Gå til innhold

Forumets uoffisielle gitar-tråd...


SGE7000

Anbefalte innlegg

Lønn må "behandles", det må ikke rosentre. Derfor er det glattere eller litt "klissete", alt etter hvordan det er behandlet. Det er også hardere, som også påvirker den generelle "feelen".

Rosentre er mykere og må som sagt ikke behandles, dette gjør at man får mer følelse av treet, og at det såklart føles mykere.

Ibenholdt er enda hardere enn lønn igjen, men må ikke behandles. Det er "mer av det lønn er", men samtidig en blanding av de to (i praksis).

 

Gripebrett av palisander (rosewood = palisander) kan trenge olje fra tid til annen, det samme med ibenholt. Altså behandling.

 

Gripebrett av lønn er oftest lakkert, men ikke alltid.

Palisander og rosentre er etter min viten ikke det samme, og det jeg klarte å finne via. google bekreftet det. =p

Er en grunn til at bl.a norske gitarbutikker bruker "rosentre".

 

Når det gjelder rosentre og oljing så er det vel mest vedlikehold det er snakk om, selv om de nok kommer med slikt "fra fabrikken".

Kunne kanskje nevnt at rosentre trenger vedlikehold, mens lønn og til dels ibenholdt ikke gjør det, men han lurte ikke på alle forskjellene på de forskjellige gripebrettene, bare de "spillmessige" forskjellene.

 

Jeg sa behandlet fordi det ikke nødvendigvis må lakkeres, men det må behandles. Du kan selvfølgelig bruke et helt ubehandlet gripebrett i lønn, men jeg har aldri sett en gitar med det. Bare se på hvordan gripebrett i lønn ser ut når lakken osv. er slitt bort, det ser kanskje tøft ut, men jeg tviler på at det ville vært særlig behagelig om hele gripebretter var slik.

 

Rosentre er i beste fall en direkte oversettelse, eller fornorsking om du vil. Det korrekte navnet er palisander. Navnet jacaranda brukes også, men blant gitarbyggere og møbelsnekkere er palisander mer brukt enn jacaranda. Samma det, de fleste skjønner vel hva man mener.

 

Off topic: Det er lite som slår lukten når man pusser et palisander gripebrett før sporene til båndene skal sages. Jeg pleide å gni hendene i det fine støvet for å bevare duften!

 

Selv foretrekker jeg ulakkerte lønnehalser med palisander gripebrett. Selve halsen behandles med tung-olje og bivoks, gripebrettet med teak-olje. Halsen blir selvsagt skitten etterhvert, men bruker man en liten halvtime med fin-fint sandpapir og ny olje + voks er det som å få en ny gitar annenhver måned!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Halsen blir selvsagt skitten etterhvert, men bruker man en liten halvtime med fin-fint sandpapir

På gripebrettet? Ødelegger man ikke inlays'a relativt fort da?

På halsen. Viktig å ta med hele setningen.

Da så. Valgte å kutte ut den siste delen, for voks kunne jo vært et annet ord for sitronolje :p Sitronvoks.

Lenke til kommentar
Rosentre er i beste fall en direkte oversettelse, eller fornorsking om du vil. Det korrekte navnet er palisander. Navnet jacaranda brukes også, men blant gitarbyggere og møbelsnekkere er palisander mer brukt enn jacaranda. Samma det, de fleste skjønner vel hva man mener.

Min høyst uvitenskapelige forståelse: Rosewood (på engelsk) er en familie av trær, en undergruppe av arten Dalbergia. Den egentlige palisander (fortsatt på engelsk, Dalbergia Baroni) er en undergruppe av dette, og er et lysere treslag enn det som vanligvis brukes i gripebrett. Men i dagligtale brukte man palisander om flere typer rosewood, spesielt i møbelindustrien. Äntagelig hang det igjen etter den opprinnelige bruken av asiatisk palisander. Således snakket man om "brasiliansk palisander" og "palisander fra Rio", selv om den brasilianske arten er en annen (Dalbergia Nigra.)

