Gå til innhold

Den Store Mat-tråden


Nøtte

Anbefalte innlegg

Dette er tråden for oss som liker mat

her diskuteres mat fra sin enkleste form til det mer avanserte.

Har du noen suverene middagstips? Har du laget en dessert du er stolt av?

Hvorfor ikke dele det med oss andre sultne forumbrukere?

 

 

Har du en deilig oppskrift til oss andre??

Hadde tenkt til å få litt mer oversikt i denne tråden sånn at det blir lettere å finne fram i jungelen av oppskrifter.

Derfor en ny regel om at oppskrifter skal postes slik:

 

 

Dette er ikke en skikkelig oppskrift, så er ikke noe å satse på

Navn på Retten

 

Rett: Hvilken type rett er det? forrett, hovedrett, smårett, tilbehør, dessert, bakst, drikke, frokost eller smågodt?

Tid: ca tid som må beregnes på retten

Vanskelighetsgrad: hvor vanskelig er det å lage retten? Lett, medium og vanskelig.

Spesial utstyr: Her skriver du bare noe om det trengs noe spesialutstyr for å lage retten (vaffeljern på vaffler f.eks)

 

Ingredienser:

- 2 stk egg

- 4 ss mel

- 6 kg sukker

- 1 l vann

- 2 dl appelsin juice

 

Framgangs måte:

- Pisk egg og sukker til eggedosis

- Bland inn mel i eggedosisen

- Bland inn vann og appelsinjuice

 

Stek på 260 grader i ca 20 min.

 

Avkjøl og ta ut av formen, så er den klar til servering.

 

 

 

 

Ting som ikke går i lag

Skjul
lolidude: Melk og isbiter

Adversary: Farris og melk

tuine_joghurt: Banan og løkjuice Banan og løkjuice

Nøtte: Sjokoladetrekt lakris (smak og behag)

Nøtte: Heksehyl godteri og noe med mint i

Aerow og drugiS: Delte meninger om juice og melk (Tines dus i hjemmelaget versjon)

 

Linker til matrelaterte ting

Skjul
Dette er bare en generell heads up for "bivirkninger" av E-stoffer. Om dem er farlige for kroppen osv.

E-stoffer

 

Linker til oppskrifter

Skjul
Marcus sitt bidrag: Sjokolade og surkål

Skjul
Bradbury sitt bidrag:Atomkaloribomba fra nord

Skjul
En av de bedre dessertene i følge Atsjonas: Sjokolademousse

 

 

Oppskrifter

 

 

Ukjent rett postet av dolock

Skjul
Ukjent navn

 

Rett: Smårett og/eller Tilbehør

Tid: 20 min?

Vanskelighetsgrad: Lett.

Spesial utstyr: Denne retten krever ingen spesial utstyr

 

Ingredienser:

- 1 boks lett rømme

- 1 boks cremè fraiche

- 1 pose majones

- 1 lite glass syltet agurk

- 1 boks med kokt skinke

- 1/2 kartong med makaroner

- 4 egg

- Saften av 1/2 sitron

- Litt salt og pepper

 

Framgangs måte:

- Bland sammen rømme, creme fraiche, majones, sitronsaft og pepper/salt.

- Skjær opp skinken og agurken i små tærninger og bland inn

- Skjær opp eggene i tærninger og ha i. Bruk eggskjæreren på langs, snu egget og skjær en gang til

- Bland inn makaronene til slutt

- Pynt med gressløk og eggskiver på toppen.

 

Sjokoldade fondant postet av Bertelsen

Skjul
Sjokolade Fondant

 

Rett: Dessert

Tid: ca 40 min

Vanskelighetsgrad: Medium

Spesial utstyr: Miksmaster

 

Ingredienser:

- 280 g bitter sjokolade (70% kakao)

- 200 g smør

- 8 egg

- 260 g sukker

- 160 g hvetemel

 

Framgangs måte:

- Varm stekeovnen til 180°C.

- Smør 10 store muffinsformer eller porsjonsformer, store muffinsformer i papir kan brukes.

- Smelt sjokoladen sammen med smør over vannbad.

- Pisk egg og sukker med en mikser, sikt inn mel, og bland sammen.

- Vend inn den smeltede sjokolade-smør-blandingen.

- Stek ved 180°C i bare 8 til 12 minutter, den ytterste delen skal være stekt mens midten skal være flytende.

 

Tilbehør:

Vaniljesaus

Pisket krem

Iskrem

Friske bær

Marinerte bær (oppskrift kommer senere)

Bærsaus (oppskrift kommer senere)

Hjemmelaget iskrem (oppskrift kommer senere)

 

Sjokolade fondant framgangsmåte nr 2 postet av nøtte

Skjul
Dette er samme oppskrift som Bertelsen sin men med mindre oppvaks og lettere framgangsmåte

 

Sjokolade Fondant

 

Rett: Dessert

Tid: ca 40 min

Vanskelighetsgrad: Medium

Spesial utstyr: Ingen speielle

 

Ingredienser:

- 280 g bitter sjokolade (70% kakao)

- 200 g smør

- 8 egg

- 260 g sukker

- 160 g hvetemel

 

Framgangs måte:

- Varm stekeovnen til 180°C.

