Gå til innhold

Hva er hypnose


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 1 måned senere...

Hei rekar!

 

Hypnose er langt fra mystisk eller overnaturlig. Det er rett og slett en naturlig tilstand som vi alle er i flere ganger om dagen, hvor verden blir litt borte, for eksempel når vi dagdrømmer.

 

Vi kan dele opp sinnet vårt i to deler; Underbevisstheten og bevisstheten. Bevisstheten er de tankene du har i hodet akkurat nå, de du har klart for deg. Underbevisstheten lagrer alt du har sett, hørt og opplevd og mer til, mye mer enn bevisstheten din klarer å takle. Normal kan vi mennesker ha syv tanker i hodet på en gang. Noen få klarer ni.

 

Se for deg en stor fotballstadion. Rundt på denne arenaen henger det bilder fra hele livet ditt. Noen henger lavt og andre henger høyt. Det er mørkt som om natten, men du har en lommelykt. Arenaen er nå sinnet ditt. Med lommelykten kan du lyse opp seks til åtte ting om gangen. Når du flytter lysstrålen, lyser du opp andre bilder, mens de som akkurat var opplyst ble borte i mørket. Alle tingene i mørket er underbevisstheten din, mens det som er opplyst er bevisstheten.

 

Mellom bevisstheten og underbevisstheten ligger noe vi kaller "ego'et" eller "den kritiske sans". Denne styrer data begge veier mellom underbevisstheten og bevisstheten.

 

Hvis jeg sier til deg at jorda er flat, så oppfatter du det bevisst. Så kommer den kritiske sansen, tar informasjonen og sammenligner den med det du har lagret i underbevisstheten fra før. Det stemmer jo ikke, og da kommer informasjonen tilbake og du avviser det som tøv.

 

Hvis jeg sier til deg at jorda er rund, oppfatter du det igjen bevisst. Den kritiske sansen sjekker, og finner at det stemmer. Da blir din oppfatning av at jorda er rundt enda bedre forankret.

 

Sånn. Det var det vanskelige.

 

En hypnoterapeut hjelper deg å slappe av fysisk, ofte mer enn det de fleste klarer på egen hånd. Videre hjelper han deg å "la sinnet" slappe av. Når du er rolig, døsig, trygg og avslappet, så slapper nemlig den kritiske sansen av også. Og da er det, som du skjønner, lettere å lagre ny informasjon, informasjon som ofte bryter med den gjeldene oppfatningen, som igjen er årsaken til problemet.

 

For å legge inn ny informasjon bruker hypnoterapeuten enten et script, altså en liten historie, for at du skal visualisere dette, og se løsningene, eller han kan bruke suggesjoner, altså repeterende "ordrer".

 

Jeg ser i andre tråder her at virkningen av hypnose diskuteres. Det tas frem tall for hypnotiserbarhet som i første omgang kan virke negative for oss som driver med dette. Tallene gjelder for førstegangshypnose. En god hypnoterapeut vil mest sannsynlig klare å hypnotisere de aller fleste rimelig godt allerede den første timen. Videre vil han legge alt til rette for at det skal gå bedre neste gang. De fleste behandlinger hos norske hypnoterapeuter går over to-fem ganger, og man blir fort en "dreven hypnoterapeutklient". Ja, det er faktisk sant, man blir flinkere til å bli hypnotisert med øvelse.

 

Videre ser jeg at lovligheten blir diskutert. Lovparagrafen som forbød hypnose ble fjernet på grunn av sin egen urimelighet, og også en merkelig oppfatning fra 1905 om hva hypnose egentlig er. Hvis hypnose skal være forbudt, så må man også legge til følgende ting på lista:

 

- Meditasjon

- Silva-metoden

- Dagdrømming

- Innsovning

- Oppvåkning

 

Hypnose kan, etter min mening, gjøre underverker med folks problemer, og jeg synes det er merkelig at det ikke er mer utbredt og brukt. Til og med Sigmund Freud benyttet seg av det, og det er et glimrende og ikke minst et raskt verktøy for psykoanalyse. Det ble anerkjent av den britiske og amerikanske legeforeningen på 50-tallet, og det blir mye brukt i akutt traumebehandling i krig.

