Gå til innhold

Datalagringsdirektivet og partiene (Stortingsvalg 2009)


Anbefalte innlegg

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å avstå fra å stemme ved årets valg. Datalagringsdirektivet og personvern generelt er imidlertid en viktig sak for meg, og jeg vurderer av den grunn å ombestemme meg. Et viktig spørsmål i den sammenheng, er hvilket parti som bør få min støtte. Venstre er i utgangspunktet et parti som står sterkt på personvernets side, og også har gått klart ut og sagt at de vil bruke vetoretten mot direktivet. Samtidig er det min forståelse at de vil støtte en sosialistisk regjering fremfor en borgerlig, der Arbeiderpartiet vil være største parti. Ap har så vidt jeg vet, ikke flagget noe standpunkt i denne saken, noe som kombinert med deres EU-vennlighet kan tyde på at de vil gå inn for å implementere direktivet. Som største parti i regjeringen vil de også kunne få gjennomslag for dette.

 

Samtidig har Høyre ikke noe klart standpunkt i saken, men det virker som de på sedvanlig Høyre-vis går inn for en mellomløsning med å akseptere direktivet men lagre dataene i kortest mulig tid. For meg fremstår det altså som at det ikke finnes noe realistisk regjeringsalternativ uten et stort parti som ikke ønsker å bruke vetoretten mot direktivet. Samtidig er dette problemet større i en sosialistisk regjering, siden Ap da blir det største partiet. I en Frp-H-konstellasjon, vil Frp være i alle fall dobbelt så store som Høyre, og de vil kunne presse gjennom et veto. Dette vil så få flertall i Stortinget siden kun Ap vil stemme mot. Jeg heller av den grunn mot Frp.

 

Noen synspunkter?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tja, Venstre er som du sier det eneste partiet som virkelig har personvern på agendaen. Jeg tror at om Venstre blir store nok så kan de havne i en vippeposisjon med en eller annen mindretallsregjering på en av sidene. Dette vil gi de gode muligheter til å forhandle seg til f.eks veto mot datalagringsdirektivet. Det er absolutt en viktig sak.

Lenke til kommentar

Høyre er mot direktivet men vil ikke legge ned veto. FrP er mot og sier de vil legge ned veto men man kan aldri være sikker. AP har ikke tatt noe klart offentlig standpunkt. De venter antakelig til etter valget og vil neppe legge ned veto. Dvs. at det ikke er noen realistiske regjeringsalternativ som kommer til å legge ned veto. Skal man oppnå det må det legges press på AP. Å stemme Venstre endrer ingen verdens ting.

Lenke til kommentar

kjeklulf: En sak som dette kan nedlegges veto mot uavhengig av hvilke partier som kommer i regjering. Her er det antallet representanter som gjelder og her tjener man faktisk mer på å stemmme på et parti som ikke er så stort, som f.eks Venstre siden det er mer representanter per stemme der enn større partier. Så lenge over halvparten av representantene stemmer for veto så går det fint. Og selv om jeg ikke liker Frp så synes jeg det er bra at de ønsker å nedlegge veto mot dette.

Lenke til kommentar

Tja si ikke det. Det er ikke umulig at V+H+Frp kan få flertall til høsten men ikke gå i regjering pga at Venstre ikke kan samarbeide med FRP på nok ting. Men dette ville være en ting de kan samarbeide på og om de da legger litt press på Høyre så kan de da stemme alle sammen for veto.

Lenke til kommentar

Du må huske at det er flere partier: Krf har ikke tatt stilling til veto ("det tar vi når vi kommer dit") og heller ikke SP (og ingenting taler for veto fra deres side). AP sier sannsynligvis nei til veto.

 

Med AP, H, Krf og SP mot veto spiller det ingen rolle hva de andre gjør. Om Krf eller SP går over på veto-siden er det fortsatt ikke flertall for veto. Om vi får en rød-grønn eller AP-regjering til høsten (hvilket alt taler for) vil AP bruke sin makt for å få det igjennom. SP, SV og V vil /ikke/ felle en regjering på denne saken, fordi alternativet da blir en H/FrP-regjering etter all sannsynlighet. Altså: Å stemme V for å hindre datalagringsdirektivet er sikkert bra for selvfølelsen men det har ingenting å si for realitetene.

Lenke til kommentar

kjeklulf: Eksemplet mitt var at H+Frp+V kan få flertall på stortinget og det er ikke umulig. Da vil de kunne få det igjennom. Og jeg tviler sterkt på at AP vil gå så langt som å gå av så tidlig om de ikke får viljen sin i en slik sak.