- Smør 10 store muffinsformer eller porsjonsformer, store muffinsformer i papir kan brukes.

- Smelt smøret i en kjele, ta av kjelen.

- Ha oppi sjokoladen som er knekt i mindre biter.

- Rør rundt til alt er smeltet!

- Sjekk om smeten/deigen er veldig varm.

- Om den er sånn passe kjølig 40-50 grader ca

så kan du ha oppi eggene og røre rundt til dem er rørt godt inn i massen.

- Ha i sukker og rør rundt.

- Til slutt sikter du i melet for å unngå klumper mens du rører rundt!

- Stek ved 180°C i bare 8 til 12 minutter, den ytterste delen skal være stekt mens midten skal være flytende.

 

Tilbehør:

Vaniljesaus

Pisket krem

Iskrem

Friske bær

Marinerte bær (oppskrift kommer senere)

Bærsaus (oppskrift kommer senere)

Hjemmelaget iskrem (oppskrift kommer senere)

 

Hjemmelaget kebab postet av ShampooMacTavish

Skjul

Hjemmelaget Kebab

 

Rett: Hovedrett

Tid: Ukjent hvor lang tid det tar

Vanskelighetsgrad: Medium

Spesial utstyr: Ingen speielle

 

Ingredienser:

Chili-spisskommen sausen:

- 1 boks knuste tomater (silt gjennom en melsil for å få bort kjøttet)

- 2 toppede spiseskjeer raspet løk

- 1 1/2 strøket teskje salt

- 1 strøket teskje pepper

- 6-7 teskjeer spisskommen (=cumin, f.eks. Rajah ground cumin)

- 1-3 raspede (etter smak!!) chili inkl. frøene, evt. kan man justere til ønsket styrke med "Jensen Choice" knust chili

- 1/2 raspet rød paprika

- 1 strøket spiseskje Rajah Kebab-mix (Rajah er merket (a la BlackBoy), fåes i de fleste innvandrerbutikker)

 

Hvitløkssausen:

- 1,5 dl youghurt naturell (=1 liten boks)

- 1,5 dl H-melk

- 0,75 dl Ekte Majones

- 2-4 pressede fedd hvitløk (etter smak!!)

- 3 ts saft fra et sylteagurkglass

- 1/2 teskje salt

- 1/2 teskje pepper

 

Kjøttet:

- ca. 75g lammekjøtt pr. kebab

- Garam Masala (krydderblanding, jeg bruker Rajah sin utgave siden den er lett å få tak i)

- salt og pepper

 

Framgangs måte:

Chilisausen:

Bland sammen ingrediensene med en miksmaster slik at det blir en grov, men jevn saus.

Har du hurtigmikser er det bare å putte alt oppi og kjøre i vei.

For fyldigere smak er det lurt å tilsette litt av stekekraften fra kjøttet (men ikke for mye).

Sausen bør stå noen timer så smaken får sette seg.

 

Hvitløkssausen:

Press hvitløken og bland sammen. La stå noen timer før servering så hvitløksmaken får sette seg i meieriproduktene.

 

Kjøttet:

Skjær lammekjøttet i tynne skiver på tvers av muskelfiberne. Del skivene opp i flak, ca. 1x1 cm store. Krydre forsiktig med salt og pepper.

Dryss over godt med garam masala og bland sammen. Kan godt ligge over natten i kjøleskap for å ta smak.

Stekes i den dype plata på øverste rille i ovnen på maks temperatur (250°C), helst med grillinnstilling, til de har fått en liten grillskorpe.

Husk å snu på dem underveis i stekinga. Tøm litt av stekekraften opp i den røde sausen.

 

 

Tilbehør:

Kinakål

Pitabrød (oppskrift kommer på denne siden om kort tid, må bare prøve den ut først).

De pitabrødene en får kjøpt i innvandrerbutikkene er bedre enn de i norske butikker.

 

Sammensetning:

Skjær kinakålen i tynne, tynne skiver og legg lagvis kinakål og kjøttstykker nedi pitabrødet.

Tøm først rød saus over og la renne ned mellom stykkene, så hvit.

 

 

Lasagne Postet ab H80

Skjul
Hjemmelaget Lasagne

 

Rett: Hovedrett

Tid: 30 minutter å lage, 55 minutters venting

Vanskelighetsgrad: Medium, vanskelig

Spesial utstyr: Ilsdfast Form

 

Ingredienser:

 

- Ferdig laget pastaplater som er å få kjøpt i butikk (oppskrift på hjemmelagede kommer senere)

- Ost

 

kjøttsaus

- 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

- 1-2 kepaløk (vanlig gul løk)

- 3 ss tomatpure

- 2 selleristilker

- 1 gulrot

- 2 bokser tomater

- smør, margarin eller olje til steking

- oregano, frisk eller tørket

- basilikum, frisk eller tørket

- salt og pepper

 

Bechamelsaus (hvit saus):

- 3 ss smør/margarin

- 3 ss mel

- 1 l melk

- salt og pepper

 

 

Framgangs måte:

Kjøttsausen:

- Finhakk løken.

- Stek kjøttdeigen og løken i flere omganger i en stekepanne, kok ut pannen etter hver omgang.

- Ha stekt kjøttdeig, løk og "kraft" i en gryte etterhvert som du steker.

