Gå til innhold

Vi bør forby Russefeiringen


Anbefalte innlegg

Russen ikke involvert i alvorligere episoder

Politiet har mottatt klager fra naboer som har mistet nattesøvnen, men ellers får ungdommene gode skussmål.

 

- Det har ikke vært store samlinger, og de har heller ikke samlet seg i nærheten av der folk bor. Derfor har vi sluppet mye klager, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB.

 

I Haugesund er det enda bedre: Eksemplarisk, meldes det. Russen har holdt seg innenfor grensen, forteller Bergen-politiet. Heller ikke på Lillehammer, Gjøvik eller Hønefoss kommer det meldinger om alvorlige hendelser eller klager.

 

Så hva er det som gjør at dere ikke liker russen? Det var ikke dem som lagde mest bråk denne natta hvertfall.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg liker ikke at de beveger seg langt fra hva som opprinnelig var poenget med tradisjonen.

 

Samtidig er det alvorlig teit at man skal behøve å feire fullført videregående i dagens omfang. De fleste har ikke annet enn et vitnemål som gjør en kvalifisert til å studere noe nevenyttig - gitt at de faktisk har nok timer.

Lenke til kommentar

Jeg savner russetiden, en 3-4 ukers fase der jeg bare var med venner og koste meg. Vi flokket oss sammen tidlig og bygde buss lenge før de som var eldre fikk starta med russetiden sin. Vi bandt oss sammen, gjorde mye forskjellig. Halvparten av de aktivitetene som vi kom oss igjennom er sikkert på en checklist til en som cocher teambuilding Men dette var ingen planlagt teambuilding, problemer oppsto og vi løste dem. Alle var med på å dra lasset og alle fikk det samme utbyttet, kvalitetstid med en gjeng man aldri glemmer. Og så kommer russetiden, to ”good times” til prisen av en. Jeg sier spar på russetiden, og tradisjonene som følger den! Litt langt å lese, men det tåler dere:

 

 

 

Jeg skjønner ikke hvorfor det kommer som et sjokk hvert år, avisene langer ut etter julebordsdeltagerne og politiet rykker ut og advarer om økt sjanse for bråk og krangel. Da kommer det ingen klager, budstikka.no har sikkert null komentarer på artiklene sine fra den perioden. Men så kommer russetiden og den generasjonen som lager mest kvalm under julebords perioden får utløp for rølpesavnet og blir sjalu på ungdommen som er ferdig med en laaang periode studie. Selv om de kommer med gode argumenter så gjelder få av disse. Stigmatisering av russen må slutte. De forskjellige bussene har navn og er lett å følge opp, de bussene som lager kvalm er godt kjent blant russen. Alle vet hvilke busser som bråker med hverandre, og hvem som var med på å gjøre hva. Det at politiet og offentligheten ikke har tilgang på dette er kanskje likesågreit. Hva hadde vel russefeiringen vert med en onkel sittende på skuldern og sier ”fy fy” hvergang man har lyst til å tulle litt.

 

Det at offentligheten bare klarer å få utløp for sin frustrasjon ved å klage hjelper ikke. Hvis en part bare klager vil den andre parten aldri hørepå og da sitter vi med en twist som aldri løses.

Hver skole har sitt eget russestyre, som burde få hjelp og mandat til å styre og straffe de forskjellige bussene. Men nå har det seg sånn at de styrene kanskje er litt utvannet, lurer på hvor mange stemmer den kloke lederen får mot den festglade pappagutten? Det som skjer er at det skapes en ukultur som kan sammenlignes med kriminelle gjengkulturer. Du tyster nemmelig ikke. Det er teit. Og det meste man kan tyste på er ikke så viktig uansett( forvetet samtale: 112 – du så en russ plukke ned et veiskilt og stikke av sa du? Og du tror at vi skal klare å finne personen?). Alt er nemmelig ganske akseptabelt i russetiden, det man gjør får man mest sansynelig ikke sjansen til å gjøre etter en endt feiring. Derfor får en hel generasjon utløp for 13 års rampestreker, som man ellers ville fått anmerkninger, sjenn eller bot for.

 

Hva ligger egentlig i betegningen ”russen” når media og klage-generasjonen bruker den?

