Gå til innhold

Mine første bilder på speilrefleks. Hva burde jeg gjøre annerledes?


Anbefalte innlegg

Hallo.

 

Jeg har nå kjøpt meg et canon eos 500d kamera med 18-55.

 

Jeg prøvde å ta et par bilder av randome ting for å lære meg å bruke det, men skarpheten ble ikke noe bra(bruker manuell, for jeg vil ikke ta til meg uvanen med auto), og fargene er jo så matte. Hvordan skal jeg klare å få litt klarere å finere farger? Jeg synes hovedsaklig at fargene ble så dårlige på bildene av personene. Det ble liksom så kjedelig..

 

Og tar gjerne imot litt konstruktiv kritikk angående bildene også!! jeg er helt nybegynner, og trenger litt tips for hvordan jeg skal ta fine bilder.

 

Skal hovedsaklig ta bilder av natur, folk.

post-164968-1250629144_thumb.jpg

post-164968-1250629201_thumb.jpg

post-164968-1250629234_thumb.jpg

post-164968-1250629261_thumb.jpg

post-164968-1250629291_thumb.jpg

Endret av Monicaott
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du bruker mye blits. :)

 

Blits er greit på fest, men så lenge du ikke har en ekstern blits bør du prøve å jobbe med mer naturlig lys. Dette kan du gjøre ved å holde deg nærmere vidvinkel (18mm er vidvinkel, 55mm er en lett tele), både fordi du da klarer deg med en lengre lukkertid og har en større blender. Begge deler er en fordel når du fotograferer innendørs. :)

 

I tillegg til dette kan du øke ISO til 800 eller 1600. Da vil du ha naturlig lys å jobbe med, og vil få litt mer naturlige bilder. :)

 

Merk at du vil få mer støy i bildene (dersom du ser på bilde 4 ser du støy i skyggepartiet på den andre siden av sofaen), og det er ikke sikkert du vil klare å fange alle bevegelser fullstendig.

 

Men det er bare å prøve seg frem. :)

 

Ellers anbefaler jeg at du leser manualen med kameraet innen rekkevidde og prøver det som forklares i manualen.

 

Lykke til. :)

Lenke til kommentar

Bra innlegg av Simon Aldra.

 

Les manualen er viktig! Dersom du tar jpg bilder, må utforske litt innstillinger og kanskje lage noen innstillinger. Lese bøker eller tutorials på internett om kamera, kamerainnstillinger, komposisjon og teknikk er også smart.

 

Hvor mye du ønsker å legge ned i foto er selvsagt opp til deg selv, men høre/lese erfaringer fra andre er også smart :)

 

bra at du er villig til å starte rett på den manuelle siden av kameraet. Tar kun sekunder før Av-mode sitter som et skudd :)

 

Bildebehandlingsprogram er heller ikke dumt å sette seg inn i :p

Endret av von-schnellfahrer
Lenke til kommentar

Tusen takk for flotte svar! jeg holder på med manualen, men jeg må inrømme at det er noen kompliserte ord der. Pluss at den bare er på svensk, så det gjør ikke saken lettere!

 

Men, vil det lønne seg å bruke annen enn jpg da? og isåfall, hvordan skifter jeg det? :p Og hvis jeg foreksempel skal ta bilder ute, i normalt dagslys, hvordan burde jeg instille eksponeringskomp, blitseksponeringskomp, hvitbalanse og iso da? da er det snakk om å ta bilder av vanlige folk, på litt avstand.

 

Og enda et spørsmål... hvordan stiller jeg lukker tid? er det iso ?

 

dette må høres helt teit ut for dere, men jeg synes manualen forklarte det så dårlig. iallefall for mine erfaringer med slike som meg som aldri har holdt et kamera før.

Endret av Monicaott
Lenke til kommentar

kan stille inn til å ta bilder i tre hovedkategorier RAW, jpg + RAW eller jpg.

 

RAW er et digitalt negativ som krever at du må stille mange av innstillingene i ettertid (blant annet hvitbalanse, skarphet og eksponeringskomposisjon).

 

Disse innstillingen gjøres av kamera dersom du skyter i jpg.