- Samtidig hakker du opp stangselleri og gulrot, som du har oppi gryta sammen med tomatpure (det er en fordel å brune tomatpureen litt i stekepanna først for å få vekk råsmaken, gjerne 1 minutt mot slutten av en omgang med kjøtt).

- Ha også noen tomatbokser i gryta. Ha i basilikum, oregano, salt og pepper etter smak.

- Sett på lokk og la småkoke mens du fikser resten (minst 20 minutter, gjerne 1-2 timer på svak varme).

- Rør om av og til.

 

Generelle tips til kjøttsausen:

Den raske varianten er å kjøpe ferdig kokt tomatsaus (type spaghettisaus), steke kjøttdeigen og helle sausen over.

Man sparer kanskje 10 minutter på det, men det blir dyrere, og etter min mening mindre godt.

 

Det går også an å tilsette andre ting i kjøttsausen, f.eks røde kidneybønner eller hermetiske skivede sjampinjonger.

Dette kan bidra til å drøye retten ganske mye for dem som for eksempel er på et studentbudsjett og skal lage mat til mange.

Man kan også "spice opp" sausen med hakket chili, kajennepepper eller andre krydderier.

 

Bechamelsaus (hvit saus):

- Smelt smøret i en gryte på minst 1,5 liter.

- Dryss i melet og rør det inn i smøret.

- Ha i en skvett melk og rør ut med en visp.

- Vent til blandingen er jevn og varm (på kokepunktet) før du har i neste skvett med melk.

- Fortsett til du har brukt all melken, la småkoke under omrøring i noen minutter.

 

Genereller tips til Bechamelsausen:

Det er mulig å få kjøpt ferdig bechamelsaus, men dette er bare tull.

Du sparer veldig lite tid og arbeid på det, og det blir veldig mye dyrere.

Derimot går det an å erstatte noe av melken med kalvekraft for de som måtte ha noe liggende i fryseren.

Kalvefond, som fås kjøpt på flaske, fungerer også.

 

 

Sammensetning:

Smør en ildfast form med litt olje eller smør.

Legg kjøttsaus, bechamelsaus og lasagneplater lagvis i formen. Begynn og avslutt med kjøttsaus.

Strø revet ost på toppen. Stekes i ca 45 minutter midt i ovnen. La retten hvile/"sette seg" i 10 minutter før du spiser den.

 

 

Rester??

Restene skjæres opp i passelige porsjoner som legges i tette bokser i kjøleskapet.

Holder seg i minst 3 dager.

Varmes i mikrobølgeovn når du blir sulten igjen.

 

Grandiosakiller postet av H80

Skjul
Grandiosakiller

 

Rett: hovedrett, smårett

Tid: Ca 10 min om du jobber fort

Vanskelighetsgrad: Lett

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

- 1 brystfilet av kylling (Denne var opprinnelig frossen, men har ligget i kjøleskapet siden kvelden før. Fordi du klarer å planlegge litt lenger enn den neste timen)

- Valgfri pasta, f.eks penne

- 25 gram bacon i terninger

- 1-2 ferske sjampinjonger

- 1 liten sjalottløk

- 1 hvitløksfedd

- 0,4 dl fløte

- 1 eggeplomme

- Salt og pepper

- Noen flak parmesan

- Smør, margarin eller olje til steking

- Urter etter ønske

 

Framgangs måte:

- Varm en drøy liter vann i en vannkoker, ha vann og salt i en kjele og ha i pastaen når det koker.

- Del kyllingfilet i tynne strimler. Krydre med pepper og valgfrie urter (dette er en "kjapp rett", så jeg bruker ferdig Provance-krydderblanding, som fås kjøpt i krydderhyllen).

- Stek kyllingen i litt smør eller olje og legg den på en tallerken.

- Ha baconet i pannen, som skal være middels varm.

- Finhakk sjalottløken og ha den i pannen. Rør litt i pannen.

- Knus og finhakk hvitløken og ha den i pannen. Rør om litt.

- Del sjampinjongen i biter og ha den i pannen. Rør om.

- Stek videre i 2 minutter og ha i kyllingen igjen.

- Smak til med salt (husk at bacon er ganske salt, så smak først!).

- Dryss over litt parmesan. Hell over fløten, vend sammen og ta pannen av varmen.

Obs - Nå kommer du til det steget hvor timingen er kritisk. Har du jobbet i "riktig" tempo, har det nå gått 8-9 minutter og pastaen er al dente.

- Hell pasta og vann i et dørslag og la vannet renne av.

- Pastaen og sausen må ikke være for varm, ellers koagulerer eggeplommen og du får en slags omelett med alt for lite egg.

- Rør inn eggeplommen og bland pastaen inn i sausen. Serveres straks.

 

Tips Til retten:

Hvis du vil bruke fersk pasta, går det selvfølgelig helt fint, og denne retten er jo egentlig så god at den fortjener fersk pasta.

Problemet med dette er at du får flere ting å tenke på samtidig, noe som kan være problematisk om du er gutt.

