Gå til innhold

Diskusjonstråd: Olympus & Panasonic MicroFourThirds (+ FourThirds)


Anbefalte innlegg

Telesentrisitet betyr at lystrålene treffer sensor/film parallelt. Det er mer viktig for digitale sensorer enn for film; og en viktig del av FourThirds designet.

 

Det betyr at når blenderen blir større enn en viss verdi (trolig f/2); så vil man miste kantskarphet i hjørnene og muligens lysavfall også (vignettering). Dette er fordi lyset treffer mikrolinsene såpass skrått at de dekker flere sensorer.

 

Det er selvfølgelig mulig å bruke optikk som er mer lyssterk; men da med redusert kvalitet i hjørnene ...

 

Tom

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Les: At det er optiske begrensninger på f/1.4 plager meg ikke når det kommer til de områdene der jeg trenger lyssterk optikk.

 

Jeg sto en gang i en dør på en reportasje og da fotograferte jeg en kvinne som nettopp hadde blitt kastet ned fra en trapp av partneren sin.

 

Exif: E-3, 14-54, 25mm, f/3.2, ISO3200, 1/5s.

 

Jeg fikk bildet, jeg klarte å fange øyeblikket. Men kvaliteten var abysmal. Vel.. f/1.4, ISO800, 1/10s ville vært litt bedre.

 

Forskjellen mellom ISO200 og ISO800 er ikke så stor, så da er kanskje f/2.8 bedre enn f/1.4 for å ha et skarpt bilde. Men forskjellen mellom ISO800 og ISO3200 er massiv.

Lenke til kommentar
De store spørsmålene er selvfølgelig:

1. Hva fungerer bra?

2. Hva burde vært annerledes?

Min tilbakemelding om E-P1 må bare starte med litt generelt skryt:

 

Nydelig design, og en byggekvalitet som i hvertfall kjennes svært høy ut. Pent, solid og med en passelig tyngde, det er en ypperlig start! En ting som har vært kritisert, er skjermen med relativt lav oppløsning (230k) - jeg er ikke enig, den duger svært godt for meg. Den er klar og skarp, og har små problemer med å vise temmelig raske bevegelser. Jeg ser ingen grunn (utover salgsargumentering) for å høyne pixeltettheten kun for spek'ens skyld (mao er det liten vits i en mer høyoppløst skjerm med mindre den er enda klarere, skarpere og med høyere oppfriskningshastighet). Har ikke hatt problemer med solreflekser på den heller, så det er ikke ofte jeg har savnet en OVF/EVF - de eneste gangene er når jeg har brukt teleobjektiver håndholdt, da er det godt å gi kameraet det ekstra støttepunktet mot hodet for å stabilisere det. Bruker selv en HoodLoupe til formålet av og til - men jeg vil ikke gå så langt som å si at en avtagbar EVF ala Ricohs GX og Panas GF1 er en dårlig idè. Savner absolutt ikke innebygd blits, jeg vil mye heller ha raskere optikk - og fortsatt et enkelt, nesten strippet kamera med rene linjer!

 

Er så alt det fysiske bare fryd og gammen? Niks.

 

Det definitivt største ankepunktet mot E-P1 er mangelen på hjelpelys for autofokus. Det er en designtabbe, som gjør at når lysforholdene blir så dårlige at andre kamera svir av en smule strøm på en lysdiode og smeller fokus på plass, begynner E-P1 å famle etter kontrastene og kjøre fokus litt att og fram. Jeg tror autofokusen til E-P1 er på høyde med sammenlignbare kamera i godt lys, det er først når den burde ha hatt en smule støtte fra hjelpelys den fremstår som tregere. Tabbe, som sagt. Kunne ønsket meg en knøttliten LED-dings å sette i hotshoe som et slags erstatning for det som burde vært integrert - men aner ikke om det er mulig?

 

Mitt neste ankepunkt hva angår det fysiske, er det kombinerte menyhjulet/piltastene. Utfordringen med dette er et eller begge av følgende momenter:

a) Friksjonen/grepet på dreiehjulet er for lav ift dreiemotstanden.

b) Taste-motstanden er for lav, både ift nødvendig trykk for å få dreid hjulet og forhold til tilfeldig trykk ved håndtering av kameraet.

Dette medfører at man fort trykker inn en piltast helt tilfeldig, eller at man ender opp med å trykke inn en piltast når det man ønsker er å dreie på hjulet. Selv om man nok etterhvert venner seg mer til dette, er det etter mitt syn forbedringsmuligheter her. Overflaten på dreiehjulet bør derfor være mindre glatt, og tastemotstanden bør være litt høyere. Eventuelt kan også dreiemotstanden senkes litt?

