Gå til innhold

Den Store Aksjetråden


Anbefalte innlegg

Lurer på en ting, er det noe vits å gå inn i aksjemarkedet med si 5000kr? Har ikke drevet med aksje før, men lurer litt på om jeg skal putte noe inn i Activision Blizzard, så sant det er mulig å handle amerikanske aksje fra Norge? Grunnen til at jeg vurdere dette er fordi de skal komme med Starcraft 2 og ny ekspansjons pakke til World of Warcraft, hvor begge så og si er garantert å selge som hakka møkk vil jeg tro, noe som burde bety at om man handler nå, så burde det være noe å hente når noe av disse spillene slippes? Dog skal aldri så aldri såklart.

 

Det er alltid vits i å gå inn med penger i aksjemarkedet hvis du satser riktig. Å gå inn med 5k vil som oftest ikke gi stor avkastning, men litt kan det bli. Det er prosentene som teller. Uansett hva avkastningen blir, så er læringen det viktigste. Da kan det være greit å gå inn med lommepenger i stedet for formuen.

 

Når det gjelder spill-firma så må jeg si meg enig i apegryns svar. Slike firma med kjente kommende "garantert vellykkede" releaser har allerede fått priset dette inn i aksjene. Se feks på hvor mye aksjeverdien forandret seg fra da ingen viste om spillene til i dag. Uten at jeg har sjekket, så vil jeg tro forskjellen er stor.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg vil si at om du ønsker å være kortsiktig så er ihvertfall Activision Blizzard, Inc en aksje som har hyppige bevegelser. For de med en del penger og som har peiling, så kan en fint få til ting med den aksjen. Men samtidig kan en like hurtig gå på en smell. Se bare på hvor ofte aksjen har bratte forandringer på f.eks. ett års tid tilbake.

 

Du har jo anledning til å kjøpe kun noen få aksjer først, for så å følge med på den daglig i noen måneder, slik at du får en magefølelse på hvor mye aksjen er likt.

 

En ting du ikke har særlig kontroll over, og spesiellt med den aksjen er hvordan de store aksjonærene kjøper og selger. Jeg har også vært optimistisk på denne aksjen tidliger for å se at markedet ikke har tenkt like positivt som meg i den korte perioden jeg betraktet den over. Samtidig har jeg i gode tider fått avkastning i den, men bare med lommerusk som innsats. Jeg er enig i at det er prosentene som teller og ikke beløpet en sitter igjen med.

 

En liten ulempe med f.eks. kr 5000,- i innsats, er at kurtasjen spiser mange flere prosenter av avkastningen, enn om en har større innsats. Samtidig vil noen av meglerne du kan velge blant gi deg noen måneder med lav nybegynnerkurtasje.

 

Noen faktorer å tenke på forhold til nybegynnerkurtasje:

 

- Du bør ha betraktet aksjen over tid før du oppretter depotet ditt, slik at du får styrt på med aksjen over lengst mulig tid til den lave kurtasjen.

 

- Du skal også være heldig å treffe markedet når det nettopp har fått økt optimisme. F.eks. var mars 2009 en gunstig måned av hva vi i ettertid kan se.

 

- Du vil som nybegynner GARANTERT gå på noen smeller. Og om du ikke er villig til det så hold deg unna markedet, eller sats på noe du tror vil gå bra på lang sikt. De fleste anbefaler jo at en er en langsiktig investor. Nybegynnerkurtasjefristelsene kan derfor gjøre at en kjøper og selger hyppigere enn hva en ville gjort om en måtte betale normal kurtasje.

 

- Sats på ett knippe med færre aksjer. Det er fort gjort å kjøpe seg for mange aksjer for lommerusket sitt. Da har en som regel ikke særlig gode sjanser på å tjene seg rik, dersom du da ikke fortsetter å fylle på med lommerusket ditt jevnt og trutt, og da uten å selge seg for ofte ut av aksjene en har valgt.

 

- Ikke minst bør du sette deg noen egne mål for hva du ønsker å selge aksjen for i framtiden, og holde deg så stramt til dem som du makter. Når du først følger med i markedet så er det fort gjort å gjøre ting forhastet. Som å selge seg ut for tidlig, eller kjøpe seg inn for hurtig uten først å ha gjort grundige nok undersøkelser på aksjen.

