Gå til innhold

Utdanning som kokk i "voksen alder"


Anbefalte innlegg

Veldig kort og greit. Jeg er i jobb for tiden, men etterhvert som livet mitt dreier seg mot det etablerte familieliv, har jeg begynt å tenke på alternativer. Jobben jeg har er veldig komfortabel og fin, med arbeidstid fra 12-18 man-lør, men har en del ulemper, ulemper som antageligvis vil bli større når/hvis avkom dukker opp. Dette går på lønn, arbeidstid i forhold til resten av verden, samt lite fritid/ferie.

 

Problemet er at jeg har videregående utdanning (allmennfag), og må ta utdanning på nytt. Av aktuelle yrker er det kokk som både virker fristende og realistisk, men jeg antar at det betyr at jeg må til Bergen yrkesskole i ett år, så to år i praksis. Jeg har særdeles lite lyst til å gå på skole med dagens bedritne fjortiser, så jeg lurer da på om det finnes andre alternativer, noe lignende NKI, som muligens kunne vært gjort på kveldstid.

 

Noen her som jobber som kokk, og som kan fortelle litt om hvordan hverdagen er, og hvordan utdanningen var?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hvis du har almenn, er det ikke enklere å bare ta en høyskoe utdannelse og få en godt betalt jobb med greie arbeidstider. For meg høres det å starte helt på nytt noe værre.

 

Joda, i teorien er det jo mye enklere, men problemet mitt er at jeg ikke har interesser eller kvaliteter som kan brukes i en jobbsammenheng. Jeg er glad i å spille spill og skrive sinte innlegg om de lavpannede menneskene jeg møter i hverdagen, men det er ikke mange jobber hvor jeg kan gjøre det. Jeg ser også ut som om jeg har jobbet med piercing og tatovering i 7-8 år, så det begrenser utvalget litt. :)

 

Angående arbeidstiden, så er jeg klar over at det er arbeidsplasser som vil ha kokker til alle andre tidspunkt enn 9-16, men det får man også igjen i ubekvemstillegg og fridager. Mulighet for å jobbe i nordsjøen er jo også tilstede, med X uker på jobb og Y uker fri. Har forstått det sånn at det er et stort behov for kokker, og muligheten for å tjene gode penger er absolutt tilstede. Så lenge det er noen fridager og en liten ferie i løpet av året, så høres det veldig ok ut i mine ører.

 

PepsiCo: ikke vet jeg. Utdanningen består iallefall av to år teori (hvor ca. halvparten av timene er norsk, engelsk, matte og andre ting jeg kan hoppe over) og to år i praksis (antageligvis og forhåpentligvis med lærlinglønn).

Lenke til kommentar

Hva med journalist eller noe innen media, grafiker, design osv, kan det være interresent for deg. Kommer bare med forslag altså, håper du finner ut etterhvert.

 

Og utseende bør ha lite med arbeidet du gjør så lenge du er villig og står på og er flink med det du driver med. Lykke til med valget uansett.

Lenke til kommentar

Problemet med den type jobber, er at jeg har inntrykk av at det er veldig mye freelance-basert arbeid. Det er skummelt nok å vurdere å gå fra jobb og tilbake til utdanning, jeg har lite lyst til å utdanne meg til arbeidsledighet eller strøjobber på toppen av det hele. Det å ha tryggheten med en stabil jobb og inntekt er første prioritet.

Lenke til kommentar

Jeg vet ikke om dette kanskje er en unødvendig bump, men hva med sykepleier?

Såvidt jeg vet kan du gå på sykepleier skole om du har fullført 3års videregående skole, og har studiekompetanse.

Det at du har litt annerledes utseende enn den gjennsomsnitts nordmann tror jeg ikke har mye å si.

Lenke til kommentar

Njaa, jeg har faktisk vært inne på tanken tidligere, men har slått det fra meg. Hvordan kroppen fungerer er fryktelig interessant, men jeg var skolelei da jeg var ferdig på videregående, og jeg tror ikke det har forandret seg særlig mye.

 

Men, jeg har sjekket litt videre opp i dette, sendte en mail til Årstad VGS (tidligere Bergen yrkesskole) og fikk forklart veldig mye. Jeg har to alternativ, det første er 2 år med skole og 2 år med praksis (lønnen var på ca. 55kr/t første året, og nærmere 70kr/t andre året). Alternativ to er å jobbe alle fire årene i et kjøkken, med 4 dager på jobb og 1 dag på skolen, noe som høres veldig ok ut i mine ører.

 

Skal ta en del telefoner neste uke, så vi får se hvordan det utvikler seg.

Lenke til kommentar

Det siste alternativet virket flott. I hvert fall om man er lei av teori, teori og atter teori.

