Gå til innhold

Prekestolen - løst og fast om tro


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Vil ha fellesgudstjenester"

"Stram økonomi gjør at det i år blir holdt færre gudstjenester i Agder og Telemark bispedømme."

 

 

Dette ser ut til å være en hyggelig trend.

 

 

"Biskop vil ha færre gudstjenester" (Rogaland)

"Stenger kirker grunnet dårlig økonomi" (Danmark)

"Ansetter ikke nye prester grunnet dårlig økonomi" (Sverige)

Endret av KarlRoger
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Forskningen som knuser myter

Det synses mye om islam og muslimer. Derfor tar denne kulturkommentaren utgangspunkt i fakta.

 

Vi forbinder gjerne islam med udemokratiske land i Midtøsten. De mest høyrøstede og medievennlige muslimene bor kanskje her, men ikke de fleste. Rapporten «Mapping the Global Muslim Population» (2009) fra The Pew Forum viser at demokratiet Indonesia har flest muslimer – 203 millioner. Kun en femtedel av verdens cirka 1,5 milliarder muslimer bor i Midtøsten.

 

En annen myte sier at islam er mer voldelig enn andre livssyn. En forsker ved University of Louisville, USA, har sett på voldelige konflikter og folkemord fra år 0 til 2008, i alt over 3000. Rapporten «Body Count: A quantitative review of political violence across world civilizations» viser at den islamske sivilisasjon står bak cirka 32 millioner dødsfall, mens den kristne står bak cirka 178 millioner. I samme periode har den kristne befolkning vært om lag halvannen gang større. Ikke-religiøse sivilisasjoner, som den kommunistiske, står for cirka 125 millioner dødsfall, selv om slike sivilisasjoner kun er registrert de siste 300 år.

 

Europols statistikk «TE-SAT 2010» viser at EU-land opplevde ett terrorangrep fra islamister i 2009. En libyer prøvde å bombe militærforlegningen Santa Barbara i Milano, hvor en soldat ble lettere skadd. Separatister sto for 237 angrep, venstreradikale for 40, høyreekstreme for 4 og andre for 10.

 

Flere undersøkelser viser at 70-80 prosent av alle registrerte voldstilfeller i Norge utføres i alkoholrus. Mange muslimer praktiserer islams alkoholforbud. SIRUS’ årlige ungdomsundersøkelse viser at ungdom i Oslo Vest drikker langt mer enn ungdom i muslimtette bydeler. Men i media knyttes vold gjerne til islam. Svensk-kurdiske Fadime Sahindal ble drept av faren fordi hun elsket «feil» mann – en stor nyhetssak i 2002. Verken Fadime eller faren var muslimer, og ble heller ikke kalt muslimer i svenske medier. Norske medier kalte ofte familien muslimsk, og hadde en forestilling om islamsk æresdrap.

 

Nok en myte er at muslimer vil innføre sharialover i Europa. Et lovverk som bare praktiseres fullt ut i to av verdens cirka 200 land. I Indonesia har noen islamske lærde til og med anerkjent homofili. I Europa har The Open Society Institute spurt muslimer om den viktigste verdien i deres nye hjemland. På topp kommer respekt for landets lover. Ikke-muslimer i Europa har ytringsfrihet på topp, foran lovlydighet. Undersøkelsen heter «Muslims in Europe: A Report on 11 EU Cities» og er fra 2009. Samtidig viser ferske tall fra European Social Survey at halvparten av alle muslimer i Europa aldri går i moskeen.

 

Noen tror at islam vil svekkes hvis vi kritiserer og angriper muslimer. Det er vanskelig å studere vitenskapelig, men muslimer gir oss et hint. Nazneen Kahn-Østrem er høyskolelektor i Oslo, og sier hun var nokså likegyldig til islam før 11. september 2001. Etterpå følte hun seg langt mer muslimsk. Hun måtte forsvare angrep på sin muslimske identitet. Olav Elgvin siterer en rekke muslimer i Oslo på bloggen «Muslimprosjektet». En ung mann sier: «Det er så mye fokus på islam, ikke sant. Vi får hele tiden høre at vi er et problem. Derfor er det mange som virkelig har satt seg inn i islam, for å kunne svare på kritikken. Og de unge som vokser opp i dag har blitt mer religiøse på grunn av det». En ung kvinne sier: «Jeg var ikke så opptatt av islam før. Men nå føler jeg at jeg nesten må begynne å gå med hijab. Fordi alle snakker så mye om hijab og at det er et problem! Da får jeg lyst å vise dem finger’n og bare gå med hijab på trass, for å vise at jeg gjør som jeg vil».

