Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Rettsstatsprinsippet og Skatteetatens krav mot Petter Stordalen


Anbefalte innlegg

15 minutes ago, HW1 said:

@Nimrad

For å presisere, det jeg synes at er rart med saken her er at det ikke fokuseres på ett fremførbart underskudd, det jeg synes er rart er at det fokuseres på tilbakebetaling av kapital.

Jeg skulle tro at det er fordi S ikke har fremført noe tidl. Underskudd, vel vitende om at gjennomskjæring ville skje.

Derimot har han tilbakebetalt innskutt kapital, i håp om at skatteetaten og evn retten skulle anse at de falt utenom reglene for gjennomskjæring.

Hovedpunktet her må jo være at tidl. eiere allerede har hatt anledning til å få fradrag for tap av innskutt kapital. Som du skriver, det er naturlig at det da skrives ned til S's inngangsverdi.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juridisk høres dette ut som skatteloven § 13-2 og, eventuelt, § 13-3.

https://lovdata.no/lov/1999-03-26-14/§13-2

Quote

 

§ 13-2.Omgåelse
(1) Ved omgåelse kan skattlegging gjennomføres etter denne paragraf.
(2) En omgåelse foreligger når det er foretatt en disposisjon eller flere sammenhengende disposisjoner som
a.    tilsier at hovedformålet var å oppnå en skattefordel, og
b.    etter en totalvurdering ikke kan legges til grunn for beskatningen, jf. tredje ledd.
(3) Ved totalvurderingen skal det blant annet legges vekt på følgende:
a.    forretningsmessig egenverdi og andre virkninger av disposisjonen enn skattefordeler i Norge eller i utlandet,
b.    skattefordelens størrelse og graden av skatteformål,
c.    om disposisjonen er en uhensiktsmessig vei frem til det økonomiske formål med disposisjonen,
d.    om samme resultat kunne vært oppnådd på en måte som ikke rammes av denne paragraf,
e.    de aktuelle skattereglenes rettstekniske utforming, herunder om en regel er skarpt avgrenset tidsmessig, kvantitativt eller på annen måte,
f.    om skatteregler er utnyttet i strid med sitt formål eller grunnleggende skatterettslige hensyn.
(4) Skattlegging etter denne paragraf skal finne sted som om disposisjonen eller disposisjonene var gjennomført på en måte som reflekterer det økonomiske innholdet.
(5) Hvis skattlegging på grunnlag av disposisjonens økonomiske innhold ikke lar seg gjennomføre, kan skattlegging skje ved analogisk anvendelse av aktuelle skatteregler som er ufordelaktige for skattyteren, eller ved innskrenkende tolkning av aktuelle skatteregler som er fordelaktige for skattyteren.
(6) Skattlegging etter fjerde og femte ledd gjennomføres bare så langt det er nødvendig for å hindre at det oppnås en slik skattefordel som omtalt i annet ledd.
(7) Denne paragraf får også anvendelse for trygdeavgift, arbeidsgiveravgift og finansskatt.

§ 13-3.Bortfall eller oppgjør av generelle skatteposisjoner ved skattemotiverte transaksjoner
Denne paragraf gjelder selskap eller sammenslutning som nevnt i § 2-2 første og annet ledd, og som har skatteposisjon uten tilknytning til eiendel eller gjeldspost. Dette omfatter blant annet skatteposisjoner som underskudd, tom positiv saldo og saldo på gevinst- og tapskonto. Når slikt selskap mv. er part i omorganisering etter kapittel 11 eller får endret eierforhold som følge av slik omorganisering eller annen transaksjon, og det er sannsynlig at utnyttelse av den generelle skatteposisjonen er det overveiende motiv for transaksjonen, skal skatteposisjonen

a.    falle bort dersom den representerer en skattefordel, eller
b.    inntektsføres uten rett til avregning mot underskudd dersom den representerer en skatteforpliktelse. Inntektsføringen kan heller ikke danne grunnlag for konsernbidrag.

 

Jeg trodde først det handlet om § 13-3, men når de snakker om innbetalt kapital er det formodentlig den generelle regelen i § 13-2 skatteetaten mener skal brukes.

 

Og ja, det er mulig å ha negativ inngangsverdi. Eksempel: 

Quote

Utdeling av skattemessig innbetalt kapital reduserer aksjenes inngangsverdi. Fordi det ikke er noen kobling mellom aksjonærens inngangsverdi og aksjens skattemessige innbetalte kapital, vil utdeling av skattemessig innbetalt kapital utover aksjens inngangsverdi gi negativ inngangsverdi på slike aksjer.

Negativ inngangsverdi vil normalt gi en innlåsningseffekt. En skattyter kan i prinsippet bli kvitt aksjer med negativ inngangsverdi ved å gi aksjene som gave f eks. til mottakere innenfor fritaksmodellen. Dette kan typisk skje ifbm. generasjonsskifte der senior gir aksjer med negativ inngangsverdi til juniors aksjeselskap. Ved slike transaksjoner må det være verdier “av betydning” i selskapet for at senior skal unngå gjennomskjæring.

https://blogg.pwc.no/skattebloggen/skattemessig-innbetalt-kapital-hva-er-det-og-hvorfor-er-det-viktig

 

Lenke til kommentar
Ståle Nordlie skrev (26 minutter siden):

Og ja, det er mulig å ha negativ inngangsverdi. Eksempel: 

Takk, 

Jeg har alltid hatt den tankegangen at det var en mekanisme som hindret deg i å ha negativ inngangsverdi.

Jeg kan ikke forstå hvorfor det er tillatt. 

I den situajsonen her så kan vi tenke oss at Petter Stordalen nå får ut så mange millioner at han har en betydelig negativ verdi, hvis vi går utifra at han drifter og lever og at om 20 år så gjør han noe dumt, eller noe skjer i markedet sånn at hans selskap går konkurs, hvis han da har brukt det han har fått i utbytte nå så vil han ha få en skatteregning på 100 millioner, og midlene er brukt opp for lenge siden, eventuelt at han vil være tvunget til å holde dette firmaet i live resten av livet. (eventuelt flytte til utlandet til ett sted hvor det ikke er skatt på overskudd på aksjer) 

Det som også gjør at dette er ett veldig ille er jo at masse selskaper innenfor fritaksmodellen stifter jo andre selskaper/overfører konsernbidrag som blir å regne som innbetalt kapital. Dette er jo absolutt ikke beskattede midler i normal forstand. de av datterselskapene det har gått "dårlig" med kan selges til privatpersoner, som da i tillegg til underliggende verdier får en veldig heldig skatteposisjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
14 hours ago, HW1 said:

Takk, 

Jeg har alltid hatt den tankegangen at det var en mekanisme som hindret deg i å ha negativ inngangsverdi.

 

Det er det ikke. Men Skatteutvalget foreslo å begrense skattefri tilbakebetaling av tidligere innskutt kapital til faktisk kostpris på aksjene. Så du er ikke alene om disse tankene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...