Gå til innhold

Hva er greia med Sir i England?


muummi

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei!

 

Dette er en ærestittel. Får man en offesiell sir foran navnet sitt ebtyr dette at man er slått til ridder. Er egentlig for å vise at vedkommende gjennom arv (ikke så mye nå lenger) eller ved bidrag får en høyere status i samfunnet.

 

Du kan også bli slått til ridder i Norge. Det er drøss med rangeringer innen den norske St. Olavs ordenen (tror det heter dette).

 

/espen

Lenke til kommentar

^ St Olavs ordenen ja..

 

 

St. Olavs Orden

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som "belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten".

 

St. Olavs Orden ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847. H.M. Kongen er ordenens Stormester.

 

Ordenen er oppkalt etter vår helgenkonge, Olav den hellige, og er inndelt i tre grader og to klasser:

 

* Storkors

* Kommandør med stjerne

o Kommandør

* Ridder av 1. klasse

o Ridder

 

Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles St. Olavs Orden i dag kun til nordmenn.

 

Til ordenen hører det også et kjede som Kongen kan tildele innehavere av Storkorset. Storkors med kjede er ordenens høyeste grad.

Utforming

 

Ordenstegnet er et malteserkors i hvitemaljert gull. I midten finnes en høyrød glob omgitt av en blå og hvit ring. På forsiden av globen står riksvåpenets løve i gull, og på baksiden står kong Oscar Is valgspråk, «Ret og Sanhed». Mellom de fire korsarmene er det en gotisk O i gull med krone over. Kommandør- og ridderkorset har en gylden kongekrone over korset.

 

Når en grad av St. Olavs Orden blir tildelt for militære fortjenester, blir dette angitt ved to blåemaljerte korsliggende sverd plassert under den kongelige krone på korset.

 

Ordenstegnet bæres i et høyrødt bånd med blå og dobbelt hvite kanter.

Hvordan ordenen skal bæres

 

Ridderkors bæres på venstre side av brystet og kommandørkors i bånd om halsen, mens storkorset bæres i et bredt skulderbånd på skrå over høyre skulder. Kvinner bærer ridderkors og kommandørkors i sløyfe av ridderkorsbåndet på venstre side av brystet.

 

Ordenstegnet skal returneres Ordenskanselliet ved forfremmelse eller ved død.

Søknad

 

Søknad om tildeling stiles til H. M. Kongen og sendes gjennom Ordenskanselliet. Se peker til høyre for nærmere informasjon.

 

Lenke til kommentar

Ordet Sir kommer fra det franske ordet sieur, som betyr herre. Sir er blitt brukt som en høflig måte å tiltale personer av høyere status. Det er ikke unaturlig (særlig tidligere) at sønner benevner faren som Sir. Så begrepet har ikke bare med konglig ærestittel å gjøre, men brukes også i dagligtale til lærere, skattefut, befal, etc.

Lenke til kommentar
Ordet Sir kommer fra det franske ordet sieur, som betyr herre. Sir er blitt brukt som en høflig måte å tiltale personer av høyere status. Det er ikke unaturlig (særlig tidligere) at sønner benevner faren som Sir. Så begrepet har ikke bare med konglig ærestittel å gjøre, men brukes også i dagligtale til lærere, skattefut, befal, etc.

det er stor forskjeld på å blir kalt det i muntlig tale og å ha det som tittel. "sir" i muntlig tale kan brukes om en hvilkensomhelst man. "sir" som I sir. Alex ferguson, blir noe helt annet igjenn..

 

jeg er uansett mer imponert over Dr.Egil "drillo" Olsen. vet ikke om så mange andre med Dr-grad i fotball :p

Lenke til kommentar
Så man trenger ikke å ha gjort noe heroisk / godt for andre mennesker, bare være kjendis? :roll:

 

(Sier ikke at de som er nevnt i tråden her IKKE har gjort det, men det virker egentlig som sånn kjendisopplegg.)

 

TRO du meg, Shirley fortjener det virkelig. Hun bruker HVER eneste bidige dag til å samle penger/gjenstander til de som trenger det.. du finner ikke en ekeltperson i Norge som har gjort så mye humant arbeid.

 

Og grunnen til at hun var på tv2 var vell nettop pga dette, en dokumentarserie om hvordan hun jobber med å samle inn til de trengende..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...