Gå til innhold

Hvordan foregår MP-tjenesten i militæret?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Var selv MP i Bardufoss, absolutt en tjeneste å anbefale. Fikk sett og opplevd mye og hadde et spennende år. Tror det har blitt forandret, men da jeg var MP var det hovedsaklig to typer, Felt-MP og politi-MP. Felt-MP trener på MP sine oppgaver i krig, som behandlig av krigsfanger og har mye mer stridstrening og feltdøgn. Politi-MP står for å opprettholde ro og orden hovedsaklig og har mer vekt på politiarbeid i utdanningen. Dette inkluderer Arrestasjonsteknikker, rapportskrivning, utrykningskjøring, eskorte, trafikktjeneste, lede skadested, ransakning, seminar om narkotika, straffelov, kontroll av kjøretøy, batongkurs, lasermåling, avhør og mye mer.

 

Hadde først et halvt år med utdanning ved FMPS(Forsvarets MilitærPoliti Skole) på Sessvollmoen og deretter et halvt i Bardufoss der vi var operative MPer.

Først så er det vanlig rekrutt vil jeg påstå, så begynner man på MP utdanningen. Hele halvåret på Sessvollmoen er det utluking, men det skal sies at er man en oppegående kar og i grei form så skulle det ikke være noe problem å komme seg igjennom. Var selv i temmelig dårlig form før militæret, først da jeg begynte å trene ordentlig.

 

I Bardufoss bodde vi på flybasen og der var det forbanna god mat, hver lunch var et skikkelig koltbord og middagene var vanligvis gode. Sessvollmoen på den andre siden var temmelig råttent.

Vi var en tropp på ca 20 MPer delt på to lag der ett alltid var på vakt. Man har lite fritid som MP, men dette betyr også at man ofte kan sitte å se på tv, trene og denslags så lenge man er tilgjengelig og klar hvis noe skulle skje. Vi hadde ansvar for BAF, Heggelia, Setermoen, Skjold og noen mindre leire i Harstad. Vi hadde ganske frie tøyler, vi fikk beskjed om at de ville ha patruljer og kontroller her og der, så organiserte vi det selv. Vi kjørte rundt i uniformerte Toyota landcruisere som var greie biler, spesielt med tanke på varmeapparat, cd spiller og komfortable seter, alt en MB ikke helt tilfredsstiller på. Disse brukte vi til alt mulig, var det lite å gjøre stakk gjerne jeg og partnern min på tur et eller annet sted for å kanskje kjøpe noe mat eller hilse på kamerater i andre leire.

 

I helgene var det alltid patruljer til utestedene der soldatene dro for å forhindre bråk og tull. Det at alle hater MP synes jeg er veldig overdrevent, men fulle folk er slitsomme til tider. Etter å få høre "Kan du kcjjøre meg hjjem??" 35 ganger på rad så blir man litt lei. Spesielt hvis ditt negative svar blir etterfulgt av "Hva om jeg schlår ned kammeraten min da? kjjører dere meg hjem da?"

 

Da jeg var der hadde befalet ordnet med politiet i Troms slik at vi fikk bli med dem på patrulje en helg hver, det var veldig spennende og lærerikt. Sinnsykt hva man ser bare ved å være med politiet i en relativt rolig Norsk by en helg.

 

Som MP kan man komme borti situasjoner som man ellers ikke ville havnet i, som f. eks å være førstemann på en dødsulykke og skulle lede skadestedsarbeidet inntil politiet er på plass og tar over (hvis det er sivilt). Dette skjedde med laget mitt. Selv lå jeg på sykestua, men gutta synes det var litt guffent merka jeg. Det er bra system for å håndtere denslags, men man bør være bevisst på at man kan komme borti slike ting på forhånd.

