Gå til innhold

Billig mat for en fattig student


Anbefalte innlegg

Karriform:

Tid: 30-40 min inkludert steketid

Pris: 40-60 kr for 4 porsjoner

 

Ingredienser:

 

400g Kjøttdeig (Kylling- eller storfekjøttdeig etter eget ønske.) 15,- for kylling eller 30,- for storfe

1-2 løk. 2-4,-

2 ts karri 3,-

1/2 beger rømme/creme fraiche 10,-

1,5 dl vann

0.4 kg poteter, en skvett melk og litt smør 6-10,- (Posepotetmos kan til nøden brukes...)

Salt og pepper

 

Kok potetene. Jeg foretrekker potetmos med skallet fra potetene, er mye næring i skallet også. Skjærer da som regel potetene i skiver og koker de. Kjøttdeigen brunes i en panne, finhakket løk tilsettes. La løken få frese litt sammen med kjøttdeigen. Tilsett karri og rømme/creme fraiche samt vann. Man trenger ikke bruke så mye som 1.5 dl om man ønsker en tykkere karriblanding. Smak til med salt og pepper. Blandingen har man i en ildfast form og dekker over med potetmos. Gratineres i ovnen i 15 minutter, Man kan etter eget ønske ha ost på toppen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Da jeg var fattig student spiste jeg veldig ofte en av to ting:

  • Nudler og kylling. Det holder med 1 pakke nudler, og 1 kyllingfilét. First Price har en pose med 2kg kyllingfiléer, denne koster 70-80 kroner, og inneholder rundt 15 filéer.
  • Grillpølser med ris og ketchup. Jeg kjøpte en 5kg sekk med ris på en "innvandrersjappe" for rundt 50-lappen. Denne sekken hold i rundt ett år. Kjøp First Price-pølser, og First Price-ketchup.
Begge disse middagene koster 5-10 kroner. I tillegg benyttet jeg meg av holdbarhetsgarantien til butikker som Kiwi og Bunnpris. Finner du noe som har gått ut på dato, eller som går ut på dato samme dag, så får du det gratis. Jeg fant blandt annet 22 pakker (trur jeg) med grillpølser en gang. Disse fryste jeg ned og spiste på i mange uker. På det meste spiste jeg 100% gratis i hele 3 måneder! Det er utrolig hvor billig mat er, hvis man senker standaren litt.

 

Etter at husleie, strøm og internett var betalt hadde jeg 550 kroner igjen, som skulle vare en hel måned. Dette burde gi en grei pekepinn på hvor billig det faktisk er mulig å leve, selv når man bor midt i Oslo sentrum. Jeg må innrømme at jeg ler litt, når jeg ser folk klage på at det ikke er mulig å leve på kun studielån. Det går helt fint. Man må bare gi avkall på luksus. Jeg kunne til og med flyttet litt ut av byen, og endt opp med mye mer penger, men jeg prioriterte kort reisevei og en fremragende nachspiel-leilighet.

Endret av Skurupu
Lenke til kommentar

Da jeg var fattig student spiste jeg veldig ofte en av to ting:

  • Nudler og kylling. Det holder med 1 pakke nudler, og 1 kyllingfilét. First Price har en pose med 2kg kyllingfiléer, denne koster 70-80 kroner, og inneholder rundt 15 filéer.
  • Grillpølser med ris og ketchup. Jeg kjøpte en 5kg sekk med ris på en "innvandrersjappe" for rundt 50-lappen. Denne sekken hold i rundt ett år. Kjøp First Price-pølser, og First Price-ketchup.
Begge disse middagene koster 5-10 kroner. I tillegg benyttet jeg meg av holdbarhetsgarantien til butikker som Kiwi og Bunnpris. Finner du noe som har gått ut på dato, eller som går ut på dato samme dag, så får du det gratis. Jeg fant blandt annet 22 pakker (trur jeg) med grillpølser en gang. Disse fryste jeg ned og spiste på i mange uker. På det meste spiste jeg 100% gratis i hele 3 måneder! Det er utrolig hvor billig mat er, hvis man senker standaren litt.

 

Etter at husleie, strøm og internett var betalt hadde jeg 550 kroner igjen, som skulle vare en hel måned. Dette burde gi en grei pekepinn på hvor billig det faktisk er mulig å leve, selv når man bor midt i Oslo sentrum. Jeg må innrømme at jeg ler litt, når jeg ser folk klage på at det ikke er mulig å leve på kun studielån. Det går helt fint. Man må bare gi avkall på luksus. Jeg kunne til og med flyttet litt ut av byen, og endt opp med mye mer penger, men jeg prioriterte kort reisevei og en fremragende nachspiel-leilighet.

 

Det er kanskje billig, men jeg ville ikke kalt det mat. Grillpølser med ris og ketchup, og atpåtil det billigste av alt? Jeg synes synd på folk som lever slik. Foruten å være tragisk smakløst og kjedelig, risikerer man å ende opp med mangelsykdommer.