Fersk pasta har en koketid på 3-4 minutter, noe som betyr at du må sette på kokevannet sånn rundt baconet,

og ha i pastaen etter at du har hatt i hvitløken, men før du hakker opp sjampinjongen

 

Beef jerky postet av L4r5 (som jeg forsåvidt stjal denne tråden av fra tidligere forum)

Skjul
Denne blir litt anderledes i oppsettet i og med at det ikke blir en ordentlig rett, også blir den forklart ganske så godt av herr L4r5!

 

Beef jerkey

 

Rett: Snacks

Tid: Tar et par timer i tørking

Vanskelighetsgrad: Lett

Spesial utstyr: En steke ovn

 

Ingredienser:

 

Framgangs måte:

 

Hvordan lage god Jerky:

 

Dette er svært enkelt, så dette er noe alle burde prøve.

Beef Jerky lages av storfekjøtt. Man kan likevel lage Jerky av akkurat det kjøttet man har lyst selv.

Selv så har jeg gode erfaringer med både storfe og svin. Kylling, ble ikke like vellykket i mine øyne.

Først så tar man det ønskede kjøttet og skjærer i tynne skiver. Ca. 3-4mm.

Er ikke bestandig så lett å skjære så tynt så ta gjerne og frys det litt. Lettere å skjære tynt da.

Finn en god marinade og la det hele marinere over natta i kjøleskap.

Selv så brukte jeg en whisky å marinere med. Fant en med mye røyksmak som satte en ekstra piff.

Når det er ferdig marinert så krydrer du med ditt favorittkrydder.

Jeg prøvde rosmarin, havsalt og Texas krydderblanding.

I ettertid så ser jeg at jeg skulle vært mer forsiktig med texas-krydderet. Det ble en litt heit affære.

Men rosmarinen gav en veldig god smak.

Så nå er kjøttet ditt ferdig krydret. Hva nå? Jo, bare varm stekovnen til ~ca 60 grader og legg kjøttet på en rist. Sett det i ovnen og la det stå der i noen timer. Bruk gjerne vifte om ovnen din har det. Det varierer hvor lang tid kjøttet trenger, men beregn minst 6 timer. Kjøttet skal tørke, ikke steke så ikke la det bli for varmt. La ovnsdøra stå litt på gløtt for jevnere tørking.

 

Toro produkter postet av ShampooMacTavish

Skjul
Toro poser

 

Rett: Det meste egentlig

Tid: Alt etter hva du velger

Vanskelighetsgrad: Superenkelt

Spesial utstyr: Saks

 

Ingredienser:

- Toro pose

- Det som står på posen (stort sett smakløst vann for å gjøre hele opplevelsen enda mere kjipt!)

 

Framgangs måte:

- Følg posen

- Stort sett hell posens innhold i en kjele og tilsett vann!

 

Notis:

Dette er vel et av de mer smakløse produktene som fins her i verden!

Beklager til dere som faktisk liker dette men er fult mulig å lage mye bedre selv!

 

Gresk salat postet av Nøtte

Skjul
Gresk salat

 

Rett: salater, forrett, snacks, hovedrett, smårett eller tilbehør

Tid: 15 min

Vanskelighetsgrad: Superenkelt

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

- Agurk

- Tomat

- Rødløk

- Oliven

- Feta ost

- Basillikum

- olivenoje (ekstra virgin)

- Balsamico eddik

- salt og nykvernet pepper

 

 

Framgangs måte:

- Kutt alt i fine flotte biter

- Bland alt i en stor bolle og strø over fetaost tilslutt

 

Notis:

Spises gjerne i lag med nystekte baguetter og godt smør!!

Eller som et fint tilbehør til overnevnte lasagne

kan nytes som en egen salat og!

 

Hjemmelaget karamell postet av Nøtte

Skjul

Hjemmelaget karamell

 

Rett: Små godt

Tid: 15-20 min

Vanskelighetsgrad: Enkelt

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

- 1 normal størrelse kopp med sukker

- 1 samme kopp med melk

- 2 ss smør (ikke margarin)

- Bakepapir

- Valgfritt: Formfett

 

Framgangs måte:

- Ha alt i en stekepanne (helst i teflon da det er lettere å rengjøre)

- Kok alt til du får en fin karamell farge

- Helle hele massen ut på et bakepapir som du enten har skylt i vann eller sprayet ned med formfett!!!

- Vent til alt er kjølt ned før du begynner å spise!

 

Notis:

For å sjekke om den er ferdig i panna kan du ta en skje eller lignede dyppe oppi og putte den i kaldt vann for å se om massen stivner!

Når du skal vaske panna har du bare oppi vann og lar dette koke, fordi vannet vil da løse opp karamellen som henger på sidene.

Lykke til:-)

 

Grandiosa uten paprika postet av Erik

Skjul
Grandiosa Uten paprika

 

Rett: Hovedrett

Tid: 20 min

Vanskelighetsgrad: Enkelt

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

- 1 stk Grandiosa u/paprika

 

Framgangs måte:

- Gå til nærmeste dagligvare butikk

- Rot deg fram til en Grandiosa u/paprika (ute på prøve)

- Gå hjem igjen

- Slå ovnen på 225 grader

- Stek i 20 min

 

Chili con carne postet av Nesumar

Skjul
Chili con carne

 

Chili con carne betyr chili med kjøtt. Chili con carne er ikke meksikansk mat.

Dette er en rett som har basis i det meksikanske kjøkken, men som er ekte amerikansk, trolig fra Texas.