 

Lukkerhastighet, ISO og blender må stilles inn påforhånd uansett (men det skjønner du sikkert)...

 

RAW krever etterbehandling, det gjør ikke jpg...

Endret av von-schnellfahrer
Lenke til kommentar

Det følger med redigeringsprogramet DPP i programpakken fra Canon,du kan redigere raw-bilder der.

Det og redigere bilder er ikke en kjempejobb.men det er deilig og kunne ha muligheten til og justere.

 

Jeg bruker bare manuell fokusering på spesielt krevende bilder ellers så går det i autofokus,kameraet kan den jobben bra og jeg synes søkeren og mattskiven er for dårlig til og kun bruke manuell fokusering.

det jeg gjør er og kun bruke det mitterste fokuspunktet "rød firkant" og justerer kameraet etter at det har fokusert,da får jeg komponert bildene slik jeg vil.

 

Når det gjelder lukkertider,blender og iso har Rivers laget en kjempefin post.

Lenke til kommentar
... men skarpheten ble ikke noe bra(bruker manuell, for jeg vil ikke ta til meg uvanen med auto)

 

Nå vet jeg ikke om du mener fokus eller program.

 

Autofokus er ingen uvane, og du behøver på ingen måte bruke manuell fokus, kun ved spessielle tilfeller (for mørkt for autofokus, evt makro som allerede er blitt nevnt)

 

At du bruker manuelle program er bare bra, da vrir du hjulet til M og så kan du velge blender og lukkertid for seg selv. Men bruk gjerne A og S også, så ser du hvordan lyssensoren i kameraet automatisk velger lukkertid eller blender utifra lyset.

 

Jeg startet med P som er omtrent det samme som auto, da så jeg når kameraet ville bruke de forskjellige instillingene, så begyne jeg litt med A og S og brukte det samme som kameraet foreslo i P, men endret litt frem og tilbake for å finne ut hva jeg selv likte best.

Lenke til kommentar

Vil heller kalle det en uvane å fokusere manuelt via den mikroskopiske søkeren på 500D, automatikk gjør en fantastisk jobb - bruker aldri noe annet med mindre jeg benytter manuell objektiv (naturlig nok) samt macro og i få unntakstilfeller.

 

Skal man knote med manuell fokus på f.eks situasjonsbilder, så blir alle i form "oppstillingsbilder" - siden samtlige har 10-30 sekunder på seg til å gjøre seg klar :)

Endret av TGB
Lenke til kommentar
At du bruker manuelle program er bare bra, da vrir du hjulet til M og så kan du velge blender og lukkertid for seg selv. Men bruk gjerne A og S også, så ser du hvordan lyssensoren i kameraet automatisk velger lukkertid eller blender utifra lyset.

 

Jeg startet med P som er omtrent det samme som auto, da så jeg når kameraet ville bruke de forskjellige instillingene, så begyne jeg litt med A og S og brukte det samme som kameraet foreslo i P, men endret litt frem og tilbake for å finne ut hva jeg selv likte best.

 

Som Canon-bruker vil jeg bare påpeke at for trådstarter heter det Av og Tv, ikke A og S.. Bortsett fra det er jeg helt enig.

 

Edit: Mulig dette er flisespikking, men som ny i gamet er det så mange uttrykk å forholde seg til at det er greit å få dem riktige. Ser for meg TS som febrilsk prøver å finne ut hvordan hun setter kameraet i S..

Endret av the_last_nick_left
Lenke til kommentar
Du har helt rett, the last nick. men ja, jeg vet at autofokus ikke er noen uvane, men det å bruke autofokus er ikke noe du trenger å lære deg, men manuell fokus er ikke bare bare i begynnelsen, så det jeg mente var at jeg ville lære det meg tidlig, for å få et forsprang.

