Gå til innhold

Diskusjonstråd: Olympus & Panasonic MicroFourThirds (+ FourThirds)


Anbefalte innlegg

Hadde du befunnet deg i nærheten skulle jeg gjerne ha blitt med og så kunne vi forsøkt litt ulike objektiver på både ditt E-PL2 og mitt E-P1 med samme motiver. Kjenner du noen som har GF-1 og 20/1.7 så hadde jo det vært ideelt med tanke på å teste begge med hvert av objektivene på hvert av husene på samme motiv. Det kan forsåvidt være nyttig å sammenligne nøyaktig samme scene og utstnitt med noe helt annet også, f.eks. et Canon eller Nikon.

 

Å få testet med et Canon, tror jeg skal være mulig. Annet enn det er det skremmende få av vennene mine som har noe fotointeresse.

 

Det er en god ide å komme seg ut sammen med andre som har likt eller annet utstyr og sammenlignet. Hvor er du holder til, Incandenza?

 

Jeg bor i Trondheim. Om det skal være mulighet for å få bytta før jeg drar på ferie om ei drøy uke, bør nok kameraet sendes tilbake i morgen tidlig, så det skulle holdt hardt med å treffe noen okke som. Jeg har for øvrig hatt kontakt med ScandinavianPhoto for å høre om de kjente til problemet, noe de ikke gjorde.

 

Det heller mot at jeg sender det tilbake i morgen, for å krysse fingrene for at en eventuell erstatter rekker å komme frem. Jeg er usikker her. På den ene siden synes jeg E-PL2-en er et flott kamera, og jeg har etter hvert begynt å få grei arbeidsflyt med det. Jeg tror nok også bildestabilisator hjelper meg mer enn jeg har lyst til å innrømme. Til tross for dette synes jeg disse lysfenomenene er såpass tydelige og tilstedeværende at det fjerner noe av gleden med å bruke kameraet. Hvem veit, kanskje er jeg han som kommer til å fylle tråden klaging når GF1-en ikke gir meg de fargene jeg vil ha rett ut av kameraet. Det vil nok alltid være noe i veien.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har kikket litt på mine egne bilder, og jeg har nok en tendens til å akseptere litt flare i sånne situasjoner.

 

Det er litt flare rundt den kraftigste lyskaterreflektoren der, som jeg ikke har tenkt over før jeg leter etter det. 14/2.5 bør være bedre på dette enn 14-42, så det er vanskelig å si hvor viktig objektivet er og hva huset bidrar med uten helt direkte sammenligning.

 

Jeg synes også den flaren der ville vært lettere å akseptere. Den klare rødfargen i bildene fra E-PL2-en gjør det hele mer fremtredende og sjenerende.

Lenke til kommentar

Hvem veit, kanskje er jeg han som kommer til å fylle tråden klaging når GF1-en ikke gir meg de fargene jeg vil ha rett ut av kameraet. Det vil nok alltid være noe i veien.

Akkurat det kan vi hjelpe deg med. Skyt RAW og bruk Bibble ;) GF1 er ikke like festlig i fargene som Olympusene på JPEG. Men GF1 er ikke dårlig.

 

Men du kan jo sjekke om RandiA og HelenaN har titt til å teste sammen med deg i den nærmeste fremtiden - RandiA har GF1 og HelenaN har E-PL2 som deg. Og de holder til i Trondheim.

Lenke til kommentar

Jeg fant, jeg fant! Også på flickr, samme 14mm/2.5

 

Blender 2.5, iso 2000, 1/20 sekund (håndholdt)

 

5353133440_24bc85ab8e_b.jpg

 

Se særlig faklene nærmest, masse rød flare som jeg ikke har tenkt over før jeg leter etter det. Det betyr nok bl.a. at jeg er vant til at dette skjer. Delvis så jobber jeg rundt det, delvis så aksepterer jeg det. Men, det kan fremdeles være noe ved ditt eksemplar som forsterker problemet, det kan jeg ikke utelukke.

Lenke til kommentar

Det heller mot at jeg sender det tilbake i morgen, for å krysse fingrene for at en eventuell erstatter rekker å komme frem.

En ting du kan gjøre er å ringe dem i morgen og forklare situasjonen. Du er skeptisk, men håper det er greit, men skal på ferie om en uke, -kanskje de kan akseptere at du utsetter innsending av ditt til du vet om erstatningen rekker fram? Eller noe sånt.

 

Og så prøver du å få testet sammenligning. Helena og Randi er kjempegreie, så bare dere kan finne et tidspunkt som passer så får dere sikkert til noe.