 

Rett: Hovedrett

Tid: Ukjent

Vanskelighetsgrad: Enkelt

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

- 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig

- 1 pose chili con carne krydder

- 2 ss margarin eller olje

- 1 boks hermetiske tomater

- 1 boks chilibønner

- 2 stk. rød paprika i biter

 

Framgangs måte:

- Brun kjøttdeigen i 2 omganger sammen med krydderet på god varme. Rør med en gaffel under stekingen, slik at kjøttdeigen blir småkornete når den er gjennomstekt.

- Hell over tomatene og la det surre i 3-4 minutter.

- Bland inn chilibønner og paprika og la det koke med et par minutter.

 

Servers gjerne med en salat og brød.

 

Så en herlig kålstuing fra bazukh

Skjul
Kålstuing

 

Tilbehør til flere tradisjonsrike norske middagsretter

 

Rett: Tilbehør

Tid: rund 20 min?

Vanskelighetsgrad: Lett

Spesial utstyr: Ingen spesielle

 

Ingredienser:

- 500-750 g hodekål

- 1/2 ts salt til 1/2 liter vann

 

Stuing:

- 3 ss hvetemel

- 4 dl melk

- 1 ss margarin eller smør

- salt

- pepper

 

Framgangs måte:

- Fjern eventuelle visne blad. Skjær hodekålen i små biter.

- Mål opp vann og kok det opp.

- Legg i kålen, som så vidt skal dekkes av vannet.

- Tilsett salt. Kok kålen så vidt mør, 5-10 minutter.

- Hell av kokevannet og la kålen renne av, ellers blir stuingen for tynn.

 

- Lag stuingen av bare melk - ikke kraft av kålen.

- Rør melet sammen med litt av melken i et kokekar, tilsett resten av melken og fettet.

- Kok sausen opp under omrøring og kok den i 3-4 minutter.

- Smak til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskatnøtt om ønskelig.

- Legg i den avrente kålen og varm stuingen.

 

Potetbåter postet av bazukh

Skjul
Potetbåter

 

Rett: Tilbehør

Tid: alt er avhengig av hvilke poteter du velger!

Vanskelighetsgrad: Lett

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

- Poteter

- Olje av eget valg (edit av nøtte bruk en vrigin oliven olje da dette gir mere smak til retten)

- Krydder av eget valg (ferdig mikset provance blanding fra butikken er ofte en sikker vinner)

 

Framgangs måte:

- Kjøp ønsket mengde poteter og skrubb de godt under rennende vann.

- Skjær de opp i båter og legg de i en ildfast form.

- Pensle de med olje tilsatt krydder av eget valg.

- Selv bruker jeg stort sett rapsolje eller solsikkeolje og grillkrydder, peppermix og hvitløk.

- Sett de inn i stekovnen som er forhåndsvarmet til ca 225 grader og la de stå til de er passe crispy.

- Voilà! Enkelt og godt tilbehør.

 

Pinnekjøtt Postet av Nesumar

Skjul
Pinnekjøtt

 

Rett: hovedrett, tradisjons mat

Tid: 24timer vanning +/- 6-7 timer ca 3 timer damping

Vanskelighetsgrad: Lett

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

 

- For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 g pr pers, og 500 g for storspisere.

- For ferdig vannet beregnes 530 g pr pers og 650 g for storspisere.

 

 

Framgangs måte:

1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur. (Se under)

 

2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.

Fyll på vann så det står i høyde med risten.

 

3. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt.

 

4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen.

Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

 

Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.

 

Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

 

Så en liten oppsummering fra Carbonara diskusjonen til Nøtte og drugiS

Skjul
Carbonara saus (til pasta)

 

Rett: Saus

Tid: 10-15 min

Vanskelighetsgrad: Lett

Spesial utstyr:

 

Ingredienser:

 

- Bacon i biter

- Fløte

- Løk i biter

- Salt

- Pepper

 

Dette kan man også tilsette om det ønskes for mer smak i retten

 

- Trøffel olje (fås kjøpt på meny vet jeg)

- Oliven olje ekstra virgin (denne kan brukes når du steker baconet eller tilsettes når retten ligge rpå tallerkenen!

- Parmesan (Denne mener jeg da egentlig er et vesentlig tilbehør men noen mener at det ikke hører hjemme i denne retten)

- Kraft fond Flytende (Denne får du kjøpt på hvilken som helst matvare butikk med stort utvalg, Okse/kalv er å foretrekke)

- Maisenna (om du ikke har tid til å vente på at fløten skal koke seg helt ned. Om du er student på trangt budskjett)

- Eggeplomme ( tilsettes rett før du har sausen på retten)

- Friske urter

 

Framgangs måte:

- Stek bacon ti ldet nesten er sprøtt.

- Ha i løk og stek veldig fort til løken har blitt blank

- hell over fløte og la det hele koke ned til det blir tykt (ikke la det koke for lenge fordi da skiller sausen seg)

- Smak til med salt og pepper

- Nå er tiden inne for å tilsette en eller flere av de valgfrie alternativene over

 

Ikke la sausen koke opp igjen etter at du har gjort siste trinnet!

 

Server!