 

Så til noe mindre fysisk, som sikkert kan gjøres noe med i firmware. Siden en av de store fortrinnene med MFT er muligheten for å sette på omtrent det som finnes av manuelle objektiver fra utallige kameraepoker, tenkte jeg å fremme noen forslag som jeg håper kan bidra til en enda bedre utnyttelse enn i dag.

Når man finner frem LiveView-visningen med manuellfokus-støtte (den med grønn ramme) og trykker OK, får man altså et forstørret utsnitt av innholdet i den grønne ramma som dekker hele skjermen. Svært god fokushjelp, og man kan raskt velge 7x eller 10x ved hjelp av den ypperlige "tommeltønna". Det jeg ønsker meg er et tredje valg på tønna; en 5x eller 7x forstørrelse som ikke dekker hele skjermen, men lar det forstørrede utsnittet være omkranset av en 1x ramme. Det ville gjort det mindre nødvendig å trykke "OK" for å få tilbake normalvisningen og sjekke om totalbildet blir korrekt før man trykker på utløseren. (Joda, jeg vet at man kan flytte den grønne firkanten dit man vil sette fokus før man fokuserer, men det er atskillige tasttrykk og tar tid...)

Den neste utfordringen er alle snarveiene som forsvinner i denne visningen. "OK" brukes altså til å slå av/på forstørring, og piltasten til å flytte den grønne firkanten - istedet for å gi snarveier til f.eks ISO, WB og "superkontrollpanelet". Man er tvunget til å enten gå enn i hovedmenyen, eller skifte til en annen visning, for å kunne stille f.eks ISO - dette er irriterende kronglete og tar lang tid. Mitt forslag er å etablere en alternativ måte å starte "superkontrollpanelet" på - f.eks ved at dette startes i alle tenkelige visninger ved at eksponeringskompensasjonsknappen holdes nede i minst 1 sek, og opereres som normalt inntil et avsluttende "OK" - då går man tilbake til den visningen man startet fra. En slik løsning hadde gjort bruk av manuelle objektiver mye lettere/kjappere!

(Forøvrig er man i forstørret visning også avskåret fra å justere eksponeringkompensasjon eller lukkertid direkte (i S-modus), siden hjul/tønne brukes til å velge hvilken forstørring man ønsker. Jeg synes imidlertid at det er til å leve med at man går tilbake til 1x-visning vha et "OK" for å kunne gjøre dette - og ikke har jeg noen gode forslag for å få dette gjort særlig mye kjappere uansett...)

 

En annen firmware-løsbar sak er visning av ISO når man skal eksponere, spesielt nyttig om man bruker Auto-ISO. Nederst på skjermen vises i dag lukkertid, blenderåpning, et eksponeringstall, samt antall gjenstående bilder. Fastsatt/beregnet ISO mangler for å kunne bedømme eksponeringen, og det burde det være god plass for til venstre for lukkertid.

 

Det beste (og det overskygger det meste) med E-P1, er bildekvaliteten som man får fra en liten pakke som rett og slett er moro å leke med - håper Oly klarer å fortsette med å lage kamera med sånne kjennetegn! :thumbup:

Lenke til kommentar
Nokon som har høyrt rykte om det eventuelt er nokon ny versjon av E30 på gang, eventuelt når den måtte komme. E3 er vel kanskje den første til å bli erstatta?

Det siste ryktet på 43rumours.com er eit speillaust E-5 i 2010. E-30 er vel for tidleg å oppgradere. Den som lever får sjå!

Lenke til kommentar
Det siste ryktet på 43rumours.com er eit speillaust E-5 i 2010. E-30 er vel for tidleg å oppgradere. Den som lever får sjå!

Speilløst E5??? Vet ikke helt om det er det dagens E-3 brukere etterlyser.

 

Jeg også tror at E-30 ikke blir oppdatert riktig enda. Samme med E-620. Men det kommer muligens noe i mellom E-620 og E-30.

 

Det skal visst lanseres en del ting den 31. oktober.

 

Tom

Lenke til kommentar
Det påstås at kilden er "trusted". Jeg antar Olympus som alle andre har folk som sprer litt feilinformasjon.

 

Ikke bare antar jeg det, jeg håper det som bare f!

Jøss! Jeg ante ikke at du var en sånn konservativ speilelskernazi (ref de nå glemte speil vs. EVIL-krigene fra 2007). Om Oly kan by på noe á la Pana G1, bare uten forsinkelsen ved panning, så tror jeg ikke det blir så galt.