Lenke til kommentar

Incandenza, jeg har dessverre ikke hatt mulighet å teste min i starkt lys. Imorgen kveld skal jeg til byen. Om mulig tar jeg noen liknende bilder som dine da, og poster her etterpå, men det er kanskje altfor sent for deg? Som jeg har skrivet för er jeg ikke så kritisk når det gjelder "tekniske" brister som flare, uskerpe i hjörnen etc.. Om du ikke hade kommentert det tror jeg ikke jeg hade lagt merke til flare i dine bilder. Ja, kanskje i det med Rockheim.

Lenke til kommentar

Se særlig faklene nærmest, masse rød flare som jeg ikke har tenkt over før jeg leter etter det. Det betyr nok bl.a. at jeg er vant til at dette skjer. Delvis så jobber jeg rundt det, delvis så aksepterer jeg det. Men, det kan fremdeles være noe ved ditt eksemplar som forsterker problemet, det kan jeg ikke utelukke.

Akkurat den type flare som dere ser i lyktene og faklene, kan det ha sammenheng med IS og lukkertid?

 

Jeg bare kaster ut en teori i løse luften her ...

Lenke til kommentar

Akkurat den type flare som dere ser i lyktene og faklene, kan det ha sammenheng med IS og lukkertid?

Jeg var såvidt inne på tanken, men jeg aner ikke. Men, jeg ble litt nysgjerrig, så jeg skal prøve å se litt mer på det. Hadde vært ideelt å fått lånt en ny og en gammel 14-42mm til det. Helt forskjellige motiv, på helt forskjellige hus med helt forskjellige objektiver, -det blir liksom ikke helt presis vitenskap av det :p

Lenke til kommentar

Jeg løp ut en liten tur og gjorde noen raske forsøk:

 

 

14mm, f/2.5, 1/25 sek, iso 640 - på stativ

post-116334-0-62159000-1298011029_thumb.jpg

 

14mm, f/2.5, 1/30 sek, iso 640 - håndholdt

post-116334-0-97808900-1298011212_thumb.jpg

 

Det kan se ut som om kantene rundt flare påvirkes litt av is (konsistent gjennom flere eksponeringer)

 

Viktigere ser plasseringen av høylyset i bildet, nærmere sentrum blir bedre:

 

14mm, f/2,5, 1/40 sek, iso 640

post-116334-0-82585000-1298011416_thumb.jpg

 

 

Mindre blender påvirker tegningen av flare

14mm, f/5, 1/20 sek, iso 640

post-116334-0-72810800-1298011838_thumb.jpg

 

Det er også konsistent over flere eksponeringer.

 

Alle bildene er small-jpg rett fra kameraet.

 

Jeg skulle veldig gjerne ha prøvd huset til Incandenza med litt ulike objektiver altså. Men jeg tenderer til å tro at det egentlig ikke er noe spesielt. :hmm:

Lenke til kommentar

Er det ikke bare "dette objektivet får lett flare" og det er konklusjonen?

Det er litt vanskelig å være helt sikker på årsaken når man ikke får prøvd objektivet. Saken er at det verserer noen rykter om at det skal være noe med bildebrikka på nye E-PL2, som gir mer/forsterket flare og som i visse situasjoner gir et helt brett med rød prikker i tillegg.

 

Men, jeg ser at jeg har et intuitivt forhold til flare. Når det er viktig for meg så justerer jeg valg av objektiv/perspektiv/utsnitt/eksponering osv for å bli kvitt det, ellers lar jeg det være som det er.

 

Forslaget om å teste ir-følsomhet med en fjernkontroll er godt.

Uv-filter er det vel ingen som bruker lenger, untatt i sjøsprøyt og sandstorm, er det det da?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det ikke bare "dette objektivet får lett flare" og det er konklusjonen?

Enig. Virker nesten slik. I og med at det minskes når høylyset flyttes inn mot midten. 14mm vil jo gjerne gi litt fortegning. Særlig når det er gjort i et så lite objektiv.

 

Hvis det er noe "mer" på E-PL2 - kanskje det er ufiltrert IR?

Oi. Tenk om E-PL2 er mer ir-følsomt enn vanlig.... :love:

Lenke til kommentar

... Imorgen kveld skal jeg til byen. Om mulig tar jeg noen liknende bilder som dine da, og poster her etterpå, men det er kanskje altfor sent for deg? Som jeg har skrivet för er jeg ikke så kritisk når det gjelder "tekniske" brister som flare, uskerpe i hjörnen etc.. Om du ikke hade kommentert det tror jeg ikke jeg hade lagt merke til flare i dine bilder.

