Gå til innhold

Hvilke betegnelser brukes på å dele opp verdensdelen Amerika?


Anbefalte innlegg

Hei allesammen!

 

Jeg tror ikke jeg har lagt denne tråden riktig, men jeg fant ikke noen bedre plass. Moderatorene får vel flytte på den dit den passer.

 

Jeg har et problem, og det lyder slik:

 

Jeg har alltid trodd at Amerika deles inn i to deler; Nord-Amerika og Sør-Amerika. Latin-Amerika trodde jeg bare var benevningen på de landene i Amerika som man snakker latinske språk. Inntil for noen dager siden. Jeg leste om verdensdelene på geografien på skolen. Asia, Europa, Antarktis, Oseania, Nord-Amerika og Latin-Amerika. Latin-Amerika ble altså fremstilt som en verdensdel. Greit nok tenkte jeg, de har skiftet navn på det fra Sør-Amerika til Latin-Amerika. Til Latin-Amerika hørte alle land fra Mexico og nedover, pluss Karibia.

 

Så langt, helt greit

 

Men...

 

Så snakket jeg med kjæresten min på MSN, som er i Den Dominikanske Republikk akkurat nå. Hun mente at den Den Dominikanske Republikk hørte til Nord-Amerika. Dette førte til en diskusjon. Vi sjekket opp på Wikipedia. Der står det ikke Latin-Amerika blant verdensdelene, bare Sør-og Nord-Amerika. Der står det også at Mexico og Karibia hører til Nord-Amerika. Det står forskjellig på mange steder, og man blir mer og mer snurrete jo mer man prøver å finne det ut. Og jeg har enda til gode å finne en plass på nettet der disse forholdene forklares.

 

Så spør jeg dere på diskusjon.no: Er det noen som kan forklare dette med forholdet mellom Sør- Nord- og Latin-Amerika? Er Latin-Amerika en egen verdensdel? Hvilke land hører til hva? Hva er riktig? Skoleboken eller Wikipedia? Eller har begge riktig? Hvordan er det egentlig? :hmm:

 

Håper noen som vet dette helt sikkert kan svare på det. Blir veldig glad i så fall! :)

 

Takk!

 

Edit: Rettet opp noen feil...

Endret av Googolplexian
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De snakker latinske språk også i Mexico og Quebec som tilhører det som vanligvis omtales om Nord-amerika, så å bruke latin-amerika på et geografisk område blir veldig upresist. Det er også endel som deler kontinentet Amerika opp i nord-, mellom- og sør-amerika. Det eneste korrekte er å kalle hele Amerika for Amerika.

 

Ellers blir det like mye tull som å dele opp Europa. Noen har sør- og Nord-Europa, noen har også med sentral-Europa og noen har har med Mellom-Europa. Og begynner man å dele opp Europa fra øst til vest så blir det enda mere rot.

 

Pass deg også for feilen mange begår å kun kalle de fra USA for amerikanere.

Lenke til kommentar

Jo, men greia var at vi skulle finne ut hvor mange verdensdeler hun hadde vært i. Hun hadde også vært i USA. Jeg mente da at den Dominikanske Republikk ligger i en annen verdensdel enn USA, etter det jeg hadde lest i skoleboka. Greit at man kan dele opp de ulike delene i Amerika i Sør-, Mellom-, Nord- og Latin-Amerika, men Amerika er delt opp i to verdensdeler uansett. Enten i Sør- og Nord-Amerika, slik det står på nettet, eller Nord- og Latin-Amerika, som det står i skoleboka mi.

 

Det kanskje er feil å bruke Latin-Amerika på et geografisk område, men i boka er det allikevel satt opp som en verdensdel, hvor altså landene fra Mexico og sørover, pluss Karibia er med.

 

Spørsmålet er altså: Hvilken måte er korrekt? Har skoleboka mi virkelig feil når den setter opp Latin-Amerika som egen verdensdel?

 

Kanskje litt klumpete formulert, men det får gå :)

Lenke til kommentar

Ikke glem Grønland om du benytter betegnelsen "Americas".

 

Eller kanskje ikke:

250px-Americas_independence_map.PNG

Map showing the dates of independence of the countries of the Americas. Black shows areas that are part of countries considered non-american

 

Tror likevel Wikipedia-artikkel i lenke over vil illustrere kompleksiteten i det hele. :roll:

 

Søren så forvirrende. Ett annet sted i artikkelen står det at det snakkes hovedsakelig dansk på Grønland, og i denne seksjonen snakker de også om Americas:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Americas#Languages

Endret av G
Lenke til kommentar

Hva er riktig? Skoleboken eller Wikipedia? Eller har begge riktig? Hvordan er det egentlig? :hmm:

Det er jo bare en definisjonssak. Riktig svar er relativt til hvilken definisjon man forholder seg til.

 

Jeg lærte fem verdensdeler, men det gir mening å skille Nord- og Sør-Amerika fordi de er såpass forskjellige kulturelt, like mye som å skille Europa, Asia og Afrika. I tillegg er det bare så vidt de henger sammen. Mellom-/Latin-Amerika blir litt gråsone igjen, men på Wikipedia står det at alt der hører til Nord-Amerika. Greit nok, spør du meg.

Lenke til kommentar

Latin-amerika er en betegnelse over områdene i kontinentet Ameika hvor man snakker latinske språk. Noen regner kun med spansk og portugisisk, men fransk som også er et latinsk språk blir tatt med av andre. Selv om man tar med områder hvor de snakker fransk blir det mange hull i kartet fordi det er områder sørover i Amerika hvor de snakker for eksempel engelsk eller nederlandsk. Og skal man ta med områder i USA og Canada hvor flertallet snakker fransk eller spansk?

