Gå til innhold

Linux om 5 år?


Anbefalte innlegg

Ubuntu 13.03 Fluffy Fungus blir hyllet og hatet, kernelen har satt seg fast en plass rundt 2.6.6786 , X.org har kommet til versjon 8, der de introduserer etterfølgeren til AIGLX, EMCOYSGLX. KDE4 har endelig blitt feature complete med versjon 4.5. GNOME har endelig kommet til versjon 3, nå uten mulighet til å forandre en dritt, enjoy. Og best av alt, GIMP har endelig fått CMYK-støtte med versjon 4.0.

 

Og vi gleder oss til de neste 5år :p

Gamle menn som oss må lære å følge med litt bedre olear, CMYK er allerede tilgjengelig i Gimp med en liten plugin:

http://cue.yellowmagic.info/softwares/separate.html

Jeg vil jobbe med annet en RGB, ikke konvertere fram og tilbake (der er uansett ImageMagick mye bedre) :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg vil jobbe med annet en RGB, ikke konvertere fram og tilbake (der er uansett ImageMagick mye bedre) :)
OK, jeg leste visst litt kjapt om den plug-in saken. Kan du forklare meg hvorfor CMYK ligger rett ved siden av RGB på min Gimp versjon 2.4.6? Jeg trodde ikke det kom på plass før 2.6. Fortsatt 8-bit RGB, og CMYK ser ut til å være knapt 7 bit, men 2.5.2 ser ut til å ha fått på plass en del GEGL saker allerede:

http://www.gimp.org/

Lenke til kommentar

Skjønner du begynner å bli lei, men såvidt jeg har fått med meg er det 2.6, ikke 2.8, og at mange brikker er på plass allerede. Har ikke rotet meg til å sjekke 2.5.2, men det forundrer meg ikke om GEGL basert CMYK med full float er på plass der. Det eneste jeg har fått med meg av bekymringer er knyttet til at GEGL vil knekke en del plug-ins.

Lenke til kommentar
Firefox, Thunderbird, Openoffice og Gimp er alle tilgjengelige på Windows. Og med porting av KDE over til Windows er det mindre grunn til å migrere til Linux.

Hvis vi vil at flere personer bruker Linux som main OS, hjelper det ikke at vi gjør tilgjengelig alle de gode programmene på win.

Tja, jeg grublet en god del på dette med tanke på KDE4 og planlagt porting der. Når sant skal sies så har jeg vel falt ned på at windows uten applikasjoner bare er et tomt skall, nemlig et ribbet OS. Som OS er ikke windows særlig bra en gang, det mangler blant annet pakkebehandler, og kommer med sinnsykt dårlig programutvalg som du ikke en gang kan kvitte deg med. Faktisk er windows det verste viruset av dem alle, kun reformatering av disken er kur.

Joa, Windows "ut av boks" er ikke mer enn en meget enkel teksteditor og en webbrowser.

Men folk er vant til windows og det kommer preinstallert på PCene de kjøper.

Så enten må linux få en killer-app som får folk til å ønske å bytte (permanent), og da hjelper ikke Firefox, OpenOffice etc som kommer i kjent og kjær (?) exe installasjonsfil form.

eller

PC produsenter må i mye større grad enn i dag tilby Linux preinstallert på PCene (noe som kan forståes som en killer app =)

Folk er late og hvis linux er preinstallert og fungerer ut av boks til standard bruker oppgaver, så vil det nok ikke være et ønske om å bytte.

 

Når det gjelder LAMP, så er den også tilgjengelig på windows med WAMP, så jeg ser ikke helt forskjellen.

Jeg vet at AMP er tilgjengelig på Win, men hvem i sitt rette sinn foretrekker WAMP forran LAMP?

For det først er forkortelsen ikke like kul :) og for det andre, fungerer ikke IIS bedre på windows enn Apache? Som i, skal du kjøre en webserver på en windows maskin bruk heller IIS enn Apache.

Dog da blir forkortelsen enda værre; WIMP :!:

 

 

EDIT:

ut i fra hva olear mener bør vi kanskje slutte å omtale GIMP som en mulig killer-app :)

Endret av olefiver
Lenke til kommentar

Har ikke så mye å si. Ville bare påpeke at dette var en genial tråd som bør leses!

 

Min mening er at dette å "skifte" er det store problemet blant mange. Er man oppvokst med noe, blir alt annet rart. Merker det selv godt, da kjæresten min liker ms word bedre enn openoffice writer fordi hun lettere finner frem blant snarveier og greier. Hun hadde nok synes det motsatte om hun var vant med OO.

