Gå til innhold

Hvor raskt beveger lesearmen til en harddisk seg?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg flyttet spørsmålet hit siden det passer bedre i denne kategorien.

 

Søketiden er tiden det tar å flytte lesearmen + tiden det tar å finjustere posisjonen.

 

Søketiden varierer ganske mye avhengig av hvor langt lesearmen må flytte seg. Fra innerst til ytterst går det nok rundt 15-20ms på en vanlig 7200 rpm harddisk. I gjennomsnitt tar det nok rundt 9ms på de fleste vanlige harddisker. Fra ett spor til nabosporet tar det veldig kort tid, trolig litt under 1 ms.

 

Husk at aksesstid = søketid pluss rotasjonsforsinkelse. Rotasjonsforsinkelsen er den tiden det tar fra lesearmen finner riktig spor til disken har rotert passe langt til at den kan begynne å lese sporet der fila som etterspørres starter.

 

Har man flaks så er disken på riktig sted langs sporet akkurat når leseaermen har funnet riktig spor. Har man uflaks har det stedet akkurat passert og disken må rotere en hel runde før lesingen kan begynne. Med gjennomsnittlig flaks må disken rotere en halv runde før den kan begynne å lese. Gjennomsnittlig rotasjonsforsinkelse er derfor lett å regne ut:

 

Rotasjonsforsinkelse = 60/(2*rpm)

 

3600 rpm = 8,33 ms

4200 rpm = 7,14 ms

5400 rpm = 5,56 ms

7200 rpm = 4,17 ms

10000 rpm = 3 ms

15000 rpm = 2 ms

 

Aksesstiden vil altså variere fra i underkant av 1 ms til i overkant av 20ms med en vanlig 7200 rpm harddisk. Med et gjennomsnitt på ca 9 + 4,17 = ca 13 ms

Lenke til kommentar

Nero: Søketiden er kun tiden det tar å flytte armen og finjustere posisjonen over riktig spor. Når man ser på hele kjeden med søketid + rotasjon + elektronikkens responstid og behandlingstid så kalles det for aksesstid.

 

Dravisher: Fra innerst til ytterst på platene er det ca 3 cm = 0,03 meter. Tiden den bruker på å flytte seg fra innerst til ytterst er ca 20 ms = 0,02 sekunder. Det gir en gjennomsnittlig bevegelseshastighet på: 0,03 meter / 0,02 sekunder = 1,5 meter per sekund.

 

Regn med at hastigheten ikke er konstant men øker fra null til en gitt verdi og bremser opp til null igjen på andre kanten. Altså at topphastigheten er godt over 1,5 m/s. Trolig rundt det dobbelte.

 

Harddisker med 15 000 rpm har langt kraftigere drivverk til lesearmen enn disker med 7200 rmp. Jeg tipper lesehodene der kan ha en gjennomsnittlig hastighet på rundt 3 m/s og en topphastighet på rundt det dobbelte.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...