Gå til innhold

Nynorsk - Ny, enkel diskusjon


Anbefalte innlegg

Hei. Jeg er skaperen av det ene nynorskemnet her for en stund siden, og det kom på over ti sider. Viser at det er interesse for, om ikke annet, diskutere nynorsk. :p

 

Dette emnet skal holdes enkelt. Det jeg mener er at meningene til folk skal få komme frem, men vi skal selvsagt diskutere også.

 

Hva mener du om nynorsk?

 

Jeg mener nynorsk bør være valgfag. Dvs. elever som vil ha det kan ha det, vi andre slipper. Nynorskens historie må vi gjerne lære, men da må det gå inn i norskpensum. Jeg mener det er bortkastet å lære å skrive et nytt skriftspråk da det støttes at et argument: Hvis en går inn i politikken, eller offentlig tjeneste, da må nynorske brev besvares på nynorsk. Elendig argument. Akkurat som å forsvare kristendommens sterke rolle i KRL-faget med å si at en trenger å kunne litt om jesus for å synge om ham i kirka en gang i året. Uhm... glem det eksempelet. Det er ikke det vi skal diskutere.

 

Min mening er sagt, hva er din? Ikke noe hat i emnet takk. Ikke så mye hvertfall.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nynorsk kan hjelpe på språkforståinga når du reiser i Norge, noko som kan vere viktig. Eg er ærleg talt litt bekymra for velferda til eit menneskje som skrik på høg guffe at han "forstår ikke hva du sier din idiot!". Det er greit at ein ikkje skjønar alle dialektord og ber (høfleg?) om ei oppklaring, men enkelte går veldig fort inn i kampfwagenmodus.

 

 

Du kan og møte på nynorsk i universitet og då er det kanskje gammal akademianynorsk som er litt uvant. (Røyndi, røynsle, gisse, til dømes, osb., omgrep og andre sjeldne ord. Eg møtte folk "med veldig gode sidemålskarakterer" som argumenterte imot meg på kva som var kva. )

 

 

Enkelte publikasjonar som kan vere treige å lese utan å kunne nynorsk. dagogtid og Syn og Segn. Nynorsk er akseptert og vanleg brukt i mindre riksaviser som Nationen, klassekampen og regionaviser som Bergens Tidende.

 

 

Dessuten so er nokre av dei hardaste dikta nokon gong, skrivne på nynorsk. Slå opp Jakob Sande sitt "Send Storm", "Likfunn" og "Slavar".

 

-e-: Fiksa lenkjer.

Endret av blackcurrant
Lenke til kommentar

Nynorsk i skolen er kulturbevaring, mao. kunstig livsoppholdelse av et språk som er på vei til å dø ut. Man sloss mot evolusjonen. Tåpelig og fånyttes da språket likevel kun vil finnes i historiebøkene ca. 50-100 år fra nå av.

 

Språk skal kun læres for kommunikasjonens skyld, ikke for kulturbevaringens.

 

EDIT: Å lære nynorsk for å kunne forstå obskure lærebøker, aviser og dikts budskap holder ikke som argument. Den letteste løsningen på slike problemer vil være å la disse moderniseres til å anvende et mer allment mål fremfor det å lære hele befolkningen et språk de egentlig ikke trenger. Mao. er det ikke noe galt med de som ikke kan nynorsk, det er noe galt med det fantastiske mindretallet av medier/folk som krever at den store majoritet skal kunne språket.

Endret av J-Core
Lenke til kommentar

Jeg er enig med trådstarter og dere andre; Nynorsk burde ikke være obligatorisk! Men blackcurrant hadde noen gode argumenter for å lære det. Jeg synes nynorsk burde være valgfritt. Det er jo som blackcurrant sier mye man kan lese på nynorsk, og da kan det være greit å kunne (litt mer enn basic) nynorsk. Akkurat som det er mye man kan lese på fransk, og da kan det være greit å kunne fransk. Kanskje det burde gå an å velge forskjellige "nivåer"; Bare norsk (bokmål), norsk og litt nynorsk (går ut over norsktimene, litt som nå), norsk og nynorsk (nynorsk istedet for fransk/spansk/tysk) eller bare nynorsk (for de som har det som hovedmål).

Lenke til kommentar
Gjest medlem-141789

Ja, det er heilt sikkert grett, men då må vi få bokmål som valgfag.

Eg vil ikkje lære dansk viss eg ikkje trenger det.

