenke til kommentar

Jødehat har aldri blitt betraktet som et seriøst problem. Ikke glem at tolerante Norge lot 40% av Norges jøder bli drept av tyskerene. I Sverige er socialdemokratene helt ok med en rasistisk ordfører. Det er bare muslimer som får Norges toleranse, fordi de blir betraktet som underdogs. Venstrevridde (altså de fleste blandt journalister og kultureliten), ser opp til underdogs og ned på USA. Det er f.eks. derfor mange venstrevridde liker Hamas bedre enn Israel. De mener at vesten og spesielt USA har holdt fattige, fattige.

 

I tilegg så er muslimer enig med dem rundt Israel og USA, de fleste muslimer er venstrevridde økonomisk og de er redd for deres terrorisme.

Endret av Camlon
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg tror ikke folk bryr seg nevneverdig om jødene/jødehat i Norge nettopp fordi de er så få.

 

Muslimer vil selvsagt mislike jødene pga. Israel, og i skolen er alle som er "annerledes" et potensielt mobbeoffer, men har du blitt åpent trakkassert av ikke-muslimer i voksen alder?

Lenke til kommentar

Jeg tror ikke folk bryr seg nevneverdig om jødene/jødehat i Norge nettopp fordi de er så få.

 

Muslimer vil selvsagt mislike jødene pga. Israel, og i skolen er alle som er "annerledes" et potensielt mobbeoffer, men har du blitt åpent trakkassert av ikke-muslimer i voksen alder?

Det er ikke noe bedre i Frankrike, og det er verre i Sverige. I begge de landene, så er 0.5% jøder. Jeg tror ikke antallet har noe med saken å gjøre. Jeg tror rett og slett toleransen ikke strekker seg til andre enn muslimer og andre grupper som kan bli betraktet som underdogs.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

 

 

Hva synes du om temaet?

 

Jeg synes temaet er friskt og interessant - vi har nok av tråder som omhandler konflikten mellom I og P, men langt sjeldnere tråder som omhandler vår kulturs holdning til jøder.

 

Jeg lurer på om det enda er slik at i det brede lag av folket ligger det begravd fordommer og hat mot jødene? Jeg husker som barn at blant de voksne var det helt stuerent å omtale jøder i nedsettende ordelag. Sånne utsagn er det veldig sjeldent man hører nå for tiden (i de kretser jeg beveger meg), men det betyr kanskje ikke at holdningen er borte, og at det skal bare litt graving til før den avdekkes på nytt!?

Lenke til kommentar

Jeg har ikke personlig hørt nedsettende kommentarer om jøder eller Israel, men det er klart at noen grupper hater jøder. Disse er generelt sett sosialister og muslimer. Og selvsagt nazister, men nazister er ikke så tydelig framme i Norge i dag.

 

Vi så et eksempel på det 1. mai, der cirka halvparten bar faner med "Boikott Israel". Så kom det noen fra Fpu med et israelsk flagg, og de ble ikke godtatt i 1. mai-toget. De ble fratatt flagget. Man kan bare mistenke hva som skjedde med dette flagget, jeg tipper det ikke eksisterer i dag!

Venstresosialistene krever dermed at arbeidernes internasjonale dag skal være en dag for å kritisere Israel. Merkelig i grunnen.. hvis man melder seg inn i en fagforening, risikerer man også at lederen tar offentlig til orde for å boikotte Israel. Betyr dette at jøder ikke har rett til å være arbeidere, eller rett til å være medlemmer i fagforeninger?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg er litt enig med Camlon her. Mitt inntrykk er at mange gamle fordommer har ikledd seg nye drakt, som tilsynelatende gjør dem mer "stuerene" i den offentlige debatt. Men de er fortsatt fordommer, og de bæres av folk som ikke har noen større sympati for ofrene. Det er bare vi som ikke er "målgruppen" for fordommene som ikke oppfatter det så lett lenger, siden retorikken er blitt mer spiselig.

 

Jeg husker en episode fra min ungdom for en mannsalder siden da det plutselig sto en sværvokst kroppsbyggertype på toppen av trappa på et av Oslos utesteder og skrek "Jeg er nazist, og jeg hater pakkiser". Og en kollega som åpent skrøt av at han og kompisene pleide å kjøre rundt i byen og banke opp homser. Sånne typer ser du ikke så ofte lenger. Men fordommene er der åpenbart fremdeles, og kommer til uttrykk i kveldsmørket og i en-til-en-situasjoner.

 

Min teori er altså at de som hate jøder (og andre) har lært seg å ikke si det høyt mer. Ikke fordi de er blitt smartere, men fordi fokuset på politisk korrekthet har tvunget dem til taushet. Desverre har de ikke lært at det er dumt å hate, og dermed er vi egentlig like langt. At de er blitt mer usynlige er ikke noen fordel. Jeg foretrekker en fiende jeg kan se og forholde meg til.

