Gå til innhold

Et annet perspektiv på opptøyene i Danmark...


Anbefalte innlegg

Siden det var mye diskusjon rundt opptøyene når de begynte, og mange her syntes å mene at ungdommene bare var bortskjemte bråkebøtter, så tenkte jeg å poste denne litt mer detaljerte beskrivelsen fra Le Monde Diuplomatique:

En politistat verdig

[02.04.07] Demonstrantene i København kjempet en hel uke mot politiet etter at Ungdomshuset ble solgt – selve symbolet på den europeiske «undergrunnskulturen». Det hele minnet om et krigsscenario med skrik, flammer, sammenstøt, røyk og blødende ofre. Evakueringen av Ungdomshuset var for politiet en anledning til å teste landets elitestyrker – og en fransk polititaktikk. De opererte utenfor demokratiets rammer. Med den påfølgende rivningen av Ungdomshuset forsvant en essensiell del av dansk arbeiderbevegelses historie – det over 100 år gamle huset har fungert som et viktig sentrum for politisk aktivisme blant fattige arbeidere , og personligheter som Lenin og Rosa Luxembourg har vært der. Ungdomshuset representerte i dag alternative ideer, kulturelle, sosiale og politiske aktiviteter bygget på toleranse, ansvar og solidaritet. Derimot er den nye eieren en fundamentalistisk religiøs gruppe, tilhengere av et «korstog» mot muslimene i Danmark.

 

René Vázquez Díaz

Vår korrespondent. Cubansk forfatter bosatt i Sverige.

 

Tidlig om morgenen den 1. mars blokkerte kraftige styrker fra ordenspolitiet området rundt Ungdomshuset i en arbeiderbydel i København. Med en forbløffende militær presisjon – som om gruppen som befant seg inne i den fireetasjes bygningen besto av terrorister, og ikke et førtitalls ubevæpnede ungdommer med en gjennomsnittsalder på knapt 20 år. Dette senteret for europeisk undergrunnskultur, som ble overdratt til ungdommene av bystyret i 1982, ble senere solgt av den nye borgermesteren til en kristen sekt.

Medlemmer av antiterroristpolitiets elitestyrker lander, tungt bevæpnet, på taket i helikopter

 

Evakueringen begynner. Politiet bruker flunkende nytt utstyr. Ved hjelp av kraftige kanoner stenkes dører og vinduer med et besynderlig skum som straks stivner og gjør det umulig for okkupantene å åpne dem innenfra. Samtidig lander medlemmer av antiterroristpolitiets elitestyrker, tungt bevæpnet, på taket i helikopter. Alt tyder på at operasjonen er nøye planlagt, noe som i ettertid vil bli bekreftet av myndighetene.

Straks etter den brutale evakueringen av Ungdomshuset, begynner protestdemonstrasjonene – som til å begynne med går fredelig for seg. Politiet omringer så demonstrantene, mister besinnelsen, og snart bryter volden løs. Deretter begynner de vilkårlige og traumatiserende massearrestasjonene. Over alt på fortauene ser man ungdommer, for ikke å si barn. Politiet legger dem i bakken og setter håndjern på dem. Det hele minner om et krigsscenario, med støyen fra helikoptrene som hele tiden sirkler over åstedet for operasjonene.

 

SNART BEGYNNER AKSJONISTENE å svare på tiltale. Akkompagnert av kamprop som «Gatene er våre!», blir biler veltet og påtent. Ved hjelp av sykler, søppeldunker og andre beholdere barrikaderer ungdommene seg. I første omgang kaster de brostein og flasker. Så lager de molotovcocktailer som de kaster mot de tette politirekkene. Scenen, med skrik, flammer, sammenstøt, røyk og blødende ofre, minner mest om en urban gerilja av typen man kjenner fra Midt-Østen.

Hver gang politiet sender de brutale ladningene sine utover større demonstrantgrupper og får dem til å spre seg, oppstår nye demonstrasjoner i de tilstøtende gatene. Her settes det fyr på søppeldunker og biler. Disse spontane og spredte aksjonene, som overrasker politiet gang på gang, koordineres ved hjelp av tekstmeldinger. Også når det kommer til psykologiske virkemidler, er ungdommene oppfinnsomme: Midt under de mest voldelige sammenstøtene høres sanger av Manu Chao og andre alterglobalister på full styrke fra en lastebil med påmonterte høyttalere. I mellomtiden har åtte rader av politistyrker og panserbiler stengt veien inn til Ungdomshuset. Uten at det foreligger konkrete, lovmessige motiver, leter politiet etter utlendinger som på en eller annen måte er involvert i urolighetene. Disse arrestasjonsbølgene kommer til å vare i seks døgn, like lenge som kampene. Razziaene finner blant annet sted i Folkets Hus i Stengade, hos et uavhengig kollektiv i Baldersgade, i Solidaritetshuset og hos en mengde privatpersoner i forskjellige deler av København. På denne måten blir mer enn 140 utlendinger anholdt, ikke fordi de er siktet for lovbrudd eller forbrytelser av noe slag, men på grunnlag av en «antatt risiko», og for å forhindre at de får delta i videre aksjoner.