 

- Du vil av og til se at f.eks. amerikanske aksjer vil fyke skikkelig til værs. Om du betrakter noe slikt så må du være forberedt på hvilken strategi du skal følge. Om noe fyker usedvanlig raskt til værs så kan det bero på mangt. Det er ikke alltid like tydelig å tolke hvorfor, selv om enkelte av nyhetene vil være klart som glass.

 

- Etterhvert vil du få erfaring, og etterhvert vil du kunne forholde deg bedre til hva magefølelsen din sier, og hvordan du skal forholde deg til nettopp din egen magefølelse. Magefølelsen kan noen ganger være veldig riktig å følge, mens andre ganger vil du garantert gå på en smell om du følger den. Erfaring og mer kunnskap er bra.

 

For mitt eget vedkommende så har jeg heller lite kunnskap, og det krever mye arbeid å tilegne seg kunnskap også.

 

- Regn med å bruke noen timer ukentlig på den nye "hobbyen", og regn med å bruke adskillig mer tid om det er kunnskap du søker.

 

EDIT:

En strategi kunne være når du har funnet din favorittaksje å bli sittende med det du har investert der så langt, for så å pøse på med lommerusket hver gang du synes aksjen har falt nok.

 

Markedet går i jevnere bølger enn du kanskje tror, selv om bølgene aldri er helt like hverandre. Samtidig vil det ofte være en av 3 tilstander for aksjen, enten så stiger den jevnt, synker jevnt eller ligger uten særlig forandring. Utnytt de små bølgene som beveger seg rundt den jevne forandringen (stigningen).

Selvfølgelig er det lettere for en med større kapital å utnytte sånt noe, men en med større kapital kan også kjøre skikkelig seg skikkelig i grøfta.

 

Mmm.. Vidar Vollvik!

Endret av G
Lenke til kommentar

For min del så er jeg fornøyd bare jeg tjener noe i det hele tatt. Tanken om å bli kjempe rik har egentlig ikke streifet meg en gang, spesielt ikke når jeg i første omgang ikke akkurat har tenkt å prøve meg med så alt for mye. Så om jeg i det lengre løp tjener mer enn hva jeg taper, uansett hvor lite summen er så kommer jeg nok til å være fornøyd, vil jeg tro.

 

Men igjen, så lurer jeg på hva @apegryn mente med:

Men å tro at fremtidig inntekt og suksess ikke allerede er kalkulert inn i aksjene blir naivt.

 

Er ikke helt god på alle disse "aksje utrykkene", men slik jeg oppfatter det, så vil ikke aksjen nødvendigvis stige så utrolig mye ved utslippene av disse nye spillene, selv om de gjør det bra, fordi dette allerede er regnet med? For slik jeg har tenkt til nå, er at starcraft 2/world of warcraft/diablo 3 er spill som ganske bestemt kommer til å selge bra, dog skal aldri si aldri, noe som igjen må bety at aksjen burde stige litt utifra hva den er idag værtfall? Så sant er vel ikke noe som er 100% bestemt i aksjemarkedet, men i utgangspunktet er det vel slik? Altså om en produsent har en ting som selger bra, så burde vel aksjen gjenspeile dette, og øke?

 

Og takk for svarene til nå.

Lenke til kommentar

Nah, tviler jeg vet noe som ikke andre vet, hehe. Tenkte bare å kjøpe nå for å så selge etter de har sluppet starcraft 2/diablo 3 osv... Så sant det er noe å tjene når dette skjer.

Edit: Btw, hva mener du med "Men å tro at fremtidig inntekt og suksess ikke allerede er kalkulert inn i aksjene blir naivt", altså om disse nevnte spillene til Blizzard selger bra, så vil ikke aksjen øke stort i verdi? Eller?

En aksje er priset etter hva en tror selskapet er verdt.

 

Gitt at blizzard og investorene har forventning om å selge 15 millioner SC2 spill, men det blir ikke så populært som først trodd (feilestimater, utsettelser, programfeil, konkurranse o.l. ) og selger bare 12 millioner spill. Da vil de ikke tjene så mye som først antatt og aksjen vil dale for å gjenspeile hva investorene mener selskapet da er verdt. Da taper du penger.

 

Det er fullt ut en mulighet, fordi blizzard HAR investorene store forventninger til.

 

Var det lettere å forstå?

Endret av apegryn
Lenke til kommentar

Men det betyr ikke at du ikke bør kjøpe ATVI, bare du forstår risikoen og at det ikke er så enkelt å tjene på det som du kanskje trodde.

