Gå til innhold

Analyse i svensk storavis: Norge er et dypt splittet land


Anbefalte innlegg

"- Anders Behring Breivik har med sin terrorhandling blottlagt Norge. Landet er overhodet ikke samlet, skriver Ane Ørbø Kirkegaard i en kronikk i den svenske dagsavisen Dagens Nyheter."

 

"Hun er lektor i freds- och konfliktvitenskap ved høyskolen i Malmö.

- Nå må vi tenke over den skyld vi alle har i at Behring Breivik gjorde som han gjorde, skriver hun i søndagsutgaven av avisen som daglig leses av 880 000 personer"

 

Min lenke

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg synes dette var hårreisende og meget lite treffende.

 

"Ekstremkristne bevegelser i Norge er markant sterkere enn de tilsvarende i Sverige og Danmark. De er ikke fremmed for eksorsisme, barnemishandling og kvinneundertrykkelse.

Det dypt konservative kristne Norge ser kvinnen som skapt for barnefødsler og husarbeid, sier Ane Ørbø Kirkegaard, - i motsetning til det moderne Norge."

 

Hva får en lektor i freds- och konfliktvitenskap til å stille en slik diagnose?

Lenke til kommentar

Det er fullt mulig at det er flere ekstremkristne i Norge enn i de andre landene, men med tanke på at de KrF sitt grunnfjell er på rundt 5% av befolkningen og at partier som f.eks KS kjemper med dem om disse pluss circa 5%-poeng med vinglere, hvordan i grusomme kan dette gjøre norge til et splittet land?

 

Og langt fra alle KrF sine velgere er ekstremkristne...

Lenke til kommentar

Hm, når utgangspunkta er galne, får ei ofte originale resultat. VIL ein i tillegg ha slike resultat, får ein dei endå lettare.

 

"Norge är sedan länge splittrat, vilket inte minst dess starka regionpolitik visar", skriv Ørby Kirkegaard. Den plata er ikkje ny, det har svenskar skulda oss for lenge. Det er stor kulturskilnad mellom Noreg og Sverige på den måten at om regjeringa i Stockholm seier noko, så bøyer Medel-Svensson seg djupt og seier "javel", medan Ola Nordmann like gjerne seier "jaså - kan hende me skal verta to om nett den saka". Det er likevel ikkje å ha eit splitta land. Folk i Noreg har synt gong på gong - frå avstemminga om unionen med nett Sverige via folket sin front mot både norsk "quislingeri" og Nazi-Tyskland til no sist terrorsaka 22.7. at dei står samla NÅR DET GJELD, sjølv om nordmenn har ei lokalmedvitsle svenskar ikkje skjønar og ikkje tek den sentrale stat som noko sjølvsagt Noko ellers korkje folk frå Tyskland, Sveits eller USA gjer heller, men desse nasjonane står og samla nok når det gjeld.

 

"Landet är också politiskt splittrat på ett grundläggande och oförsonligt sätt. Detta kanske visade sig tydligast innan och under kriget. Det gick en avgrundsdjup klyfta genom det politiska Norge, mellan dem som stödde Quisling och de som bekämpade allt det som nazisterna representerade." DET gjorde det, og det er nett provet på at nordmenn står samla. Det Ørby Kirkegård nemleg "overser" er at dette ikkje var noko 50/50 for/mot, det var eit særs samla Noreg mot nokre ytterst få utskot, og er slett ikkje noko prov på at Noreg er splitta på ein GRUNNLEGGANDE måte. Kan henda ho burde studera den svenske historia si litt og sjå på kampane mellom "stendene" i Sverige, mest opp til vår tid? Tykkjer ein fynn mykje meir prov på eit temmeleg splitta Sverige nett der.

 

Ørby Kirkegaard er og veldig oppteken av all vald som skal finnast i såkalla "ekstremkristne miljø" i Noreg. Ho om det. Ho visar til dømes til "forskaren" Lundgren som det er påvist har drive si forsking med temmeleg mykje "dette er det politske målet å dokumenterea, koss dokumenterer eg gjennom forskninga mi at eg at dette finst". Har forskaren som mål å prova noko, ikkje å prova om noko er rett eller feil, får ein mykje merkeleg forskning. "Ein finn alltid lyte om ein berre leitar nok" seier eit gamalt ord, og det gjeld her er. Med grundig forarbeid og rette vinklinga kan ein "prova" kva det skal vera, så lenge folk ikkje har kritisk sans, men bøyer seg i ovundring for "forskaren" og "autoriteten". Dessutan ser ho ut til å "gløymt" eit ikkje heilt uvesentleg poeng. Det er nett frå SVERIGE ein kjenner til drap i eit ekstremt og såkalla "kristent" miljø: Nokon som hugsar DENNE saka: http://sv.wikipedia.org/wiki/Knutbydramat. Ørby Kirkegaard ser ut til å ha fortrengt henne...