 

Lenke til kommentar

Kan ikke si at jeg kjenner meg igjen i målgruppen for denne artikkelen, men mulig noen kan ha nytte av det..

 

Uansett mye synsing her som ikke nødvendigvis er korrekt, f.eks dødstallene det refereres til og islams påvirking av lover som jeg ser med en gang er meget partisk fremstilt.

 

Det er kanskje korrekt å nevne at det bare finnes 2 land med sharia lover, men for å snu på det: nevn meg et muslimsk land hvor det ikke er forbudt ved lov å fornærme profeten Muhammed (i Pakistan er du heldig om du blir henrettet, mobbene er som regel verre enn en kjapp henging).

 

Selv om man ikke kan stemple et lands lover som Sharia, så betyr ikke det at muslimske stater ikke lar islam påvirke deres lands lover.

 

Jeg sier ikke derfor at innvandrere av muslimsk opphav er ute etter å innføre muslimske lover i norge, men det er jo ikke utenkelig at en større muslimsk minoritet i landet vil forsøke å innføre f.eks blasfemi paragrafer knyttet til profeten eller gud, og hvem er vi til å nekte dem det? Vi med en egen luthersk-evangelisk statsreligion?

 

Tror det jeg prøver å si er at akkurat som med syre og vann, så går det helt fint å ha religion innad i staten, men stat inn i religion blir før eller senere uhyre.

Lenke til kommentar

 

Protestere ved begravelsen til en liten jente på 9 år? Fy faen WBC skal være glade for at jeg ikke er faren hennes.

 

Det endte visst med at de dukket opp på radio isteden.

 

"Toronto radio station gives extremists airtime"

 

Litt sær måte å gjøre det på, men i det minste slapp de forstyrrelser ved begravelsen.

Lenke til kommentar

Ferskt fra Jehovas Vitner*: Ateismen er på fremmarsj.

 

Ikke at jeg var ukjent med fenomenet, men greit å ha det bekreftet fra flere hold.

 

Legger ut de par første seksjonene som kan være interessante å lese, i forhold til hvordan de opplever ateismen:

 

framside.th.jpg

tilaksjon.th.jpg

vit1.th.jpg

vit2k.th.jpg

vit3e.th.jpg

 

Ser litt av det samme vrøvlet allerede.

verken ateismen eller teismen hviler utelukkende på vitenskap. I begge tilfeller er tro inne i bildet - i ateismen tro på blinde tilfeldigheter uten noen hensikt og i teismen tro på en intelligent Førsteårsak.

 

Ser for øvrig ikke ut som om de går til angrep på evolusjonsteorien, de bare misforstår den når de tror den har noe med det første livet å gjøre. Edit: Joda, overså litt den delen der kompleksiteten som bringes frem ved evolusjon påstås å være umulig.

 

Og det er ikke de onde handlingene som undergraver gudshypotesen. Bare den hypotesen om at det finnes en mektig og god gud der ute som bryr seg om oss. Jeg finner det langt mer rimelig å tro at det finnes en gud som liker å se mennesker lide, eller en som ikke bryr seg, på samme måte som de fleste av oss ikke er interessert i maurs lidelser. Evt. en gud som ikke vet om oss, en gud som ikke har makt i vårt univers, eller en gud som eksisterte tidligere men ikke gjør det lenger.

 

Men hadde jo vært fint hvis alle kunne enes om at onde handlinger ikke skal utføres, gud eller ingen gud.

 

Uansett, hyggelig at de føler dette er en trussel som de må ta alvorlig. "Nyateisme" er visst veien å gå.