 

Mange her hjemme tror hypnose er farlig. Mange har hørt historier om folk som har flippet ut. Andre tror man kan forbli i hypnotisk transe, og at de ikke våkner igjen. Noen er redde for hypnose, fordi de tror de vil bli frittet ut for alle hemmelighetene sine, eller fordi de er redde for å bli utnyttet.

 

Det kan kanskje være noen som har flippet ut under hypnose, men da har det ikke vært på grunn av hypnosen. Det er klart at ting som ligger i underbevisstheten kommer lenger frem, og har du solide traumer som før eller siden vil springe ut i full psykose, så kan det muligens hende at hypnose kan fremskynde det, men jeg stiller meg tvilende.

 

Man kan heller ikke forbli i hypnotisk transe. Hvis jeg slutter å snakke til deg, vil det gå to-tre minutter, og så vil du "våkne" og lure på hva som skjer. Eller, i verste fall vil du sovne, og våkne når du er uthvilt.

 

I praksis vil du ikke gjøre noe du ikke ville gjort i "normal" tilstand. Det vil si at du ikke slipper ut noen hemmeligheter.

 

Jojo, sier du sikkert nå, og så har du kanskje hypnoseshow med Paul McKenna eller Torgrim Holte i tankene. Der gjør jo alle som de får beskjed om, uansett hvor tåpelig det måtte se ut. Da er det vel litt overdrevet å si at man ikke vil gjøre noe man ellers ikke ville gjort?

 

Ja og nei. Det er flere aspekter enn hypnose på et hypnoseshow. Først og fremst er forventningene høye, og man ønsker virkelig å komme på scenen, og man ønsker å bli hypnotisert. Videre vet vi at ca 4% er veldig mottakelige for hypnose. Av et publikum på 1.000 sitter det altså 40 mennesker som er så mottakelige for hypnose at det nesten bare er å knipse. Disse blir utvalgt ved hjelp av enkle suggesjonsteknikker. Så blir alle 40 hypnotisert, og 30 valgt bort. Nå sitter hypnotisøren igjen med de mest mottakelige, og de som antakelig vil gå lengst. Mange vil så gjerne på TV at de gjør alt hypnotisøren sier. Andre er så hypnotisert at de gjør som hypnotisøren sier. Eller begge deler.

 

Hypnose og hypnoterapi blir i dag mer og mer vanlig her i landet, og jeg tror at flere og flere vil benytte seg av det etterhvert som mytene og det mystiske forsvinner.

 

Med vennlig hilsen

Bjørn B.

Lenke til kommentar

Nå er det vel ingen som har spurt om hvor man kan lære seg hypnose, men når det først blir tatt opp, så synes jeg det var et utrolig dårlig valg som ble fremsatt. Det ser jo ut som at hele hensikten med denne formen for hypnose er å utnytte andre. Det som også er litt rart er at det ikke finnes noen andre referanser til hypnotisørspesialisten Taylor Starr på nett. Det eneste man finner av informasjon om Taylor Starr er omtale hvor det står at hele pakka er en scam og at eposten din fylles av spam etter at du har handlet "kurset".

 

Videre mener jeg det blir helt feil å si at hypnose er å sette hjernen i ubalanse. Det er vel heller snarere tvert i mot. Men, jeg regner med at du kan forklare meg det, du som kanskje er en av dem som kan dette med hypnose?

 

Videre regner jeg med at du kan sette opp noen linker til troverdige artikler som forteller om misbruk, invalidisering og voldtekter. Og gjerne noen eksempler der hypnose har blitt "gambling med livet".

 

Jeg venter i spenning.

 

Med vennlig hilsen

Bjørn B.

Diplomhypnoterapeut MAEPH

Lenke til kommentar

Takk for at du tar tiden til å svare på spørsmål.

Jeg er utrolig interessert i suggesjon og hva man kan oppnå ved hjelp av suggesjon. Det jeg lurer mest på er, hvordan kan man bruke suggesjon i hverdagen, i arbeidslivet, forhandlinger, på hjemmefronten etc. Har du noe svar på det? Eventuelt lesestoff du kan anbefale?

Lenke til kommentar

Hei!

 

Jeg skrev et langt innlegg, og så klikka nettleseren min like før jeg fikk lagt inn...

