Gå til innhold

stor plass i Oslo for øvelseskjøring?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg øvelseskjørte på veien. Hvorfor kan du ikke gjøre det? Skal du kjøre alene?

Man kan ikke bare dra rett ut i Oslos gater når du netopp har lært deg hvordan man bruker clutchen og girer. Jeg er nesten ferdig med å ta lappen, og jeg synes fortsatt det er skummelt å kjøre i Oslo.

 

Nå er ikke jeg så altfor kjent i Oslo, men du kan jo prøve å dra oppover mot Maridalen.

Lenke til kommentar

Selv om du kan teorien er det mye du må huske og det er ikke like lett når man kjører. Du må lære deg å følge med på skilt, gire, clutche, få oversikt, sjekke speil, ligge riktig i veibanen, diverse regler, fart osv. Du burde helst begynne på landevei med lite trafikk.

Lenke til kommentar

Hvor i Oslo er det du bor? Da jeg øvelseskjørte gjorde jeg som alle her i nærheten, jeg dro inn til sørkedalen. Det er en stor parkeringsplass rett bak barneskolen, men det er nok endel snø der nå. Veien er også rimelig øde, men det er noen bønder der inne som liker å kjøre fort. Maridalen er også et alternativ, og ganske populært blant folk som skal begynne å lære å kjøre for de som bor i nærheten.

 

Det du må huske hvis du velger et av disse to stedene er at det er veldig mange mosjonister der i helgene. Hvis du skal øvelseskjøre i helgene bør du vente til etter normal middagstid.

 

 

Lenke til kommentar

Det er fint å øvelseskjøre i Sørkedalen, bare ikke i helgene/når det er mange folk som kjører for å gå på tur og slikt.

Det er også en stor parkeringsplass(tror det er det det er?) oppe ved Tryvann som ofte er tom, jeg kjørte litt der og vet det er en vanlig plass for øvelseskjøring. Stor og fin plass ofte uten biler(bortsett fra andre som øvelseskjører)

 

Ser noen nevner parkeringen på Sognsvann, vil ikke anbefale å øvelseskjøre der da det alltid er mange biler og folk der, så blir veldig mye å tenke på om man er helt ny.

Lenke til kommentar

Finnes det noen store industriområder som tømmes for arbeidere etter kl 16-17-18? Det kan være fine steder å lære seg grunnleggende føring av bilen. Har gjerne god oversikt over området, ikke veldig mange andre å ta hensyn når alle har reist hjem og spesielt ingen unger som leker eller som kan komme løpende ut småveier (som jo kan skje når en kjører i smågater).

 

Som jeg sa i første post, er Sognsvann fin til å lære seg det helt grunnleggende, som clutch, brems og svingradius.

Lenke til kommentar

Jepp, blir 16 om to dager.. men tok sjansen.. Ettersom jeg må kjøre 100 km på fredag.. Reise :new_woot:

 

Må kjøyre 100 km på fredag?

 

 

§ 26. Øvingskjøring.

 

Øvingskjøring må ikke være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk. Politiet kan av hensyn til trafikkforholdene forby eller begrense øvingskjøring på bestemte steder og til bestemte tider.

 

Øvingskjøring med motorvogn må ikke finne sted tidligere enn 2 år før det tidspunkt da eleven etter sin alder kan få førerett for vedkommende motorvogngruppe. Departementet kan fastsette strengere alderskrav for øvingskjøring for visse motorvogngrupper. Er øvingskjøringen ledd i føreropplæring mot vederlag, kan den bare finne sted når det brukes godkjent lærevogn og eleven ledsages i vognen av godkjent lærer. I andre tilfelle må eleven ledsages i motorvognen av person som har fylt 25 år og har gyldig førerett for vedkommende motorvogngruppe og har hatt slik førerett uavbrutt i minst 5 år. Departementet kan ved forskrift fravike kravet om godkjent lærer og godkjent lærevogn, jf. tredje punktum, og fastsette tilleggskrav for øvingskjøring med visse motorvogner.

 

Obligatorisk opplæring i glattkjøring kan bare gjennomføres på øvingsbaner som er særskilt godkjent av Vegdirektoratet.

 

Departementet kan gi forskrifter om øvingskjøring og kan på vilkår tillate øvingskjøring med visse motorvogner eller på visse områder uten at lærer eller ledsager følger med i kjøretøyet.

 

Ved øvingskjøring anses lærer eller ledsager som fører av motorvognen. Det som er bestemt i eller i medhold av kap. II og §§ 21, 22 og 22 a), gjelder likevel også for eleven.

