Gå til innhold

Hjemme-PC gjennom bruttolønnsordning, hjelp!


Anbefalte innlegg

Bruttopris blir 545*36=19.620,- Nettopris blir da dette beløpet * 0,70 (sparer 30 %skatt i dette tilfellet) = 13734

Hvis man har 5 (4 uker) uker ferie taper man 12% (10,2 %) feriepenger av 19620 = 2354 kr (2001 kr). Dvs. at PCen koster da reelt ca 16 100 (15700) å leie i 3 år, og da er ikke tatt hensyn til redusert pensjon. Til slutt skal du i tillegg betale ca. en 1000-lapp for å kjøpe den ut. Siden PCen koster 16.995,- i "butikk" så ser man at dette er langt fra noen gavepakke. Hjemme-PC/Bruttolønnsordning er ikke noen gavepakke til den som leier PCen. Det er til syvende og sist forhandler/leasing-selskapene, importørene og produsentene som tjener på dette enten man skaffer seg PC på vanlig måte eller leier en gjennom bruttolønnsordning. Den eneste fordelen med bruttolønnsordning, slik jeg ser det, er at man kan skaffe seg et produkt man kanskje ikke har råd til der og da. Ulempene er mange: Man får ofte ikke velge fritt, men må velge mellom noen få produkter. Man kan ikke selge PCen i den tiden leieperioden varer. Man taper feriepenger og pensjon og man får mindre sykepenger, svangerskapspenger og ledighetstrygd hvis noe av det blir aktuelt. Spar penger og kjøp kontant, det er best.

Endret av Pengu
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Disse kjøpene var vel et større sjansje spill for noen år siden. På den tiden var alt av maskiner så "dårlig" sett i forhold til dagens behov. Det er bøtter med eksempler på folk som ble sittende med møkkamaskiner som de ikke ikke ville ha etter noen år. Kostet dem dyrt å kjøpe seg ut av slike avtaler.

 

Kanskje lettere i dag der "alt av maskiner " har en rimelig ok konfigurasjon. Disse vil gjerne være ok om noen år også.

Endret av butare
Lenke til kommentar

Ordningen er grei den :yes: Det er mulig at en ikke tjener allverden på den, men det kommer litt an på hvor mye skatt du betaler. Jeg betaler toppskatt og jeg tjener på det :D

En kan jo selvfølgelig spare pengene i 3 år, men de fleste vil vel ha en maskin nå, og da fungerer denne ordningen bra. Du kan også få bredbånd på bruttolønnsordingen og det sparer du penger på uansett :thumbup:

Når det gjelder utvalg kommer det helt an på leverandøren. Bedriften min inngikk avtale med Komplett og da sto vi fritt til å velge hva slags maskiner og utstyr vi villle ha :D

Jeg er i alle fall fornøyd, jeg har skaffet meg mye digg utstyr som jeg ikke ville hatt råd til å cashe ut på en gang, samtidig får jeg ned toppskatten, noen bedre? :cool:

 

mvh

Joven

Endret av HjallaPC
Lenke til kommentar
Bruttopris blir 545*36=19.620,- Nettopris blir da dette beløpet * 0,70 (sparer 30 %skatt i dette tilfellet) = 13734

Hvis man har 5 (4 uker) uker ferie taper man 12% (10,2 %) feriepenger av 19620 = 2354 kr (2001 kr). Dvs. at PCen koster da reelt ca 16 100 (15700) å leie i 3 år, og da er ikke tatt hensyn til redusert pensjon. Til slutt skal du i tillegg betale ca. en 1000-lapp for å kjøpe den ut. Siden PCen koster 16.995,- i "butikk" så ser man at dette er langt fra noen gavepakke.

Som tidligere påpekt, marginalskattesatsen er det som gjelder her, og den er minst 36% for lønnstagere. Og husk at butikkprisen er i dagens kroneverdi, mens de beregnede hjemme-pc-kostnadene er med gjennomsnittlig kroneverdi f.o.m i dag og 3 år fremover.

 

I tillegg slipper man kostnadene for et forbrukslån (annuitet) over 3 år. Den største ulempen er helt klart tap av feriepenger, mens tap i pensjon/trygder vil variere. En hjemme-pc-ordning vil for enkelte ikke ha noen effekt på pensjon/trygd i det hele tatt.

Lenke til kommentar

Har kjøpt min andre PC med sånn avtale i den bedriften jeg jobber nå .

Har ennå ikke hørt noe om utbetalingen av den forrige ( Var nedbetalt i desember, fikk den nye to uker etterpå ) men vet at ved forrige avtale ga bedriften de som hadde kjøpt PC 1000 kr. ekstra på en lønn, for så å trekke samme beløp.

M.a.o. bedriften betalte ut PC'n... ;)

Lenke til kommentar

Det som er viktig med sånne avtaler er at beløpet enn betaler inn blir trukket av toppen av inntekten. Da er det ofte en veldig høy skatteprosent.

Dersom en studerer tabellene for tabelltrekk så stiger skatten mer jo høyere inntekten er.

Så når en får trekt fra 545kr fra bruttoen, så blir skattereduksjonen mye høyere enn 35% om det er skatten en betaler på hele lønna.

 

Det man taper i feriepenger og pensjonspoeng er peanuts. Dette er helt klart den billigste måten å skaffe seg PC på.

 

De fleste her på forumet ville nok si at de kan bygge en PC billigere, men da regner de jo aldri med prisen for operativsystem/programvare som følger med i en sånn avtale.

 

Eg sitter i dag med en P4 2,4Ghz maskin, og håper på ny PC over en sånn avtale etter sommeren, når denne avtalen går ut :)

Lenke til kommentar

Om hvor mye penger dreier det seg om når det gjelder pensjon? Er det snakk om noen tusen kroner i år eller mindre?

Det avhenger av mange forhold, bl.a. alder og pensjonsavtale.

 

I de fleste private og offentlige pensjonavtaler (inkl Statens Pensjonskasse) beregnes normalt årlig pensjon ut i fra bruttolønn ved pensjonstidspunktet.

 

Dvs. at hvis man har en hjemme-PC-ordning ved pensjoneringstidspunktet, så vil årlig pensjon bli noen tusenlapper lavere. Størrelsen på tapet avhenger av hvor lenge man lever. Pga. dette anbefales ikke hjemme-PC til de som snart skal pensjoneres.

 

De fleste andre, og særlig yngre arbeidstagere, vil ikke tape noe som helst i pensjon. Tvert i mot, de som har avtale i SPK slipper å betale 2 % til SPK av bruttolønnstrekket til hjemme- PCen, og kan faktisk dermed tjene på å få lavere pensjonsgivende inntekt i perioden ordningen gjelder.

 

Her kan du lese mer om hvordan SPK beregner alderspensjon:

 

http://www.spk.no/person/personpensjon/ald...ticle101647.ece

Lenke til kommentar
Det som er viktig med sånne avtaler er at beløpet enn betaler inn blir trukket av toppen av inntekten. Da er det ofte en veldig høy skatteprosent.

I dette tilfellet er det snakk om en årsinntekt på 350.000.

 

Toppskatten slår inn på (IIRC) 384.000. nå - opp fra 360.000.

 

Om du ikke når opp der er det ikke spes mye mer å spare.

 

Jo høyere inntekt, jo mer sparer du på en slik avtale - da du reduserer den biten du betaler blod .. errr.. toppskatt på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...