 

UTOVER DEN OVERDREVNE maktbruken, har også graden av illegalitet knyttet til politiets handlinger overrasket: En mengde mindreårige, som nå er registrert, er blitt anholdt av politiet, men det nøyaktige antallet er ikke offentliggjort. Grensekontrollen, den påfallende store mengden av ordenspoliti og pansrede biler som var mobilisert, tåregassen, de brutale angrepene på demonstrantene ved hjelp av spesialutstyr, samt de massive og arbitrære arrestasjonene – tegner et bilde av et militarisert politi. I likhet med sine italienske kolleger under G8-toppmøtet, viste de en bekymringsverdig vilje til å operere utenfor demokratiets rammer. I anledning av København-kampene ble forsterkninger fra andre europeiske land innkalt. For eksempel kom et tjuetalls politimarjer fra Malm..., på andre siden av Øresund. Fem ledere for det svenske ordenspolitiet kom også til åstedet for å se på metodene deres danske kolleger benyttet mot opprøret. Vitner har avdekket at politimenn i sivil, utstyrt med sine karakteristiske handsfreesett, kom og gikk midt i opptøyene, og kommuniserte på andre språk (tysk, fransk, engelsk).

Som svar på et spørsmål fra en avis, benektet talspersonen for politiet i København kategorisk at aktive styrker fra andre land hadde vært til stede. Derimot medga han at «hvis noen var kommet», var det «som observatører». Andre som har studert situasjonen har kunnet konstatere at de danske ordensstyrkene benyttet en fransk polititaktikk som ble tatt i bruk i 2006 under de store demonstrasjonene mot førsteansettelseskontraktene (Contrats de Première Embauche, CPE) i Paris: Spesialagenter forkledd som aktivister blandet seg med demonstrantene, for plutselig å kaste seg over de som så ut til å være ledere, så de kunne anholdes og stanses med makt.

De unge demonstrantene koordinerte aksjonene sine gjennom et sofistikert nettverk av Internet-steder. På disse sidene kunne man også følge med på hvordan sammenstøtene utviklet seg fra time til time, og få detaljert informasjon om politiets bevegelser. En av ordensmaktenes nye prioriteter ble følgelig å hacke seg inn i dette systemet.

Les hele teksten, med komplett historie for huset, her: Le Monde Diplomatique.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Tviler på at Danmarks Blitzere er så veldig annerledes fra våre egne. Og deres krav på å få okkuppere eiendom er urimelig og ulovlig. Jeg synes politiet skulle arrestert hver siste en av dem... både i Danmark og her.

8299378[/snapback]

Leste du artikkelen?

 

Blant annet bringer den fram ting som at politiet ikke bare arresterte "Blitzere" eller ungdommer med i demonstrasjonene, men også pre-emptivt arresterte innvandrere bare for å være på den trygge siden:

. Uten at det foreligger konkrete, lovmessige motiver, leter politiet etter utlendinger som på en eller annen måte er involvert i urolighetene. Disse arrestasjonsbølgene kommer til å vare i seks døgn, like lenge som kampene. Razziaene finner blant annet sted i Folkets Hus i Stengade, hos et uavhengig kollektiv i Baldersgade, i Solidaritetshuset og hos en mengde privatpersoner i forskjellige deler av København. På denne måten blir mer enn 140 utlendinger anholdt, ikke fordi de er siktet for lovbrudd eller forbrytelser av noe slag, men på grunnlag av en «antatt risiko», og for å forhindre at de får delta i videre aksjoner.

 

Det er ganske mye annet i artikkelen også som er verdt å få med seg. Les.

Lenke til kommentar
Tviler på at Danmarks Blitzere er så veldig annerledes fra våre egne. Og deres krav på å få okkuppere eiendom er urimelig og ulovlig. Jeg synes politiet skulle arrestert hver siste en av dem... både i Danmark og her.

8299378[/snapback]

 

 

Du er på villspor du. Ikke glem at de ga bort huset i gave.

 

At du ikke gidder å lese hele innlegget vises

Lenke til kommentar

Utrolig tendensiøs artikkel. Ene siden fremstilles som uskyldige offre som nærmest ikke kan noe for at de bedriver hærverk når store slemme politiet er slemme mot dem...