 

Kameraet er ikke sendt ennå, jeg skal se mer på det i helga. Jeg hadde satt stor pris på om du hadde gjort noen tester. Takk. Jeg er egentlig ikke så følsom for slikt jeg heller, men om det er noe med mitt kamera som gjør det mer følsomt enn andre E-PL2-er vil jeg helst få bytta det.

 

Jeg skulle veldig gjerne ha prøvd huset til Incandenza med litt ulike objektiver altså. Men jeg tenderer til å tro at det egentlig ikke er noe spesielt. :hmm:

 

Takk for iherdig jobbing. Jeg begynner også å tro at huset mitt er sedvanlig og kjedelig, at rett og slett alle E-PL2-er har tendenser til å få nettverk av røde prikker. Jeg satser på at flaren som oppstår ved sterke lyskilder når disse er i kanten av bildet er en egenskap ved objektivet. Når jeg en gang får en 20 mm, vil det uansett være denne som blir brukt mest til slike mørke gatebilder.

 

Jeg tok 40-150 mm-en på på vei til jobben i dag, men fant ingen sterke nok lyskilder til å teste dette objektivet for flare. Jeg har tidligere fått røde felter med dette også, både mot sola og en sterk skrivebordslampe, men da har jeg blenda godt ned.

 

Er det ikke bare "dette objektivet får lett flare" og det er konklusjonen?

 

Hvis det er noe "mer" på E-PL2 - kanskje det er ufiltrert IR? Prøv å ta bilde av en IR-kilde - en Wii sensor bar, fjernkontroll hvor man holder en knapp inne eller lignende. Og fjern filter, hvis dere tar bilde med UV-filter.

 

Det er mulig at objektivet er mer utsatt for flare, men det er også noe med bildebrikken som gjør at det kan oppstå røde felter i et slags rutenett rundt lyskilden.

Lenke til kommentar

Heisann!

 

Jeg er ganske ny på speilrefleks, har vel strengt tatt ikke råd til det heller, men er ivrig hobbyfotograf og det er på tide å gå over på bedre utstyr. Kjøpte et E-450 til sambo til jul, og kjøpte selv et Fujifilm HS10 zoomkamera for et par uker siden. Etter ferie i Marokko har jeg følgende konklusjon: Jeg trenger zoom (elsker å ta dyre/natur bilder) men jeg trenger bedre bildekvalitet! Er veldig fornøyd med samboers bilder, spesielt fargene! Husker fra mitt første kompaktkamera for mange år siden (mju-et-eller-annet)at allerede da var Olympus gode på farger! Farger + natur/dyr = potensiell suksess for mitt behov :)

 

Derfor vurderer jeg nå å kjøpe meg E-620 brukt, med 70-300 objektiv. Har sett eksempler på nett som ser ut til at med øvelse (og stativ) kan det bli flotte bilder! Så var det dette med 4/3-diskusjonen som bekymrer meg...Så mitt spsm er om det er dumt å kjøpe seg inn i dette nå, sise jo at markedet er dødt. Tror allikevel jeg kan bli veldig fornøyd med utstyret! Uten å da ha behov for nye objektiver med det første...

 

Spør alle dere der ute med masse erfaring om dere tror en 1.gangskjøper vil angre seg om 2-3 år fra nå?

Lenke til kommentar

Spør alle dere der ute med masse erfaring om dere tror en 1.gangskjøper vil angre seg om 2-3 år fra nå?

Brukt-markedet er lurt når du har begrenset økonomi.

 

E-620 er jo et godt kamera den dag i dag; jeg har den selv og har tatt mange fine bilder med det.

 

Jeg tror ikke Olympus kutter ut 4/3 enda - Olympus kuttet ut E-620 og E-30 i fjor en gang, men nå er E-620 kommet tilbake i butikkene. E-30 kommer nok ikke tilbake, istedet blir det en oppgradert utgave senere i år.

 

E-620 + 70-300mm er en såpass god kombinasjon at du skal gi ganske mye penger for å finne tilsvarende hos andre leverandører.

 

Et alternativ kan være å kjøpe et µ-4/3 hus og bruke 70-300mm via en adapter; har brukt min 70-300mm litt på GF-1 og det virket overraskende greit.

 

edit: Hvis du har kjøpt det billig brukt og har glede av utstyret i 2-3 (eller 4-5 år), så synes jeg det ikke er grunn til å angre.