 

En vanlig dag:

våkner opp, morgenmøte på stasjonen der man får vite planen for dagen og eventuelle andre saker. Frokost. Kontroll av kjøretøy utenfor en leir. Trening, lunch. Se på tv? Kanskje befalet har en eller annen oppgave/aktivitet. Middag. Patrulje til en eller annen leir, kaserneinspeksjon. Drive dank, vaske klær. Hvis det er helg så blir det patrulje til et eller annet utested på kvelden.

Dette var en vanlig heller kjedelig dag etter hva jeg kan huske. Man fyller gjerne opp dødtiden med et eller annet man synes er ålreit.

 

Hadde mye rart som skjedde da jeg var der, spesielt ved dimmetider, da tar det helt av. I helgene var vi ute hele natta, fra ene stedet til det andre der ting skjedde og om dagen skrev vi rapporter og anmeldelser frem til vi måtte ut igjen. De større øvelsene var både festlige og bedritne, mye som skjer, men man får ikke sove så mye og det er til tider for mye å gjøre. Da båtene la til i Harstad og fulle seilere prøvde å ta igjen for flere måneder ute på havet på et par dager på land så ble det også en masse spetakkel. Hadde noen ganske sære saker der.

 

Her er en nylig artikkel der MPene ser ut til å få kjørt seg bra.

Artikkel fra Bardufoss

Lenke til kommentar

Bra innlegg Den Polse! :thumbup:

 

Bare noen spørsmål. På den vanlige dagen du nevner, hvilken type trening gjennomførte dere? Hverken styrke eller kondisjon er noen av mine sterke sider ;) Når dere fikk ulike oppdrag som å kjøre rundt eller patruljere, foregikk dette mest sammen med andre MPer eller er man mest alene? Hva skjer med de som blir luket ut i løpet av de først 6mnd? blir de send hjem eller overført til andre tjenester? Hva med rang? Står MP utenfor rang-systemet eller hvordan fungerer det?

 

Vet du om man blir kvalifisert for noen stilling feks innen politiet etter endt 1års MP-tjeneste?

Lenke til kommentar
Bra innlegg Den Polse!  :thumbup:

 

Bare noen spørsmål. På den vanlige dagen du nevner, hvilken type trening gjennomførte dere? Hverken styrke eller kondisjon er noen av mine sterke sider ;) Når dere fikk ulike oppdrag som å kjøre rundt eller patruljere, foregikk dette mest sammen med andre MPer eller er man mest alene? Hva skjer med de som blir luket ut i løpet av de først 6mnd? blir de send hjem eller overført til andre tjenester? Hva med rang? Står MP utenfor rang-systemet eller hvordan fungerer det?

 

Vet du om man blir kvalifisert for noen stilling feks innen politiet etter endt 1års MP-tjeneste?

8615573[/snapback]

kondisjonstrening er det bare å venne seg til å militæret generelt, det kommer man neppe unna. MP trener vell dessuten en del nærforsvar som arrestasjonsteknikk osv. Det sier seg jo selv at det er et pluss å ha gått MP ett år før man søker politihøyskole. men om man vil være garantert plass der er befalskole veien å gå.

Endret av Henrik2k
Lenke til kommentar
Hva med rang? Står MP utenfor rang-systemet eller hvordan fungerer det?

 

Vet du om man blir kvalifisert for noen stilling feks innen politiet etter endt 1års MP-tjeneste?

8615573[/snapback]

 

Angåande rang så følgjer MP forsvarets vanlige rangordning; Er du i førstegangsteneste er du i utgangspunktet Menig (eller befalselev, men det er ein litt annan sak), men kan bli "oppgradert" til Korporal om du gjer deg fortjent til det eller får ei stilling som tilseier det. Litt spesielt med MP er vel at alle(?) blir korporalar etter fullført MP-opplæring.

 

Trur ikkje du får sivile kvalifikasjonar av å ha vore del av MP, men kanskje nyttig erfaring som gjer seg på eventuell søknad til politihøgskulen? :)

Lenke til kommentar

For å kunne ha militærpolitimyndighet må man være minimum korporal, derfor blir alle MPer korporaler. Du kan arrestere alt av militært personell, personell på militært område + noen smutthull her og der, men man var temmelig sikker på at det var nødvendig før man gikk etter en offiser el.

