Gå til innhold

Er eksterne harddisker til å stole på?


Anbefalte innlegg

Jeg har vudert å anskaffe meg en ekstern harddisk som jeg kan bruke til å ta backup av viktige filer. Mitt spørsmål er om dette er sikkert nok.

 

Etter å ha lest inlegg her i forumet og andres opplevelser virker ikke de eksterne harddiskene til å ha særlig langt liv!

 

Er dette en vanlig oppfattning eller ha jeg bare fått et galt inntrykk av saken?

 

Er takknemlig for alle svar. ;)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tja, kommer helt ann på hvilken disk som ligger i selve casingen, og kvaliteten på enheten som omformer IDE/SATA grensesnittet til firewire/usb...

 

Legg litt ekstra cash i enheten og kjøp en ferdigbygd kontra det å kjøpe en egen "boks" og egen disk. Maxtor har en del allright og stillegående løsninger (men nå må det sies at jeg ikke er så kjent med kvaliteten på Maxtor disker...)

 

Har selv hatt flere billige diskkabinetter som i flere tilfeller plutselig har slått seg vrang, og t.o.m ødelagt all data på disken...

Lenke til kommentar

Takk for svar så langt. En av grunnene at jeg spør er at jeg har hatt "besøk" av USB harddisker og de blir veldig varme.

 

De har jo ikke vifter eller annen form av kjøling som jeg har sett. Er det en ting harddisker ikke like over lang tid er jo varme og de jeg har hatt her blir VARME.

 

At det er stndard harddisker i ekstern keabinett er jeg klar over.

 

Vil 2,5" klare seg bedre enn 3,5". Mindre varme kanskje? :hmm:

Lenke til kommentar

Det er riktig det som blir nevnt over om varme, og jeg tipper at noen av problemene folk har hatt med eksterne disker er nettopp der.

Nemlig det at en ekstrern disk som flyttes rundt, står på hele tiden og gjerne får mer bank enn en intern disk gjør at de har større mulighet for feil.

 

Hvis det er slik at du skal bruke den til backup ville jeg skrudd den på når du skal ta backup og så skru den av. Dermed unngår du mange av problemene nevnt ovenfor. Personlig har jeg en Maxtor II disk som jeg er fornøyd med, spesielt liker jeg det medfølgende backupprogrammet (det følger med en Lite version, men godt gjemt på CD'en ligger fullversjonen dog i nest nyeste utgave. ). Og personlig ville jeg sett godt på hva slags software som følger med siden den må være enkel nok til at man faktisk gidder å kjøre backup hver dag.

 

Cobos

Lenke til kommentar

Jeg har i flere år brukt eksterne disker som jeg har satt sammen selv. Har ikke hatt noen problemer. Diskene er stadig ute på tur. Har for det meste bruket Maxtor Maxline disker og eMagic kabinetter. De eMagic kabinettene jeg har er litt eldre modeller og har vifte. Noe som jeg mener er veldig viktig.

 

I det siste har jeg gått over til å bruke disk skuffer, det vil si at hardisken er montert i en skuff som du kan ta ut og inn av et rack som er montert i PCen . Til backup er dette en god (men litt dyrere) løsning, hvis man har ledig plass i PCen. Siden det er SATA så er det også mye raskere.

 

Jeg bruker Promise SuperSwap harddisk skuff sammen med

kontrollerkortet Promise SATAII 150 TX4 4P.

 

Maxtor Onetouch er det en del som har trøbbel med, muligens fordi det er for dårlig kjøling eller at usb eller firewire kontrolleren er dårlig i de kabinettene.

Endret av Thoth
Lenke til kommentar
Vil 2,5" klare seg bedre enn 3,5". Mindre varme kanskje? :hmm:

Hvis du kan klare deg med 2.5 disk så er det et godt alternativ.

 

Fordeler:

Mindre varme.

Mindre støy.

Trenger (som regel) ikke ekstra strøm-tilkobling.

Tåler mer.

 

Ulemper:

Dyrere.

Litt tregere.

Max 100gb

Etter min erfaring er det lettere å miste de fordi jeg ikke tar så godt grep på en liten og lett disk som et større og tyngre 3.5 kabinett.

Lenke til kommentar

Takk for svaret ditt Thoth.

 

At en 2,5" HDD blir dyrere og er litt tregere er jo til å leve med når den stort sett skal brukes til backup. Max størrelse på 100GB kan fort bli et problem.

 

At den er lett å "miste" iforhold til en 3,5" HDD kan fort bli et stort problem.