Endret av medlem-141789
Lenke til kommentar
Nynorsk i skolen er kulturbevaring,

 

Saa lenge 10-15% av befolkningen bruker Nynorsk som sitt hovedmaal er nynorskundervisningen langt mer enn kulturbevaring, den sikrer gode kommunikasjonsmuligheter mellom brukere av de to maalformene, gjor det lettere for brukere av begge maalformene aa forstaa literatur, journalistikk og generell bruk av maalformene i dagliglivet og gjor det enklere aa annerkjenne Nynorsk som en selvstending, levende maalform.

 

mao. kunstig livsoppholdelse av et språk som er på vei til å dø ut. Man sloss mot evolusjonen. Tåpelig og fånyttes da språket likevel kun vil finnes i historiebøkene ca. 50-100 år fra nå av.

 

Du snakker om evolusjonen av spraak som noe som skjer uten paavirkning fra menneskene som bruker spraaket, som noe vi ikke har kontroll over. Dette er selvsagt ikke riktig. Vi mennesker har stor paavirkningskraft paa hva som skjer med spraaket vaart, det er jo tross alt vi som bruker det. Dette kan du for eksempel se i tilfeller hvor spraak har blitt gjenopplivet etter lang tid som dode, for kulturelle grunner. Et eksempel er Hebraisk, som etter opprettelsen av staten Israel bokstavelig talt har blitt gjenopplivet for aa sikre Israelerne sin nasjonalidentitet. Et anet eksempel er Irsk, som var praktisk talt ikkeeksisterende for 50 aar siden, og som naa vokser i stor fart.

 

Man bor aldri undervurdere Spraak sin funksjon som identitet- og kulturskapende. Det er et faktum at Nynorsk har dypere norske rotter enn bokmaal, det er ogsaa et faktum at grunnen til at bokmaal i det hele tatt eksisterer er fordi Danskene gjorde det ulovlig aa snakke norsk i mange hundre aar. Fra et lingvistisk synspunkt er ikke Bokmaal norsk, det er en dansk dialekt.

Lenke til kommentar

Lei av tynne argumenter for å beholde nynorsken. Vi har absolutt ikke behov for det. Vi som snakker bokmål skjønner helt fint hva nynorsk-pratende sier, og vise-versa. Nynorsk burde være valgfritt, og ettersom det klages på norske barns norskferdigheter kan de som velger bort nynorsken få bedre norskopplæring ved å kvitte seg med unødvendige distraksjoner. Jeg har spurt lærere, jeg har spurt andre medmennesker, jeg har aldri hørt et reelt og godt argument for hvorfor vi skal beholde nynorsk i skolen.

 

Jeg har snakket med opptil flere mennesker som snakker nynorsk, og vi har null og niks problem med å forstå hverandre. Det at norsk ungdom blir tvangsfóra med nynorsk grammatikk kommer ikke til å hjelpe en døyt, og det vet vi godt. Jeg støtter fullt og helt at de som snakker nynorsk og vil snakke det kan velge nynorsk undervisning, men ikke la oss lide av den grunn.

Lenke til kommentar

Det er tøv at nynorsk vert holdt kunstig i live. Det er ei bokmålsgreie. :tease:

 

Fün fäcts:

 

Nynorsk var ikkje godkjent språk norsk-test for innvandrarar før på 2000 talet. Vi har altså hatt ein statleg politikk på å importere bokmålsbrukarar og kunstig holde bokmål i live. Eg har forresten aldri høyrt om ein same som har nynorsk som hovudmål.

 

VG, Dagbladet og andre glossy magasin har eit kunstig redaksjonelt forbod mot nynorsk. Ein har uttalt dette er for å "ikke forvirre leseren". Bokmål får ein kunstig dominans i pressa. Det mest ekstreme eksempelet var då Dagbladet spurde nynorsk-forfattaren Olaug Nilssen om ho ville skrive fast i avisa. Då ho spurde om å få skrive på nynorsk var akkurat dette med nynorsk uaktuelt, men ho måtte gjerne skrive i avisa altså, det var ikkje det... :innocent:

 

Kinoteksting og dvd-menyar på nynorsk er så godt som ikkje eksisterande. Det har vore lite nynorsk-tilbod på data, før kommunane tok seg saman og trua med å skifte til Linux. (I parantes kan vi nemne at Island med 200 000 innbyggarar har lenge hatt eigne språkpakker i windows, mens enkelte språk i Spania som har langt større brukargruppe ikkje har fått denne pakka endå. Snodig. The Economist gjorde sak på akkurat det der, med god kapitalistisk vinkling om fordelane ved fri konkurranse. )

 

Det er lite litteratur oversatt til nynorsk. Pratchett og Stephen King skriv godt dei, men når store forfattarar konsekvent berre er tilgjengeleg på bokmål så skapar det favorisering.