 

Språkbruken er hele tiden negativ i forhold til politiet:

«Hver gang politiet sender de brutale ladningene sine utover større demonstrantgrupper og får dem til å spre seg, oppstår nye demonstrasjoner i de tilstøtende gatene. Her settes det fyr på søppeldunker og biler. Disse spontane og spredte aksjonene, som overrasker politiet gang på gang, koordineres ved hjelp av tekstmeldinger. »

:roll:

Lenke til kommentar
Utrolig tendensiøs artikkel. Ene siden fremstilles som uskyldige offre som nærmest ikke kan noe for at de bedriver hærverk når store slemme politiet er slemme mot dem...

 

Språkbruken er hele tiden negativ i forhold til politiet:

«Hver gang politiet sender de brutale ladningene sine utover større demonstrantgrupper og får dem til å spre seg, oppstår nye demonstrasjoner i de tilstøtende gatene. Her settes det fyr på søppeldunker og biler. Disse spontane og spredte aksjonene, som overrasker politiet gang på gang, koordineres ved hjelp av tekstmeldinger. »

:roll:

8299682[/snapback]

Men den er da en god motvekt til det som ble skrevet her på forumet når det skjedde, nemlig at politiet var totalt uskyldige og at ungdommene bare ville lage bråk.

 

Dessuten så har Le Monde Diplomatique et rykte å bevare, og selvom de har klare standpunkter i artikkelene sine så har de også veldig seriøse journalistiske krav til fakta og dokumentasjon, i motsettning til det som ble skrevet her.

 

Så hvis du misliker det som står det... helt greit.

 

Men det er en god del fakta der som ikke stemmer med presentasjonen i norske media, og som i alle fall ikke stemmer med mange av meningene her, og det er ingen grunn til å tro at de faktaene ikke stemmer, enn om man er uenig i måten de blir framstillt på.

Lenke til kommentar
det over 100 år gamle huset har fungert som et viktig sentrum for politisk aktivisme blant fattige arbeidere , og personligheter som Lenin og Rosa Luxembourg har vært der.

Lenin! Ja, skal si det er snakk om et sunt miljø da.

 

Ungdomshuset representerte i dag alternative ideer, kulturelle, sosiale og politiske aktiviteter bygget på toleranse, ansvar og solidaritet.

Ja, vi så jo "toleranse, ansvar og solidaritet" i praksis da de begynte å ramponere hele bydelen da de ble kastet ut av bygget de okkuperte.

 

Med en forbløffende militær presisjon – som om gruppen som befant seg inne i den fireetasjes bygningen besto av terrorister, og ikke et førtitalls ubevæpnede ungdommer med en gjennomsnittsalder på knapt 20 år.

Ja, stakkars uskyldige ungdommer. De gjorde jo ikke en katt fortred. Bortsett fra å knuse en hel bydel.

Lenke til kommentar
det over 100 år gamle huset har fungert som et viktig sentrum for politisk aktivisme blant fattige arbeidere , og personligheter som Lenin og Rosa Luxembourg har vært der.

Lenin! Ja, skal si det er snakk om et sunt miljø da.

 

Ungdomshuset representerte i dag alternative ideer, kulturelle, sosiale og politiske aktiviteter bygget på toleranse, ansvar og solidaritet.

Ja, vi så jo "toleranse, ansvar og solidaritet" i praksis da de begynte å ramponere hele bydelen da de ble kastet ut av bygget de okkuperte.

 

Med en forbløffende militær presisjon – som om gruppen som befant seg inne i den fireetasjes bygningen besto av terrorister, og ikke et førtitalls ubevæpnede ungdommer med en gjennomsnittsalder på knapt 20 år.

Ja, stakkars uskyldige ungdommer. De gjorde jo ikke en katt fortred. Bortsett fra å knuse en hel bydel.

8300557[/snapback]

Så din grunn for at politiet skal bruke overdrevet kraft, er at Lenin har vært i huset mange år før det ble ungdomshus?

 

Interresant.

Lenke til kommentar

Huset var en søppelbygning, og folka og aktiviteten på stedet var ikke akkuratt noe positivt.

 

Gi dem et ungdomshus .. men skal vi da tolerere bråk? Blitzerene hadde en gyllen sjangse til å kjøre en ikkevoldelig demonstrasjon, og dokumentere overgrep som kunne blitt brukt politisk til deres fordel, istedet så laget de krig.

De hadde sikkert en god sak i retten, men de er ikke interessert i det, de vil ha bråk.

