Gå til innhold

Worklog: Brente Mandler


tendilenz

Anbefalte innlegg

Noen kjenner dem fra egen barndom og oppvekst. Andre kjenner dem fra handlesenterene hvor de selges fra store gryter. For andre er de kanskje bare en rar kuriositet. Uansett, brente mandler er en klassiker som hører julen til i Norge. Det er også noe som er lett å lage og uten store kostnader. De kan lages på alt fra det enkleste hybelkjøkken til det mest avanserte kokke-kjøkken. I det følgende viser jeg hvordan man enkelt og greit kan lage brente mandler selv.

 

Oppskriften har jeg hentet fra varden.no's mat og drikke-seksjon. Jeg har funnet liknende oppskrift andre steder på nettet også.

 

Ingredienser:

Sukker (250g)

Mandler (250 g)

Vann (1 dl)

Det finnes forøvrig oppskrifter med flere ingredienser, men jeg har altså valgt vanilla-utgaven (må ikke forveksles med vanilje...)

 

Ingredienser vist nedenfor. Fyrstikkesken er ment å illustrere mengdene for de som ikke har kjøkkenvekt.

post-22689-1198356430_thumb.jpg

 

Utstyr:

Gryte

Sleiv

To gafler

Litt bakepapir (må ikke forveksles med matpapir)

Komfyr (ikke avbildet, men finnes i mange hjem eller i de fleste elektroforretninger)

Utstyr (minus komfyr) avbildet nedenfor.

post-22689-1198357357_thumb.jpg

 

 

Fremgangsmåte:

Ingrediensene blandes i en gryte og varmen settes på (jeg valgte trinn 8 på komfyren hele veien).

Hensikten med dette er å blande mandler og sukkerlaken. Etterhvert vil vannet fordampe og sukkeret vil gradvis brunes samtidig som de legger seg rundt mandlene.

post-22689-1198357391_thumb.jpg

Laken begynner å koke og det dannes et grått og udelikat skum. Ikke bry deg, men fokuser på at sluttresultatet bir godt.

post-22689-1198357409_thumb.jpg

 

Stadig mer av vannet fordamper og det begynner etterhvert å bli en passelig tykk grøt.

 

 

Kritisk øyeblikk nr.1

Vannet har fordampet og man har nå en blanding av fritt sukker samt mandler med sukker på seg. Sukkeret vil nå relativt kjapt smelte og bli brunt. Dette er ikke tidspunktet for å gå på do. Rør hektisk rundt med sleiva.

post-22689-1198357455_thumb.jpg

 

 

Alt sukker skal smeltes og mandlene blir badet i det brune sukkerklisset. Rør videre.

 

 

If you can't stand the heat, get out of the kitchen!

Etterhvert blir det fryktelig varmt i gryta, det ryker litt og det kommer noen lyder som minner om popcorn-popping. Ikke stikk av, men rør videre til mandlene og sukkeret har fått en passende fin brunfarge.

post-22689-1198357483_thumb.jpg

 

 

Når du er fornøyd helles gugga over på et matpapir (varmebestandig underlag anbefales, jeg brukte en stekeplate)

post-22689-1198357500_thumb.jpg

 

 

Kritisk øyeblikk nr 2.

Du har riktignok laget brente mandler (gratulerer!), men størkner de i denne formen har du en uspiselig klump som best egner seg til å stoppe panservogner. Nå er det derfor viktig å sette gaflene i arbeid. Spre massen utover med gaflene mens sukkeret ennå er varmt. (velger du å bruke fingrene kan du gå videre til denne tråden: Hva slags mat har satt arr på deg? ) NB Sukkeret er sabla varmt, men det størkner fort så du bør skynde deg litt. At mandler henger sammen er ingen krise for de klarer du lett å knekke fra hverandre etterpå. Men mandler som ligger i større klumper bør separeres.

post-22689-1198357532_thumb.jpg

 

 

Sånn! Da er du i praksis i mål. Vent til det har kjølt seg ned og størknet litt før du knekker mandlene fra hverandre.

 

 

Serveringstips

Brente mandler nytes best alene, men andre variasjoner er sikkert også OK. Nedenfor er vist et eksempel.

 

 

post-22689-1198357575_thumb.jpg

 

 

God jul

Endret av tendilenz
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Vil bare minne alle som skal lage dette på at varmt sukker brenner seg fast i huden, og det er VONDT. Så pass på ;)

Jepp, dette er skumle saker. Selv mistet jeg litt varmt sukker på sokken (!). Har fortsatt rødt merke på foten...

 

Personlig så pleier jeg å ha en del honning oppi sammen med sukkeret. Det setter så god smak

Bra forslag. Det skal testes ut til neste gang (neste jul that is). Vurderte selv diverse smakstilsetninger (til og med konjakk), men landet på naturell-versjonen.

 

Musty, de smakte akkurat som ganen min forventet at de skulle. Rett og slett gode, brente mandler.

 

Når det gjelder oppskriften vil jeg neste gang nedjustere sukkermengden i forhold til mandler. Det var alt for mye brunt sukker mellom mandlene (se bildene). Vil tippe det holder med 100-150 g sukker per 250 g mandler.

Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...

OK folkens, tid for å bumpe denne julerelevante tråden. Har nettopp laget årets porsjon. Noen stygge brennmerker på hendene, men mandlene er i boks. Denne gangen laget jeg dem med en god slump konjakk oppi. Og min erfaring er: konjakk har absolutt ingen innvirkning på smaken. Mulig at en 24timers marinering i konjakk hadde hjulpet, men det hadde vel avskallet mandlene også - og det ønsker man seg jo ikke. Men konjakken hadde i det minste en positiv innvirkning på stemningen på kjøkkenet...

 

Neste år blir det honning istedetfor sukker. Hvitt sukker er så 2007.

Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...
  • 1 år senere...

Tror det er en annen fremgangsmåte enn mamma bruker. Er ikke helt sikker, men tror ho rister de litt i ovnen først. Også skal mandlene og sukkeret blandes på svak varme, jo svakere jo bedre. Men da skal man ha god tålmodighet. Hehe. Er ikke 100% sikker, men kan høre i morra åssen ho gjør det.

Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...
  • 1 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...