 

Endret ved lover 10 april 1981 nr. 8, 12 juni 1987 nr. 64, 28 april 1994 nr. 9 (i kraft 1 okt 1994), 19 des 2003 nr. 133 (i kraft 1 jan 2004 iflg. res. 19 des 2003 nr. 1764), 18 juni 2004 nr. 40.

 

Første uthevning: Kjøyring på motorveg i starten av kjøyreopplæringa er vanligvis ansett til å være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk.

 

Andre uthevning: Øvingskjøring med klasse B før du har fylt 16 år er eit brudd på vegtrafikklova.

 

Tredje uthevning: Det er ledsager som regnes som fører av bilen, denne personen må være fylt 25 år og ha hatt lappen sammenhengande i 5 år.

 

I tillegg så må du ha tatt trafikalt grunnkurs før du kan øvelseskjøre sjølv om du har fylt 16 år. Beviset på dette må medbringest i bilen når du øvelseskjører.

 

§ 2-1. Krav til elev under øvingskjøring

 

Øvingskjøring må ikke finne sted tidligere enn to år før det tidspunkt eleven etter sin alder kan få førerett for den aktuelle kjøretøygruppe etter forskrift 19. januar 2004 nr. 298 om førerkort m.m., jf. vegtrafikkloven § 26 annet ledd. Likevel må øvingskjøring ikke finne sted før fylte 15 år. Øvingskjøring i klassene M 146 og S innenfor det offentlige skoleverk kan finne sted fra 10. klassetrinn, selv om eleven ikke har fylt 15 år.

 

Personer som skal øvingskjøre må ha fullført trafikalt grunnkurs ved godkjent opplæringsinstitusjon før øvingskjøringen kan starte. Trafikalt grunnkurs avsluttet i perioden 16. mars-31. oktober gir rett til å øvingskjøre frem til og med 31. januar påfølgende år, selv om opplæring om kjøring i mørket ikke er fullført, jf. § 8-1 femte ledd.

 

Unntatt fra kravet om trafikalt grunnkurs før øvingskjøring er: a) innehavere av norsk førerkort eller kompetansebevis som har eller har hatt førerett i klasse A1, A, B, M 146, M 147, S eller T,

b) personer som har fylt 25 år,

c) personer som har eller har hatt førerett som anerkjennes for kjøring i Norge etter forskrift 19. januar 2004 nr. 298 om førerkort m.m. kapittel 8, 9 og 10. Fritaket fra trafikalt grunnkurs gjelder selv om vedkommende ikke oppfyller alderskravet i førerkortforskriftens kapittel 8, 9 eller 10, jf. kapittel 3.

 

 

Bevis for fullført trafikalt grunnkurs, eventuelt med unntak som nevnt ovenfor vedrørende mørkekjøring, medbringes under øvingskjøring. Dersom man er unntatt fra kravet til trafikalt grunnkurs før øvingskjøring etter tredje ledd bokstav a) eller c) må dokumentasjon som bekrefter førerett medbringes under øvingskjøring. Dersom det utenlandske førerkortet er innlevert må dokumentasjon fra Statens vegvesen for retten til øvingskjøring medbringes. Akseptabel legitimasjon med bilde skal alltid medbringes under øvingskjøring.

 

Bilen du øvelsekjører med må også være utstyrt med eit ekstra speil og ein raud L på kvit bakgrunn.

 

 

§ 3-2. Krav til øvingskjøretøy

 

[...]

 

Øvingskjøretøy for klasse B skal ha ekstra speil som gir ledsageren tilstrekkelig utsyn bakover. Videre skal kjøretøyet være merket med skilt som bakover viser en rød bokstav L på hvit bakgrunn. Skiltet skal være godt synlig for bakenforkjørende. Skiltet skal fjernes når kjøretøyet benyttes til annet enn øvingskjøring. 0 Endret ved forskrifter 31 mars 2006 nr. 395 (i kraft 1 juli 2006), 29 mai 2009 nr. 593 (i kraft 1 juli 2009).

 

 

Som nemt tidlegare i tråden så er det veldig dummt å få utsettelse på lappen på grunn av slike småting som er så lett gjennomføre. Gjennomfør trafikalt grunnkurs hos biltilsynet, deretter stikker du innom biltema å kjøper L-merke og speil. Ha ein voksen person med førerkort i passasjersetet og ikkje kjøyr på motorveg før du har fått meir trening.

Gjer du desse fire tinga så er du på den sikkre sida.

Er forferdelig dumt å få fleire års utsettelse på førerkortet fordi du er utålmodig no når du er (snart) 16. Får du utsettelse på førerkortet betyr dette at du heller ikkje har lov til å øvelseskjøre før sperrefristen har gått ut, noke som fort fører til at det går minst eit par måner til etter at sperrefristen er over før du sitter med lappen i handa.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...