Ønsker deg i hvert fall lykke til. Håper det blir gøy å skifte jobb. Kommer du til å fortsette med kroppskunst på hobbybasis? Et alternativ til det er jo å jobbe hver lørdag i studio, og ha søndager fri. Det hadde jeg tenkt på, om jeg var deg. Men nå har jo selvsagt arbeidsgiveren din noe han skulle sagt, men kanskje verdt å snakke med han/hun om.

Endret av Minus
Lenke til kommentar

Da jeg var i militæret jobbet jeg sammen med en som hadde fagbrevet som restaurantkokk. Det finnes 2 typer kokker: Restaurant- og institusjonskokker.

Restaurantkokkene jobber ofte under veldig tidspress (selv om det sikkert finnes rolige arbeidsplasser for restaurantkokker óg) og arbeidstidene er ofte noe annet enn 0900 - 1600. Men disse kan tjene veldig godt alt etter hvor/hvordan de jobber.

Institusjonskokkene kan også kalles 'storkjøkken-kokker' og jobber på alt fra kjøkken på sykehus til båter. Der jeg jobbet mens jeg var i førstegangstjeneste var som institusjonskokk (uten fagbrev da) på mannskapsmessa for Panserbataljonen på Setermoen. Disse kokkene jobber mer den typen 0900 - 1600 og arbeidsforholdene er ikke like stressende som på en restaurant.

Lenke til kommentar
  • 3 år senere...

Tja, hva skal man si? Jeg begynte i lære sommeren '08, på et sted som i ettertid viste seg å være et dårlig alternativ mtp opplæring. Mye halvfabrikat (dvs. ferdig laget mat som ble varmet opp i micro eller frityr) og lite kyndig kjøkkenpersonell. Der var jeg i 8 måneder, og fikk så læreplass på en annen restaurant i byen, hvor jeg nå jobber fortsatt. Det var som natt og dag, her lager vi alt fra bunnen av og det er mye mer håndtverk involvert. I og med at vi bruker mye greier fra skog og mark er det et ganske krevende sted å jobbe (på en positiv måte), plutselig kommer venner av eieren med en kurv sopp, en halv hjort som skal parteres, urter, blomster og andre buskvekster. Nå om dagen får vi inn ting som engkarse, ramsløk og løvetann.

 

I løpet av tiden jeg har vært der har vi vært på studietur til forskjellige leverandører i Sogn, jeg har vært utplassert på en lokal baker og fiskemottak, i Januar ble jeg sendt på en reiselivmesse i Berlin for å representere Smak av Kysten, og nå før påsken var jeg i Danmark og jobbet på Geranium (kjøkkensjefen vant Bocouse d'Or '11) og Noma ("verdens beste restaurant"). I sommer skal vi på ny studietur til Gudbrandsdalen. Jeg tar fagbrevet i Februar/Mars '12.

 

Ellers har jeg hatt veldig godt av et par år med hardt arbeid. Det er tidvis mye stress, men alt handler bare om godt forarbeid. Proper planning and preparation prevents piss poor performance, som det heter på fint. Lønnen er ikke fantastisk som lærling, jeg har hatt ca. 7500kr fast utbetalt, samt 130kr timen for overtid. Enkelte måneder, f.eks. Mai-Juni og Oktober-Desember er det ofte mye overtid pga konfirmasjoner, festspill og julebord, hhv. I tillegg har man tipsen som hjelper godt på. Arbeidstiden varierer, restauranten jeg jobber på har lunsjåpent, og jeg har hatt mange tidligvakter. Dvs. 8-15.30, ganske normal arbeidstid. Innimellom blir det seine vakter, da blir det gjerne fra 16-23/24. Helt greit i små doser, men jeg trives absolutt best med tidligvaktene.

 

Ellers kan man, som nevnt, stikke innom bloggen min, der legger jeg ut litt bilder og oppdateringer innimellom.

 

Om noen lurer på noe spesifikt om utdanningen, så er det bare å spørre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 7 år senere...

Tja, hva skal man si? Jeg begynte i lære sommeren '08, på et sted som i ettertid viste seg å være et dårlig alternativ mtp opplæring. Mye halvfabrikat (dvs. ferdig laget mat som ble varmet opp i micro eller frityr) og lite kyndig kjøkkenpersonell. Der var jeg i 8 måneder, og fikk så læreplass på en annen restaurant i byen, hvor jeg nå jobber fortsatt. Det var som natt og dag, her lager vi alt fra bunnen av og det er mye mer håndtverk involvert. I og med at vi bruker mye greier fra skog og mark er det et ganske krevende sted å jobbe (på en positiv måte), plutselig kommer venner av eieren med en kurv sopp, en halv hjort som skal parteres, urter, blomster og andre buskvekster. Nå om dagen får vi inn ting som engkarse, ramsløk og løvetann.

