Gå til innhold

Hvordan få den typiske film looken..?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har holdt på med amatørfilm produskjon ganske så lenge nå men det er en ting jeg altid har lurt på. Hvordan får man den ekte film kvaliteten på bilde som man ser på filmer, er så trasig med den hjemmevideo kamerea kvaliteten.. noen som vet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er en stund siden jeg holdt på med film, men en ting jeg har bitt meg merke i er at film synes aå spilles av i noe saktere hastighet enn originalinnspillingen. I tillegg spiller jo ulike redigerings-, lyssetting-, og korreksjonsteknikker inn, i tillegg til valg av utsnitt og vinkel.

 

Kvaliteten på et hjemmevideokamera er jo begrenset, jeg er usikker på hvorvidt de ovenfornevnte tipsene vil hjelpe i noen grad.

Lenke til kommentar

Fargekorringa er vel i grunn det viktigste, desaturer farger, høyn kontraster, kommer litt anpå hva slags stil du vil ha. Er jo stor forskjell på f.eks. en Tim Burton-film og en vanlig hollywood-komedie. Men det er vel i bunn og grunn kameraet som utgjør den store forskjellen. Det blir som med et mobilkamera og et speilreflekskamera. Men noe du kan gjøre er å gjøre det motsatte av hva alle sier, i stedet for å gå nærme så går du lenger unna og zoomer inn, slik at du får lavere dybdeskarphet. Widescreen-effekter (gjerne over 16:9) hjelper jo også på film-følelsen.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf

Det er mange som stusser over det, gitt. Det er en stor fordel å filme 25 progressive bilder i sekundet kontra 50 flettede, som mange kamera gjør. Da har du tatt et godt skritt mot bedre utseende film. Så kan du også sjekke ut Magic Bullets til After Effects, en enkel plug-in som lar deg endre looket på filmen din med forhåndsstilte alternativer.

 

Mye av grunnlaget legger du også underveis i filmingen. Pass på å ha skikkelig lyssetting, ikke minst.

Lenke til kommentar

Den typiske film-looken gjøres ikke i kameraet, men i optikken.

 

Et profesjonelt filmkamera (ikke video), eller et digital cinemakamera, bruker vanlig 35mm optikk (dette er samme optikken som man bruker på speilreflekskamera). Man kan kjøpe en 35mm-adapter til semipro videokamera, og deretter investere i en Nikon 50mm f/1.8-linse. Med et sånt objektiv vil du kunne få profesjonell depth of field og fargegjengivelse.

 

Gjør man dette, i tillegg til de-interlacing (det cinesqe snakker om), og god fargekorrigering, skal det se relativt proft. Men med den simple optikken som finnes i forbrukerlevel videokamera, vil man alltid ha den amatørvideo-looken, uansett hvor mye man gjør med fargene.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+432

Det første du bør begynne å tenke på er lyssetting. Dette er det aller mest grunnleggende. Du kan ha knallbra utstyr og få rævdårlige bilder hvis du ikke lyssetter det bra nok. Begynn med lyssettingen. Kjøp deg et 35mm adapter til kameraet (jeg anbefaler SGPro). Fargekorrigering og de-interlacing er viktig.

 

Men husk: Video kan ikke se ut som film. Man kan prøve å kopiere film-looken men det vil aldri se ut som ekte film.

Endret av Slettet+432
Lenke til kommentar

Ta gjerne å se på ekstramateriall på DVDer, der de viser motion capture og før/etter 3D effekter...

Ta the matrix reloaded til et eksempel, der den "uprosesserte" filmen er ganske normal, mens den etterbehandlede filmen er mer smooth i kamerabevegelsen, og har fått veldig mye fargekorreksjon slik at den ser mer gulaktig ut :)

Lenke til kommentar
Men husk: Video kan ikke se ut som film. Man kan prøve å kopiere film-looken men det vil aldri se ut som ekte film.

 

Der tar du litt feil...

Jeg filmer med et 8 år gammelt Sony DSR-PD100 videokamera. (Selv om det er gammelt, ser du ikke en stor forskjell med mindre jeg viser filmen i Slo-Mo eller på storskjerm.)

Ellers har jeg meget godt ekstrautstyr. Bruker to 800W videobelysning på stativ + kameralyset. Og så redigerer jeg i Final Cut Pro.

Og når jeg filmer i 16:9 og mikser og trikser litt i FCP, ser det ganske ut som ekte film ;)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 4 uker senere...
Gjest Slettet-XHLacM

"Mye mer ekte ut"? Hvilket format filmen vises i er jo egentlig en mer kunstnerisk sak. Bildet ser ikke mer ut som film om dimensjonene er annerledes. Det er derimot fargene det går på. :)

En 35mm-adapter hjelper også godt.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Er mye du kan gjøre for å få opptak til å virke mer som film.

 

- Lyssetting er veldig viktig. Prøv å bruk nok lys og unngå for all del ISO-støy, det ødelegger.

- Manuell hvitbalanse er lett og et must, det gjør at fargetemp. ikke skifter fra klipp til klipp.

- Prøv også å bruk manuell fokus om mulig.

- Bruk stativ hvor nødvendig.

- Bruk ekstern mikrofon og opptager, bruk en klapper til å synkronisér opptakene med. I min mening er dette noe som skiller en god film fra en dårlig. Du får mye bedre lyd ettersom du bruker en retningsstyrt bom med mikrofon nær målet, lyden blir "tettere", nærmere og mer støyfri ettersom du slipper kamerastøyet.

- Legg på letterbox i redigeringsprosessen. Det kan i tillegg til filmlooken benyttes til å redde dårlige utsnitt :D

- Og til slutt, redigeringen har mye å si. Still på farger og slikt for å få fram eventuelle stemninger.

 

Jeg har hørt noe om at man "strekker" filmen for å få den til å virke mer filmatisk, det vil si "drar" ut en frame per bilde. Altså, et klipp som egentlig ville vart i 24 sekunder varer 25 sekunder. Men jeg vet ikke noe om det og har aldri prøvd det selv, så ikke ta det for god fisk.

 

In before "epic bump!". Jeg leste forumseksjonen og kjedet meg.

Endret av JensViking
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Det er Fargekorrigeringa som gjer det. Ved å korrigere fargane så får alle scenene samme type farger og kontrast, dette gjer at filmen får eit heilheitlig inntrykk.

 

Visst du ser litt på extra materiell på DVD som f.eks bloopers og andre små klipp som det ikkje er gjort anna med en å klippe ut frå grov filmen og lagt med på DVDen så ser du fargane er mykje blassare og kjedelige sammenlikna med det ferdige resultatet.

 

Så om du har programvaren og bruker tid på redigering så skal du kunne få til samme looked sjølv utan det mest avanserte kameraet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...