 

Kjøper du aksjer i ATVI, så er du faktisk deleier av selskapet. Sikkert litt moro om du liker dem. 5000 kr er ikke all verdens uansett : )

Lenke til kommentar

Ja skjønner det, alltid vist at aksje er et spill på en måte, hvor det kan gå begge veier. Og har vel aldri sett for meg å bli rik akkurat, men å tjene noe på dette hadde jo vært fint.

 

Og ja, 5000kr er ikke allverden, men ser på det som en "prøvebillett" for å se hvordan det er, og går det relativt greit, så blir det vel til at jeg legger inn mer penger i det ettervært. Så får jeg se an hvor stor den første smellen blir og om jeg fortsetter igjen etter det eller ikke.

 

Dog har enda ikke helt bestemt meg for om jeg skal gjøre dette, har begynt å tvile litt på tanken jeg hadde først. Det jeg egentlig vil skal skje er noe ala det som skjedde med Funcom, i det de lanserte Age of Conan, for de lå vel på rundt 20-30kr per aksje, for å stige til 50-60kr ved release, for å så falle ned til 10kr per aksje kort tid etter.

 

En annen ting: f.eks Yahoo: http://finance.yahoo.com/echarts?s=FUNCOM.OL#chart1:symbol=funcom.ol;range=1y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined så står prisen oppgitt på Funcom til 6.14 per akjse for øyeblikket, er dette dollar eller norske kroner? Vil tro det er norske kroner ettersom aksjen ligger på rundt det samme om du sjekker sider fra Norge. Så det jeg da lurer på, aksjer du finner på Yahoo (og andre lingnende steder for den saks skyld), går de utifra hvilken børs aksjen befinner seg på? Altså er aksjen fra Oslo børs er prisen oppgitt i kroner, er aksjen fra en amerikansk børs er den oppgitt i dollar osv..?

 

 

Edit: Og hvilken sider er fine for å sjekke hvordan det ligger an med div. aksje (ala Yahoo)? Eller får man all infoen man trenger fra Nordnet f.eks?

Endret av Nitrius
Lenke til kommentar

Er ikke helt god på alle disse "aksje utrykkene", men slik jeg oppfatter det, så vil ikke aksjen nødvendigvis stige så utrolig mye ved utslippene av disse nye spillene, selv om de gjør det bra, fordi dette allerede er regnet med?

Korrekt. Husk alltid på at det er smartinger som jobber over 100 timer i uken, får betalt noen millioner i året og får sparken hvis de tar feil beslutninger som regner på de samme tingene som deg. Hvis du ikke har en pokkers god grunn til å tro at du har kommet frem til et bedre estimat gjør du antageligvis klokt i å skygge banen. Det skal mye til for å slå markedet, men ikke særlig mye til for å svi bort noen millioner på børs.

Lenke til kommentar

Altså er aksjen fra Oslo børs er prisen oppgitt i kroner, er aksjen fra en amerikansk børs er den oppgitt i dollar osv..?

 

Edit: Og hvilken sider er fine for å sjekke hvordan det ligger an med div. aksje (ala Yahoo)? Eller får man all infoen man trenger fra Nordnet f.eks?

Yes du har rett. Alle aksjene blir oppgitt i valutaen den blir handlet i, så alle norske aksjer er oppgitt i NOK.

 

Jeg bruker nordnet å handle fra, og yahoo for å finne utenlandske kurser og sammenligninger. De har bedre grafer og langt flere markeder enn nordnet. Google har også lignende tjeneste, og det finnes mye sånt rundt om på nett. Til tørrbulk sjekker jeg f.eks. drybulkindex.com. Men på yahoo finner du det meste på en oversiktlig måte : )

 

For å teste litt kan du jo skrive inn ulike aksjer og indekser som er interessante og sammenligne med 'compare' knappen : ) Jeg liker å sammenligne med oslo børs hovedindeksen (OSEBX.OL). Som investor ønsker du å slå markedet du investerer i.

Lenke til kommentar

Om flyene begynner å gå igjen til uken så vil det ha lite innvirkning.

Om det derimot kommer melding om at flyene er satt på bakken i en lengre periode så vil det være en grei plass å være.

Nå ser jeg det murrer litt i avisene om at det pågående flyforbudet er svakt begrunnet, og komplikasjonene av at flyene er satt på bakken, at det jo mest sannsynlig vil komme ordninger for å få flyene i luften igjen på en eller annen måte.