 

Sjokoladefudge postet av Nøtte

Skjul
Skjokolade fudge

 

Rett: Dessert, konfekt eller små snacs

Tid: 1ca 30 min

Vanskelighetsgrad: Medium

Spesial utstyr: Helst et tempratur mål

 

Ingredienser:

 

- 3 dl Sukker

- 3 dl fløte

- 1 stk kanelstang (kan sløyfes)

- 1 stk vanilje stang

- 3 ss sirup

- 2 ss brunt sukker (Denne kan sløyfes om du bruker mørk sirup)

- 200 g 70% sjokolade (fant det på kivi der hvor kokesjokoladen ligger)

- 2 ss smør (rom temperert)

- Appelsin skall fra 1 appelsin (om du har noe som heter for Zest jern så er det bare å bruke dette, hvis ikke så bruker du en potetskreller å skreller det orange av appelsinen og bruker det!)

 

 

Framgangs måte:

- Smelt sukkeret til karamell

- Hell oppi fløten og pass på for dette komme til å koke som bare fy! Bruk en stor kjele!!)

- Skrap ut frøene fra en vanilje stang og ha det oppi kjelen!

- Ha i sirup kanelstang og brunt sukker og appelsin skallet

- Rør rundt til alt er oppløst! kan ta litt tid med karamellen men den vil løse seg opp etterhvert!

- Kok massen til den er ca 120 grader (om du ikke har tempratur mål så kok til du ser en seig lys brun masse som er ganske tykk!)

- Ta kjelen av platen og la det stå til det slutter å koke

- Mens du venter finner du fram en bolle og knekker sjokoladen oppi

- Hell karamell massen over sjokoladen og rør rundt til sjokoladen er smeltet

- Fisk ut kanelstangen, vanilje stangen og appelsin skallet

- Ha i smøreyt og rør rundt til alt er blandet sammen

- Ha bakepapir i en form og hell smeten i formen og la det stå på benken til det er romtempratur

- Sett det hele i kjøleskapet og la det stå 2-3 timer til det er stivnet

- Kutt i biter og server!

 

 

 

Regler:

- Hold nonsens prat til et minium vi har en egen tråd for menigsløse diskusjoner om ting som ikke har med mat å gjøre

- Oppskrifter kan diskuteres men hold det konkret både positivt å negativt

- Middags tips er lov så lenge man diskuterer det innenfor rimelighetens grenser

- Diskusjoner rundt forskjellige råvarer er helt greit så lenge du har noe å tilføre i diskusjonen eller meddele noe som er evt feil

- vær ¨å snill å prøv å holde ting litt ryddig :lol:

 

Med vennlig hilsen Nøtte

 

 

Edit: Da er alle oppskriftene på plass i første post! kom igjen folkens la oss lage en skikkelig kokebok for late gamere!!

Endret av Nøtte
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vet ikke navnet på denne retten. Fikk den av en svensk dame på jobben.

 

-1 boks lett rømme

-1 boks cremè fraiche

-1 pose majones

-1 lite glass syltet agurk

-1 boks med kokt skinke

-1/2 kartong med makaroner

-4 egg

-Saften av 1/2 sitron

-Litt salt og pepper

 

1. Bland sammen rømme, creme fraiche, majones, sitronsaft og pepper/salt.

2. Skjær opp skinken og agurken i små tærninger og bland inn

3. Skjær opp eggene i tærninger og ha i. Bruk eggskjæreren på langs, snu egget og skjær en gang til

4. Bland inn makaronene til slutt

5. Pynt med gressløk og eggskiver på toppen.

 

 

Ellers så spiser jeg mye ostepanetter fra prior med potetstappe og tomatbønner :)

Lenke til kommentar

Jeg selv har fryseren full av altslags mulige sauser da:-)

Lager ca en gang i mnd ganske mye suauser også pakker jeg dem og fryser! Da slipper man å tenke på det resten av den mnd:-)

Favoritt mellom måltidet mitt er faktisk mango. Om man er litt smart på butiken så trykker man litt på skallet for å kjenne hvor myk den er!

Den skal ikke være steinhard og ikke sånn sykt myk heller men en passelig mellomting! Ps det dem selger på kiwi som dem sier er spisemoden mango er bare B******t 50%av gangene. Derfor sjekker jeg nesten hver eneste mango når jeg er ute å handler hos dem.

 

Ellers så må jeg bare si at lakris trekt med sjokolader er noe av det fæleste jeg har smakt!

Heksehyl godteri og noe mint aktisg etter på et også en sykt dårlig kombo!

Lenke til kommentar

Sjokoladefondant, og du vinner hjertet til alle tøser:

 

10 porsjoner

 

Ingredienser

280 g bitter sjokolade (70% kakao)

200 g smør

8 egg

260 g sukker

160 g hvetemel

 

Fremgangsmåte

 

1. Varm stekeovnen til 180°C.

2. Smør 10 store muffinsformer eller porsjonsformer, store muffinsformer i papir kan brukes.

3. Smelt sjokoladen sammen med smør over vannbad.

4. Pisk egg og sukker med en mikser, sikt inn mel, og bland sammen.

5. Vend inn den smeltede sjokolade-smør-blandingen.

6. Stek ved 180°C i bare 8 til 12 minutter, den ytterste delen skal være stekt mens midten skal være flytende.

 

Server sjokoladefondant alene, med vaniljesaus, pisket krem eller iskrem, og/eller med friske bær. Sjokoladefondantene kan gjerne strøs med et lite melisdryss. Dersom du har problemer med at sjokoladefondantene sitter fast i formen etter steking kan dette unngås på to måter: Enten å dekke formen med aluminiumsfolie som så smøres, og fondantene tas ut av formene innpakket i aluminiumsfolie som så fjernes; eller: Sjokoladefondantene kan lages i små porsjonsformer og serveres i disse.