 

Så hvordan skifte? vet at det er gjort forsøk på skolelinux rundt om kring (vi har faktisk noe av det på skolen min.) Å gå over til linux i mer offisielle sammenhenger vil kanskje hjelpe. Tror ikke det skjer om 5 år, men kanskje 10-20?

 

om datamaskinforhandlerne hadde gitt folk valget mellom windows og linux, og vist forbrukerne hvor mye det er å spare, tror jeg det hadde vært litt mer vanlig. Vi ser jo antydninger til det, da det var en eller annen forhandler (var det dell?) som solgte systemer med ubuntu. Tror dette er mer vanlig om 5 år.

 

Jo flere som bruker linux, jo flere programmerere vil dette også trekke med seg. Jeg tror vi vil se bedre utvikling på programfronten da, og som det allerede er skrevet: OpenSource vil forbigå lukkede alternativer.

 

Fortalte også en kamerat i dag at min mening er at "Linux støtter alt, det er bare ting som ikke støtter linux" Er det rart sagt?

Lenke til kommentar
desverre vil linux bli mer populært.

 

husk at popularitet medfører tilhengerskarer som ikke er noe særlig. se f.eks på ubuntu, hele communitien er fin, men den er jo full av evangelistiske idioter som på død og liv skal misjonere.

 

Interessant. Kan du utdype?

Lenke til kommentar
Har ikke oppgradert til 2.4.6 enda, kjører 2.4.5. Etter planen blir ikke GEGL utnyttet før i 2.8. Så jeg regner med at støtten for annet en RGB dukker opp da (noe som er på tide, de har lovd dette siden 1.2, og jeg begynner å bli LEI).
CMYK og 16-bit kjem ikkje i 2.6 iallfall. «Forhåpentlegvis» i 2.8, ein gong i 2009:

 

http://www.gimpusers.com/tutorials/gimp...5;features.html[/url] ']Big Features, such as 16 Bit color support or native CMYK color space are not included in GIMP 2.6, however with the implementation of GEGL the road is now clear to develop such features in upcoming versions. Hopefully in 2009 with GIMP 2.8.
Lenke til kommentar

tja, er vanskelig å utdype det. problemet er jo at forholdet signal/støy blir mye større, mange som tror de vet mye, uten å ha reell kunnskap. mange som prøver å konvertere folk - har du noensinne fått en misjonær fra diverse snevre kirkesamfunn på døren? det kan bli plagsomt, avhengig av personen de sender ut. samme gjelder med linux, misjonærer som vil ha folk til å bruke det kan bli veldig plagsomme. og der igjen har man problemet med popularitet, flere folk som potensiellt kan uttale seg, prøve å hjelpe, eller regelrett trykke sin distro ned i strupen på intetanende offer :p

 

det som mange lovpriser ubuntu-communitien for er forumene. de er ubrukelige, siden de er oversvømt av folk som tror mye, og har lite peiling. se f.eks vg debatt sammenlignet med diskusjon.no, flere vanlige folk, flere ignorante idioter. noe av problemet er nybegynnerguidene skrevet av nybegynnere - "gjør denne kommandoen, så denne, og ja, kansje denne så ordner alt seg."

Lenke til kommentar
Gjest medlem-83883
desverre vil linux bli mer populært.

 

husk at popularitet medfører tilhengerskarer som ikke er noe særlig. se f.eks på ubuntu, hele communitien er fin, men den er jo full av evangelistiske idioter som på død og liv skal misjonere.

 

Jeg er ikke helt enig med deg der. Slik jeg ser det bidrar den voldsomme (i Linux-sammenheng) populariteten til enkelte distribusjoner, som for eksempel Ubuntu, til at flere får opp øynene for andre distribusjoner. Når de etter hvert finner svakhetene til "nybegynnerdistroene" vil de se seg om etter noe bedre. På den måten tror jeg brukerbasen til smalere distribusjoner som Arch, Slackware og Gentoo nyter godt av De Stores tiltrekningskraft på ferske Linuxbrukere.

 

Evangelister finner man overalt, ikke bare i Linuxmiljøer, så det er bare noe man må leve med. :D

Lenke til kommentar

Er sterkt uenig i at større utbredelse er en dårlig ting. Det hjelper jo folk en masse, det blir flere og bedre programmer, flere med kompetanse, linux blir tatt mer alvorlig, etc.

 

For å ta et eksempel; når jeg begynte å fikle med linux for første gang tilbake i steinalderen (1997), så var det komplett umulig å få skikkelig hjelp. Jeg ble kjeppjaget fra IRC av furtne utviklere som ikke var det minste interessert i å hjelpe "vanlige brukere", så jeg måtte lære meg C og prøve som best jeg kunne å lappe sammen ting selv (måtte bl.a selv endre en driver for å få lydkortet mitt til å fungere, ingen fortalte meg hvordan). Alt av programvare måtte kompileres, og ting feilet ofte. Pakkesystemer var en vits.