 

 

*Levert til meg mens jeg var på vei ut, av det som så ut til å være tre generasjoner med vitner. Bestemor, mor og en baby i bakgrunnen. Lurte først på om de ville selge noe, så skjønte jeg hva det var og tenkte å bare si nei takk. Men når det mellomste vitne viste frem ateismeheftet så ble jeg nysgjerrig.

 

For øvrig en smule ironisk at det som står nesten først er:

De blir kalt nyateister og er ikke fornøyd med å holde synspunktene sine for seg selv.

Nei, faen ikke når dere leverer religiøs propaganda på døra mi uten at jeg på noen som helst måte har bedt dere om komme.

Endret av KarlRoger
Lenke til kommentar

Nyateimse? Steven Weinberg er over 80år, ikke spesielt ny er han, Hitchens er over 60, samme er dawkins, Harries er babien med sine 40+ år.

 

Det er festlig at artikelen quoter at ateistene ikke bare er sure på ektremeistene men alle religisøe? dette sier en av de mest ektreme sektene av kristendom, en sekt som er så ektremt at de ikke lar folk få livsviktige blodoverføring. Og så godt som alle er kreasjonister.

 

Og at nyateistene ikke kan holde deg til seg selv? Er det ikke jehovas vitner som har holdt på å dytte sin syke sekt på folk i 150 år?

 

Jeg har aldri gått på gate og fått blader dyttet i hånda om ateisme, jeg får det rett som det er fra jehovas vinter.

Lenke til kommentar

Ikke overraskende. Jeg tror vi er flere som har satt et støkk i fotsoldatene til JV. Jeg vil tippe de opplever flukt fra sekten siden de investerer så mye tid mot oss som åpenbart ikke vil la oss lure :p

Blogginnlegg der jeg forteller om min siste Jehovas Vitne konfrontasjon

(Bloggen er lagt ned btw...)

 

 

Forresten burde vi norske ateister klare å sy sammen en kort liten folder som vi kan trykke i nevene på JV-soldatene når de kommer med sitt glade vannvidd budskap.

Må jo være en grei deal det siden de alltid insisterer på å etterlate seg trykksaker? :)

Endret av Firebird (TMG)
Lenke til kommentar

Inviter de inn på kaffe og spør de ut om alle selvmotsigelsene, fornektingen av vitenskap, utstøtelser, holdningen til homofile og andre konfliktfylte verdisyn. Sett gjerne en fot foran døra når de har fått nok og vil ut og insister på at de må love å lese en utgave av Fri tanke før de forlater. Hvis du har et gammelt Fri Tanke liggende så er det jo glimrende om du putter det i jakkelomma deres.

 

Jeg skulle gjerne ha gjort det selv om ikke JV hadde svartelistet min adresse.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Forresten burde vi norske ateister klare å sy sammen en kort liten folder som vi kan trykke i nevene på JV-soldatene når de kommer med sitt glade vannvidd budskap.

Må jo være en grei deal det siden de alltid insisterer på å etterlate seg trykksaker? :)

 

Har tenkt tanken :) Ateister burde misjonere på gaten! Stå med vafler, kaffe og en broskjyre "Sannheten" Fått med ett par tanter og på laget, så er dette komplett!

Lenke til kommentar
Haha, hvorfor har de svartelistet adressen din?

Fordi jeg ba de aldri komme tilbake og fordi de respekterer slike ønsker. Jeg angret umiddelbart etterpå siden jeg gjerne skulle diskutert litt med dem ved en annen anledning.

 

Har tenkt tanken :) Ateister burde misjonere på gaten! Stå med vafler, kaffe og en broskjyre "Sannheten" Fått med ett par tanter og på laget, så er dette komplett!

Thomas Gjertsen prøvde seg med noe lignende. Han gikk fra dør til dør og skulle misjonere ateisme med et TV-team på slep. De fant noen som reagerte kraftig på ateistisk "forkynnelse" og jeg lo godt av innslaget. Håper det ga en del TV-seere litt perspektiv på konseptet forkynnelse.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...