 

Uansett takk for svar og synspunkt fra deg og alle andre.

 

 

Som noen sa en gang: Livet er hardt

og så dør du.

Lenke til kommentar
det eneste som bekymrer meg er varmeutviklingen på harddisken. i et kabinett har du ofte noe som hjelper på luftgjennomstrømmingen.

Det er vifter på de eksterne harddiskene også, og jeg tviler på at temperaturen er noe særlig høyere (heller tvert imot) enn inne i et gjennomsnittlig kabinett.

Lenke til kommentar
det eneste som bekymrer meg er varmeutviklingen på harddisken. i et kabinett har du ofte noe som hjelper på luftgjennomstrømmingen.

Det er vifter på de eksterne harddiskene også, og jeg tviler på at temperaturen er noe særlig høyere (heller tvert imot) enn inne i et gjennomsnittlig kabinett.

Min Maxtor OneTouch eksterne disk ligger 20 grader over Samsung disken min i en ikke-ventilert Shuttle :p Systemtemp i Shuttlen er 40 grader, romtemp er 20

Lenke til kommentar

Eksterne 3,5" harddisker er til å stole på, vel og merke hvis du behandler den bra. De eksterne harddiskene er identisk med de som er ment for intern bruk og der dermed ikke noe mer eller mindre sensitive for støt.

 

2,5" disker tåler generelt sett mer juling enn 3,5" disker. 1,8" tåler ennå mer, og 1" tåler ennå mer enn det igjen.

 

Når det gjelder temperaturer så tror jeg eksterne disker holder seg langt under de 55'C som er spesifisert som høyeste driftstemperatur. Så det er neppe noe problem.

 

Grunnen til at det er mange tråder i forumet om folk som har mistet data fra eksterne disker tror jeg skyldes to ting:

1. Maxtor Onetouch (den blå førsteutgaven, ikke II) siden den har blitt kjent for å kjæsje når som helst til tross for god behandling.

2. Alt for røff behandling. (se bare på innlegget til premium)

Lenke til kommentar

Har hatt mye problemer med eksterne disker i det siste. Både Maxtor og WD disker.

 

Det er tidligere i tråden nevnt ting som varme og at eksterndisker ofte får litt mer juling. Det er helt riktig og påvirker levetiden i negativ retning!

 

Vi har i tillegg hatt et par disker (som har stått koblet til servere på serverrommet - som har AC kjøling og ligger på ca 18 grader) som har trynet. Har brukt FireWire fordi det ER raskere på ekstern disker selv om USB2.0 teoretisk har en noe høyere hastighet (480 vs 400Mbit/s)

 

Tror mye av problemet ligger i møkkadårlige FW kontrollere/chiper på nye ekterndisker. Får "Delayed Write Failed" meldinger over en lav sko - med mulig korrupt disk som resultat.

 

Har brukt mye Eksterndisk uten problem tidligere, men mitt råd er i allefall - Dersom du noengang får en "Delayed Write Failed" - Pakk bort FireWire kabelen og bruk USB2.0 i stedet :(

Lenke til kommentar
Vi har i tillegg hatt et par disker (som har stått koblet til servere på serverrommet - som har AC kjøling og ligger på ca 18 grader) som har trynet.

Det tyder i hvertfall på at temperaturen ikke var problemet. Hvis de sto i ro på serverrommet så kan heller ikke røff behandling være årsaken. Jeg har mer tro på at de kræsjene der skyldes tilfeldigheter som like gjerne kunne skjedd med interne disker. (De kræsjer jo også i blandt, uten forvarsel).

Lenke til kommentar

I de fleste tilfeller (iallfall hos meg) er det kontrollerkortet som tar kvelden. Harddisken i seg selv er som oftest helt ok. Så om du åpner harddiskkabinettet og tar ut harddisken og setter den i en intern IDE-slot så vil du i 75% (mitt anslag) av tilfellene få en fullt fungerende harddisk.

Den ene gangen jeg har hatt en ekstern harddisk hvor selve harddisken kræsjet var når jeg mistet den i bakken under filoverføring og hvor den ene diskplaten fikk et fint lite hakk:)

Lenke til kommentar

I mitt tilfelle (på en lacie 250 gb,usb 2.0) så funket den helt greit en stund. Den ble ikke spesiellt varm, og så ikke ut til å la seg plage av litt flytting, men glemte meg og plugget ut usb-kontakten uten å slå den av først, og dermed var det kvelden.. :blush:

 

Sannsynligvis kontrollerkortet der oxo...

Endret av gromgut32
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...