Lenke til kommentar

Ja skjønner det, alltid vist at aksje er et spill på en måte, hvor det kan gå begge veier. Og har vel aldri sett for meg å bli rik akkurat, men å tjene noe på dette hadde jo vært fint.

 

Og ja, 5000kr er ikke allverden, men ser på det som en "prøvebillett" for å se hvordan det er, og går det relativt greit, så blir det vel til at jeg legger inn mer penger i det ettervært. Så får jeg se an hvor stor den første smellen blir og om jeg fortsetter igjen etter det eller ikke.

 

Dog har enda ikke helt bestemt meg for om jeg skal gjøre dette, har begynt å tvile litt på tanken jeg hadde først. Det jeg egentlig vil skal skje er noe ala det som skjedde med Funcom, i det de lanserte Age of Conan, for de lå vel på rundt 20-30kr per aksje, for å stige til 50-60kr ved release, for å så falle ned til 10kr per aksje kort tid etter.

 

En annen ting: f.eks Yahoo: http://finance.yahoo.com/echarts?s=FUNCOM.OL#chart1:symbol=funcom.ol;range=1y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined så står prisen oppgitt på Funcom til 6.14 per akjse for øyeblikket, er dette dollar eller norske kroner? Vil tro det er norske kroner ettersom aksjen ligger på rundt det samme om du sjekker sider fra Norge. Så det jeg da lurer på, aksjer du finner på Yahoo (og andre lingnende steder for den saks skyld), går de utifra hvilken børs aksjen befinner seg på? Altså er aksjen fra Oslo børs er prisen oppgitt i kroner, er aksjen fra en amerikansk børs er den oppgitt i dollar osv..?

 

 

Edit: Og hvilken sider er fine for å sjekke hvordan det ligger an med div. aksje (ala Yahoo)? Eller får man all infoen man trenger fra Nordnet f.eks?

Ingen aksjer er helt lik en annen. Dessuten må du huske på at det er en vesentlig forskjell mellom Oslo børs og de amerikanske børsene. Det i seg selv vil ha mye å si på Funcom VS. Activision Blizzard.

 

StarCraft II er bare en liten del av verdiene til Activision Blizzard. Selvfølgelig vil de nok stige som en følge av StarCraft II som ligger i tjømda, men spørsmålet blir:

 

Når, eller om det allerede har skjedd. Vi som er nye på aksjemarkedet skal vel alle få en oppvekker på nettopp det fenomenet; "det at verdien allerede er priset inn i selskapets aksjer". Så da blir det mer eller mindre riktig det de andre her hevder. Nemlig: det at mye av verdiøkningen allerede kan ligge innbakt i dagens pris. Så når StarCraft II endelig lanseres vil en kanskje heller se en svakere økning i aksjekursen. Eventuellt at svakere skuffelse kan få aksjekursen til å dale svakt de første timene etter lanseringen av StarCraft II.

 

Det er jo flere produkter enn StarCraft II, og hva med Gitar Hero.. ogsåvidere.

 

Det er mange andre faktorer enn produktene alene. Hva gjør de store investorene, hvordan gjør liknende selskaper det, hvordan går aksjemarkedet nå og ikke minst der fram i tid som du betrakter aksjen med hensyn på lansering av SC2 (siden det virker som det er lanseringen du vektlegger mye).

 

Mulig du må gå mange måneder tilbake og studere hvordan aksjekursen ble korrigert i forhold til nyheter om StarCraft II, Guitar Hero med flere produkter for å få ett bedre bilde av hva og hvordan ting er vurdert av aksjonærene i markedet. Kanskje du kan klare å få en viss pekepinn på hvor mye av produktene som allerede er bakt inn i aksjekursen?

Lenke til kommentar
En annen viktig endring i den nye verdipapirhandelloven er ny grense for tilbudsplikt, som imidlertid ikke trer i kraft før 1. januar 2008.

 

Den nye grensen for tilbudsplikt var tidligere på 40 prosent, men denne er nå redusert til en tredjedel. Det betyr at hvis man passerer en eierandel på 33,33 prosent i et selskap, er man pliktig til å legge inn et bud på resten av aksjene i selskapet.

 

 

Kilde: http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article1209496.ece?jgo=c1_re&WT.svl=article_image

 

Ya welcome.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...