Endret av tomsi42
Lenke til kommentar

Har selv brukt 70-300mm på E-420 og E-3, og det skal være godt lys før bildene begynner å gi brukbar kvalitet. ISO-en til E-kameraene er ikke noe særlig imponerende over 400 eller 800 (mener jeg å huske), så da er alternativet godt dagslys eller blitz. Eller diffuse bilder.

 

Hvis du kan leve med den objektivparken som eksisterer pdd, så må du gjerne investere i 4/3. Jeg solgte meg ut for et halvt års tid siden, og er egentlig veldig glad jeg byttet system. I mine øyne er 4/3 helt ferdig. Micro4/3, derimot, er helt andre boller.

Lenke til kommentar

Har selv brukt 70-300mm på E-420 og E-3, og det skal være godt lys før bildene begynner å gi brukbar kvalitet. ISO-en til E-kameraene er ikke noe særlig imponerende over 400 eller 800 (mener jeg å huske), så da er alternativet godt dagslys eller blitz. Eller diffuse bilder.

Jeg kan være enig i at ISO-en til E-serien ikke er så mye å skryte av; men jeg har fått til overraskende mye bra med med E-620 og ZD 70-300mm. Det som vi lett glemmer, er at skal vi ha noe med lignende ytelse (greit hus og en brukbar 70-300mm) fra andre aktører, så må vi ut med en del mer penger. Samtidig som rekkevidden er kortere.

 

E-620 er helt grei på ISO 800 så lenge du treffer eksponeringen rett; og kan også brukes på ISO 1250 med lett etterbehandling av støyen.

Lenke til kommentar

Samtidig som rekkevidden er kortere.

 

Jeg er enig i at E-620 med 70-300 er en interessant kombinasjon når man vil ha stor rekkevidde til lav pris. Men pikseltettheten på en 18MP Canon-sensor er omtrent like høy som på en 12MP FT-sensor, og de nye 16MP Sony-sensorene ligger ikke så langt etter så det er mulig å croppe ned til "FT-format" fra et 550D-bilde og ha like mange piksler å jobbe med.

Lenke til kommentar

Igår kveld tok jeg noen bilder for å teste det der med "flare". Jeg hade dårlig med tid, så det er kun snapshots (jeg brydde meg ikke om lukkertider, hvitbalanse etc.). Tok også bilder med 5D + 35/1.4L for å ha noe å jamföre med.

 

I det hele tatt synes jeg at E-PL2 klarte seg uventet bra, särlig om man tenker på at jeg brukte 14-42 og var meget slurvete når jeg tok bildene.

 

Det er godt mulig at problemet med flare blir verre med starkare lys (solen). Jeg skal teste det en annen dag, men nå er jeg sikker på at jeg skal beholde kameraet.

 

Fokus var imponerende god. Den "jaget" eller misset ikke en eneste gang.

 

EDIT: Glemte si at dette er JPG direkt fra kameraene. Det eneste jeg har gjort er å forminske de og to har jeg også croppet litt.

 

 

5D:

post-178020-0-35564000-1298111000_thumb.jpg

 

E-PL2:

post-178020-0-43448300-1298111015_thumb.jpg

 

 

5D gir også en del flare, men det ser ut som at lysen er mer "definiert" (särlig det "gröne" lyset - lysen fra E-PL2 er mer som "blobs"):

 

5D:

post-178020-0-71450700-1298111040_thumb.jpg

 

E-PL2:

post-178020-0-90571700-1298111063_thumb.jpg

 

 

När kanten blir det verre, men jeg tror jeg kan leve med det:

 

post-178020-0-10965900-1298111105_thumb.jpg

 

post-178020-0-08855500-1298111160_thumb.jpg

Endret av HelenaN
Lenke til kommentar

Igår kveld tok jeg noen bilder for å teste det der med "flare". Jeg hade dårlig med tid, så det er kun snapshots (jeg brydde meg ikke om lukkertider, hvitbalanse etc.). Tok også bilder med 5D + 35/1.4L for å ha noe å jamföre med.

 

I det hele tatt synes jeg at E-PL2 klarte seg uventet bra, särlig om man tenker på at jeg brukte 14-42 og var meget slurvete når jeg tok bildene.

 

Interessant, dog en noe urettferdig fordel til Canon i 5D med 35mm/1.4 mens 14-42mm er f/3.5-5.6. Men ser ut til at E-PL2 har bra fordeler fremfor E-P1 dersom det ikke jager i så lite lys. Ble det brukt stativ?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...