Gå til innhold

lcd eller plasma?


brattals

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Med plasma må du vel passe på at den ikke brenner opp? (gjerne rett meg noen andre her) Det blir lettere "skygger" eller litt mørkere flekker på plasma har jeg hørt.. Skal ha en TV selv så jeg har nettopp vært å snakket med noen butikker.. Jeg vil selv valgt en 37" LCD istedenfor en 42"plasma. Spørs på bildekvaliteten da.. LCD skjermer blir som regel ikke helt klare før du runder 40000,-

Lenke til kommentar

Microne: LCD er knallbra hvis kilden er bra. Mange av de billige skjermene (både LCD, plasma, og CRT) på el-kjeder har som regel dårlig tuner, og dårlig bilde på grunn av den innebyggede tuneren. Hvis man kobler opp disse mot PC-utgang (dsub, vga, DVI) så blir som regel bildet sylskarpt med en gang.

 

Dvs. 37" ligger litt på vippen mellom hvilken teknologi det lønner seg å bruke. Under denne størrelsen har som regel plasma dårlig oppløsning og dermed ikke støtte for HD-tv. Dette kommer av fysiske begrensninger i hvor tett man kan plassere pixlene på plasma. LCD har ikke dette problemet så på mindre skjermer er LCD overlegen på grunn av pixeltettheten og dermed oppløsninga. På skjermer over ca 37" så kan plasma ha bra nok oppløsning. Fordelen med å velge plasma på så store skjermer er at det har bedre kontrast, sortnivå, og innsynsvinkel.

 

PS. Jeg så en 42" plasma på tilbud hos Lefdal til 8990kr tidligere i dag. Den så faktisk helt OK ut.

Lenke til kommentar

En plasma virker på den måten at hver pixel består av gasslommer som gløder, mens en LCD består av bakgrunnsbelyste pixler hvor fargenyansene styres elektrisk og bruker lengere tid på å endre fargespekteret sitt i forhold til en plasma. Derfor er det veldig få leverandører av plasmaskjermer som oppgir responstid siden det er snakk om microsekunder -mens det på LCD dreier seg om millisekunder.

 

Personlig ville jeg ikke sett meg blind på responstiden på en LCD da det er mange andre ting som spiller inn også, men ville nok holdt meg under 20ms.

 

En LCD har bedre sortgjengivning enn en plasma men større problemer med å vise fargene "smooth" i forrhold til plasma på grunn av den høye oppløsningen til LCD skjermene og mengden pixler. Det sies også at LCD skjermer lønner seg dersom du er plaget med gjenskinn fra lamper og vinduer på skjermen siden de som regel ikke har glassplaten som plasmaene har over panelene.

Plasmaskjermene har mye høyere kontrastforhold også bedre lysstyrke enn LCD skjermene. De fleste plasmaene ligger i dag på rundt 1500 cad mens LCD ligger vanligvis mellom 400 og 1000 cad.

 

Det du virkelig bør legge vekt på ved kjøp av en ny flatskjerm i dag, i hvert fall om du har planer om å beholde den noen år og kanskje få glede av HDTV er at du finner deg en skjerm som er HD-ready. Altså en skjerm med minimum 1024x768 i oppløsning (hvor 768 blir de horisontale linjene på skjermen) og ikke går til innkjøp av de billigere normaloppløste skjermene som kun har 852x480. Når HDTV sendingene kommer til deg vil de være på både 720 og 1080 linjer i horisontal oppløsning, og med en normaloppløst skjerm vil HD signalet da skaleres ned til kun 480 linjer.

 

En annen ting du bør vektlegge er at dersom skjermen har en DVI eventuelt HDMI inngang så er den HDCP enabled. Det er en kopibeskyttelses norm som hindrer at du kan bruke skjermen til å se piratkopiert opphavsbeskyttet materiale - men dersom du ikke har HDCP vil du heller ikke kunne koble til en DVD spiller med DVI/HDMI utgang, men kun begrense deg til PC-tilkobling over denne inngangen.

Endret av Cluster1
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Har testet Pcen og Xbox på min Panasonic TH-42PV500 plamsa og må si jeg er utrolig fornøyd med bildet, spilte BF2 og Need for speed most wantet og opplevelsen var ikke mindre enn fantastisk, Xbox var koblet med standard kabel og var mye klarere enn min CRT "32" TV. Til PCen bruker jeg en "21" Eizo Flexiscan T966 og kan med en gang si at plasmaen var like bra når jeg satt ca, 2,5 meter unna

Lenke til kommentar
En LCD har bedre sortgjengivning enn en plasma

 

Hmm.. En liten skrive feil kansje? LCD er jo ikke kjent for å ha så bra sortnivå. Sort blir som regel mørkegått, aldri helt sort, pga at man ikke får lukket 100% for bakgrunns lyset. Sortnivået på LCD med LED bakgrunnsbelysnig er bedre.

Lenke til kommentar
En LCD har bedre sortgjengivning enn en plasma

 

Hmm.. En liten skrive feil kansje? LCD er jo ikke kjent for å ha så bra sortnivå. Sort blir som regel mørkegått, aldri helt sort, pga at man ikke får lukket 100% for bakgrunns lyset. Sortnivået på LCD med LED bakgrunnsbelysnig er bedre.

5180748[/snapback]

 

Reagerte også på denne påstanden. På plasmaskjermer får man ofte et kontrastnivå på 10000:1, mens LCD-skjermer ligger på ca 1000:1. En LCD-skjerm er ikke i nærheten av plasma når det gjelder svartnivå.

Lenke til kommentar

Har også hørt at plasma er bedre til å se tv / film, da de har bedre fragegjengivelse, men ikke samme skarphet som lcd.

 

Med tanke på:

Med plasma må du vel passe på at den ikke brenner opp?

fra microne

 

Tja... om huset først brenner, er det vel ikke større sjanse for at en lcd overlever...

 

...huff nei nå var jeg teit...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...