Gå til innhold

Vil norsken dø ut?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg skriver særemne i norsk på videregående skole, tredje klasse.

 

 

Mitt emne er om norsken i fremtiden vil dø ut? Er det slik at vi følger globaliseringen og tar i bruk flere og flere engelske ord? Personer som Sylfest Lomheim (språkrådsdirektør) mener at norsken etter hvert vil dø ut.

 

Hva er din mening?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Eg er eins med Lomheim i denne saka. At me kjem til å oppleva det, derimot, kan eg ikkje tenka meg. Bedrifter vert internasjonale, og det vert enklare(?) for dei å nytte engelsk i den daglege papirmølla.

 

Oljebransjen er allereie for det meste på engelsk, etter kva eg har fått med meg. Uansett om det er norske Statoil, eller engelske Weatherford det er snakk om.

 

At andelen lånord aukar drastisk, er heller ikkje positivt for utviklinga.

 

I tillegg, har me målformsdebatten gåande. Denne er og med å gjera det vanskeleg å fokusera på problemet.

Lenke til kommentar

Alle språk er i kontinuerlig utvikling og påvirkes av hverandre, men dominerende språk som engelsk har en enveis-innvirkning i langt større grad, iallfall på et såpass lite utbredt språk som norsk. Noe norsken mangler er nyansering, og der man har muligheten til nyansering er det gjerne snakk om ord som er adoptert fra andre språk. Men på den andre siden, slik er det jo med alt.

 

Moderne engelsk er jo et sammensurium av hovedsaklig latin og fransk. Språkevolusjon skjer når nye og bedre måter å uttrykke seg på oppstår og sprer seg, og andre språk absorberer nyutviklingen. Retningen absorpsjonen skjer i avgjør hvilke språk som blir ansett som levedyktige, og hvilke som er «døende». I vårt tilfelle er det stort sett engelsk o.a. -> norsk, slik at norsken er det som blir utvannet. Men et såpass utbredt språk som engelsk blir også bombardert fra alle kanter, så kanskje er det engelsken som er enda mer utvannet. Men i dette tilfellet er det positivt at et språk vannes ut. Det åpner opp for at flere og flere kan kommunisere med hverandre.

 

Sånn sett vil jeg si at norsken vil dø ut dersom vi forsøker å tviholde på den! Den er nemlig like levedyktig som ethvert annet språk dersom den klarer å holde tritt med utviklingen. Prisen vi betaler er språklig identitet, men den vil nok gå tapt uansett hva. Språklig identitet er nemlig lite verdt dersom du ikke kan forstå hva som blir sagt rundt deg.

 

Jeg sa at engelsk har en enveis-innvirkning, men det er jo først og fremst fordi alt som kan og vil gå den andre veien (inn i engelsk), har gjerne gjort det allerede.

 

Anbefales: Kevin Kelly: How does technology evolve? Like we did

 

Kelly spør: Hva er det teknologi vil? På samme måte kan vi spørre: Hva er det språk vil? Et sentralt spørsmål ved alle former for evolusjon.

 

Ja, eventuelt. Men det vil alle andre språk også.

Eventuelt (mulig) ≠ eventually (før eller siden). Oh, the irony! :!:

 

Men alle språk kan jo ikke dø ut før mennesker dør ut, ellers har vi ingen måter å kommunisere på. :ohmy:

Lenke til kommentar

Globalisering, globalisering og globalisering. Sakte men sikkert vil nok ei lita gruppe språk "regjere" i verda.

 

Språk som engelsk, spansk, russisk og mandarin har jo globalt ufatteleg mange meir brukarar enn norsk. Menneskeheita er jo sjølv ein konsekvens av "survival of the fittest", så det er rart om ikkje språk (som er ein konsekvens av menneskja igjen) skal følgje den same regelen ;)

Lenke til kommentar

Forhåpentligvis lever ikke jeg da. Spesifikt hvis engelsk tar over alle andre språk hopper jeg av en bru. Vet ikke helt hvorfor, men jeg har utviklet litt hat for det språket. Uansett hvor jeg går hører jeg det, og mange jeg kjenner bruker det så mye at de bruker engelske ord istedet for norske, så de må lete etter norsk oversettelse. Føles ut som om jeg står alene her men... Uansett så kan jeg engelsk..

Lenke til kommentar

Whats the big deal? Norsk dør ut. I sin nåværende form. Men det har vell mange språk gjort før også. Engelsk i dag kan ikke sammenlignes med hva det var for 2000 år siden. Så sånn sett er gammelengelsken utdød den også. Jeg er ikke sikker på om jeg vet helt hvor jeg vil med dette innlegget. I bunn og grunn lurer jeg på hvorfor folk er så utrolig konservative. Hva er det som gjør at norsk er så utrolig viktig å ta vare på?

Lenke til kommentar

Norsk vil forandre seg, nå og i nærmeste framtid vil den gå litt nærmere engelsk, men det vil aldri bli engelsk. Engelsk vil aldri bli det offisielle språket i Norge. Hvis norsk skal bli veldig mye likere et annet språk må det i så fall bli svensk eller pakistansk, siden det bor så mange svensker og pakistanere her i Norge. Men norsk vil ikke dø ut på noen hundre eller tusen år.

Norsk har 4,7 millioner brukere, noe som er mye hvis vi tar alle verdens språk i betraktning. De har klart å bevare sine mange titalls språk i de afrikanske landene og på stillehavsøyene. De er sikkert ikke påvirket av engelsk i like stor grad, men jeg vil tro at de også har lånord og uttrykk fra sine nærmeste i språkfamilien.

Lenke til kommentar

Jeg tror norsk og de fleste andre språk vil bli mer og mer påvirket, samtidig som de utvikler seg. Språk er under utvikling, og engelsk vil sikkert ikke være likt om mange år den heller. Det er sannsynlig at norsk blir dratt i den retning, men det blir nok en slags blanding av forskjellige språk samtidig som det norske i dag endrer seg.

 

Vil dog tro at det er engelsk som påvirker dannelsen av det globale språket mest, det språket som alle snakker i en eller annen form en dag. Tror det er meget sannsynlig at det blir et globalt språk, fordi folk blir mindre og mindre isolert, og da blir språkene mer og mer likt. Det vil sikkert være dialekter, men de blir sikkert vannet ut også.

Lenke til kommentar

Det er bare å lese PUA-tråden, eller skriblerier av PUA-folk. Det finnes jevngode, norske alternativer for det meste (en blir lei av folk som mener norsk er ordfattig, en må bare uttrykke seg annerledes), men likevel velger de å skrive et sammensurium av engelsk og norsk (og nei, jeg snakker ikke om terminologien). Det ser latterlig ut, men smaken er som baken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...