Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kastet ut av leilighet pga musikk?


r2d290

Anbefalte innlegg

Hvilke rettigheter har man som leietaker i et hus, med tanke på festing. Det står ikke noe spesifikt i kontrakta om dette, det er ingen butikker man må respektere vegg i vegg, og volumet var ikke overdrevet. Ca 20 folk i huset, først fest mellom 15 og 17, og deretter fra 23 til 24. Det er fadderuke, så fadderne har ansvar for å ta vare på disse nye ungene på høyskolen.

 

Det endte med at vedkommende fikk en melding fra husvert om hvor håpløs denne situasjonen er, at hun knapt har rukket å flytte inn før hun fyrer igang med fest, at han hadde brukt masse penger på å pusse opp, og jatt jatt om at man har noen holdninger som ikke hører hjemme noe sted, og at hun får 14 dager på å flytte.

 

Det er en leilighet der det skal bo 4 folk. For øyeblikket er det bare hun som bor der, og hun betaler bare for 1/4 av hele husets leie. Et mulig motiv kan være at utleier har problemer med å få folk inn, når det allerede bor en person der.

 

Det ble forøvrig ingen materielle skader.

 

 

Går dette innenfor "gyldig begrunnelse" for å kaste ut en person (på kortere tidsrom enn oppsigelsestiden)? Burde man ikke heller gitt advarsel, eller eventuelt varslet politiet dersom de mente volumet var av en veldig sjenerende art?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er en leilighet der det skal bo 4 folk. For øyeblikket er det bare hun som bor der, og hun betaler bare for 1/4 av hele husets leie. Et mulig motiv kan være at utleier har problemer med å få folk inn, når det allerede bor en person der.

 

Det ble forøvrig ingen materielle skader.

 

 

Går dette innenfor "gyldig begrunnelse" for å kaste ut en person (på kortere tidsrom enn oppsigelsestiden)? Burde man ikke heller gitt advarsel, eller eventuelt varslet politiet dersom de mente volumet var av en veldig sjenerende art?

Er ikke greit med sære husverter. Hvis volumet var sjenerende så ville det vært normal mennesklig oppførsel og i hvertfall sagt i fra først.

 

Denne plassen er vel ikke tilfeldigvis i Kr.sand er det ?

 

Jeg ville råde deg til og ta kontakt med noen som har skikkelig greie på det, kan loverket. Som f.eks Forbrukerkontoret\Forbrukerrådet\Boligkontoret. (husker ikke hva det heter)

 

Spurte min mor, hun tipset meg om og ringe til duvito og spør etter bolig avdelingen. Ikke vet jeg. Men søk råd fra noen slags instans som er til for og hjelpe forbruker i disse spm. I tillegg til forumet her da.

 

Håper du finner ut av det.

Endret av FullSpectrum
Lenke til kommentar

For mye festing og bråk er brudd på naboloven paragraf 2.

 

Du skal først gi muntlig varsel, hjelper ikke muntlig varsel så skal man sende en varsel skriftlig.

 

Man kan ringe poletiet om bråket er såppas plagsomt at det er til en plage for naboer. ( Men man skal gi en muntlig varsel først)

 

Det er lover og regler som sier at man skal være stille mellom 23:00 - 07:00 uansett ukedag.

 

http://www.lovdata.no/all/hl-19610616-015.html

Lenke til kommentar

Husleieloven § 5-2 første ledd fastslår at utleier har plikt til å opprettholde "vanlig ro og orden". For at utleier skal kunne gjøre dette fastslår lovgiver i § 5-2 annet ledd at leieren plikter å følge "vanlige ordensregler" (generelle regler), og rimelige enkeltstående påbud som utleieren bestemmer, når reglene er fastsatt for å sikre god orden. Brudd på ordensreglene kan være saklig grunn til å si opp leieavtalen (husleieloven § 9-5 annet ledd bokstav d).

 

Hvis bruddet på ordensreglene er svært grovt - leieren "misligholder sine plikter på en måte som gjør det nødvendig å bringe leieavtalen til [øyeblikkelig] opphør" (§ 9-9 første ledd bokstav e), eller "tross skriftlig advarsel [...] fortsetter å opptre på en måte som er til alvorlig skade eller sjenanse for utleieren, eiendommen eller øvrige brukere" (bokstav b) - kan utleier heve avtalen med øyeblikkelig virkning.

 

Loven stiller ikke krav til varsel før oppsigelse (men før heving etter § 9-9 første ledd bokstav b må varsel foreligge). I alminnelighet må man anta at leier kjenner til de husordensregler han eller hun er blitt gjort oppmerksom på (for eksempel de som står i kontrakten, er henvist til i kontrakten, eller ble vedlagt kontrakten).

 

Det eneste grunnlaget for å forkorte en oppsigelsesfrist er hvis vilkårene for å heve leieavtalen er til stede, jfr. husleieloven § 9-9 annet ledd annet punktum ("[Hevingserklæringen] kan pålegge leieren straks å flytte og levere husrommet tilbake", motsetningsvis kan den også gjøre det motsatte - å pålegge leieren å flytte innen 14 dager).

 

Oppsigelser skal være skriftlige og begrunnet. Begrunnelsen må være konkret. Begrunnelsen skal inneholde opplysninger om retten til å protestere mot oppsigelsen. (Husleieloven § 9-7.) Det er ingen tilsvarende rett til å protestere mot en hevingserklæring. En SMS vil ikke regnes for å være "skriftlig" i lovens forstand.

 

 

En oppsigelse som ikke er skriftlig eller ikke er begrunnet er ugyldig, og leieren trenger ikke ta hensyn til denne. Leieren bør heller ikke ta hensyn til en ubegrunnet hevingserklæring (det vil nemlig ikke namsmannen gjøre).

Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Er det sånn å forstå at §9-9 bokstav e kan utføres uten skriftlig advarsel? Og finnes det noe mer spesifikk informasjon om hvor mye en bolig får lov til å støye før det blir "For mye"? Det er vel sånn at det skal være ro fra klokka 23 på hverdager og 00 i helger eller noe slikt, men hvor mye støy kan man lage i sentrum av en by (Kongsberg) før man på dagtid bryter loven om støy for naboer?

 

For, så lenge man ikke overskrider den grensa, og man ikke utfører noen materiele skader, kan det vel ikke være gyldig grunn at det var for mange personer inni huset som drakk alkohol?

Lenke til kommentar

Husleieloven § 9-9 første ledd bokstav e er ment å være en sikkerhetsventil for de tilfeller der huseiers interesser veier så mye tyngre enn leiers interesser at man enten ikke kan ta seg tid til advarsel, eller at det ikke er rimelig, objektivt sett, å forvente det.

 

Når en leietaker støyer slik at det er til sjenanse for naboene, da er det for mye. Hvor mye som skal til før det er sjenerende, vel, det avhenger av tidspunkt på døgnet, stedet, isolasjon (tynnere vegger, tykkere vegger) mv.

 

 

Jeg kan vanskelig se at en usjenerende fest, med eller uten alkohol, som ikke resulterer i materielle skader skal være i strid med rimelige husordensregler for en selvstendig boenhet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...