 

Forlaga skapar kunstige bokmålselevar, ved å trenere oversettinga av nynorske læreverk og trykke desse til sist. Dette skjer uavhengig om læreboka var først skriven på nynorsk(!), då forlaga "ikke innehar fagleg kompetanse" og må la dette gå i "ekstraarbeid etter bokmålsversjonen". :ph34r:

 

Det har vore eit sosialt press på å konvertere ifrå nynorsk til bokmål, ifrå dialekt til "byspråk".

 

--------

 

På eit anna plan har vi eit snodig fenomen. Det verkar som om professorane (!) Dahl, Vinje og Langslet har hatt ein politikk på å framstille nynorskingorganisasjonane og nynorskfolket som nazistiske på feilaktig grunnlag. Unnskyldningane til Dahl og Langslet er dårlege, dei har vore "forført av sine eigne fordomar" og kan plutseleg ikkje uttale seg på fagleg grunnlag lenger når dei blitt tatt på fersken.

 

Irving-entusiasten Hans Fredrik Dahl, ein kar som ikkje heilt klarar å bestemme seg om motrørslene på vestlandet var nazistiske - og samtidig skriv om "kjernekaren og universalisten" Vidkun Quisling. Langslet snakkar om korleis nynorskrørsla "formodentlig torpederte fredningen av språkkampen" , utan å komme med bevis. Samtidig lyg han og seier riksmålsbevegelsen la ned arbeidet sitt. Vinje derimot slår klokkeklart fast at det eksistere enkeltpersonar som brukte nynorsk og var nazistiske, og prøver å late som om det var det debatten handla om. Du finn t.d. holocaustfornektande jødar, så det er mykje rare folk der ute.

 

 

For ordens skuld: Dette er riksmålsbrukarar som framstiller Noregs Mållag sånn. Det er fullt mogleg dei også har noko imot bokmål.

Lenke til kommentar
Ja, det er heilt sikkert grett, men då må vi få bokmål som valgfag.

Eg vil ikkje lære dansk viss eg ikkje trenger det.

Isåfall skal bokmål vere valfag for Nynorsk-brukarar :D

Selvfølgelig vil ikke vi bokmål-brukere at dere i nord skal lide dere gjennom det samme helvete som oss. :p

 

Har forresten ikke noe imot nynorsk som et språk, hvis jeg hadde støtt på nynorske tekster på kino en gang i blandt hadde jeg ikke brydd meg, hører på talen uansett. Nynorsk som et skolefag derimot, det er bare problematisk for elevene.

Lenke til kommentar
Lei av tynne argumenter for å beholde nynorsken. Vi har absolutt ikke behov for det. Vi som snakker bokmål skjønner helt fint hva nynorsk-pratende sier, og vise-versa. Nynorsk burde være valgfritt, og ettersom det klages på norske barns norskferdigheter kan de som velger bort nynorsken få bedre norskopplæring ved å kvitte seg med unødvendige distraksjoner. Jeg har spurt lærere, jeg har spurt andre medmennesker, jeg har aldri hørt et reelt og godt argument for hvorfor vi skal beholde nynorsk i skolen.

 

Jeg har snakket med opptil flere mennesker som snakker nynorsk, og vi har null og niks problem med å forstå hverandre. Det at norsk ungdom blir tvangsfóra med nynorsk grammatikk kommer ikke til å hjelpe en døyt, og det vet vi godt. Jeg støtter fullt og helt at de som snakker nynorsk og vil snakke det kan velge nynorsk undervisning, men ikke la oss lide av den grunn.

 

Det er mogleg nynorskundervisninga bør reformerast på eit vis, sjølv om eg trur den reformen må takast av nokre andre enn dei som vil avskaffe nynorsken. Men eg har sett folk skjelle og smelle fordi dei ikkje forstår eller vil forstå. Kva skal eg gjere med dei? Be dei om å vokse opp og lære seg norsk?

