Gå til innhold

Kameravalg: Nikon D90 eller Canon EOS 500D?


Anbefalte innlegg

Som tittelen sier, jeg er på jakt etter et speilreflekskamera. Slik det er nå står valget mellom Nikon D90 og et Canon EOS 500D. Hvilket er "best"? Jeg vet at det er utrolig vanskelig å svare på det, men gjerne prøv :) I så fall, hvilket kamera er å anbefale?

 

Kameraet vil bli brukt til fotografering av det meste egentlig, både innendørs og utendørs. Videofunksjonen som begge kameraene har vil også bli brukt, men bare til små klipp, jeg har videokamera som brukes til lengre klipp.

 

Takk for alle svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finnes vel ikke tester av 500D enda, men det er vel grunn til å forvente bildekvalitet på linje med 50D. 50D er blitt kritisert for å ha dårligere egenskaper på høy ISO enn forgjengeren 40D som igjen var noe dårligere/på nivå med Nikon D300 som er omtrent på nivå med Nikon D90. Av dette kan man muligens slutte at D90 antakelig er bedre enn 500D på høy ISO, mens 500D med god optikk bør være bedre enn D90 på lavere ISO.

 

I praktisk bruk er antagelig mye av det som jeg skriver over, flisespikkeri uten praktisk betydning. Slik jeg ser det, koker dette ned til et valg av kamerasystem der Nikon og Canon har et noe ulikt tilbud innen optikk og der kameraenes ergonomi er noe ulik.

 

Så det blir den samme gamle leksa om igjen: Finn ut hvilke objektiver du kan tenke deg, stikk i kamerabutikken og hold i kameraene fra de ulike produsentene og kjøp det kameraet du liker best fra den produsenten som tilbyr det utvalget i optikk som passer dine behov best.

Lenke til kommentar

Er som regel vanskelig å kåre et kamera som bastant best for alle. Siden ingen andre har gjort det drar jeg klisjesvaret til sånne spørsmål:

Gå til en butikk og spør om du kan fikle litt med begge. Til syvende og sist er ofte følelsen kameraene gir i bruk noe av det viktigste siden det er tvilsomt at det ene kameraet er mye bedre enn det andre.

Endret av ovrebekk
Lenke til kommentar

D90 er nok ett hakk bedre på byggekvalitet, men 500D er bra nok for de aller fleste. Mange vil nok også si at NIkon D90 er bedre på ergonomi, mest for at det er litt større, men ergonomi er også til en viss grad en smakssak, og selvsagt avhengig av hendene dine også. Personlig har jeg brukt både 350D og 450D og selv om jeg har en 30D så er ikke den valgt pga ergonomien selv om Canons xxD-hus er bedre enn xxxD-husene på det området. Og det noe mindre Canon-huset har jo også sine fordeler med lavere vekt og volum. Så her synes jeg "standardsvaret" gjelder: Prøv i butikk, og hvis begge modeller fungerer OK for deg så kan du se bort fra, eller i hvert fall gi ergonomi lav prioritet når du velger.

 

Når det gjelder bildekvalitet har begge modeller fordeler og ulemper (gitt at 500D har ca. 50D bildekvalitet). Canon har jo litt høyere oppløsning, gitt riktig objektiv og lav Iso og er bra på høy Iso også, men ikke bedre enn D90. Om D90 er bedre enn 500D på høy Iso er mulig, ingen har testet 500D ennå. Du kan uansett regne med veldig bra bildekvalitet fra begge kameraer.

 

Så min konklusjon er at det her er snakk om to kameraer som gir svært lik funksjonalitet, med unntak av størrelse/ergonomi og der er du selv den eneste som kan avgjøre. Personlig synes jeg 500D er veldig høyt priset i øyeblikket og D90 gir litt mer for pengene, men det du får ekstra er som sagt vesentlig ergonomi/byggekvalitet. Personlig foretrekker jeg det minste kamera som oppfyller mine krav, kameraet mitt befinner seg tross alt minst 90% av tiden ikke i hånden, men i en veske eller ryggsekk.

 

Forøvrig enig med andre innlegg her at vurderer du 500D burde du kanskje også se på D5000, som ut fra specen gir vedlig mye for pengene. Et siste punkt å ta hensyn til er optikk. Har du noen spesielle ønsker? Skal du bare hen en 3x standardzoom er det lite som skiller, Canons har muligens fått noe bedre kritikker. Nikon har imidlertid større utvalg av standardzoomer, og 16-85 har fått mye positiv omtale og bedre enn canons tilsvarende 17-85.