 

På denne måten fikk jeg stablet på beina et halvfungerende system, men det holdt aldri i lengden, og det tok tid å lære seg prinsippene og virkemåten til alt sammen (for ikke å snakke om at det brøt sammen hele tiden). Så jeg gikk tilbake til Windows.

 

Sånn holdt jeg på i 9 år til, linux litt innimellom (snakker her om desktop, har hatt linux-server hjemme siden 2001), Windows som hoved-OS.

 

I løpet av de siste par årene har det imidlertid skjedd masse, informasjon er overalt, hyggelige folk til å hjelpe deg stiller villig opp. Ikke minst på dette forumet. :)

 

Switchet til linux "fulltid" i 2006, og denne gangen fungerte ting godt nok, og det var nok informasjon tilgjengelig til at jeg ikke følte noe behov for å hoppe av igjen.

 

Resultatet har blitt at jeg har lært minst 10 ganger så mye på de siste 2 årene som på de 9 foregående, og jeg tror det skal bli enda bedre fremover.

 

Poenget jeg prøver å få frem er vel at selv om linux får mange flere brukere, vil også andelen med reell kunnskap gå proporsjonalt opp. Jeg tror derfor ikke på noen problematisk "signal/støy-ratio" som du kaller det.

 

Jeg har aldri hatt noe problemer med ubuntu-forumene, jeg vanker ikke der direkte, men kommer dit ofte via google-søk, og har fått hjelp til en haug med problemer jeg har hatt (med andre distroer enn ubuntu, som jeg ikke bruker selv).

Lenke til kommentar

Tipper Linux om 5 år vil være omtrent der Linux er i dag. Ser ikke for meg hvordan det skal ta av på hjemmefronten, når ting er slik de er. Om Windows 7 blir bra eller ikke, har egentlig ikke noe å si. Det kommer til å selge like mye uansett. Totalt har vel 0,1% gått over til noe annet etter Vista "floppen". Mange sitter med XP ennå i stedet.

 

Vista var jo så som så ved release, men det solgte jo ikke dårlig for det. Og selger fortsatt masse. Prøv f.eks. å finn en ferdig PC solgt fra en norsk (nett)butikk som ikke har preinstallert Windows. Det er faktisk ikke lett.

 

Linux og tilsvarende, i alle sine varianter, er sikkert flott for spesielt interesserte, og for serverbruk og whatnot. Men for den gjennomsnittlige bruker er det, og kommer nok til å være, uinteressant. Husk at den gjennomsnittlige bruker ikke bryr seg om hvordan en datamaskin fungerer. Eller hva et operativsystem er.

 

Den gjennomsnittlige PC-brukeren anno 2008 (og sikkert 2013), er en tante, en onkel, en søster, en kollega, en som spiller Sims, en som kikker på Facebook. Kjøper man en PC i dag skal det (og bør det) bare være å pakke den opp og plugge i strøm. Så trykker man på ikonet det står "internett" under, og skriver "facebook.com" i adresselinja. Hurra!

 

Kanskje komersielle krefter innenfor Linux-gjengen er veien å gå. Noen med solid økonomi, og mulighet for massiv markedsføring. Push Linux på ferdige butikk PC'er. Dytt det inn i skoler og offentlig sektor i mye, mye større grad enn i dag. Folk må få vite hva det er, og at det er et alternativ. Og at terskelen for å bruke det er samme som Windows. Noe høyere er uaktuelt, dette er 2008, ikke 1985. Pc'er er verktøy, og mange har en jobb å gjøre som ikke er relatert til hvordan OS eller HW funker.

Lenke til kommentar
Tipper Linux om 5 år vil være omtrent der Linux er i dag. Ser ikke for meg hvordan det skal ta av på hjemmefronten, når ting er slik de er. Om Windows 7 blir bra eller ikke, har egentlig ikke noe å si. Det kommer til å selge like mye uansett. Totalt har vel 0,1% gått over til noe annet etter Vista "floppen". Mange sitter med XP ennå i stedet.

Tja, man kan jo si det på en litt annen måte.. Ta f.eks Windows for 5 år siden vs Linux for 5 år siden, og sammenlign det med Windows nå vs Linux nå.

Hvor har den største fremgangen vært? Er det noen grunn til at den ikke skal fortsette?