 

Sjokolade øker sexlyst, og skal visstnok forebygge kreft. Win-win?

Lenke til kommentar

Fant denne oppskriften på hjemmesiden til Kebabologisk Institutt. Den tar veldig lang tid å lage, og enda lenger tid å finne ingrediensene på, men tro meg - får du det til er det verdt det! Selv prøvd to ganger, første gang ble det helt galt. Svidd kjøtt, gamle grønnsaker og sur hvitløksaus. Noen måneder senere ga jeg det et nytt forsøk, og det var som å spise rett fra et gatekjøkken! (Som er en bra ting)

 

AVANSERT KEBAB!

 

Ingrediensar:

 

Chili-spisskommen sausen:

1 boks knuste tomater (silt gjennom en melsil for å få bort kjøttet)

2 toppede spiseskjeer raspet løk

1 1/2 strøket teskje salt

1 strøket teskje pepper

6-7 teskjeer spisskommen (=cumin, f.eks. Rajah ground cumin)

1-3 raspede (etter smak!!) chili inkl. frøene, evt. kan man justere til ønsket styrke med "Jensen Choice" knust chili

1/2 raspet rød paprika

1 strøket spiseskje Rajah Kebab-mix (Rajah er merket (a la BlackBoy), fåes i de fleste innvandrerbutikker)

 

Hvitløkssausen:

1,5 dl youghurt naturell (=1 liten boks)

1,5 dl H-melk

0,75 dl Ekte Majones

2-4 pressede fedd hvitløk (etter smak!!)

3 ts saft fra et sylteagurkglass

1/2 teskje salt

1/2 teskje pepper

 

Kjøttet:

ca. 75g lammekjøtt pr. kebab

Garam Masala (krydderblanding, jeg bruker Rajah sin utgave siden den er lett å få tak i)

salt og pepper

 

Tilbehør:

Kinakål

Pitabrød (oppskrift kommer på denne siden om kort tid, må bare prøve den ut først). De pitabrødene en får kjøpt i innvandrerbutikkene er bedre enn de i norske butikker.

 

Fremgangsmåte:

 

Chilisausen:

Bland sammen ingrediensene med en miksmaster slik at det blir en grov, men jevn saus. Har du hurtigmikser er det bare å putte alt oppi og kjøre i vei. For fyldigere smak er det lurt å tilsette litt av stekekraften fra kjøttet (men ikke for mye). Sausen bør stå noen timer så smaken får sette seg.

 

Hvitløkssausen:

Press hvitløken og bland sammen. La stå noen timer før servering så hvitløksmaken får sette seg i meieriproduktene.

 

Kjøttet:

Skjær lammekjøttet i tynne skiver på tvers av muskelfiberne. Del skivene opp i flak, ca. 1x1 cm store. Krydre forsiktig med salt og pepper. Dryss over godt med garam masala og bland sammen. Kan godt ligge over natten i kjøleskap for å ta smak. Stekes i den dype plata på øverste rille i ovnen på maks temperatur (250°C), helst med grillinnstilling, til de har fått en liten grillskorpe. Husk å snu på dem underveis i stekinga. Tøm litt av stekekraften opp i den røde sausen.

 

Sammensetning:

Skjær kinakålen i tynne, tynne skiver og legg lagvis kinakål og kjøttstykker nedi pitabrødet. Tøm først rød saus over og la renne ned mellom stykkene, så hvit.

 

75.jpg

Lenke til kommentar

Her er en god egenkomponert oppskrift på lasagne. Med lasagne er det enkelt å lage mat til mange personer, og man kan også forberede retten på forhånd ved å "halvsteke" lasagnen uten ost og sette den i kjøleskapet. Før middagen strør man ost på og steker i ca 30 minutter.

 

Oppskriften metter 4 sultne personer og råvarene koster 80-100 kroner (kjapt overslag). Retten tar ca 30 minutter å lage + 55 minutter venting.

 

Kjøttsaus:

500g kjøttdeig eller karbonadedeig

1-2 kepaløk (vanlig gul løk)

3 ss tomatpure

2 selleristilker

1 gulrot

2 bokser tomater

smør, margarin eller olje til steking

oregano, frisk eller tørket

basilikum, frisk eller tørket

salt og pepper

 

Finhakk løken. Stek kjøttdeigen og løken i flere omganger i en stekepanne, kok ut pannen etter hver omgang. Ha stekt kjøttdeig, løk og "kraft" i en gryte etterhvert som du steker. Samtidig hakker du opp stangselleri og gulrot, som du har oppi gryta sammen med tomatpure (det er en fordel å brune tomatpureen litt i stekepanna først for å få vekk råsmaken, gjerne 1 minutt mot slutten av en omgang med kjøtt). Ha også noen tomatbokser i gryta. Ha i basilikum, oregano, salt og pepper etter smak. Sett på lokk og la småkoke mens du fikser resten (minst 20 minutter, gjerne 1-2 timer på svak varme). Rør om av og til.