 

Ordet palisander kom til Norge gjennom møbelhandelen. Dette ble dermed det norske ordet for slike tresorter, enten det er "ekte" palisander eller andre arter i Dalbergia-familien. (Og en del andre lignende treslag også, av varierende kvalitet, det er ikke gull alt som glimrer i denne bransjen heller.)

 

Rosentre er en fornorsking, som Tumbleweed nevner. Det er heller ikke helt det samme som rosewood i den vanlige engelske betydningen, altså trær av arten Dalbergia, fordi det finnes rosentre-slag i andre arter, blant annet jakkaranda/jacaranda. Noen kaller derfor det som egentlig er brasiliansk dalbergia nigra for jakkaranda, men dette er feil.

 

Det viktige i dette er at ikke all rosewood er samme ulla. Først og fremst fargen og mønsteret varierer, men også kvaliteten på treverket, tilgjengelighet og pris likeså. Brasiliansk rosewood regnes som den fineste til gitarbruk, men er nesten utryddet etter at skogene er ryddet til jordbruksland. Den peneste er Cocobola (Dalbergia Retusa), men den brukes lite fordi sagstøvet er irriterende og giftig, og fordi den er vanskelig å lime. Jeg har Cocobola gripebrett på min Esquire:

 

Cocobola.jpg

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar
er drit fornøyd :D

Og det er det som er det viktigste ;)

EDIT: Ja, vi vil selvfølgelig ha bilder!

 

 

Noen som har anbefalinger til akustiske 12-strengere med liten kropp, hvis dere skjønner? Prøvde en Yamaha som var liksom... mindre en en vanlig stålstrenger på lokale musikksjappa, men er ikke sikker på modellen.

 

EDIT: CPX700 tror jeg det var tror jeg det var...

Endret av fBlikeng
Lenke til kommentar

I morra får jeg Dunlop ZW45 Wah. Gleder meg noe sykt til å få prøvd den:P

 

Noen som har den og kanskje kan fortelle om de er fornøyd med den?

 

Ettersom jeg har hørt og sett skal den visst være "konge".

 

Woxhxx

Endret av Yurhoo
Lenke til kommentar
Instrumentbutikken.no har 602 til Kr.11.348, men finnes sikkert billigere. Prisen er uansett latterlig høy for en LTD.

 

Jeg har det for meg at en signaturmodell i LTD-klassen gir en billigere følelse å spille på enn en vanlig gitar i LTD-klassen. Jeg har testet de fleste KH-signaturene, inkludert 602 (men ikke de andre som muligens er litt bedre enn mid-end), og det er ikke svære greia i forhold til en LTD M-1000 som jeg har nå. Den kostet 13 000 kr i fjor, nedsatt til omtrent 10 995 kr nå til dags.

 

Prisen er ("latterlig" er litt å ta i) høy for en LTD signaturmodell, men grei for en LTD. Om man vil ha en LTD, isåfall.

 

edit: leif. merk post #13137... (har mye å si, ja)

Endret av Nuust
Lenke til kommentar

De fleste signaturgitarer er dyre, hadde tenkt å skaffe meg en Fender Telecaster "GE smith ed", men da jeg så prisen så skulle en tro den var dekket med rubiner, billigste jeg fant var 1530$ men selv det er rådyrt med tanke på hvor liten forskjell det er på GE smith ed og en vanlig telecaster (er bare en vanlig telecaster med fender "vintage" pickup skrudd rett i treverket med en "cut away" bridgeplate + noe småtteri). Når en standard telecaster koster 400$ og det er EMG-T bolt on pickup kit (uten sus og brus) å få til den for 170$ så skippa jeg den uten å blunke.

Lenke til kommentar

Hehe...veldig mange glemmer den viktigste faktoren, øve-øve-øve! Selvsagt kan en påkostet signaturmodell sprite opp motivasjonen for å lære, men erfaringsmessig er det som oftest en kilde til frustrasjon. Man burde heller tenke at man kan bli så god at man lager en signaturmodell etter EGNE preferanser!

 

Det var det jeg endte opp med, men jeg er så dårlig og lite kjent at jeg måtte bygge den selv....(gitaren ble suveren, gitaristen forblir i landet "Not That Great to be Honest")

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...