 

I løpet av tiden jeg har vært der har vi vært på studietur til forskjellige leverandører i Sogn, jeg har vært utplassert på en lokal baker og fiskemottak, i Januar ble jeg sendt på en reiselivmesse i Berlin for å representere Smak av Kysten, og nå før påsken var jeg i Danmark og jobbet på Geranium (kjøkkensjefen vant Bocouse d'Or '11) og Noma ("verdens beste restaurant"). I sommer skal vi på ny studietur til Gudbrandsdalen. Jeg tar fagbrevet i Februar/Mars '12.

 

Ellers har jeg hatt veldig godt av et par år med hardt arbeid. Det er tidvis mye stress, men alt handler bare om godt forarbeid. Proper planning and preparation prevents piss poor performance, som det heter på fint. Lønnen er ikke fantastisk som lærling, jeg har hatt ca. 7500kr fast utbetalt, samt 130kr timen for overtid. Enkelte måneder, f.eks. Mai-Juni og Oktober-Desember er det ofte mye overtid pga konfirmasjoner, festspill og julebord, hhv. I tillegg har man tipsen som hjelper godt på. Arbeidstiden varierer, restauranten jeg jobber på har lunsjåpent, og jeg har hatt mange tidligvakter. Dvs. 8-15.30, ganske normal arbeidstid. Innimellom blir det seine vakter, da blir det gjerne fra 16-23/24. Helt greit i små doser, men jeg trives absolutt best med tidligvaktene.

 

Ellers kan man, som nevnt, stikke innom bloggen min, der legger jeg ut litt bilder og oppdateringer innimellom.

 

Om noen lurer på noe spesifikt om utdanningen, så er det bare å spørre.

 

Hei Jørgen,

Jeg started nettop en ny tråd men så fant jeg din. Planlegger yrkeskifte. Er 28 år. Vil bli kokk.

Alternativet til 2 år på videregående skole er da 4 år med praksis, du sier 4 dager på jobb og en på skole. Hvordan fungerer dette? Jobber du via skolen eller er det to forskjellige ting? Godkjenner skolen arbeidet underveis eller jobber du som lærling og tar skole hver for seg? Hva er sjangsene for å starte som lærling med null erfaring? Jeg kan en del om mat og er meget skilled på kjøkkenet, men det er langt ifra å jobbe på en restaurant med sesong basert meny:) Ble kanskje litt mange spørsmål men finner ikke helt ut av dette på nett.

Lenke til kommentar

Totalt sett hadde jeg 9 måneder på skole (Årstad VGS i Bergen), hvor jeg møtte opp hver fredag morgen (og gikk stort sett på jobb etterpå). Vi var totalt fem som var på kurset. To "vanlige" lærlinger som var i arbeid i restauranter, men måtte ta opp igjen noe pga dårlig oppmøte de to skoleårene. Vi tre andre var voksne. Kurset var ganske grunnleggende, vi hadde litt om vin/brennevin, vinparring, menyskriving, slakting/porsjonsstykker og litt sånt. Kurset var noe opplæringskontoret meldte meg inn på (Opplæringskontoret for hotell- og restaurantfag i Hordaland). Du har nok et tilsvarende i din kommune.

 

Opplæringskontoret godkjenner arbeidet/progresjonen løpende. Jeg hadde møte med min ansvarlige hvert kvartal, og da hadde jeg noen enkle skjemaer jeg skulle fylle ut til hvert møte.

 

Sjansene for å få deg en lærlingplass er litt vanskelig å si. Er du over 25 år mister bedriften et tilskudd fra kommunen, og i en presset bransje kan det være avgjørende om det står mellom deg og en yngre kandidat. Om du, som meg, velger et yrke senere i livet, er det derimot gjerne en større interesse for faget enn hva en 17-åring kan oppdrive.

 

At du har mangelfull erfaring gjør ingenting. Det er ingen som forventer at du kan alt, eller mye. Det viktigste er at du har en interesse for faget, og at du ikke er redd for å jobbe. Det er alltid noe å gjøre i en restaurant.

 

Det kan også være et beinhardt yrke, og det er ikke alle som forventer hvordan hverdagen er. Du kan gjerne høre med noen lokale restauranter om de er interessert i å ha deg som gratis ekstrahjelp en kveld eller to. Da får du sett hvordan det kan være, og er du flere steder får du en liten pekepinn på hvordan kjøkkenene fungerer. Noen steder er det fin flyt mellom servitører og kjøkken, god stemning og null stress. Andre steder er det muggen stemning mellom to kokker, skjeggkre på tørrvarelageret og late servitører. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...