Sånn som jeg ser det er ”russen” et begrep om 30ish rødkledde ungdommer med et par poser pils (altid flasker, disse lager mest hærværk) og en buss de kan flykte med. Hva forventer egentlig samfundet at skal skje når det er landsdekkende feiring for et årskull? Feiringen er vel rangert på top5 i verden over festivaler/fester. Er vi ikke stolte? Neh. Her har man en solid feiring som blir styrt av en gruppe veldig unge ROK medarbeidere som beiner rundt med kamera og prøver å hause stemningen til et latterlig nivå. Russen har slått ring om russeferingen og nekter ola nordmann innsyn, dette skjønner jeg, for hvem vil ha en onkel sittende på skuldern og sier ”fy fy” hvergang man har lyst til å tulle litt. Men hva skjer når alt er lov i 3 uker? Og de selverklærte sjefene (rok, russedress, you name it), egentlig bare skal tjene penger og være boss? Da skjer det ingen reguleringer og situvasjonen forverrer seg. Vi kan vel bare håpe på at noen tar med denne faklen og retter lys mot russe tiden, ikke bare kritikk.

 

Jeg kan vel ikke ungå å komme med et par komentarer (ikke kritikk, det liker ikke onkel) til de staute i blå. Nei jeg prater ikke om de som vasser rundt i blå jakker med stabekk på, selv om kanskje den kege kulturen derfra får utløp for mye kvalm når de går i rødt. Det er selvfølgelig Politiet jeg rekker ut til nå. For en fabelaktig jobb dere gjør! Hadde jeg vert dere hadde jeg tatt ut ferie, pappaperm (bedre før en aldri) og sykemelding i denne perioden. Hvem orker vel å passe på 100vis av ungdommer spredt utoverhele bærum, og alt de gjør er jo egentlig harmløst? Så å si. Men makan til oppførsel har jeg ikke opplevd, greit at man er slitene, men hva med å roe seg litt ned? Det å pålegge siste bussen som drar fra et område (fordi politiet sier til alle at de skal dra) å rydde opp etter 4-5 andre busser blir helt feil. Eller å stå å se på at en buss lesses opp til randen , for å så stoppe den og frata sjoføren lappen. Eller å beskylde alle og en hverman for voldtekt. Er det rart russen blir lei, stiller opp mannsterke og synger ”Hva gjør du med batongen, kjære snut? Inn og ut”. Dere lider nok der dere står å ser på, så mye at når dere er helt sikre på at dere kan felle en stakkars jevel for noe, må dere løpe bort og bruke lovens lange arm.

 

Hvem er det egentlig som blir glemt, får skylden for det meste, og altid smiler? Jo det er jo førerne. Dette er som regel en sliten mann som har kjørt buss en del, eller, han har ihvertfall busslappen, tror arbeidsgivern. Her er karen, som for å sikre seg jobber MÅ gjøre ting ulovelig. Som må ta imot ekstra penger, og som altid får en grillpølse når han stopper. Ellers kommer det jo en fetter og tar jobben. En som aldri har –kjørt- russebuss med folk stående i, med hodet ut av luka, -eller tissende ut dørene-. Hør nå, 92 russ. Ta vare på sjoførene som har kjørt buss før, velg han som har kjørt bussen ifjor. Velg en enarmet bandit over pris. Kvalitet med et smil hjelper når du står å for 7ende gang schnøvlende spør sjoføren om hvorfor han ikke kan kjøre deg hjem akkurat nå. Det ”ikke forstyrr sjoføren” skiltet er det bare å rive ned, ingen som bryr seg uansett. STÅ PÅ!

 

Hva med russen selv kan man si, de rabbagastene som bruker opp årslønner på dyre lydannlegg og erklærer krig mot levern? Hva slags tradisjoner har dere igjen? Hvor mange av dere gikk i russetoget? Hvor mange av dere gikk faktisk i russebuksa hele russetiden? Hvor mange dro en ”superman” og forlot skolen med jeans, kviser, toppkarakterer og guttelus. Og ankomm vorset i rødbuksa, solbriller, stooor jakke, fløyte i kjeften og kjeppen i handa? Hvor mange knuter tok du under russetiden? Hvor er egentlig lua di? Har du tatt noen knuter i det heletatt, bortsett fra å sove under pulten en time eller ta kongla med en ungdomskoleelev? Hadde du russedåp? fullførte du alle fag og ble ferdig med vgs, eller har du kompetansebevis? Var du russ eller gikk du bare i en rød bukse?

