Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 128 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      141
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      122
    • Café creme
      4
    • Americano
      112
    • Caffé Macchiato
      19
    • Caffé mocha
      110
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      355
    • Presskanne
      72
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      48


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Har stort sett kjøpt 4 for 3 på Kaffa. Det blir 0.66 kr/filter med dagens pris, så ganske likt som B&K. Då tar eg samtidig med nokre posar kaffi. Ein kopp med TW-bønner kostar meg ca. 11 kroner, så filteret utgjer ikkje så mykje.

Eg har ikkje fått dei nye V60-filtrene frå Hario til å fungere heilt, så eg har testa litt andre typar. Moccamaster, Filtropa, Rombouts. Fleire av merkene blir sikkert produsert på same fabrikk. Akkurat no brukar eg Ali-filter. Veit ikkje kva dei kostar, men det billegaste på Meny.no er 0.20 kr/filter, så eg betalar neppe meir på Kiwi.

  • Innsiktsfullt 1
Skrevet

kaffebox.no har flere typer koniske filter: https://www.kaffebox.no/product-category/bryggeutstyr/filters/?filter_filter-style=cone

Jeg har brukt Cafec T-90 de siste månedene, og det funker greit. T-83 (mørkbrent) er raskest, T-90 (medium mørk) er medium kjapp, mens T-92 (lysbrent) er tregest. Jeg synes T-90 likner mest på de gamle Hario-filtrene, som var ru på begge sider. Innbiller meg at det gjør det litt enklere å styre/senke farten på bryggingen ved å bevege vannstrålen ut mot kantene for å "blåse" litt kaffepartikler fast i filterveggen. Det er ikke like enkelt på de nye Hario-filtrene som er glatte på innsiden.

Har ikke prøvd noen av de andre filtrene fra Cafec, ei heller fra Sibarist, Timemore, Origami. Mulig jeg skal prøve Cafec Abaca+ for å se om det er verdt ekstra kroner? Ellers kom jeg på at jeg har et V60-tøyfilter i fryseren som jeg ikke har brukt på et par år - ikke utenkelig at jeg prøver det igjen også ;) 

  • Innsiktsfullt 1
Skrevet (endret)

@Zeph, @a_aa, takk for gode tips og interessante  tilbakemeldinger. Foreløpig har jeg bare brukt Hario V60-filtre, men nå skal jeg også eksperimentere med forskjellige typer kaffefiltre. Det begynner å bli mange faktorer å optimalisere for å finne den perfekte koppen med V60-brygg :grin:

"Kaffesokker" i bomull er nytt for meg. Disse ser jo bra ut -- men skal lete etter flere alternativer:
2-pk kaffefilter Hario V60-02, økologisk bomull / CoffeeSock®
https://www.beeorganic.no/products/coffeesock-2-pk-kaffefilter-hario-v60-02-okologisk-bomull
kr 199 for 2 stk. (+ frakt kr 80)

Endret av SpaceHog
typos
  • Liker 1
Skrevet

Kaffefilter er jo nesten, men bare nesten, like spennende som kaffen selv. Personlig føler jeg mange nok legger for stor vekt på selve filteret. Kverning (og helle teknikk for oss som håndbrygger) er minst like viktig. Og typen filter da så klart. Mange (av de litt eldre) savner nok de gamle OG Hario filterne med masse struktur på innsiden, disse var litt lettere å jobbe med siden man kunne helle både tidligere og mer helt i kanten av filteret. Men mye av dette er nok nostalgi, i praksis er ikke målet med håndbrygging å agitere fines mest mulig uansett. Sikkert kontroversielt for noen :) 
Mange av de Europeiske filter tilbyderne har samme produsent, Filtropa var en stor aktør, men har nå stengt ned. Også her blir nok mye flyttet til deler av verden med lavere kostnader(Kina). Hario produserer/produserte også V60 filter i europa (Filtropa) av en lavere kvalitet som det er liten interesse for i Norge siden vi er litt mer kresne på kaffe og forkjellen i pris er/var liten.
Chemex sourcer og produserer sine filter lokalt og tradisjonelt i USA, det er bra.
Hario har jo nå også lansert raskerere Meteor filter til en enda høyere pris. Så det er en trend å utforske ulike filter, og utvalget er blitt ganske stort. Det er bare positivt. Men ikke glem at kaffen er det viktigste, hvis du betaler mer for papirfilter enn for kaffen er det muligens på tide å revurdere noen valg man har tatt på veien ?

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Skrevet

Artig at forrige innlegg er fra @KAFFAbutikk (morsomt at dere er aktiv her inne).

Artig, fordi jeg nettopp har kjøpt en Ninja Luxe Café Pro - og nå leter etter de rette kaffebønnene til maskinen min. Etter en del søking, fant jeg ut at kaffebønnene fra Rema1000 med merkevaren "Kolonihagen" kommer fra Kaffa. Veldig kjekt at brennedato står på pakken. Kjøpte en pakke i dag på Rema1000 som ble brent og pakket for en måned siden. 