 

Vista var jo så som så ved release, men det solgte jo ikke dårlig for det. Og selger fortsatt masse. Prøv f.eks. å finn en ferdig PC solgt fra en norsk (nett)butikk som ikke har preinstallert Windows. Det er faktisk ikke lett.

Microsoft har mye skyld her, pga. avtaler de faktisk har blitt/blir etterforsket og dømt for hvor de "straffer" produsenter som tilbyr alternative OS via dårligere betingelser på MS-produkter.

 

Linux og tilsvarende, i alle sine varianter, er sikkert flott for spesielt interesserte, og for serverbruk og whatnot. Men for den gjennomsnittlige bruker er det, og kommer nok til å være, uinteressant. Husk at den gjennomsnittlige bruker ikke bryr seg om hvordan en datamaskin fungerer. Eller hva et operativsystem er.

Linux finnes i dag i mobiltelefoner, i TVer, en hel haug av duppeditter og flere og flere PCer. Dette er ting som brukes av folk som ikke aner hva et operativsystem, langt mindre linux, er.

 

Den gjennomsnittlige PC-brukeren anno 2008 (og sikkert 2013), er en tante, en onkel, en søster, en kollega, en som spiller Sims, en som kikker på Facebook. Kjøper man en PC i dag skal det (og bør det) bare være å pakke den opp og plugge i strøm. Så trykker man på ikonet det står "internett" under, og skriver "facebook.com" i adresselinja. Hurra!

Jeg kan ikke se hvordan linux ikke skulle ha nådd det målet for lenge siden. Får man først linux tilgjengelig preinstallert, er det store hinderet borte.

 

Kanskje komersielle krefter innenfor Linux-gjengen er veien å gå. Noen med solid økonomi, og mulighet for massiv markedsføring. Push Linux på ferdige butikk PC'er. Dytt det inn i skoler og offentlig sektor i mye, mye større grad enn i dag. Folk må få vite hva det er, og at det er et alternativ. Og at terskelen for å bruke det er samme som Windows. Noe høyere er uaktuelt, dette er 2008, ikke 1985. Pc'er er verktøy, og mange har en jobb å gjøre som ikke er relatert til hvordan OS eller HW funker.

 

Dette er en prosess som allerede er igang, og det står svært sterke komersielle krefter bak linux. Det står imidlertid store komersielle krefter bak proprietær programvare som ser linux som en stor trussel også, og det pågår en aldri så liten krig med en del skitne triks.

Lenke til kommentar

Når det gjelder Linux sin framtid, legges det alt for liten vekt på hvordan veksten i emerging markets vil virke. På samme måte som vi ser at land som Brasil, Kina og India vil ha innflytelse i WTO, vil hva som skjer på IT-fronten i disse landene ha stor betydning.

 

Vi vet for eksempel at Brasil har en langt høyere desktop Linux andel en på verdensbasis (anslått til 10 - 20 %), selv om det også her er problemer. At den ikke slår særlig ut i statistikk skyldes primært 2 forhold; 1. relativt liten brukerbase, 2. statistikk bygger primært på engelskspråklige nettsteder.

 

Effekten av Acer One, Asus Eee vet vi på sikt vet vi også lite om. Faktisk vil "bundling" av Linux med ferdigPC-er kunne ha stor betydning, ikke minst på rimelige løsninger. Og det er klart at når faktisk mellom 25 og 50 % av totalkostnaden kan innspares på et komplett oppsett betyr det mye i en del markeder. Tror faktisk flere av de store OEM produsentene begynner å bli litt "småirriterte" på MS, og vurderer klart *nix i visse markedssegmenter.

 

Et annet tegn er at aktører som Atheros, Broadcom med flere også begynner å ta Linux alvorlig. Når i tillegg Intel, AMD/ATI og nVidia faktisk begynner å bli virkelig bra på dette, er det mye postivt som skjer.

 

(en liten parantes, jeg installerte OpenSuse 11 på en PC med dualscreen (ulike skjermer), ATI X1950Pro, trådløs (Realtek-møkk) og det var utrolig straight installasjon. Dualscreen virker perfekt)

 

Ellers ser jeg ikke problemer med proprietær programvare på Linux så lenge plattformen gir reelle valg. Faktisk finnes det alt i dag mye proprietær programvare for Linux, men da primært i den "virkelig" dyre enden av skalaen.

Lenke til kommentar

Purplehaze : Både dama og fattern bruker GNU/Linux. Veldig sjelden de trenger hjelp til noe. I motsetning til laptopen som fattern har med windows er det spørsmål om problemer med hele tida. Folk slipper også antivirus, spybot etc. Så jeg vil heller si at "vanlig" nettbruk er mye værre i et ms OS og ikke sånn du skal ha det til.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...