 

 

 

Forøvrig er nokre ein av mine beste vennar austlendingar og ein annan bestevenn er riksmålsbrukar. :cool:

Lenke til kommentar
Lei av tynne argumenter for å beholde nynorsken. Vi har absolutt ikke behov for det. Vi som snakker bokmål skjønner helt fint hva nynorsk-pratende sier, og vise-versa. Nynorsk burde være valgfritt, og ettersom det klages på norske barns norskferdigheter kan de som velger bort nynorsken få bedre norskopplæring ved å kvitte seg med unødvendige distraksjoner. Jeg har spurt lærere, jeg har spurt andre medmennesker, jeg har aldri hørt et reelt og godt argument for hvorfor vi skal beholde nynorsk i skolen.

 

Jeg har snakket med opptil flere mennesker som snakker nynorsk, og vi har null og niks problem med å forstå hverandre. Det at norsk ungdom blir tvangsfóra med nynorsk grammatikk kommer ikke til å hjelpe en døyt, og det vet vi godt. Jeg støtter fullt og helt at de som snakker nynorsk og vil snakke det kan velge nynorsk undervisning, men ikke la oss lide av den grunn.

 

Det er mogleg nynorskundervisninga bør reformerast på eit vis, sjølv om eg trur den reformen må takast av nokre andre enn dei som vil avskaffe nynorsken. Men eg har sett folk skjelle og smelle fordi dei ikkje forstår eller vil forstå. Kva skal eg gjere med dei? Be dei om å vokse opp og lære seg norsk?

 

 

 

Forøvrig er nokre ein av mine beste vennar austlendingar og ein annan bestevenn er riksmålsbrukar. :cool:

 

Det handler om holdning og ikke språklig forståelse :)

Lenke til kommentar
Det har vore eit sosialt press på å konvertere ifrå nynorsk til bokmål, ifrå dialekt til "byspråk".

 

Nynorsk er ikke noen dialekt, det er noe Ivar Aasen var og samla inn på diverse plasser i Sør-Norge - deretter miksa han det til et skriftspråk der et fåtall har en dialekt som likner.

Lenke til kommentar
Nynorsk i skolen er kulturbevaring, mao. kunstig livsoppholdelse av et språk som er på vei til å dø ut. Man sloss mot evolusjonen. Tåpelig og fånyttes da språket likevel kun vil finnes i historiebøkene ca. 50-100 år fra nå av.

 

Språk skal kun læres for kommunikasjonens skyld, ikke for kulturbevaringens.

 

EDIT: Å lære nynorsk for å kunne forstå obskure lærebøker, aviser og dikts budskap holder ikke som argument. Den letteste løsningen på slike problemer vil være å la disse moderniseres til å anvende et mer allment mål fremfor det å lære hele befolkningen et språk de egentlig ikke trenger. Mao. er det ikke noe galt med de som ikke kan nynorsk, det er noe galt med det fantastiske mindretallet av medier/folk som krever at den store majoritet skal kunne språket.

 

Hvordan kan du si at det dør ut? Jeg skulle likt å se kilden din på det. Her i Sogn lever det i hvert fall i beste velgående : )

Lenke til kommentar
Nynorsk kan hjelpe på språkforståinga når du reiser i Norge, noko som kan vere viktig. Eg er ærleg talt litt bekymra for velferda til eit menneskje som skrik på høg guffe at han "forstår ikke hva du sier din idiot!". Det er greit at ein ikkje skjønar alle dialektord og ber (høfleg?) om ei oppklaring, men enkelte går veldig fort inn i kampfwagenmodus.

Sisst jeg sjekka var nynorsk et skriftspråk, basert på mange dialekter. Når folk da ikke skjønner hva du sier, er det du som har et problem, og ikke greier å snakke slik at folk forstår.

Lenke til kommentar

Dealen med nynorsk er jo at vi som skriver og leser bokmål ikke har behov for det. Dere som skriver og leser nynorsk har behov for å kunne bokmål i og med at bokmål er dominerende hvis du ikke er fra langt oppi nord-norge. Plakater, reklame, aviser, tv, kino, bøker... Bokmål er dominerende, det kan ikke benektes. Nynorskbrukere hadde nylig en aksjon foran kinoen i Stavanger hvor de aksjonerte for nynorsk teksting på engelske filmer. Wow. Skal kinoen tape penger? :D

 

my point being, det er unødvendig for oss. men som sagt, vi kan godt lære litt historie. Nynorsk er uten tvil valgfag og lite oppe i media utenom på spesielle steder om 100 år. Mark my words dere som nettopp er født.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...