 

Ellers omtalar Ørby Kirkegaard åtaket som "det första radikaliserade kristna extremistiska terrorangreppet i Europa". Det er feil, men vert jo eit godt prov på at Ørby Kirkegaard har eit personleg mål med åtaket sitt. Kanskje Ørby Kirkegaard burde studera denne artikkelen litt nærare: http://www.faz.net/artikel/C32742/anders-breivik-und-die-religion-fanatische-fantasy-30472990.html. Her skriv journalisten Bingener i ei av dei absolutt mest seriøse og djuptpløyande aviser i Europa ein temmeleg djup artikkel om Breivik og religion. Ein artikkel som på god måte provar kvifor FAZ er så høgt vyrd som avis, og kor ingressen seier (omsett til norsk) nokolunde: "Ein kan ikkje rekna Breivik som kristen fundamentalist. Dei ideala som føresvev han kva gjeld kristendommen har ingen religiøse føremål for ham, men derimot som mål å fungera som kulturell ramme for ei militærliknande vestleg verd." Etter mitt syn har denne journalisten (og sikkert eit team medarbeidarar, FAZ gjer oftast særs grundig arbeid) synt langt betre dugleik som forskarar enn "fredsforskaren" Ørby Kirkegaard, som heilt ukritsik slukjer ein politimann sine tankeløyse ord i ein stressa augneblink som "sanning" utan å undersøkja ting nærare.

 

Til sist gjer Ørby Kirkegaard eit poeng av det skal vera utelete nokre vers i "den offisielle utgåva" av nasjonalsongen vår. Ja, at Noreg i det heile teke HAR noko "offisiell" og noko "uoffisiell" utgåve av nasjonsongen var då meir enn kva eg visste - men det er kanskje av di eg ikkje er svensk. Eg vil tru nordmenn som ikkje sov seg gjennom songtimane på skulen veit godt at nasjonalsongen vår har åtte vers, og at til vanleg vert vers 1,7 og 8 (og kanskje 2) sungen, ikkje alle åtte. Det tyder sjølvsagt ikkje at dei på nokon måte er "uteletne", men at ein tek omsyn til at Ola Nordmann har litt (for) lite evne til utanåtlæring og difor ikkje greier å læra seg meir enn dei tre-fire versa "folk flest" reknar som viktigaste. Diverre, vil eg seia, men det berre av di synginga av songen då taper noko av det heilstøypte. Og kva med svenskane sin eigen nasjonsong - som dei ellers ikkje har greidd gjera offisiell (offisielt har han status som "folkevise", men han vart vurdert som noko meir av mange etter at kong Oscar II reiste seg då han vart sungen i ein offisiell middag) og kor det, etter kring 175 frå han vart skriven (då som "Du gamla, du friska", ikkje "Du gamla, du fria"!), framleis er debatt om ER høveleg som landet sin nasjonalsong og som har vore emne i Riksdagen fleire gonger utan at noko vedtak om saka er gjort (DET syner ingenting om eit splitta folk, eller kva?) Kva tid høyrde du dette verset på songen: "Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd/för Sverige, den kära fosterjorden/Jag byter Dig ej, mot allt i en värld/Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden/Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!"?

 

Men det er kan hende av di Noreg er så mykje meir splitta nasjon enn Sverige at Noreg både har ein nasjonalsong det vel aldri har vore nokon reell debatt rundt om er høveleg, og ein nasjonaldag som vert feira så det ljomar, medan Sverige korkje er ein offisiell nasjonalsong eller ein offisiell nasjonaldag?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå var vel fokuset i hovedsak på at Norge var et splittet land - da trenger vi ikke snu dette til en "Men atte Svergie har Malmø!"-sak.

 

Det finnes alltid konspirasjonsteoretikere, men man blir jo litt satt ut at en som er lektor innen fred- og konfliktsvitenskap skraper sammen noe slikt. Hun peker på 3-4 råtne korn, og slår fast at minst halve avlingen på 5 millioner må ha skavanker.

Lenke til kommentar

5% her og 3% der blir fort et splittet folk om mer enn 50% egentlig ikke bryr seg om samfunnet så lenge de har det bra, og er uengasjerte.

Om folk uten samfunnsengasjement eller kunnskaper om samfunnets og verdens politiske og øvrige historie plutselig begynner å 'bry seg' om 'samfunnet'. (Les; tar til seg fordommer for å legge skylden for deres bekymringer på noen mer eller mindre tilfeldig valgte grupper)

Lenke til kommentar

CIA har lenge vært bekymret for økningen av ekstremister i norge.

 

(Da spesielt rasister/nasjonalister - som ABB er ett eksempel på.)