Blitzerene så dette som værdens kuleste anledning til å lage det største slaget siden ... og de fikk det. Nå er det over og godt er det. Syns ikke synd på noen av dem. La dem falle.

Lenke til kommentar
Så din grunn for at politiet skal bruke overdrevet kraft, er at Lenin har vært i huset mange år før det ble ungdomshus?

Nei. Politiet skal bruke makt fordi ungdommene er vorter på samfunnets rumpe.

 

Det at Lenin var der og det liksom skal være en bra ting er bare et annet negativt aspekt ved hele greia.

Lenke til kommentar
Så din grunn for at politiet skal bruke overdrevet kraft, er at Lenin har vært i huset mange år før det ble ungdomshus?

Nei. Politiet skal bruke makt fordi ungdommene er vorter på samfunnets rumpe.

 

Det at Lenin var der og det liksom skal være en bra ting er bare et annet negativt aspekt ved hele greia.

8300641[/snapback]

At Lenin og Rosa Luxemburg var der sier noe om byggningens historie og var nok tatt med som utfyllende informasjon, ikke som et argument for eller i mot noe.

 

Du trenger ikke lese inn masse av dine egne fordommer i en artikkel bare fordi den nevner Lenin uten å komme en komplett evoluasjon av ham og hans virke.

 

At ungdommene var "vorter på samfunnets rumpe" er heller ingen grunn til å bruke slik makt. Makt må rettferdiggjøres utifra behov, ikke utifra å sette ett politisk eksempel mot noe man ikke liker. Dessuten er det litt rart å kalle dem "vorter" siden de faktisk har gjort konstruktive tiltak for samfunnet, som f.eks disponere øvengslokaler for band, og lignende. "Vorter" har så vidt jeg vet få positive effekter.

Lenke til kommentar
At Lenin og Rosa Luxemburg var der sier noe om byggningens historie og var nok tatt med som utfyllende informasjon, ikke som et argument for eller i mot noe.

At Lenin var der viser vel bare hva slags miljø som vanket der.

 

Du trenger ikke lese inn masse av dine egne fordommer i en artikkel bare fordi den nevner Lenin uten å komme en komplett evoluasjon av ham og hans virke.

Fordommer? Disse pøblene viste nøyaktig hva de var da de ramponerte en hel bydel.

 

At ungdommene var "vorter på samfunnets rumpe" er heller ingen grunn til å bruke slik makt.

Jovisst. De oppholdt seg på andre menneskers eiendom og laget svineri.

 

Makt må rettferdiggjøres utifra behov, ikke utifra å sette ett politisk eksempel mot noe man ikke liker.

Hvis de hadde oppført seg skikkelig, betalt for seg, og så videre, så hadde det ikke vært noe problem.

 

Dessuten er det litt rart å kalle dem "vorter" siden de faktisk har gjort konstruktive tiltak for samfunnet, som f.eks disponere øvengslokaler for band, og lignende.

Ja, så flott gjort av dem. Ta over noen andres eiendom og så bruke dem som øvingslokaler.

Lenke til kommentar
At Lenin var der viser vel bare hva slags miljø som vanket der.

8301545[/snapback]

Nei. Lenin levde ikke når huset ble til et ungdomshus. Ærlig talt, skjerp deg.
Fordommer? Disse pøblene viste nøyaktig hva de var da de ramponerte en hel bydel.

I følge artikkelen var det som svar på et angrep.

Jovisst. De oppholdt seg på andre menneskers eiendom og laget svineri.

De fikk huset, så bestemte kommunen seg for å ta huset tilbake på tvilsomt grunnlag.

Hvis de hadde oppført seg skikkelig, betalt for seg, og så videre, så hadde det ikke vært noe problem.

Det var ikke det utkastelsen handlet om.

 

Ja, så flott gjort av dem. Ta over noen andres eiendom og så bruke dem som øvingslokaler.

Ja. Flott gjort, faktisk.

Lenke til kommentar
Nei.  Lenin levde ikke når huset ble til et ungdomshus.

Hva så? Det viser holdningene ganske tydelig.

 

Fordommer? Disse pøblene viste nøyaktig hva de var da de ramponerte en hel bydel.

I følge artikkelen var det som svar på et angrep.

Så du mener det er greit å bli voldelig hvis politiet kommer for å arrestere deg?

 

Jovisst. De oppholdt seg på andre menneskers eiendom og laget svineri.

De fikk huset, så bestemte kommunen seg for å ta huset tilbake på tvilsomt grunnlag.

De FIKK huset? Har du noe som underbygger denne påstanden?

 

Ja, så flott gjort av dem. Ta over noen andres eiendom og så bruke dem som øvingslokaler.