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Vi så et eksempel på det 1. mai, der cirka halvparten bar faner med "Boikott Israel". Så kom det noen fra Fpu med et israelsk flagg, og de ble ikke godtatt i 1. mai-toget. De ble fratatt flagget. Man kan bare mistenke hva som skjedde med dette flagget, jeg tipper det ikke eksisterer i dag!

Venstresosialistene krever dermed at arbeidernes internasjonale dag skal være en dag for å kritisere Israel. Merkelig i grunnen.. hvis man melder seg inn i en fagforening, risikerer man også at lederen tar offentlig til orde for å boikotte Israel. Betyr dette at jøder ikke har rett til å være arbeidere, eller rett til å være medlemmer i fagforeninger?

 

Israel er en nasjon av jøder, og en jøde er ikke en Israelit. Israel er en stat som har drevet på med etnisk rensing i 60 år nå.

Så la oss heller snu saken: La oss si at at noen hadde lyst til å bære Naziflagget fordi de støttet deres økonomiske teorier. Er det fortsatt akseptabelt? Man kan si mye stygt on Nazistene, men økonomi var et område de gjorde det rimelig godt på, så det er et legitimt område å være postmoderne mot. Likevel vil man bli nektet å bære dette flagget pga Holocaust og annet etnisk rensing som ble utført i dette flaggets navn.

Saken er vel at vis disse FPUene hadde båret et Jødesymbol på flagget i stede for Israels flagg hadde de ikke blitt nektet det... kanskje :p

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er vel knapt noen hundre jøder i norge. Hatet mot parkeringsvakter er skalamessig et større problem.

 

Så viss minoriteten er liten nok er det greit at den blir nedtrykkt eller utsatt for rasisme?

 

Jeg har selv opplevd masse jøde hat, selv fra mine venner, ofte fordi dem henger sammen med visse muslimer. jeg har også opplevd at folk har referert til dama til en jeg kjenner som "hun jøden" som at hun er jøde er vedlig nevneverdig.

Lenke til kommentar

Jeg lurer på om denne nye jødehat-debatten egentlig er rettet mot norske muslimer. Det er vanskelig å tro noe annet når det snakkes så mye om ting som skjer "på gata i Oslo"; at folk risikerer å bli spyttet på om de bærer jødiske symboler, etc. Tar jeg feil?

 

Personlig har jeg aldri registrert noe som kan kalles ekte jødehat i Norge. Det eneste som kommer i nærheten er jødevitser og "nedsettende", halvseriøse generaliseringer á la "bergensere er frekke" og "sunnmøringer er gjerrige", osv. Når det gjelder muslimhets er det noe ganske annet - her registrerer jeg ofte vaskeekte rasehat og et menneskesyn som er vanskelig å tro kan eksistere i et sivilisert samfunn.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Uten å svare (jeg vet ikke sikkert): Blir jødehatet anderledes, akseptabelt eller mer eller mindre alvorlig om det er muslimer som står bak? Nå er jødehatet betydelig i norske nynazistiske miljøer også. Heldigvis er de få og små.

 

Og med fare for å bringe tråden off topic: Hvordan er muslimer - i motsetning til jøder - utsatt for "vaskeekte rasehat"?

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Uten å svare (jeg vet ikke sikkert): Blir jødehatet anderledes, akseptabelt eller mer eller mindre alvorlig om det er muslimer som står bak? Nå er jødehatet betydelig i norske nynazistiske miljøer også. Heldigvis er de få og små.

 

Og med fare for å bringe tråden off topic: Hvordan er muslimer - i motsetning til jøder - utsatt for "vaskeekte rasehat"?

 

Geir :)

 

Nei, men det blir vanskeligere å gjøre noe med problemet hvis vi ikke angriper det på rett måte. Hvis det hovedsaklig er muslimske innvandrermiljøer som står bak jødehetsingen, er det kanskje der det holdningsskapende arbeidet bør foregå. Jeg forstår at det er risikabelt å være så direkte i en offentlig debatt, men blir samtidig provosert av at folk ikke bare kan si rett ut hva de mener.

 

Jeg gidder ikke å grave fram eksempler på rasehat mot muslimer akkurat nå, men du kan jo tygge på hva motstanden mot "multikulturalisme" egentlig impliserer, og hvordan reaksjonene hadde vært om f.eks. ordet "islamister" ble byttet ut med "jøder" i samfunnsdebatten.

 

Ein Volk, eine Kultur.

Endret av Spenol
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...