 

Som bruk til å definere et geografisk område blir begrepet latin-amerika så upresist at det bør unngås.

Lenke til kommentar
Jeg lærte fem verdensdeler, men det gir mening å skille Nord- og Sør-Amerika fordi de er såpass forskjellige kulturelt, like mye som å skille Europa, Asia og Afrika.
Så du mener det er veldig stor kulturell forskjell på fx Mexico og Columbia? :whistle:

Nei, Mexico er ikke like klart en del av Nord-Amerika kulturelt sett – tvert imot (samme gjelder da resten av de latinamerikanske landene). Setningen er skrevet med Nord-Amerika som alt nord for Mexico i tankene, mens det som da blir Mellom-Amerika da havner i en lite heldig gråsone. Jeg tenkte først og fremst på USA og Canada sammenlignet med landene i Sør-Amerika, og der er det utvilsomt kulturforskjell.

 

Jeg tror det at uansett hvordan du snur og vender på det vil det være ytterst vanskelig å få noe klart og enkelt skille som avgjør hvilke land som skal høre til hvilken verdensdel. Hva som veier for at latinamerikanske land skal høre til Nord-Amerika vet jeg ikke. Det hadde gitt mer mening at de hørte til Sør-Amerika, hvis man tenker på kulturen først.

 

Edit: Eller bare kall alt sammen for Amerika, så slipper du problemet. :p

Endret av TrondH86
Lenke til kommentar

Om man begynner å bruke kultur eller språk som geografiske skiller blir det fort bare rot. Som sagt er det mange som snakker spansk i det geografiske området Nord-amerika. Og reiser man sørover kommer man til Belize, Bahamas, Jamaica, Grenada, Trinidad, Tobago og flere hvor de snakker engelsk. Ellers finner man øyer som Curacau hvor nederlandsk er offisielt språk og hvor det er mere som i Europa enn noe annet sted i Amerika.

 

Ideen om Amerika som et område med bare engelsk i nord og spanske banan-republikker i sør stemmer ikke helt, men det er den idéen som ligger til grunn for uttrykket "latin-amerika".

Endret av robertaas
Lenke til kommentar

Enig der. Dessuten er verdens språk stadig i forandring. De har jo spådd at store deler av Nord-Amerika vil ha spansk som primærspråk om ikke alt for lenge fram i tid. Nå vet jeg ikke hvilken tidshorisont de hadde sett for seg. Bare noe jeg har hørt noen si sånn innimellom. Det er jo ikke helt usannsynlig ihvertfall.

 

Den som lever får se.

Lenke til kommentar

Tror ikke det er noe fasitsvar, men mer hva man bruker selv. For meg så er Nord-Amerika USA og Canada, mens Mellom-Amerika er Mexico og alt fastland til man kommer til Colombia. Resten av det er da Sør-Amerika. Også har man Karibien.

 

Det er min personlige definisjon og det er andre som er uenig i den definisjonen.

Lenke til kommentar

Tror ikke det er noe fasitsvar, men mer hva man bruker selv. For meg så er Nord-Amerika USA og Canada, mens Mellom-Amerika er Mexico og alt fastland til man kommer til Colombia. Resten av det er da Sør-Amerika. Også har man Karibien.

 

Det er min personlige definisjon og det er andre som er uenig i den definisjonen.

 

Jo, men mener du da at vi har åtte verdensdeler i verden da?

Hvor hører Karibia? Du trenger ikke svare :p

 

Jeg tror at det på en måte er mer logisk å regne Mexico etc. og Karibia til Sør-Amerika, med tanke på de kulturelle og språklige likhetene. Jeg tror nok at Sør-Amerika og Nord-Amerika er delt opp slikt de er på grunn av at den nordlige delen "nesten" ikke hører sammen med den sørlige delen av Amerika. Så har Nord-Amerika fått også Karibia av en eller annen grunn.

 

 

Så er det vel noen som har samlet delene av Amerika der det snakkes hovedsaklig latinske språk, og kalt det Latin-Amerika. Hvorfor det er blitt satt opp som en verdensdel er ikke godt å si, kanskje bare for å forvirre? :p

 

Nå har vi i alle fall funnet ut at det er relativt, hvordan man definerer de tre benevningene. Veldig snurrete, dette her, men det begynner å klarne nå :)

Lenke til kommentar
Så er det vel noen som har samlet delene av Amerika der det snakkes hovedsaklig latinske språk, og kalt det Latin-Amerika. Hvorfor det er blitt satt opp som en verdensdel er ikke godt å si, kanskje bare for å forvirre? :p
Det er ingen som kaller latin-amerika en verdensdel. Om det forekommer på trykk noe sted må det være en skrivefeil.

 

Som sagt så kan man bruke det på betegnelse for et geografisk område, men det er en meget uklar og lite konsekvent oppdeling som bygger på fordommer og manglende kunnskap. Som verdensdel er det i alle fall bare tull.

Lenke til kommentar
Det er ingen som kaller latin-amerika en verdensdel. Om det forekommer på trykk noe sted må det være en skrivefeil.

 

Jo, skoleboka mi kaller Latin-Amerika en verdensdel :p

Men du har sikkert riktig. Hvis det bare ikke hadde vært ei skolebok som kalte det det, men en side med tvivelaktige kilder på nettet som gjorde det, hadde jeg sikkert latt være å starte tråden.

 

Syns det er like greit å la hele Amerika være én verdensdel jeg

 

Det får stå for deg, det. Jeg tror jeg holder meg til Nord-Amerika og Sør-Amerika, jeg. :)

 

Edit: formulerte litt bedre...

Endret av Googolplexian
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...