Gå til innhold

Hva er tid?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kan poste på vitenskapsforumet også. Men er også interessert i filosofiske og kanskje tilogmed religiøse oppfatninger av hva tid er.

 

Sier Kristendommen eller Islam noe om hva tid er?

 

Takk for tips om dokumentar, Akidon.

 

Andre tips om tid-relaterte ting er også velkommen.

 

S,

Endret av Svankmajer
Lenke til kommentar
Kan poste på vitenskapsforumet også. Men er også interessert i filosofiske og kanskje tilogmed religiøse oppfatninger av hva tid er.

 

Sier Kristendommen eller Islam noe om hva tid er?

 

Takk for tips om dokumentar, Akidon.

 

Andre tips om tid-relaterte ting er også velkommen.

 

S,

 

Ja ok er med på den :)

 

Du kan jo og sjekke ut michio kakus; Time, som ble sendt på BBC4. Den er litt verre å finne kanskje, med mindre du henger på lyssky netsider som isojakt og piratbukten.

Lenke til kommentar
Du kan jo og sjekke ut michio kakus; Time, som ble sendt på BBC4. Den er litt verre å finne kanskje, med mindre du henger på lyssky netsider som isojakt og piratbukten.

 

Har sett de faktisk.

Coax, hvorfor må man ta de med en klype salt?

 

S,

Du må ta alt populærvitenskapelig med en klype salt fordi analogiene osv. alltid er mangelfulle. Michio Kakus er veldig god til å skape interesse og undring for fysikk, men på bekostning av "presishet"

Han er også en stringteoretiker, og hver gang du hører ordet string så burde det få deg til å ta frem saltet.

Stringteori har minst 10^500 løsninger og hittil ingen måte å teste det eksperimentelt, men stringteoretikerne roper likevel at dette er nydelig, elegant musikk.

Lenke til kommentar

Ja nettopp.. Jeg har ikke sett akkurat den Time filmen, men antar han er inne pa noe av det samme som i de andre segmentene hans..

 

Et eksempel er at han gir eksempler pa fremtidig teknologi, ogsa viser ahn eksempler pa folk som arbeider med den teknologien na.

Problemet er bare det at den teknologien som han viser fram er langt fra ferdig eller laget i den formen han viser den.

Det vil si at han legger til veldig mye for at det skal virke fremtidig og kult mens virkeligheten er mer kjedelig..

Som f eks hologramhaien som han var sa sikker pa kom til a ble laget..

Lenke til kommentar
Er det noe som tyder på at tid eksisterer i det hele tatt?

Ja. Tid er den fjerde dimensjonen i romtiden, som er et kjernebgrep i den generelle relativitetsteorien.

 

Romtidsbegrepet brukes bl.a for å kalibrere GPS-systemet, for hvis man bare brukte Newtons tyngdekraftligninger (klassisk fysikk der tid ikke er en dimensjon) ville GPS-systemet faktisk gi en feilvisning på ca 12 km per døgn. Feilvisningen skyldes at GPS-satelittene ferdes såpass langt ute fra Jorda at romtiden der er litt mindre krummet enn den er her nede på bakken, i praksis betyr det at satelittene befinner seg i et område der tiden går litt fortere enn hos oss, og det er denne tidsdifferansen som gir feilvisningen, som altså utgjør ca 12 km per døgn. Et GPS-system der man ikke beregnet forskjellene i krummingen av romtiden ville derfor vært ubrukbart.

 

Så jepp, tid er reelt, det er en grunnleggende egenskap med universet, like grunnleggende og reelt som romdimensjonene lengde, høyde og dybde.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Det er vel når alt kommer til alt ikke noe som heter tid, det er bare noe vi mennesker har funnet på slik at vi kan holde avtaler osv, og vite når vi skal sove/våkne osv. Litt løst formulert, men dere skjønner hvor jeg vil hen.

 

Når det er sagt, så vil jeg også si at tid er noe av det mest fascinerende jeg vet om.

Lenke til kommentar

Hva tid er i sin rene natur eller som et fenomen er et filosofisk spørsmål som ingen egentlig har et klart svar på. Jeg er fysiker og er veldig optatt av tid :) Når en snakker om tid så snakker en om modeller for å beskrive tid. Det at "tid er menneskeskapt" er en gal påstand i seg selv siden alt tyder på at tid eksisterte før mennesket, men våre beskrivelser og modeller for tid er menneskeskapte.

 

Dagens vanligste beskrivelse av tid er som en koordinat i tid-rommet. Et 4 dimensjonalt rom med tiden som sin 4 akse. Da kan en f eks beskrive to objekter som er på samme koordinat i rommet(x,y,z) men ikke er oppå hverandre eller koliderer fordi de har en ulik fjerde koordinat( tid), det vil si at de er ikke der samtidig.

 

I klasisk mekanikk hadde Newton en forestilling om absolutt tid. Han mente at tiden gikk fra fortid mot framtid med lik "hastighet" for alle observatører i hele universet. Han forestilte seg at dersom flere observatører observerte et fenomen under ulike og vilkårlige forhold, ville alle være enig om tiden dette fenomenet fant sted.

 

I moderne fysikk og da tenker jeg på relativitetsteorien er det senere postulert og bekreftet at tid ikke er det samme for alle observatører og i alle situasjoner. Tiden går ikke likt for alle, tid er et lokalt fenomen. Dette er ganske rart å tenke på for mange, ettersom at i det daglidagse optrer tiden som absolutt og lik for alle. Både den spesielle og den generelle relativitetsteorien beskriver hvordan tid oppfører seg ulikt for ulike observatører.

Lenke til kommentar
Det er vel når alt kommer til alt ikke noe som heter tid, det er bare noe vi mennesker har funnet på slik at vi kan holde avtaler osv, og vite når vi skal sove/våkne osv.

Når alt kommer til alt er også de andre målene vi bruker menneskeskapte, det er lite trolig at eventuelle utenomjordiske intelligenser ute i universet måler lengder i meter, masse i kg, volum i liter og så videre. Selvsagt er timer og døgn menneskeskapte tidsmålingsenheter. Men det er usannsynlig at ikke de eventuelle utenomjordiske vesnene også har sine egne enheter for lengde, masse, volum og så videre. Og de har også sine egne tidsmålingsenheter. Men selve tiden, som en grunnleggende universell egenskap, er ikke menneskeskapt. Tiden oppstod samtidig som materie og rom oppstod, i inflasjonsfasen, selve starten av universet, for omtrent 13,7 milliarder år siden, lenge før menneskene var en teoretisk mulighet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...