Lenke til kommentar
Er det noen som har lyst til å gi sine brukererfaringer om PEN? Ideer til nye produkter tas imot med takk - og alt jeg ikke trenger å oversette er jeg glad for ;)

 

Jeg håper ikke jeg blir ansett som frekk som spør om dette. Tilbakemeldingene blir samlet sammen med tilbakemeldinger fra alle andre europeiske land, og så dras hovedtrekkene ut og meldes videre på møter med RnD (produktutviklingsfolket) i Tokyo. De store spørsmålene er selvfølgelig:

1. Hva fungerer bra?

2. Hva burde vært annerledes?

 

Hilsen Erik

Olympus Norge

 

Hei, fornøgd PEN-brukar her med nokre konkrete tips til forbetring av kameraet. Trur ikkje desse tinga har vore nevnt før i forumet.

 

NR 1.

Eg har nettopp kjøpt blits til mitt PEN E-P1 kamera. Velgde å kjøpe FL-36R då den vridbar i alle retninger. Sidan PEN manglar hjelpelys til autofokusen tenke eg at hjelpelyset på blitsen kunne brukast, men den gang ei. Dette må vel kunne fiksast på med software oppgradering.

 

Nr 2.

Når eg har tatt eit bilde som er mislykka trykker eg konsekvent på delete knappen (slik eg er vand med frå Pentax) Med PEN skjer det ingen ting, eg må vente til forhansvisninga er ferdig, so trykke på play og deretter delete igjen. Det må kunne gjerast like enkelt som med Pentax, trykk delete i Preview og ferdig med det.

 

Nr3

Hjulet ved menyen som er kombinert med 4-veis piltaster er ikkje bra nok konstruert. Det er for lite motstand ved trykk. Eg tek meg sjølv i å stille på iso i uvøre då det var blendar eg egentleg skulle stille. Dette på grunn av at eg har trykt for hardt på det følsome hjulet.

 

Kan virke som eg berre har negative ting å skrive, men Pen er eit fantastisk kamera på mange måter og veldig lett å like. Det beste med Pen er billedkvaliteten og at den faktisk blir med på tur då den er lett å ta med.

Jeg er glad for at Olympus har valgt SDHC minnekort og ikkje XD Kort, dette er eit skritt i riktig retning.

Endret av bjordal
Lenke til kommentar
Det påstås at kilden er "trusted". Jeg antar Olympus som alle andre har folk som sprer litt feilinformasjon.

 

Ikke bare antar jeg det, jeg håper det som bare f!

Jøss! Jeg ante ikke at du var en sånn konservativ speilelskernazi (ref de nå glemte speil vs. EVIL-krigene fra 2007). Om Oly kan by på noe á la Pana G1, bare uten forsinkelsen ved panning, så tror jeg ikke det blir så galt.

Det er jeg ikke. Men for et arbeidsverktøy vil jeg ha en optisk søker.

Lenke til kommentar

Jeg må bare få det ut :ph34r: :

 

Hvorfor i svarte skriver folk "mFT"?! Har noen sett noe til fBI, kGB, uDI eller aMK? Nei? Det er fordi navn gjerne forkortes med store bokstaver: Micro Four Thirds = "MFT" som trebokstavsforkortelse...

 

Men Four Thirds er jo fire tredeler, altså 4/3 - så da må man jo kunne skrive m4/3? Nei, for pokker! Da er vi over i realistenes (min) verden, der m = "milli", ikke "mikro"! Mikrotegnet er en "mju" (Alt+0181, eller Ctrl+Alt+m av og til) som ser slik ut: µ.

 

Micro Four Thirds = MFT = µ4/3. End of discussion. Gi F i liten m.

 

Takk for oppmerksomheten... :hrm:

Lenke til kommentar
Jeg må bare få det ut :ph34r: :

 

Hvorfor i svarte skriver folk "mFT"?! Har noen sett noe til fBI, kGB, uDI eller aMK? Nei? Det er fordi navn gjerne forkortes med store bokstaver: Micro Four Thirds = "MFT" som trebokstavsforkortelse...

 

Men Four Thirds er jo fire tredeler, altså 4/3 - så da må man jo kunne skrive m4/3? Nei, for pokker! Da er vi over i realistenes (min) verden, der m = "milli", ikke "mikro"! Mikrotegnet er en "mju" (Alt+0181, eller Ctrl+Alt+m av og til) som ser slik ut: µ.

 

Micro Four Thirds = MFT = µ4/3. End of discussion. Gi F i liten m.

 

Takk for oppmerksomheten... :hrm:

Noe må vi jo finne på, for å lage en diskusjon.

 

Men kort sagt: m = mikro, M er mega. derfor mFT. FT = FourThirds. End of discussion ... *

 

Tom

 

*) Alternativt en start ...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...