Lenke til kommentar
Bare nevner at Nikon D5000, D300 og D90 har nøyaktig samme sensor

 

Dette stemmer ikke. I følge Nikon Norge er D5000 utstyrt med en noe modifisert og oppdatert versjon av sensoren, i forhold til d300, og vil derfor ha ørlite granne bedre bildekvalitet. I praksis er nok forskjellen svært liten, og sannsynligvis mer enn oppveid av D300s mange andre funksjoner og muligheter, så alt i alt er nok D300 likevel det beste kameraet av de to, om en ikke har spesielt behov for D5000 filmopptak eller vridbare skjerm.

Lenke til kommentar

Idag var jeg innom en fotobutikk her i Bergen og fikk holde og se på begge modellene. Inntrykkene jeg sitter igjen med er at D90 er ganske tungt og litt større enn 500D som er lettere og mindre. Men begge sitter også godt i hånden. D90 igjen har to "scrolle-hjul" til bruk ved stilling av blender osv, mens Canon bare har et. Igjen har Canon egen knapp for video-opptak, mens på D90 må man inn i menyen. Canon har også bedre video (full HD, 1080P) mot Nikons 720P. Så føler at dette er et veldig vankselig valg, men jeg akkurat nå heller jeg litt mot Canon EOS 500.

 

Noen flere innspill på hvilket av de to kameraene jeg bør gå for?

Lenke til kommentar

Merk at 500D ikke har full HD med mer enn 20 bilder i sekundet, dvs at i praksis må du ned i 720P hvis du skal ha normal bildefrekvens på opptakene. To hjul er selvsagt en fordel på D90, men det er først og fremst i manuell modus du har bruk mest for begge.

Lenke til kommentar

Når vi snakker om video på DSRL så må vi ikke henge oss opp alt for mye i oppløsningen. Nå har ikke jeg prøvd 500D, men jeg har prøvd D90, og videofunksjonen der er helt på kjøret. Bildet er komprimert til helvete, og det hele ser veldig grøtete ut. I tillegg har du stygt flimmer og rolling-shutter problemer. Detaljegjengivelsen er dermed mye dårligere enn det oppløsningen skulle tilsi. Som sagt har jeg ikke prøvd 500D, men hvis vi ser på 5D II så ser det ut som Canon foreløpig har bedre kontroll på i alle fall en del av problemene D90 har.

Lenke til kommentar

Jeg vil bare nevne at i Nikons kameraer kan du slå på rutenett i søkeren, som kan hjelpe til med å få rett horisont. Dette er så langt jeg vet, ikke mulig i Canons kameraer..

 

Og så er Nikons blitzsystem fantastisk! Du får enormt med muligheter på alle blitzene fra SB-600 og oppover når det gjelder trådløs avfyring.

 

Jeg valgte i sin tid Nikon D50 pga. den var bedre å holde i enn Canons begynnermodell (i 2006), og det har jeg ikke angra på! :)

Lenke til kommentar

@se#: Så full HD filming med Canon gir bare 20 frames pr sec, men hvis du går ned til 720P får du 25? Eller 30? Hvor mange frames tar Nikon D90?

 

@OrjanB: Ja, slik jeg har forstått det får man bare en sterkt komprimert AVI-film å jobbe videre med, mens Canon sitt derimot gir ukomprimert QuickTime som selvfølgelig er å foretrekke over kornete AVI.

Lenke til kommentar
Igjen har Canon egen knapp for video-opptak, mens på D90 må man inn i menyen.

 

Feil. Du filmer med D90 ved å trykke på 2 knapper. Først på knappen for LiveView, så på "OK". Går ikke inn i menyen for å begynne å filme...

Lenke til kommentar

Jeg føler vel at 500D best kan sammenlignes med 5000D med tanke på ergonomi og muligheter.

 

Jeg ville nok til syvende og sist valgt D90 av følgende årsaker:

 

- Innebygd foksumotor (kun et argument for å velge D90 kontra D5000)

- CLS trådløs blitsstyring

- Tohjuls kontroll

- Toppdisplay

 

Kan 500D skyte RAW også i "grønt" program? Vet at 400D ikke kunne dette - en merkelig mangel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...