 

De som ikke klarer utdanningen havner hos andre avdelinger, befalet var veldig greie og ordnet det slik at folk havna der de ville innen for rimelighetens grenser.

 

Hvis du er i dårlig form nå, så ville jeg anbefale deg å begynne å trene litt, gjør det mye lettere for deg å komme igjennom de fysiske kravene og det gjør spesielt rekrutten mye mer behagelig.

 

Treningen var enten på eget initiativ eller noe sersjanten fant på. Vårt lag hadde en sersjant som mente at utholdenhet var alfa og omega, mens det andre laget hadde en som mente styrke var viktigst for en MP. Så vi hadde veldig mye løping, noe som sugde litt når det var -27 og knehøyde med snø :p Men vi kom i god form av det.

 

Fullfører du MP tjenesten så vil jeg mene det er temmelig lett å få videre engasjement i militæret. Vet ikke om det gjelder for alle MPer, men vi i SpesKp hadde alle stående tilbud om utenlandstjeneste og befalskurs. Ble også oppringt et par ganger i ettertid med tilbud om utenlandstjeneste.

Man er aldri garantert plass på politihøyskolen etter hva jeg har sett, med mindre man er kvinne og har innvandrerbakgrunn.. Det var mange i troppen min som søkte i løpet av året og mange bra folk som ikke kom inn, mens et rasshøl som egentlig aldri burde fått bli MP kom inn lett. Som jeg er temmelig overbevist om at er fordi han var av innvandrerbakgrunn. Må ha vært utrolig surt for de som søkte og ikke kom inn å få den nyheten. Å ha vært MP hjelper nok på hvis man søker politihøyskolen, men jeg tror det er lett å gå på en smell hvis man tror man er halvveis utlært politi etter et år som MP.

Vil mene at å ha MP på militærtjenestebeviset er en absolutt bra ting som forteller at du er en oppegående kar og det forteller arbeidsgiver også at man hadde et rent rulleblad frem til militæret indirekte.

 

I Bardufoss så foregikk patruljene i gjenger på 2-3 MPer, gjør ingenting av betydning alene. Dette for din sikkerhet og skulle noe skje er det greit å være to hvis det skulle bli en sak ut av hendelsen.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Du trenger ikke å være Korporal for å ha militær politimyndighet. Husk at det ikke er alle steder de har MP, men istedet bruker de vaktsoldater. Vaktsoldatene har også militær politimyndighet, dog noe begrenset. Det gjelder kun på militært område i deres avdeling, mens MP-soldatene har militær politimyndighet på militært personell i og utenfor avdelingene. Som regel er det kun VK og NK som blir Korporal i vakt & sikring. Det stemmer at alle MP-soldater blir Korporal etter fullført opplæring, men dette har noe med autoritet å gjøre. Det stilles også krav til høyde (og derfor knuser drømmen til enkelte jenter ;) ), og går ut ifra at førerkort klasse B er et fortrinn.

Lenke til kommentar

Syns ikke det medfører riktighet at "alle" hater MP. Selv har jeg et godt forhold til MP på Ørland, de er hyggelige og OK folk - selv om de til tider har måttet dra med seg den ene korporalen i laget mitt (han er skrekkelig glad i øl) tilbake fra brekstad, overstadig beruset flere ganger.

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

Tusen takk for bra gjennomgang folkens (spesielt don polsa).

Har tenkt en stund på å søke MP, tror det hadde passa meg perfekt, og enda bedre siden det gjør det litt enklere med tanke på å komme inn på politihøgskolen.

Militære generelt gleder jeg meg til, det er et år jeg tror alle har godt av, og man vokser på det året. Man får bedre fysisk helse og man får oppleve ting man ikke gjør andre plasser.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...