Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Flytteplikt for kabel som krysser vei ved veiutvidelse


TAC-2

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

En person har en privat strømkabel mellom to punkter på privat grunn. Noen tiår etter at kabelen ble lagt ned bygger vegvesenet en ny vei som krysser kabelen, veien blir anlagt over kabelen.

Enda noen tiår senere ønsker nye veier å utvide veien. De ønsker nå at kabelen flyttes for eiers regning. Har de rett til å kreve dette? Kommer flytteplikt inn i bildet når kabelen er eldre enn veien?

Endret av TAC-2
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Det fyrste spørsmålet er om det føreligg ein avtale ettersom vegen i dette tilfellet vart bygd over ein eksisterande kabel. Vanlegvis så er problemstillinga at ein ledningseigar ønsker å krysse vegen med sin kabel.

Det er ei eiga forskrift som regulerer dette, Forskrift om saksbehandling og ansvar ved legging og flytting av ledninger over, under og langs offentlig veg.

Sitat

§ 16.Ledningseiers økonomiske ansvar

Ledningseier er forpliktet til for egen regning å foreta endringer på ledningsanlegg, eller fjerne ledningsanlegget, som følge av vegtiltak, dersom det er nødvendig av hensyn til veginteressen.

I ny tillatelse etter veglova § 32 som følger av pålegg etter første ledd, kan ikke vegmyndigheten stille vilkår som i vesentlig grad vanskeliggjør eller øker kostnadene ved etableringen av ledningsanlegget, uten at fordelene for veginteressen blir klart større enn ulempene for ledningseier og berørte grunneiere og naboer.

Utviding av vegen vil nok være ein slik veginteresse som pålegger eigaren av kabelen å endre eller fjerne kabelen for eiga rekning.

Det er likevel mogleg at denne paragrafen er tenkt i tilfeller der vegen var der fyrst slik at ei slik plikt til å ta kostnaden er tufta på at det er eit av vilkåra som ein aksepterte når ein søkte om å få grave opp vegen for å legge kabel. I dette tilfellet er det omvendt.

  • Liker 2
Skrevet

ChatGPT svar er fjernet, bruk av LLM er opp til hver enkelt om de ønsker å ta det i bruk. Forumet er til for mennesker, ikke AI.
Anbefaler dog ikke å bruke LLMs for juss spørsmål, de er ikke trent på norsk juss og juss er ikke noe som egner seg for maskinell bearbeiding nødvendigvis, du kan bli villedet, enten grunnet feiltolkning eller at LLM rett og slett tar feil.
Dette innlegget skal ikke kommenteres, tilbakemeldinger tas på PM. 

  • Liker 4
  • Hjerte 3
Skrevet

Offentlig veg blir normalt ekspropriert, det vil si at det offentlige eier vegen. Privatpersonen beholder normalt en servitutt, en særrett til å beholde kabelen. 

Vegeier kan kreve at servitutten blir "omskipa", det vil si flyttet på, etter servituttlova § 5. Men da må veieieren bære kostnadene selv. 

Hvis privatpersonen ikke har noen servitutt, så har ikke vegvesenet noen plikt til å respektere kabelen. 

En servitutt kan imidlertid oppstå på flere måter - som restrettighet etter ekspropriasjon, som avtalt rett, eller via hevd. Dette er klassisk advokatmat. 

  • Innsiktsfullt 3
Skrevet

Karnov-kommentaren til Forskrift om ledninger i offentlig veg § 16 på Lovdata, av Anne-Cathrine Schjøtner Skaar, sier blant annet dette:

Quote

 

... Ledningsanlegg kan være anlagt langt tilbake i tid, og slik vært plassert på privat grunn og utenfor tidligere byggegrenser, dvs. utenfor de byggegrensen som gjaldt da ledningsanlegget ble anlagt. Dersom slike ledningsanlegg i ettertid er blitt omfattet av nye byggegrenser ved endringer i disse, kan de ha blitt liggende uten vilkår om flytteplikt og kostnadsansvar. Ledningsanlegg som er anlagt langt tilbake i tid, kan også ha fått tillatelse, uten at det i sin tid ble satt vilkår om flytteplikt og kostnadsansvar. Eldre ledningsanlegg kan i tillegg være plassert før den offentlige vegen ble anlagt. I disse tilfeller vil veglova § 37 få anvendelse. Veglova § 37 fastsetter at vegmyndigheten kan kreve at ledningene og ledningsanlegget skal fjernes eller flyttes, men legger kostnadsansvaret til vegmyndigheten.

Bestemmelsen omfatter de lovlig plasserte tiltakene som er omtalt i veglova §§ 32 og 30, og tiltak som i tidens løp er blitt omfattet av byggegrenser, det vil si ledninger og feste til ledninger som er blitt liggende innenfor byggegrensene ved endringer i disse. Veglova § 37 griper ikke inn i allerede etablerte rettsforhold, og er kun anvendelig der ledningseieren ikke allerede har en flytteplikt. Det må her avgrenses mot ulovlige anlegg, som er omfattet av veglova § 36. Tiltak som faller inn under veglova § 30 er feste til ledninger som har så stort omfang at det faller inn under begrepet «større innretning» i veglova § 30, og ikke inn under «feste til ledninger» i veglova § 32. I tillegg vil «byggverk», for eksempel transformatorkiosker, som plasseres innenfor byggegrensen angitt i veglova § 29, falle inn under veglova § 30. Tiltak som faller inn under veglova § 32, er ledninger som plasseres innenfor byggegrensen angitt i § 32.

I praksis betyr dette at for ledninger som ble plassert der før vegen kom, vil vegmyndigheten normalt ha kostnadsansvaret.

 

Det "normale" er altså at veimyndighetene har kostnadsansvaret for flytting av kabler som lå der før veien ble bygd.

  • Innsiktsfullt 3

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...