 

Jeg spiser havregrynsgrøt til frokost stort sett hver hverdag. Dette er både billig, sunt og mettende. Jeg kjøper ikke brød, men det hender at jeg lager scones i helgene (nesten gratis det også, om man ser bort fra pålegget). Middagene legger jeg ofte litt penger i, men skal jeg gjøre det billig så går jeg for suppe. Hjemmelaget, selvfølgelig. Vichyssoise er et eksempel på en svært billig og god suppe, men stort sett er suppe kjempebillig. Server med rundstykke og smør, og topp gjerne suppene med litt sprøstekt bacon om lommeboka ikke er bunnskrapt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg syntes det var ganske morsomt å se hvor lite penger det faktisk var mulig å bruke. Jeg gjorde sport ut av det. Det endret i hvert fall mitt eget syn på hva "billig" er. Jeg dro det kanskje til det ekstreme, men hvis man går opp til rundt 20 kroner for en middag, så øker standaren betraktelig.

 

Jeg er overbevist om at norske familier sløser mange titalls tusen på mat hvert år. Det er en grunn til at eierne av dagligvareforretninger er blandt norges desidert rikeste.

Endret av Skurupu
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
  • 2 uker senere...
Gjest Slettet+9817324

Er vel ikke akkurat billig i drift , bruker vel 30-50 om dagen til mat.......tror jeg hadde fått krupp av å spise det samme hver dag , stefar'n åt masse bønner/pølse som student , selv ble jeg lei av det for et par år siden men har begynt igjen nå.

 

spaghetti/kj deig

pølse/potetmos

griskjøtt/spaghetti (med rød chilisaus , ikke den oransje for den tar nesten livet av meg uff , lol)

 

er noe av det "billige" jeg liker (billig etter mitt forbruk da)

 

Kjøper bare Grandis når det er på tilbud (mat og mat , fru Blom)

Endret av Slettet+9817324
Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...

Potet og purreløksuppe!

 

Får det vel ikke billigere enn det omtrent.

 

http://www.godt.no/#!/oppskrift/1168/tre-ingredienser-potet-og-purreloeksuppe

Potet- og purreløksuppe er veldig godt, om man dropper buljongterningen og tar seg tid til å koke kraft. Kjøp hel kylling, parter den og kok kraft på skroget. Billig, enkelt og relativt kjapt gjort, og så har man basis for uendelig mange supper.

 

Jeg er forresten utrolig lei av restauranter som har purreløksuppe og potet på menyen. Få med bindestreken slik at poteten blir en del av suppa.

Lenke til kommentar

 

Potet- og purreløksuppe!

 

Får det vel ikke billigere enn det omtrent.

 

http://www.godt.no/#!/oppskrift/1168/tre-ingredienser-potet-og-purreloeksuppe

Potet- og purreløksuppe er veldig godt, om man dropper buljongterningen og tar seg tid til å koke kraft. Kjøp hel kylling, parter den og kok kraft på skroget. Billig, enkelt og relativt kjapt gjort, og så har man basis for uendelig mange supper.

 

Jeg er forresten utrolig lei av restauranter som har purreløksuppe og potet på menyen. Få med bindestreken slik at poteten blir en del av suppa.

 

 

Sånn, fixed! Hehe.

 

Tror man godt kunne ha droppa buljongen.

 

Hvordan koker du kraft på kylling da? Hvor mye vann bruker du på et skrog? Holdbarhet?

Lenke til kommentar

Jeg gjør det såre enkelt ved å hive skroget i en kjele, sammen med diverse grønnsaker jeg har liggende. Kanskje noen pepperkorn, avhengig av hva jeg skal bruke kraften til. Mengden vann er ikke noe jeg måler opp, så jeg pleier bare å la det dekke skroget. Kaldt vann, selvfølgelig. Så koker jeg det i en til to timer. Det finnes andre måter å gjøre det på, og Heston Blumenthal sin – som innebærer massevis av billige kyllingvinger, litt tørrmelk og en trykkoker – er trolig en av de bedre.

 

Angående holdbarhet, så holder den i hvert fall i noen dager – og den kan fryses.

Endret av Horrorbyte
Lenke til kommentar

Kyllingkjøtt kan jo brukes til det meste. Du kan for eksempel bruke det i en suppe, så det blir litt mer mat i det. Ellers er jo salater veldig fint, og man kan steke det, posjere det... og servere med alt mulig godt. Ris, poteter og pasta er nesten gratis, men for å få det litt mer næringsrikt kan man jo bruke quinoa i stedet. Og hva med litt hummus?

Lenke til kommentar

Pastasalat med kylling eller kremet pasta med kylling er jo helt sjef!

Nei.

 

Horrorbyte: Må skroget være ferskt eller kan man feks steke kyllingen i ovnen først også lage kraft på skroget?

Går helt fint å bruke behandlet skrog. Gir en pittelitt annen smak, men det er stort sett positivt.

Endret av Lycantrophe
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...