 

For å bruke suggesjoner på de fleste plan i livet vil jeg anbefale boka "Selvhypnose" av Sigurd Stubsjøen og Per Carlenius.

 

Du kan også søke på "Emile Coue" i Google. Coue blir av mange sett på som suggesjonens far.

 

Suggesjoner er gjerne bygget opp av en eller flere av disse faktorene:

 

a) repetisjon (reklame, læring m.m.)

b) dominerende effekt (å prøve for hardt kan gjøre ting vanskeligere)

c) reverserende effekt (motsatte følelser overfor et problem)

 

Så kan man dele inn i

 

a) kommanderende suggesjoner ("du føler deg trettere og trettere")

b) tillatende suggesjoner ("du vil nå kjenne at du blir trettere og trettere")

 

For mennesker som er godt mottakelige for suggesjoner, bruker man kommanderende, og for andre bruker man tillatende. En hypnoterapeut vil oftest begynne med tillatende og så gå mer og mer over til kommanderende.

 

Innen hypnosen er det også snakk om (hypnotiske) suggesjoner og post-hypnotiske suggesjoner. De ordinære suggesjonene er ment der og da, mens post-hypnotiske suggesjoner skal virke etter hypnosen, gjerne forankret i en trigger.

 

For at suggesjonene ikke skal bli forkastet med en gang, er det viktig at de er positive. De vil også virke best om man holder seg til presens, altså nåtid.

 

Det var litt kort om suggesjoner, og du vil finne mer om dette i boken jeg anbefalte.

 

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen

Bjørn B.

Endret av hypno
Lenke til kommentar

Jeg har nå lest litt mer om Taylor Starr, og jeg vil på det sterkeste fraråde alle å kjøpe dette makkverket. Den eneste grunnen til å gjøre det, må i tilfelle være om man ønsker å gi brukeren "systemet" en slant i affiliate-inntekt.

 

Taylor Starrs hypnosekurs er ikke hva det utgir seg for å være. Det dreier seg fint lite om hypnose, men mer om NLP. Starr har stjålet noen NLP-teknikker, gitt dem nye, spennende navn, og råselger dem på forskjellig vis på nett, gjerne via naive affiliates som "systemet".

 

Etter at du har kjøpt kurset, vil du få et tilbud om å kjøpe enda et kurs. Sier du ja til det, så får du til alt overmål med et virus på kjøpet.

 

I tillegg vil innboksen din bli fylt av spam.

 

Etter min mening vil det være mange hakk smartere å gå inn på www.nlpweekly.com og plukke opp tips der, helt gratis.

 

Jeg aner også en noe sarkastist holdning i innlegget fra "systemet" i uttalelsen:

 

Selv har jeg drevet med dette på hobbybasis i over fem år, og det begynner å bli en del av de som "kan dette med hypnose" nå..

 

Jeg er, som dere kan se av mitt forrige innlegg, diplomhypnoterapeut, med utdannelse både fra England og Norge. Jeg er medlem i Association of Ethical and Professional Hypnotherapists, og kvalifiserer til medlemskap i Norsk Forbund for Klinisk Hypnose, Professional Board of Hypnotherapists (Canada), American Board of Hypnotherapists (USA) og mest sannsynlig også i National Guild of Hypnotherapists (USA). Utdannelsen jeg har er med andre ord forholdsvis anerkjent, og jeg regner med at den etterhvert også blir akseptert av "systemet".

 

Når det gjelder "systemets" forklaring av hva hypnose er, så mener jeg den setter ham rett i kategorien han selv beskrev, og som jeg har sitert over.

 

Når det gjelder de to siste avsnittene i "systemets" innlegg, så er jeg hjertens enig. Hypnose og hypnoterapi er lærerikt og spennende, og man ser på seg selv og verden i et litt annet lys.

 

Hvis man har lyst til å lære om hypnose, så vil det stort sett være fordi man ønsker å forbedre sitt eget liv i første omgang. Da er boken Selvhypnose som jeg snakker om i innlegget over en meget fornuftig start.

 

Med vennlig hilsen

Bjørn B.

 

PS: Jeg venter fremdeles på linker til troverdige artikler om misbruk, invalidisering, voldtekter og gambling med livet i forbindelse med hypnose.

Lenke til kommentar

Hei igjen folkens!