 

Den raske varianten er å kjøpe ferdig kokt tomatsaus (type spaghettisaus), steke kjøttdeigen og helle sausen over. Man sparer kanskje 10 minutter på det, men det blir dyrere, og etter min mening mindre godt.

 

Det går også an å tilsette andre ting i kjøttsausen, f.eks røde kidneybønner eller hermetiske skivede sjampinjonger. Dette kan bidra til å drøye retten ganske mye for dem som for eksempel er på et studentbudsjett og skal lage mat til mange. Man kan også "spice opp" sausen med hakket chili, kajennepepper eller andre krydderier.

 

Bechamelsaus (hvit saus):

3 ss smør/margarin

3 ss mel

1l melk

salt og pepper

 

Smelt smøret i en gryte på minst 1,5 liter. Dryss i melet og rør det inn i smøret. Ha i en skvett melk og rør ut med en visp. Vent til blandingen er jevn og varm (på kokepunktet) før du har i neste skvett med melk. Fortsett til du har brukt all melken, la småkoke under omrøring i noen minutter.

 

Alternativer: Det er mulig å få kjøpt ferdig bechamelsaus, men dette er bare tull. Du sparer veldig lite tid og arbeid på det, og det blir veldig mye dyrere. Derimot går det an å erstatte noe av melken med kalvekraft for de som måtte ha noe liggende i fryseren. Kalvefond, som fås kjøpt på flaske, fungerer også.

 

Lasagne

Kjøttsaus

Bechamelsaus

Lasagneplater

Revet ost

Forvarmet ovn, 220 grader

 

Smør en ildfast form med litt olje eller smør. Legg kjøttsaus, bechamelsaus og lasagneplater lagvis i formen. Begynn og avslutt med kjøttsaus. Strø revet ost på toppen. Stekes i ca 45 minutter midt i ovnen. La retten hvile/"sette seg" i 10 minutter før du spiser den.

 

Restene skjæres opp i passelige porsjoner som legges i tette bokser i kjøleskapet. Holder seg i minst 3 dager. Varmes i mikrobølgeovn når du blir sulten igjen.

Lenke til kommentar

Grandiosakiller

 

Her er en egenkomponert oppskrift på pasta med kyllingfilet og bacon. Retten tar ca 10 minutter å lage (litt kortere tid enn en Grandiosa) og koster ca 35 kroner (omtrent det samme som en Grandiosa?), men krever i motsetning til Grandiosa at du er flink til å planlegge og kjøper bacon i store pakninger, frossen kyllingfilet, og at du husker å tine kyllingfileten. For at det skal gå raskt, kreves det også noe "skills with the blade", noe jeg regner med at gamere har. Oppskriften er for en person.

 

1 brystfilet av kylling (denne var opprinnelig frossen, men har ligget i kjøleskapet siden kvelden før fordi du klarer å planlegge litt lenger enn den neste timen)

Valgfri pasta, f.eks penne

25 gram bacon i terninger

1-2 ferske sjampinjonger

1 liten sjalottløk

1 hvitløksfedd

0,4 dl fløte

1 eggeplomme

Salt og pepper

Noen flak parmesan

Smør, margarin eller olje til steking

Urter etter ønske

 

Varm en drøy liter vann i en vannkoker, ha vann og salt i en kjele og ha i pastaen når det koker.

 

Del kyllingfilet i tynne strimler. Krydre med pepper og valgfrie urter (dette er en "kjapp rett", så jeg bruker ferdig Provance-krydderblanding, som fås kjøpt i krydderhyllen). Stek kyllingen i litt smør eller olje og legg den på en tallerken.

 

Ha baconet i pannen, som skal være middels varm. Finhakk sjalottløken og ha den i pannen. Rør litt i pannen. Knus og finhakk hvitløken og ha den i pannen. Rør om litt. Del sjampinjongen i biter og ha den i pannen. Rør om. Stek videre i 2 minutter og ha i kyllingen igjen. Smak til med salt (husk at bacon er ganske salt, så smak først!). Dryss over litt parmesan. Hell over fløten, vend sammen og ta pannen av varmen.

 

Nå kommer du til det steget hvor timingen er kritisk. Har du jobbet i "riktig" tempo, har det nå gått 8-9 minutter og pastaen er al dente. Hell pasta og vann i et dørslag og la vannet renne av. Pastaen og sausen må ikke være for varm, ellers koagulerer eggeplommen og du får en slags omelett med alt for lite egg. Rør inn eggeplommen og bland pastaen inn i sausen. Serveres straks.

 

Hvis du vil bruke fersk pasta, går det selvfølgelig helt fint, og denne retten er jo egentlig så god at den fortjener fersk pasta. Problemet med dette er at du får flere ting å tenke på samtidig, noe som kan være problematisk om du er gutt. Fersk pasta har en koketid på 3-4 minutter, noe som betyr at du må sette på kokevannet sånn rundt baconet, og ha i pastaen etter at du har hatt i hvitløken, men før du hakker opp sjampinjongen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...