Som tidligere nevnt (flere ganger) så er autofokus IKKE dårlig, den er rask og effektiv, og hvis du velger fokuspunkt manuelt, så gjør den jobben utmerket (Noen ganger kan den slite dersom du prøver å fokusere på en veldig jevn flate). Det er kun i noen få situasjoner hvor manuell fokus er å foretrekke. For eksempel er det en del som driver med "street" fotografering, tar bilder av vanlige folk i gata, som bruker manuell. Dette ettersom de ofte tar bilder fra hofta, og gjerne med feks et 50mm fastobjektiv der det er lettere å se riktig fokus, uten å faktisk se gjennom søkeren.

 

Altså, hold deg til autofokus. Lær deg prinsippene bak eksponering og effekten de tre delene (lukkertid, blenderåpning og ISO). Og ha det gøy:)

Lenke til kommentar

"Svensk er da ikke vanskelig!" skulle unge herr Sjømæling til å si uten tanke på at han jo faktisk er halvt svensk, og har vokst opp med språket.. :p

 

Nå har jeg ikke lest innleggene her, så det står sikkert.. Uansett: Ta masse bilder og prøv deg frem med ulike instillinger, så vil du nok etter hvert lære deg prinsippene. :)

Lenke til kommentar

Om du vil ta bilder av folk og natur, så vil jeg anbefale deg å gå til innkjøp av denne linsen først som sist. Den koster snaue tusenlappen, og er et fantastisk stykke glass til den prisen. Jeg byttet nylig fra Canon til Olympus, og jeg savner denne linsen sårt.

 

Blenderåpning ned til 1.8 gir deg utrolig mye spillerom når det kommer til mangelfull belysning. Istedenfor å flippe opp den innebygde blitzen og ødelegge et bilde, kan du justere blenderåpningen ned (og evt. justere isoen et hakk opp). Jeg vil også si at du får bedre forståelse for hvordan kameraet og linsen fungerer når du må jobbe litt med kombinasjonen av lukkertid, blenderåpning og iso. Med de lave f-tallene får du også mulighet til å blåse ut mye av bakgrunnen, slik du ser antydning til i det første bildet. Dette er særlig heldig i portrett- og naturfotografering.

Lenke til kommentar

Masse tips her ang utstyr, innstillinger på kamera, brukermanual osv.

 

Jeg mener at det er komposisjon du bør trene på. Alle bildene (bortsett fra bilde 3) er fint eksponert, og har en fin skarphet. Bilde 3 synes jeg er for lyst og kaldt.

 

Først og fremst vil jeg kommentere dette:

Bilde 1

Veldig rotete bakgrunn. Når du tar nærbilder så er det en smal sak å manipulere bakgrunnen litt. Kanskje kan du bare finne en annen vinkel, eller så kan du sette opp noe annet i bakgrunnen. Kanskje hadde det fungert å skyggelagt bakgrunnen. I dette tilfellet så har bakgrunnen samme farge som motivet, og det kræsjer litt.

Bilde 2

Bakgrunnen ødelegger her også. Bildet blir rotete og gir preg av at dette kun er et snapshot. Blitzen ødelegger også.

 

Bilde 3

Her lurer jeg på hva det egentlig er du har tatt bilde av. Både tre og hus er kappet i to. Prøv å tydeliggjør hva det er du tar bilde av, og ikke kapp noe i to, øynene vil da trekkes ut av bildet. Tar du bilde av landskap så bør du prøve å få med noe i forgrunnen for å skape dybde i bildet.

 

Bilde 4

Her har du kappet tre personer, ei bikkje og ei lampe i to. Prøv å få med alt eller ingenting. Blitz er heller ikke så heldig, spesielt når du har ei kraftig lampe rett over deg som sikkert kan skrus opp ganske bra. Husk at blitz fjerner alle skygger og konturer i ansikter, og det er disse som skaper form og fasong. Kanskje hadde bildet blitt reddet om du hadde bøyde deg ned?

 

Bilde 5

To av tre blomster er kappet av. Også litt irriterende med vinduskarmen i bakgrunnen.

 

 

 

Er ikke meningen å være negativ her, men jeg vil belyse at selve motivet og komposisjonen er mye viktigere å lære seg en tekniske finessene på disse bildene.

 

Les igjennom kompendiet som du finner i signaturen min, her står nok alt du trenger å vite (og mer til).

 

Lykke til.

Endret av perottol
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...