 

Jeg ser at "systemet" har slettet sitt innlegg, og da regner jeg med at det var fordi han ikke klarte å dokumentere sine påstander som mer enn antydet at hypnose kunne være farlig.

 

Det er selvfølgelig slik at man bør vite hva man driver med når man hypnotiserer, på samme måte som det er på andre områder.

 

Det har imidlertid vært to saker i England. Begge gjaldt etter det jeg husker scenehypnose, og i den ene saken ble Paul McKenna saksøkt etter at en av deltakerne utviklet scizofreni. Den andre saken var mot en annen hypnotisør som jeg ikke husker navnet på. I denne saken mener jeg at klienten fikk psykiske problemer etter å "ha vært offer for" scenehypnose. Begge sakene gikk i saksøktes favør, da man ikke fant det sannsynliggjort at hypnose var årsaken.

 

Med vennlig hilsen

Bjørn B.

Lenke til kommentar

Supert! Tusen takk. Har bestil boken. Gleder meg.

Jeg har flese spørsmål jeg. Er det mulig å ankre en følelse ved hjelp av suggesjon? Kan man utløse denne følelsen ved en senere anledning? La oss si at jeg vil at du skal tenke glade tanker hver gang jeg retter på slipset mitt, eller beføler deg på skulderen. Er det mulig ved hjelp av suggesjon?

Lenke til kommentar

Veldig gode svar her hypno. Husker en gang jeg leste en bok om hypnose. Hvis jeg husker rett tror jeg den var skrevet av ringreven Paul McKenna. I boken var det en beskrivelse av hvordan man skulle hypnotisere seg selv. Teknikken gikk ut på å fokusere på en god situasjon du har vært i, eller vil havne i, og så legge merke til flere og flere detaljer i bildet. Først satt jeg i et rom, så fokuserte jeg på stolen jeg satt i, så hvordan skinnet på stolen føltes, osv. Jeg endte med å bli liggende 20 min i senga, med øynene åpne, i noe som føltes som transe. Jeg bestemte meg for å reise meg opp, men fikk ikke til. Skikkelig merkelig. Jeg prøvde igjen dagen etterpå, men fikk ikke til.

 

Dette er nå 3 år siden, og jeg har ikke utforsket hypnosens verden noe ytterligere, men det var et spennende øyeblikk.

Lenke til kommentar

Artig det du beskriver. Det er faktistk en vanlig opplevelse. At man ikke er i stand til å bevege på kroppen skjer i det øyeblikket man våkner. Grunnen til at du ikke kan røre på deg selv om du er våken, er fordi hjernen ikke har forstått at kroppen/du er våken. Hjernen tror fremdeles du ligger å sover. Du føler deg rett og slett lam ih ele kroppen.

Lenke til kommentar

God jul folkens, og takk igjen for hyggelige tilbakemeldinger.

 

Jeg er nesten av den oppfatning at selvhypnose, som Agres og sikkert også Rekar har opplevd, burde vært pensum på skolen. Man kan gjøre langt mer enn å "lamme" forskjellige kroppsdeler. Det er utrolig vanskelig å forklare, men jeg velger å sitere et avsnitt fra boken "Selvhypnose" av Stubsjøen og Carlenius:

 

"Selvhypnose, når den brukes riktig, gir oss større kontakt og kontroll med det ubevisste. Denne dypere forståelsen av oss selv leder til en større bevisstgjøring av jeget, og kan gi svar på mange av livets sentrale spørsmål. Selvhypnose er en metode du kan bruke for å bli din beste venn."

 

Personlig synes jeg at dette med selvhypnose var litt vanskelig til å begynne med. Ikke visste jeg når jeg eventuelt var hypnotisert, og ikke visste jeg helt sikkert hva jeg skulle gjøre. I dag bruker jeg noe som kalles "Finger Drop Self Hypnosis", og går i transe på noen sekunder. Det blir noe i nærheten av hypnoseguru Calvin Banyans "

". Problemet er at denne metoden krever en time hos en hypnotisør eller et selvhypnosekurs, der du blir hypnotisert, og lærer deg dette under og mellom hypnosesesjoner.

 

Når det gjelder hypnotisk anestesi, så kan man søke på 'James Esdaile', som blir sett på som den som "fant opp" dette.

 

Med vennlig hilsen

Bjørn B.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...