Ja. Flott gjort, faktisk.

8301610[/snapback]

Nei, det er råttent gjort. Eier man noe så eier man noe.

Endret av Pricks
Lenke til kommentar
Er vel bare å si: Er du med på leken, må du tåle steken.  :ph34r:

8299812[/snapback]

Skal man tåle å bli anholdt og fengslet uten å ha gjort noe galt? Hvor ble det av frihet- og demokrati idealene du vanligvis hevder? ;)

 

Razziaene finner blant annet sted i Folkets Hus i Stengade, hos et uavhengig kollektiv i Baldersgade, i Solidaritetshuset og hos en mengde privatpersoner i forskjellige deler av København. På denne måten blir mer enn 140 utlendinger anholdt, ikke fordi de er siktet for lovbrudd eller forbrytelser av noe slag, men på grunnlag av en «antatt risiko», og for å forhindre at de får delta i videre aksjoner.

Lenke til kommentar
Er vel bare å si: Er du med på leken, må du tåle steken.  :ph34r:

8299812[/snapback]

Skal man tåle å bli anholdt og fengslet uten å ha gjort noe galt? Hvor ble det av frihet- og demokrati idealene du vanligvis hevder? ;)

Lat som jeg er gadd jeg ikke lese hele den lange artikkelen, og antok det dreide seg om de voldelige pøblene. :whistle:

 

Razziaene finner blant annet sted i Folkets Hus i Stengade, hos et uavhengig kollektiv i Baldersgade, i Solidaritetshuset og hos en mengde privatpersoner i forskjellige deler av København. På denne måten blir mer enn 140 utlendinger anholdt, ikke fordi de er siktet for lovbrudd eller forbrytelser av noe slag, men på grunnlag av en «antatt risiko», og for å forhindre at de får delta i videre aksjoner.

Det høres noe drastisk ut, dersom politiet anholdt folk som ikke hadde noe med opptøyene å gjøre i det hele tatt, ja.

 

Men, det gjør naturligvis ikke opptøyene noe mer legitime.

Lenke til kommentar
Nei.  Lenin levde ikke når huset ble til et ungdomshus.

Hva så? Det viser holdningene ganske tydelig.

Jeg tror du må ha misforstått noe.

 

Lenin besøkte huset lenge før det ble tatt over av ungdommer. Lenin sitt besøk har ingenting med holdningene til de som tok over huset å gjøre.

 

Det er av historisk interresse. Ingenting mer. Hvis Hitler hadde besøkt huset en gang i historien hadde det også vært av historisk interresse. Det sier ingenting om de som brukte huset etter besøket.

 

Ærlig talt.

Fordommer? Disse pøblene viste nøyaktig hva de var da de ramponerte en hel bydel.

I følge artikkelen var det som svar på et angrep.

Så du mener det er greit å bli voldelig hvis politiet kommer for å arrestere deg?

Ja, det er i mine øyne greit å motsette seg feilaktig arrestasjon.

 

Jovisst. De oppholdt seg på andre menneskers eiendom og laget svineri.

De fikk huset, så bestemte kommunen seg for å ta huset tilbake på tvilsomt grunnlag.

De FIKK huset? Har du noe som underbygger denne påstanden?

Fikk lov å bruke.
Ja, så flott gjort av dem. Ta over noen andres eiendom og så bruke dem som øvingslokaler.

Ja. Flott gjort, faktisk.

8301610[/snapback]

Nei, det er råttent gjort. Eier man noe så eier man noe.

Nei, man gjør faktisk ikke det. Eiendomsretten er definert av staten, og er langt mer fleksibel og løs enn de fleste mener å tro. Eiendomsrett er rett til å eie under statens forutsettingninger. Mange ganger har demonstrasjoner og kamp lagt press nok på staten til å omdefinere eiendomsspørsmål. Dette er en naturlig del av eiendomsretten.

 

Og personlig så er jeg ikke for eiendomsrett i den forstand ordet brukes i dag uansett, men det er et sidespor.

Lenke til kommentar

"Utlendinger" som beskrevet i artikkelen inkluderer også nordmenn. jeg kjenner en av dem som ble arrestert i forbindelse med en slik razzia. Når de spurte om hvorfor de ble arrestert fikk de til svar at de var mistenkt for å ha omgang med autonome dansker. På spørsmål om dette var ulovlig i Danmark ble de bare møtt med stillhet.

 

Jeg har ikke interesse av å ta parti i denne saken, men jeg misliker sterkt at så lenge det er snakk om "blitzere og annet faenskap" så er det helt greit å bryte med alle demokratiske prinsipper.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...