Men; jeg er fremdeles i utprøvingsfasen. Så får se hva det blir til. 

Ninja overrasket meg. Utrolig brukervennlig, fin og enkel maskin til en gunstig pris. Anbefales!

Kaffebønnene fra Kolonihagen/Kaffa er ennå ikke prøvd. ;P

Blir nok en bratt læringskurve de neste ukene. Etter å ha brygget kjip og sur filterkaffe i over et tiår er det på høy tid med en oppgradering i koppen. 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Skrevet (endret)

Jeg har laget meg to små formler for å oppnå ønsket kaffevekt (g) K:
Vann (g) V = K * F
Kaffebønner (g): B = V / R = K * F / R
Endre kaffegrutfaktoren F slik at den passer din bryggemetode. (min F er for øyeblikket 14.6%).
Eksempel:
beregn-nsket-kaffevekt-v2.png.3bbada0cf30b0f1ad48e0ed36046b0b5.png

Edit:
Jeg glemte jo å vise hvordan jeg først beregnet kaffgrutfaktoren F fra formelen:
- Bryggemetode: Hario "Switch" Immersion Dripper 02; 16.6 g kaffebønner, 274 g vann (maks volum), ratio 16.5.
F = B * R / K
F = 16.6 * 16.5 / 239 = 1.146
Jeg blir å ta gjennomsnittet av 3 brygginger for å få en litt mer pålitelig F verdi (min andre F verdi i dag ble 1.111 -- alt likt, så presisjonen er ikke helt på topp).

@a_aa, takk for flott videotips nedenfor, den likte jeg godt :grin:

Endret av SpaceHog
bryggemetode; typos
  • Liker 1
Skrevet
SpaceHog skrev (1 time siden):

Jeg har laget meg to små formler for å oppnå ønsket kaffevekt (g) K:
Vann (g) V = K * F
Kaffebønner (g): B = V / R = K * F / R
Endre kaffegrutfaktoren F slik at den passer din bryggemetode. (min F er for øyeblikket 14.6%).
Eksempel:
beregn-nsket-kaffevekt-v2.png.3bbada0cf30b0f1ad48e0ed36046b0b5.png

Hovedgrunnen til at du ikke får like mye kaffe ut som vann inn, er at kaffegruten (og filteret om det ikke er vætet på forhånd) holder på vann, og ikke slipper fra seg alt. Typisk vil kaffegruten inneholde 2 ganger så mye vann som vekten av den kvernede kaffen. I regnestykket over ville det gitt en estimert mengde kaffe på 343,8-(2*20,8)=302,2 (et avvik på 0,7% :)) Ratio vann inn:kaffebønner er det som først og fremst påvirker ratio vann inn/kaffe ut, altså.

Her er en gammel youtube fra den den britiske kaffeypperstepresten som er i hvert fall litt relevant:

  • Liker 1
Skrevet

Bladrust og klimaendringar påverker òg spesialkaffi, ref. Wendelboe i den siste videoen om kaffien dei sender ut til abonnenter i desember:

Sitat

One of the things we have noticed over the years and that is pretty evident in all over Kenya is that a lot of the SL varieties are slowly being removed and replaced by Ruiri 11 or Batian, which are hybrid cultivars. Of course the government in Kenya say "Oh the quality is even better", but I wouldn't say it's better or worse it's just very different. So gradually the coffee are getting less and less of that kind of black currant flavor, this kind of famous Kenyan flavors and more and more of these kind of herbal flavors. Still fruity, but not as fruity as the SL. Kind of washed out a bit. I think you can still taste some influence of SL for sure. It's really like black currenty and and fruity and winey.

 

Skrevet
DJViking skrev (6 timer siden):

Det aller meste av Robusta-kaffe jeg har smakt, har vært billige greier, og jeg antar at den var billig fordi hele produksjonslinjen har fokusert mer på å få fram stort volum billig enn å få fram kvalitet. Samtlige av disse kaffene har hatt en smak av svidd popcorn, enten som bismak eller som en overveldende hovedsmak. Nesten ingen syrlighet, og følgelig heller ingen toner av bær/frukt. Toner av mørk kakao hos de beste av dem. For de som liker melk og/eller sukker i kaffen, kan det fungere greit? Får du servert en kopp kaffe på sykehjem eller andre steder som gjerne gjør innkjøp med tanke på lave priser, og du kjenner popcorn-smaken, så er det en Robusta :)

Det finnes produsenter av Robusta-kaffe som forsøker å ha samme kvalitetsfokus som de som jobber med spesialitetskaffe av Arabica. Hadde vært gøy å smakt noen sånne for å kjenne smaksvariasjonen. Da James Hoffmann arrangerte verdens største kaffesmaking i 2020, var en av de 6 kaffene en Robusta-kaffe av høy kvalitet mens resten var Arabica av høy kvalitet. Robusta-kaffen skilte seg kraftig ut fra fra de andre.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...