 

Når jeg sitter her å skriver skjønner jeg at dette kanskje ikke blir det ”redd russen” ropet jeg tenkte deg skulle bli, men kansje en øyeåpner for alle som bryr seg? Jeg får bare beklage for min dysleksi, og håper at du har kommet så langt ned at får lest dette å:

Russen blir ledet og opphauset av en gjeng b kjendiser styrt av en pøbelgjeng som sier de passer på russen, mens de egentlig bare utnytter dem. Hvis ryktene er sanne er det bare å starte et firma med vinkel mot russen og lempe ut kjeppen. Det står vist jentebusser i kø for ringplasser på tryvann og beste kles-deal. Aj, nå blir det vel fokus på sexutnyttelse og bittre overgripere. Hvem vet? Det er bare rykter, og russen lever i skyggen.

 

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Forby russefeiringen? Tja, tror dere ikke ungdommen hadde festet minst like mye? Det eneste en forbyr, er retten på å gå med røde/svarte russebukser. Jeg tror fortsatt ungdommen hadde skaffa seg busser og biler, og selvsagt festet like mye. Dette til tross for at det hadde vært ulovlig å gå med røde bukser.

 

La ungdommen holde på med sitt. De er tross alt ferdig med videregående.

Lenke til kommentar

Mente du nå nettopp at de ikke er ferdige med videregående? Det er jo nettopp det de er? Jeg skrev ikke: "De er tross alt ferdig med skole"...

 

I tillegg har en del av russen gått på yrkesfag, og mange skal ikke studere mer.

 

Skoleåret er ikke ferdig ennå. ;)

Lenke til kommentar

Nei russefeiring bør ikke forbyes.

 

Finnes ganske sikkert diverse overtramp over hele landet.

 

Husker god rødrussen kom med traktorer og uregistrerte gamle lastebiler på midten av 60-tallet.

Det fantes selvfølgelig veitrafikklover også dengang, men man så gjennom fingra med dette.

Ellers var kjøpmenn, og kjente personligheter her i kommunen mye mere utsatt for russens påfunn dengang enn de er nå.

 

Synes selv rødrussen er blitt meget "tamme" i forhold til hva de var tidligere.

Endret av ulfjoh01
Lenke til kommentar

Jeg kan bekrefte at det er tilfelle her i Bodø, eneste som har vært er 3 knuste speil på et skoletoalett, ikke-russ har blandet seg inn i russerfestene og oppfordret til bråk, samt missforståelse av hvor russen skulle være i borgertoget.

 

Som en ironisk spøk jeg har fått hørt har selv alkisene på torget klaget på at russen i år har vært slapp :p

Lenke til kommentar

La oss nå se på denne artikklen fra i år. Og legg merke til følgende:

 

Russen risikerer nå å bli anmeldt av opprørte foreldre for nettopp å ha

dynket yngre skoleelever i urin, øl og eddik, og skolen samarbeider med

politiet for å få satt en stopper for trakasseringa enkelte driver med.

 

– Vi har hatt episoder der folk har blitt forfulgt og at de ikke har

våget å komme på skolen og ikke tør å forlate skolen og så videre.

Det er mer enn nok, sier rektor ved Olav Duun videregående skole,

Joar Grande.

 

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7115511

Lenke til kommentar

Jeg synes det er tullete å feire russetiden før de er ferdig med alle eksamener.

Det passer jo fint nå med 17. mai og at de har sin finale på den dagen, men i den siste tiden nå synes jeg ikke at russen har vist meg underholdning nok til at jeg vil dra ned å se på russetoget.

 

Jeg har selv ikke vært russ og jeg vet nok ikke hva jeg snakker om, men er ikke russetiden ment for at man skal være ferdig med skolen? Altså ferdig med barneskolen og vidregående da.

 

Er det ikke bedre om russen hadde en dundranes stor fest en langhelg etter avsluttet eksamen og så var vi ferdig med hele driten. Må jo være bedre det enn at de flyr rundt og fester mens de kanskje ødelegger karakterene sine på skolen.

 

 

Det kommer nok ikke til å skje, men det er jo et forslag.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...