 

edit: er det noen av de andre partiene som du tror vil gi mer uttelling mot dette? isåfall hvorfor?

Endret av Pivotal
Lenke til kommentar

Det er ikke umulig at de tre partiene får flertall men det er /svært/ lite sannsynlig. Ennå mindre sannsynlig er det at H skal gå i mot sitt primære standpunkt når det allerede er flertall for dette, og særlig uten å få noe igjen for det. Jeg kan ikke se at H får noe som helst igjen for å gå sammen med V og FrP her.

 

Jeg sier ikke at AP vil gå av. Jeg sier de kan /true/ med å gå av og da er resultatet gitt. Ingen ønsker FrP i regjering og AP får det som de vil.

 

Jeg tror (dessverre) at dette ikke er noen klar valgkampsak og at den ikke vil gi noe særlig utslag. Folk flest vet ikke eller bryr seg ikke eller synes det er helt greit ("har du ikke gjort noe galt har du jo ikke noe å frykte").

Lenke til kommentar
Jeg tror (dessverre) at dette ikke er noen klar valgkampsak og at den ikke vil gi noe særlig utslag. Folk flest vet ikke eller bryr seg ikke eller synes det er helt greit ("har du ikke gjort noe galt har du jo ikke noe å frykte").

 

Det er nok desverre sant ja. Men derfor synes jeg også Venstre er et bra alternativ fordi det gir bra utslag på representatene og om Venstre blir større så kan de i det minste pushe saken fram i lyset og muligens lage en debatt av det. Det er iallefall ingen andre partier som kommer til å gidde å gjøre det.

Endret av Pivotal
Lenke til kommentar
Det er ikke umulig at de tre partiene får flertall men det er /svært/ lite sannsynlig. Ennå mindre sannsynlig er det at H skal gå i mot sitt primære standpunkt når det allerede er flertall for dette, og særlig uten å få noe igjen for det. Jeg kan ikke se at H får noe som helst igjen for å gå sammen med V og FrP her.

Det avhenger vel av hva Frp og Venstre tilbyr til gjengjeld. Mer realistisk er det vel uansett at Frp og Høyre regjererer alene, med tanke på Venstres holdning til Frp. Er det sannsynlig at Høyre vil forsøke å presse gjennom dette direktivet når de har mindre enn halvparten så mange representanter som Frp? Som lillebror i en regjering med Frp, vil de tross alt kunne få gjennomslag for et begrenset antall saker. Vil dette da være en prioritert sak for dem, når de til og med har sagt at de er skeptiske til direktivet, selv om de ikke ønsker veto? Så kan man selvsagt si det samme om Frp; at de heller ikke vil prioritere saken. Uansett er det mitt syn at det er langt større sannsynlighet for at det blir nedlagt veto med en borgerlig regjering.

Lenke til kommentar

Vinglepartiet FrP ombestemmer seg igjen angående datalagringsdirektivet. På Nrk Radio i morges fikk Siv Jensen spørsmål om hva hun mente om direktivet:

 

Der er FrP betydelig mer skeptisk. Vi er i ferd med å prøve å finne ut av konsekvensene og har uttrykt skepsis til direktivet. (...) Vi har ikke tatt et endelig standpunkt.

 

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/522240 fra ca. 9:35

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Pedofile slipper unna - Kripos frustrert over regelverket

 

Fra kolleger i utlandet får Kripos stadig konkrete opplysninger om nordmenn som deler barnepornografisk innhold over nettet. Bevisene er sterke, men et strengt regelverk gjør informasjonen ubrukelig for etterforskerne. Politikerne har ennå ikke bestemt seg for om EUs datalagringsdirektiv skal innføres i Norge.

 

(....)

Vantro kolleger

 

Assisterende avdelingsleder i Kripos, Hans-Peder Torgersen, er også opprørt over at Norge har så kort lagringstid på trafikkdata.

 

- Norge er blant de landene i Europa, og muligens i hele verden, som har kortest lagringstid på trafikkdata. Våre internasjonale kolleger tror ikke på oss når vi forteller hvordan situasjonen er her, sier han.

 

Torgersen presiserer at problemet med den begrensede datalagringen gjelder alle typer kriminalitet, ettersom mye av kommunikasjonen foregår elektronisk. Hvis ikke direktivet innføres tror han Norge kan få et rykte på seg for å være et land der det er enkelt å slippe unna.

 

- Det er uheldig at Norge kan bli et fristed for Internett-kriminalitet, sier han.(...)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...