 

Jeg tror mer på kilder utenfra landet, da det er typisk norsk å se på norge som samlet, og man blir flambert levende om man nevner den økende rasismen i landet.

(Det går dog an å være mot flykningehjelp uten å være rasist)

 

NÅR velstanden vår synker øker ekstremismen. Om norge faller ned til svensk velstandsnivå tror jeg ekstremismen vil være større.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg synes dette var hårreisende og meget lite treffende.

 

"Ekstremkristne bevegelser i Norge er markant sterkere enn de tilsvarende i Sverige og Danmark. De er ikke fremmed for eksorsisme, barnemishandling og kvinneundertrykkelse.

Det dypt konservative kristne Norge ser kvinnen som skapt for barnefødsler og husarbeid, sier Ane Ørbø Kirkegaard, - i motsetning til det moderne Norge."

 

Hva får en lektor i freds- och konfliktvitenskap til å stille en slik diagnose?

 

Ikke noe problem det. Hun har sikkert fått opplæring hos Eva Lundgren.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det kan kanskje vera eit poeng vert å nemna at i sommar vart det vedteke ei lov i Sverige, den nye svenske skulelova. Denne lova bryt opplagt med SN sine menneskjerettar, som i 26. stykket seier at foreldra vel opplæringa borna deira skal ha. I Sverige er det no påbode å senda born i offentleg skule. Dette har gjort at ein del svenske foreldre har forlete landet og flytt til stader som Åland (sjølvstyrande innanriks, del av finske riket, men 99,9 % svenskspråkleg), Danmark (har vel friaste reglane i Nord-Europa kva gjeld grunnskuleopplæring, berre Storbritannia stiller nokolunde i same klasse), Storbritannia, Belgia og USA (her er faktisk dei første dommane som gjev svenske familiar politisk asyl i landet - nett grunna denne lova - falne). Det er likevel eit fåtal av svenske skulebornfamiliar som har flykta, og sjølv om tek med dei som vurderer saka, vert det berre eit par %. 95 % er der (som i Noreg) frå brukbart til godt nøgd med grunnskulen, ynskjer ikkje å gjera noko endring i lova og kallar dei som rymer landet av denne grunnen for ekstremistar.

 

Skal ein av den grunnen trekkja konklusjonen at det svenske folket er djupt splitta mellom: "dem som stödjer den centrala statsmakten som princip (og dermed deira rett til å ta avgjerder over hovudet på folk) och de som inte egentligen erkänner denna", slik Ørby Kirkegaard gjer i Noreg?

Lenke til kommentar

Professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud sier til Aftenposten at hun "har aldri sett maken til sammensurium" og fortsetter med å fullstendig slakte analysen Kirkegaard forsøker seg på.

 

 

Nei, og derfor ble hun sikkert like overrasket over dette attentatet fra A.B.B som resten av "eliten" politisk eller ikke.

 

Norge er splittet, som hun sier, mellom sentralmakta og resten av landet i varierende grad, EU saken er ett av eksemplene.

 

Den politiske, journalister og de fleste "fremstående" samfunnsborgere var for EU, mens Ola og Kari Nordmann var i mot.

 

Ser hun drar inn krigstida og etterkrigstiden også.

Hun har rett i det meste, men var ikke bare folk som hadde tilhørt NS som det gikk utover.

Det gikk like mye utover kommunister og krigsveteraner som hadde tjenestegjort under Sovjet.

 

Ja endog Norske krigseilere som hadde overlevd skipsforlis ble behandlet som dritt.

En fremtid som uteliggere, alkoholikere, nervevrak og uten jobb ble en fremtid for mange av disse som hadde satt sine liv på spill for Norge og vest-maktene.

 

For meg var ikke dette attentat uventet, men omfanget av dèt var større enn hva de fleste hadde forestilt seg.

 

Jeg vil anta at hadde Norge kommet inn i EU med ett lite overtall av stemmer så hadde vi fått aksjoner mot politikere og samfunn forøvrig som kunne tilknyttes staten og EU.

 

Innblanding fra EU i en sånn sak ville vært det samme som å hive bensin på bålet og gjort dette enda værre.

Endret av Vårbris
Lenke til kommentar

Fordi det stemmer for ekstremkristne miljöer, som er större i norge enn i sverige?

(Jehovas vitner, frimurere, og bokstavtro kristne)

 

Hva som erer problemet med bokstavtro kristne?

Slaveri, kvinnesyn, syn på utroskap, homofili og andre religioner. Det er ikke bedre enn bokstavtro/ekstreme muslimer eller jöder.

 

Kudos for å gjøre dette til en religionsdebatt istedet for et spørsmål om kulturrelativisme.

Trenger oppriktig aldersgrense på denne delen av forumet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...