Gå til innhold

Intel med sviende nederlag mot EU


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
.. de får tung arbeidslast i Microsoft trådene som koker for tiden.

Hehe, det er vel mange som har direkte kjennskap til korleis Microsoft oppfører seg over forbrukarar. Kjennskap til Intel sitt forhold til PC-leverandørar derimot...

 

Intel skal ha betalt store summer og gitt massive rabatter for at enkelte PC-produsenter har hatt en eksklusivitetsavtale med Intel.

Å gi «massive rabatter» skulle vel ikkje vere så gale? Det er jo slik konkurranse fungerer. Det eg har reagert litt på er at Intel har «betalt store summer». Nå veit jo ikkje eg kven Intel har betalt desse store summane til, eller korleis desse eksklusivitets avtalane med Intel var/er. Stussar såleis litt på dommen, men det kan godt vere at den er rettkomen.

Lenke til kommentar

Det tok sin tid å få dette gjennom rettssystemet. Dette er noe mange av oss datainteresserte har vært klar over i mange år, for ikke å si over et tiår. Samtidig har "fotballpøblene" med store intel-plakater på gutterommet stått hardt på for at Intel skal få utnytte dem selv gjennom hindring av konkurranse og høye priser. Merkelig fenomen det der.

 

Her er forresten NRKs omtale av saken.

 

Siden EU "kun" representerer EU-borgere bør vel kanskje Norge vurdere en tilsvarende sak mot Intel, med en bot som står i stil til antallet solgte CPU-er i Norge vs EU.

 

USA kommer vel i gang med sin sak mot Intel snart.

Lenke til kommentar

Det er unødvendig å kommentere fravær av "fanboys" - les folk av motsatt oppfatning enn en selv - i en tråd for å score poeng. Tre poster er slettet.

 

Vær glad for at det (forhåpentlig) ikke blir en ny fanboy-krig her. Om det skjer, rapporter det, ikke kommenter det. Men husk, det er ikke forbudt å være på Intels side i denne saken, så lenge man argumenterer saklig for det. Så lenge svarene er saklige også er alt greit, diskusjon er tross alt formålet med forumet.

 

Kommentarer tas på PM, ikke i tråden.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

nerix:

Boten på 1,06 milliarder euro er den største i sitt slag noensinne, og Intel varslet raskt at den vil bli anket.
EU-kommisjonen har ilagt Intel en bot på hele 1,06 milliarder euro

Her er de samstemte.

 

Også europeiske forbrukerorganisasjoner hilste rekordboten velkommen, den største i sitt slag siden et annet dataselskap, Microsoft, fikk en bot på 899 millioner euro for å ha misbrukt sin markedsmakt.
Dette er den desidert største boten som er gitt av EU, Microsofts dom i 2004 var på 500 millioner euro.

Hardware har rett i at dommen fra 2004 var på 500 millioner euro (riktignok avrundet fra de egentlige 497), men tar feil i at dette er den desidert største boten i sitt slag tidligere. Microsoft fikk nemlig ytterligere en bot for konkurransekriminalitet på 899 millioner euro den 27. februar 2008. (For ordens skyld: Microsoft har også fått dagbøter og en del andre bøter opp gjennom tidene)

 

Kilde: Wikipedia.

 

Redigert: Noen korreksjoner.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

@Simen1: Litt fakta om EU-bøtene til Microsoft.

1. Bota på € 497 mill ble gitt i mars 2004. Vedtaket ble anket, og endelig avgjørelse falt i EU-domstolen 17.9.2007.

2. 12. juli 2006 gav EU Microsoft en tilleggsbot på € 280,5 mill. EU hadde nemlig i desember 2005 varslet om at Microsoft ville få en dagsbot på € 2 mill pr dag som gikk uten at de oppfylte vedtaket fra EU.

3. 27. februar 2008 ga EU Microsoft ennå en tilleggsbot, den var på € 899 millioner. Igjen er det en dagbot på € 2 mill kr for at Microsoft i perioden 12.7.2006 til 21.10.2007 ikke har overholdt vedtaket fra mars 2004. Denne er anket, og for øyeblikket under behandling i EU-domstolen.

 

Dette er vel dette som gjør at tallene blir litt forskjellige.

 

Så totalt sett har Microsoft fått bøter på € 1 676,5 mill. € 777,5 mill som de vel alt har betalt, og hvor € 497 er boten for misbruk av markedsmakt, og resten er dagsbøter for ikke å ha innrettet seg etter vedtaket.

 

Selv om dette egentlig ikke høre hjemme i denne tråden, så er det greitt å ha fakta på plass.

 

Edit: Ser du alt har kommentert deg selv, men € 899 er dagbøter fordi Microsoft ikke har rettet seg etter 2004 vedtaket, ikke en ny sak.

Endret av Bolson
Lenke til kommentar

Problemet med dette er at Intel er størst på marked, de har ifølge denne artiklen 80% av markedet. Dette er meget mye.

 

Når de da apåtil skal bruke seg av dette med at de har mye bedre råd, til å skvise ut all konkuranse. Det er ikke bra.

 

Dette skaper veldig ugunstige konkuranse miljøer, hvor Intel ikke bare har overtaket, men sparker og mobber de som ligger nede og prøver å reise seg.

 

Mange vil sammenligne det med MicroSoft, men synes de er mye bedre på dette området enn Intel. :\

 

 

Jeg så forsåvet en artikkel som ble slettet her i går, om hvor bra intel gjorde det over amd, så leste jeg det som sto på dagbladet... lol, skulle linke til den i artiklen her på hw.no, men da var den borte gitt.

Endret av MMDE
Lenke til kommentar
Av PC-produsentene som skal ha fått store rabatter fra Intel er Acer, Dell, HP, Lenovo og NEC nevnt.

Synes de også burde fått sin del av straffen.

Må si meg litt enig i det. Men en brukbar "alternativ straff" må vel være om mange nok forbrukere hadde vendt de ryggen (iallefall for minst et halvår) pga. slike saker. :tease:
Noen bjeller må da ha ringt hos dem.
De ble nok blendet av muligheten til litt ekstra fortjeneste (ledelsen hadde nok gitt seg selv noen fine bonus-avtaler ;) )
Lenke til kommentar
Hvem betaler de disse miliardene til egentlig?

Saken er mellom EU-myndighetene og Microsoft. EU tar saken på vegne av sine borgere. Boten er gitt for de ulemper (overpris) EU-borgere er utsatt for. Pengene kommer EU-borgerne til gode gjennom EU på mange ulike måter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...